Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΗχηρές ''σφαλιάρες'' στον...

Ηχηρές ”σφαλιάρες” στον Ελπιδοφόρο

Βρεθήκανε πρόσφατα όλoι οι σπουδαίοι και μεγάλοι παπάδες στο ”Φανάρι”, για να συζητήσουν με τον πατριάρχη Βοθρολομαίο τα προβλήματα του καταστατικού της αρχιεπισκοπής Αμερικής (ΗΠΑ).

Παρόντες ήταν απ’ τη μια μεριά ο Βοθρολομαίος, ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος και ο αρχιεπίσκοπος Θυατείρων (Βρετανίας) Νικήτας, απ’ την άλλη πλευρά ο αρχιεπίσκοπος ΗΠΑ ‘Ελπις και οι μητροπολίτες ΗΠΑ. Συνεννοημένοι, απέρριψαν όλοι μαζί τις “ανώριμες” σκέψεις και προτάσεις του ‘Ελπι που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Βοθρολομαίος, ούτε σε “πρωτοετή φοιτητή θεολογίας” ταιριάζουν. Να σημειωθεί πως μερικές ημέρες προτήτερα η Δέσπω Λιάλιου, καθηγήτρια του ‘Ελπι στην Θεσσαλονίκη, είχε δόσει συνέντευξη, αναφέροντας την θεολογική ανεπάρκεια και τον υπερφίαλο χαρακτήρα του αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου.

Έτσι ο Έλπις, καθισμένος στο σκαμνί μπροστά σ’ ένα επικριτικό παπαδαριό, έζησε την αναμενόμενη ταπεινωτική απόρριψη κάθε ιδέας και πρότασης του γιά την αναθεώρηση του καταστατικού της αρχιεπισκοπής. Επέστρεψε από το Φανάρι άπρακτος, ηττημένος και ταπεινωμένος.

Σημαντικές και σοβαρές προβλέπονται να ‘ναι τώρα και οι επιπτώσεις αυτής της μεγάλης “ήττας” στην περαιτέρω πορεία του ως αρχιεπίσκοπος. Από εδώ κι εμπρός ο ‘Ελπις θα πορεύεται σοβαρά αποδυναμωμένος: Με μειωμένο το αρχιεπισκοπικό του κύρος, με αρκετά περιορισμένο το πεδίο δράσης του και -το πιο σημαντικό ίσως- με ισχυροποιημένους τους αντιπάλους του (π. Καρλούτσο, μητροπολίτες και τους κατευθυνόμενους απ’ αυτούς ιερείς, αλλά και τον Καλμουκίας Θεόδωρο του “Κόρακα”, που δεν χάνει ευκαιρία να κατακρίνει τώρα τον αρχιεπίσκοπο). Θεωρείται βέβαιο, ότι οι επιθέσεις των παραπάνω αντιπάλων, υπόγειες ή φανερές, θα πολλαπλασιασθούν τις επόμενες βδομάδες, δημιουργώντας πάλι σύγχυση στην Ομογένεια και -πως να γίνει αλλιώς;- και λίγη “κρίση” που ‘ναι της μόδας πάλι.

(Σημ. Συντ.: Λίγους μήνες πριν έρθει στις ΗΠΑ ο ‘Ελπις -τέλη Ιουνίου 2019- κι έναν χρόνο μετά, η εφημερίδα ”Κόρακας” Αστόριας, τον εξυμνούσε υπερβολικά, αναφέροντάς τον και ως ”η ελπίδα” γιά Ομογένεια, Εκκλησία).

Με δεδομένο το εχθρικό κλίμα ολόγυρα του, πολλοί διερωτιένται πόσο θα διαρκέσει ακόμη η θητεία του ‘Ελπι στις ΗΠΑ. Με τις νέες αρνητικές συνθήκες που δημιούργησε ο Βοθρολομαίος (συνηθισμένη του πρακτική ”διαίρει και βασίλευε”), πόσο θα μπορέσει ο αρχιεπ. ‘Ελπις να κινηθεί πλέον ελεύθερα και να αντιδράσει;

Ήδη η πρώτη αντίδραση του αρχιεπίσκοπου, με τη δημοσίευση άρθρου κάποιου φίλου του καθηγητή της Θεσσαλονίκης εναντίον της καθηγήτριας Δέσπω Λιάλιου και του Καλμουκίας Θεόδωρου, κρίνεται αρκετά “άστοχη” και χωρίς συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα γιά τον ίδιο.

Γενικά πιστεύεται, ότι με δημοσιογραφικές αψιμαχίες δεν θα επιτύχει ο ‘Ελπις καμιά σημαντική νίκη. Επιπλέον, παρόμοιες αντιδράσεις -κατά τους εκκλησιαστικούς σχολιαστές- δεν θα μπορέσουν να ανατρέψουν την δυσμενή πλέον εξέλιξη της εκκλησιαστικής κατάστασης στις ΗΠΑ. Φαίνεται πως ο πατριάρχης Βοθρολομαίος, κάτω από την ασφυκτική πίεση του φΑΚ (φάδερ ‘Αλεξ Καρλούτσου) πείσθηκε τελικά ότι η εκπαραθύρωση και αντικατάσταση του ‘Ελπι είναι πιά αναπόφευκτη.

Από την στιγμή που κ. Βορθολομαίος έχωσε στο παιγνίδι τους μητροπολίτες ΗΠΑ, η έκβαση του αγώνα του ‘Ελπι για αναθεώρηση του καταστατικού της αρχιεπισκοπής ΗΠΑ είχε κριθεί οριστικά. Και, φυσικά, μαζί με το καταστατικό του κρίνεται τώρα και το μέλλον του. Το μοιραίο ξήλωμα του φαίνεται αναπότρεπτο. Απλώς, λόγω του “πολιτικού κόστους” που θα έχει μια νέα εκπαραθύρωση αρχιεπίσκοπου και για τον ίδιο τον κ. Βοθρολομαίο και για το πατριαρχείο, καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή προκειμένου η υπόθεση να πέσει στα μαλακά.

Όσο για τον αρχιεπίσκοπο, το μόνο πράγμα που θα μπορέσει ίσως να τον σώσει ακόμη από μεγαλύτερες προσβολές και ταπεινώσεις είναι να παραδόσει -όσο πιο γρήγορα γίνεται- τον έλεγχο των οικονομικών και την διοίκηση της αρχιεπισκοπής στον φΑΚ, περιορίζοντας τις δραστηριότητες του στα τελετουργικά και εθιμοτυπικά. Αυτό έκανε κι ο πρώην αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κατορθώνοντας να επιβιώσει για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, μέχρι που πέθανε ο Τζαχάρης και νόμισε ότι ήλθε και γι’ αυτόν η στιγμή να κάνει κουμάντο στα οικονομικά, οπότε τον κατασπάραξε το κατεστημένο, δηλ. όσοι είχαν απομείνει από τους Πατριαρχικούς Φίλους (φΑΚ, Τζέρι Δημητρίου), ο “Κόρακας” Αστόριας και οι μητροπολίτες.

Ισως -ίσως τονίζω- ο ‘Ελπις έχει ακόμη καιρό να αλλάξει τακτική και να μιμηθεί τον άπραγο φαφλατολόγο προκάτοχό του αυτοπεριοριζόμενος ή να κάνει την ολική -αυτονόητη- ανατροπή: Να κηρύξει αυτοκέφαλη την Εκκλησία μας στις ΗΠΑ κι έτσι θα ‘χει τον λαό μαζί του.

(Χαράλαμπος Νταγάκης – 10 Απρ. ’23)kalami.us

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...

Το Πάσχα Πασκαλιά Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη Πλατανιάς & Βογατσικού…

Το Πάσχα Πασκαλιά και η Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο εκ των κατοίκων της περιοχής συρρέουν στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο για να Ανάψουν την λαμπάδα στο Άγιο Νικόλαο και να κάνουν το τάμα στην πανάγια και στον Ιησού Χριστού να λέμε...