Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης θα βρεθούν τις επόμενες μέρες τα Paradise Papers και οι αποκαλύψεις για τον κρυμμένο πλούτο σε φορολογικούς παραδείσους, καθώς στα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει περιλαμβάνονται από ελληνικής πλευράς δύο πολιτικά πρόσωπα και δύο τραπεζίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, γυναίκα πολιτικός που έχει διατελέσει πολλές φορές υπουργός εμφανίζεται να κατέχει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και να διακινεί ανάλογα χρηματιτικά ποσά – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραβίασε τους νόμους, ή ότι διέπραξε φοροδιαφυγή.
Η σύζυγος πολιτικού αρχηγού εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια εταιρείας offshore, από την οποία όμως δεν έχουν διακινηθεί χρήματα και μάλλον δεν προκύπτει κάτι μεμπτόν.
Δεν προκύπτουν επίσης ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων και φοροδιαφυγής για δύο τραπείζτες, οι οποίοι εμφανίζονται στα Paradise Papers να διατηρούν λογαριασμούς καταθέσεων-επενδύσεων σε φορολογικούς παραδείσους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατο τραπεζικό στέλεχος ημικρατικής τράπεζας εμφανίζεται με καταθέσεις 8,5 εκατ. ευρώ. Ομως το ποσό αυτό έχει δηλωθεί στην Ελλάδα και είχε εξαχθεί νόμιμα στο εξωτερικό, πριν από πολλά χρόνια.
Για τον δεύτερο τραπεζίτη, ανώτατο στέλεχος ιδιωτικής τράπεζες, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα: Εμφανίζεται να να κατέχει μικρό χρηματικό ποσό – της τάξεως μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ – προερχόμενο από την πώληση μικρής συμμετοχής σε offshore εταιρεία.
Μέγα πολιτικό θέμα και αντικείμενο οξύτατων κομματικών αντιπαραθέσεων δημιουργεί η αποκάλυψη ότι στα 6.000 έγγραφα ελληνικού «ενδιαφέροντος» που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers, εμφανίζονται τα ονόματα της Μαρέβα Μητσοτάκη, συζύγου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, και μίας πρώην υπουργού.
Η Μαρέβα Μητσοτάκη, βάσει των στοιχείων των Paradise Papers, ήταν μέτοχος κατά 50% σε offshore εταιρία με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική και διαχειρίστρια ενός fund με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Απαντώντας στα ερωτήματα της δημοσιογραφικής ομάδας του «Εθνους» και του «News247» που ερευνούν την υπόθεση, η κ. Μητσοτάκη τονίζει ότι πρόκειται για νόμιμη και φανερή επαγγελματική δραστηριότητα, η οποία διεκόπη το 2012. Η offshore είχε πελάτη έναν μόνον Αμοιβαίο Κεφάλαιο, το
Μέγα πολιτικό θέμα και αντικείμενο οξύτατων κομματικών αντιπαραθέσεων δημιουργεί η αποκάλυψη ότι στα 6.000 έγγραφα ελληνικού «ενδιαφέροντος» που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers, εμφανίζονται τα ονόματα της Μαρέβα Μητσοτάκη, συζύγου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, και μίας πρώην υπουργού.
Η Μαρέβα Μητσοτάκη, βάσει των στοιχείων των Paradise Papers, ήταν μέτοχος κατά 50% σε offshore εταιρία με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική και διαχειρίστρια ενός fund με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Απαντώντας στα ερωτήματα της δημοσιογραφικής ομάδας του «Εθνους» και του «News247» που ερευνούν την υπόθεση, η κ. Μητσοτάκη τονίζει ότι πρόκειται για νόμιμη και φανερή επαγγελματική δραστηριότητα, η οποία διεκόπη το 2012. Η offshore είχε πελάτη έναν μόνον Αμοιβαίο Κεφάλαιο, το
το οποίο διαλύθηκε λόγω ζημιών το 2012.
Επισημαίνει επίσης ότι το επίμαχο διάστημα που περιγράφεται στα έγγραφα, ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος» αναφέρεται ότι το 2010 η Μαρέβα Γκαρμπόφσκι Μητσοτάκηκαι ένας παλιός συνεργάτης της, από την εποχή που εργαζόταν στην Deutsche Bank, ίδρυσαν τηνEternia Capital Management, μια asset management εταιρεία που εξειδικευόταν στα hedge funds. Την περίοδο εκείνη η κ. Γκραμπόφσκι ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – γι αυτό είναι αμφισβητήσιμο αν μπορεί να θεωρηθεί Πολιτικώς Εκτεθειμένο Πρόσωπο (ΠΕΠ) σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Επισημαίνεται ότι βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά της Διαφθοράς, ως Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα
(ΠΕΠ), νοούνται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, οι άμεσοι στενοί συνεργάτες τους και τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως συνεργάτες τους.
Όταν ένα πρόσωπο ταυτοποιείται ως ΠΕΠ, τότε θα πρέπει μεταξύ άλλων να εφαρμόζονται πιο αυστηροί έλεγχοι απ’ ότι στους υπόλοιπους πελάτες μιας δικηγορικής εταιρείας, που αναλαμβάνει την σύσταση offshore για λογαριασμός τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα απαγορεύεται να συμμετέχουν σε offshore, κάτι που ασφαλώς ισχύει και στην περίπτωση της Μαρέβα Μητσοτάκη.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα αποκαλυφθούν τα ονόματα μίας πρώην υπουργού και δύο Ελλήνων τραπεζιτών που εμφανίζονται στα επίμαχα έγγραφα .
Τι απαντά η Μαρέβα Μητσοτάκη
Η offshore στην οποία συμμετείχε και εμφανίζεται στα Paradise Paper, ήταν μιά «απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα» που διεκόπη το 2012, δηλώνει η Μαρέβα Μητσοτάκη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων της εφημερίδας «Εθνος» που ερευνούν την υπόθεση.
Οπως αναφέρει στις γραπτές απαντήσεις της, η εταιρεία της (Eternia Capital Management) είχε έναν μόνον πελάτη – ήταν διαχειρίστρια αμοιβαίου κεφαλαίου που είχε συσταθεί από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους. Το αμοιβαίο κεφάλαιο έκλεισε το 2012 λόγω ζημιών και εν συνεχεία η ίδια ζήτησε να λυθεί η offshore. Δεν γνωρίζει όμως γιατί αυτή η εταιρεία παρέμεινε στα μητρώα των Νήσων Κέιμαν μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.
Επισημαίνεται ότι στα έγγραφα της δικηγορικής εταιρείας μέσω της οποίας είχε συσταθεί η offshore, αναφέρεται ότι το 2012 ανεβλήθη η λήψη αποφάσεων για τη συνέχιση των εργασιών της, λόγω διεξαγωγής εκλογών στην Ελλάδα. Η κ. Μητσοτάκη απαντά ότι η διακοπή εργασιών αποφασίσθηκε λόγω των ζημιών που εμφάνιζε το αμοιβαίο κεφάλαιο και όχι σε συνάρτηση με τις εκλογές.
Προσθέτει δε ότι δεν ασχολούνταν με τα διαδικαστικά της Eternia Capital Management, τονίζοντας ούτε δικαίωμα υπογραφής είχε, ούτε συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο.
Τα βασικά σημεία της απάντησης και οι εξηγήσεις της κ. Μαρέβας Μητσοτάκη:
«Η εν λογω εταιρεία ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε ως θεματοφύλακα την παγκοσμίου φήμης και κύρους τραπεζική εταιρεία Goldman Sachs Execution & Clearing LP και ως συνεργαζόμενη τράπεζα την επίσης παγκοσμίου φήμης και κύρους επενδυτική τράπεζα JP Morgan London.
Ο θεσμικός ρόλος των δύο αυτών παγκοσμίου κύρους τραπεζικών λογαριασμών διασφάλιζε την πλήρη τήρηση των κανόνων διαφάνειας και όλους τους απαραίτητους Anti Money Laundering (AML) ελέγχους. Επιπλέον όλη η δραστηριότητα του αμοιβαίου κεφαλαίου ελεγχόταν από Ορκωτούς Λογιστές. Η δομή του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν απόλυτα νόμιμη και επελέγη με βάση τη συνήθη πρακτική που ακολουθείτο εκείνη την περίοδο και, αν δεν κάνω λάθος, συνεχίζει να ακολουθείται. Όλες οι πληρωμές γίνονταν απευθείας απο τον θεματοφύλακα του αμοιβαίου κεφαλαίου και όχι από τον investment manager, ο οποίος δεν κατείχε τραπεζικό λογαριασμό σε μη συνεργάσιμο φορολογικό κράτος.
Στη διετία που ήταν ενεργό το αμοιβαίο κεφάλαιο (Ιούνιος 2010- Ιούνιος 2012), λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε αρνητικά αποτελέσματα και εξαιτίας της ζημιογόνας λειτουργίας του έκλεισε και τα χρήματα επεστράφησαν με ζημία στους επενδυτές από την τράπεζα JP Morgan London. Η αμοιβή της εταιρείας ήταν εναρμονισμένη με τη συνήθη πρακτική. Η επίσημη συμμετοχή και η ενεργός παρουσία της Goldman Sachs, της JP Morgan και των Ορκωτών Ελεγκτών εξασφάλιζαν τη νομιμότητα όλων των διαδικασιών και την πλήρη διαφάνεια ως προς την προσέλευση και την κίνηση των κεφαλαίων».
Όσον αφορά την υποβολή αναφορών ύποπτων συναλλαγών πρόσθεσε:
«Όπως έχω ήδη αναφέρει, με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα και το αναφέρω αυτό ως πραγματικό γεγονός. Δεν μπορώ να γνωρίζω τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία των Κέιμαν, η οποία προφανώς ήταν αντικειμένο της δικηγορικής εταιρείας που είχε συστήσει την εταιρεία και παρακολουθούσε τη λειτουργία της, η φήμη της οποίας αποτελούσε επαρκή εγγύηση για τη νόμιμη λειτουργία της ετιαρείας και τη συμμόρφωσής της με την οικεία νομοθεσία. Πάντως η Eternia Capital Management είχε έναν και μόνο πελάτη, το αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, συνεπώς είχε αναθέσει την AML (Anti Money Laundering) διαδικασία στους παγκοσμίου κύρους οργανισμούς με τους οποίους είχε συνεργασία».
«Όσον αφορά τυχόν σημειώσεις τη δικηγορικής εταιρείας δεν μπορώ να γνωρίζω σε τι ακριβώς αναφέρονται. Το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου υπήρξε καθαρά επενδυτική απόφαση, που οφειλόταν στις ζημιές που είχε συσσωρεύσει για τους επενδυτές. Η επενδυτική απόφαση ήταν εντελώς ανεξάρτητη με τις εκλογές στην Ελλάδα. Όποια αναφορά μπορεί να υπάρχει, αν υπάρχει, εικάζω ότι έχει να κάνει με τον χρόνο των εκλογών ως προσδιοριστικό χρονικό σημείο αναφοράς για τις διαδικασίες, και όχι για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου που είχει ληφθεί πριν από τις εκλογές. Ειρήσθω, δε, εν παρόδω ότι το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με το σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση στερείται αντικειμένου».
Η κ. Μητσοτάκη απαντά επίσης γιατί η εταιρεία εμφανιζόταν ως ενεργή στα αρχεία της Appleby έως και το 2014: «Μετά το κλείσιμο του του αμοιβαίου κεφαλαίου τον Ιούνιο του 2012 και επειδή εξέλιπε ο λόγος που ο investment manager είχε συσταθεί, με τον έτερο μέτοχο ζητήσαμε από συνεργάτη μας να δώσει εντολή στη δικηγορική εταιρεία που την είχε συστήσει για την άμεση λύση της. Έκτοτε δεν ασχολήθηκα με την εταιρεία, ούσα σίγουρη ότι είχε κλείσει από τότε που είχαμε δώσει τη σχετική εντολή. Μετά το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου το έτος 2012, η εταιρεία δεν είχε απολύτως καμία δραστηριότητα, για αυτό άλλωστε και από τότε (2012) δόθηκε η εντολή για το κλείσιμό της, η οποία θεωρώ ότι θα μπορεί να βρεθεί στα αρχεία της εταιρείας που την είχε συστήσει. Μετά το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου η εταιρεία δεν είχε καμία δραστηριότητα, ούτε το 2013, ούτε το 2014.
Τα παραπάνω γεγονότα επιβεβαιώνονται απολύτως και από το περιεχόμενο της ίδιας της ερώτησής σας και από τη γνώση που εσείς έχετε και και εγώ πληροφορούμαι από εσάς, ότι δηλαδή ο agent service provider της εταιρείας, δηλαδή η δικηγορική εταιρεία που είχε συστήσει και παρακολουθούσε τη λειτουργία της, διέκοψε την παροχή υπηρεσιών της κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, χρόνος που προφανώς συνδέεται με την εντολή που είχε λάβει για κλείσιμο της εταιρείας (investment manager).
Επίσης από εσάς πληροφορούμαι για πρώτη φορά ότι η εταιρεία διαγράφηκε απ΄το μητρώο εταιρειών τον Ιανουάριο του 2015. Δεν γνωρίζω γιατί, ενώ η εντολή για το κλείσιμο της εταιρείας δόθηκε περί τα μέσα του 2012, γιατί, ενώ ο agent service provider της εταιρείας διέκοψε την παροχή υπηρεσιών του κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όπως πληροφορούμαι από εσάς, η εταιρεία εξακολουθούσε να εμφανίζεται ως active entity και διαγράφηκε τον Ιανουάριου του 2015, το οποίο, όπως προείπα, επίσης πληροφορούμαι από εσάς.
Επειδή πράγματι πρόκειται για εύλογο ερώτημα, μετά το σχετικό ερώτημά σας ρώτησα και από την πλευρά μου νομικούς, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι συχνά και προς αποφυγή εξόδων, για εταιρείες που ολοκληρώνουν τη δραστηριότητά τους, αφήνονται από τους agent service provider αδρανείς, χωρίς να καταβάλλονται τα ετήσια έξοδά τους (annual fees) και έπειτα από κάποιο διάστημα αδράνειας διαγράφονται αυτόματα από το εταιρικό μητρώο. Όπως με ενημέρωσαν, μέχρι την αυτόματη (τυπική) διαγραφή τους οι εταιρείες αυτές εμφανίζονται ως “ενεργές” παρόλο που είναι σε αδράνεια, χωρίς καμία δραστηριότητα. Αυτό εικάζω ότι έχει συμβεί και με την εν λογω εταιρεία, χωρίς να το γνωρίζω, θεωρώ όμως ότι ο πιο κατάλληλος για να σας απαντήσει είναι ο ίδιος ο agent service provider».