Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΙστορικάΗπειρωτικό Κομιτάτο» έχοντας...

Ηπειρωτικό Κομιτάτο» έχοντας ως πρότυπο την γνωστή «Φιλική Εταιρεία.

Το «Ηπειρωτικό κομιτάτο» του Σπύρου Σπυρομίλιου

Στις 25 Μαρτίου του 1906, ιδρύεται στην Αθήνα από μια ομάδα επιφανών Ηπειρωτών, η «Ηπειρωτική Εταιρεία», η οποία έγινε κυρίως γνωστή ως «Ηπειρωτικό Κομιτάτο» έχοντας ως πρότυπο την γνωστή «Φιλική Εταιρεία» και στόχο να ετοιμάσει τις συνθήκες για την απελευθέρωση της περιοχής της Ηπείρου.

Βασικός οργανωτής της όλης προσπάθειας υπήρξε ο αξιωματικός της Χωροφυλακής, Σπύρος Σπυρομίλιος, από την Χιμάρα, ο οποίος ήδη είχε αναπτύξει σημαντική δράση στον Μακεδονικό Αγώνα.

Πρώτος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού Παναγιώτης Δαγκλής, απόγονος Σουλιωτών οπλαρχηγών του 1821. Λόγω του ότι ήταν αγαπητός στο στράτευμα αλλά και λόγω των καλών του σχέσεωνμε την βασιλική οικογένεια, κρίθηκε ως ο καταλληλότερος για την συγκεκριμένη θέση. Τα υπόλοιπα πρόσωπα της ιδρυτικής ομάδας ήταν ο Ταγματάρχης Μηχανικού Χρήστος Μαλάμος, ο Υπολοχαγός Οικονομικού Χρήστος Χρόνης, ο Ανθυπίλαρχος Βασίλης Μελάς και ο Ανθυποπλοίαρχος Χαρίλαος Λιάμπεης.Εκτός όμως των σημαντικών στρατιωτικών που αποτελούσαν την ιδρυτική ομάδα, συμμετείχαν ακόμη και κάποιες πνευματικές προσωπικότητες όπως ο λογοτέχνης και δημοσιογράφος Χρήστος Χρηστοβασίλης, ο Υφηγητής Πανεπιστημίου Μιλτιάδης Πανταζής, ο δημοσιογράφος Γεώργιος Γάγαρης αλλά και ο Αυγερινός Αβέρωφ, πολιτικός, ο Περικλής Καραπάνος, δικηγόρος και ο Γεώργιος Δούμας, Διευθυντής των Σιδηρόδρομων Αθηνών – Πειραιώς – Πελοποννήσου.

Η συνέχεια είχε την δημιουργία τριών διευθύνσεων του Kομιτάτου. Στα Γιάννενα με τον Υπολοχαγό Κωνσταντίνο Τσιριγώτη στην ηγεσία, στη Πρέβεζα με τον Υπολοχαγό Πυροβολικού Ιωάννη Παπαϊωάννου και στο Αργυρόκαστρο με τον Υπολοχαγό Πεζικού Νικόλαο Κοντογούρη.

Το «Ηπειρωτικό Κομιτάτο» είχε μέσα στις δράσεις του την αποστολή πληροφοριών στην Ελεύθερη Ελλάδα, να κατηχεί νέα μέλη και να οργανώνει μυστικά ομάδες σε όλη την Ήπειρο μεταφέροντας όπλα και πυρομαχικά μέσα μάλιστα σε δέρματα ζώων. Η διαδρομή που ακολουθούσαν ήταν: Καλαρρύτες, Δρίσκος, Μονή Ντουραχάνης και Λίμνη Παμβώτιδα. Σε συγκεκριμένα σημεία έκρυβαν τα όπλα και εν συνεχεία τα μοίραζαν σε όλη την Ήπειρο.

himara.gr

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Γιατί τους ενοχλεί ο Σταυρός;

Νικόλαος Παπαδόπουλος: Κατάθεση Ερώτησης Διατήρηση του Σταυρού στη θέση “Μαύρο Βουνό” της Δ.Κ. Μανιάκων, της Δ.Ε. Αγίας Τριάδος του Δήμου Καστοριάς και ανάκληση αποφάσεως κατεδαφίσεως – απομακρύνσεως του Δασαρχείου Καστοριάς Η ερώτηση έλαβε αρ. πρωτ. 2806/21-1-2025 Χαῖρε Σταυρέ, ὁ πηγάζων ἀφθόνως...

Διαμαρτυρία Μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς για την δωρεάν παροχή σχολικών εγχειριδίων για τα μαθήματα που εξειδικεύονται στη θεωρητική μουσική εκπαίδευση.

Διαμαρτυρία Μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς. Παράδοση Ψηφίσματος στον Αντιπεριφερειάρχη.Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Τρίτη 21 Ιανουαρίου έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς, διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε σχέση με θέματα...