Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση για την συνάντηση που είχε ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόζεφ Μπάϊντεν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, στα πλαίσια των τακτικών διαβουλεύσεων με Ευρωπαίους συμμάχους για την προώθηση κοινών στόχων και προς αναγνώριση των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
Ο Αντιπρόεδρος εξέφρασε σθεναρή υποστήριξη προς τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και εξήρε τον δυναμικό ρόλο του Πρωθυπουργού της. Εκτιμά τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Παπανδρέου για την προώθηση της ένταξης των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις Ευρωατλαντικές δομές και υπογράμμισε την ανάγκη οι κυβερνήσεις στην Αθήνα και στα Σκόπια να συμφωνήσουν γρήγορα σε μια κοινά αποδεκτή λύση για την διευθέτηση της διαφοράς τους γύρω από το θέμα της ονομασίας.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο Αντιπρόεδρος Μπάϊντεν και ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου εξέτασαν επίσης την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και τρόπους για το πώς οι λαοί της Σερβίας και του Κοσόβου θα μπορέσουν να ενταχθούν πλήρως στην Ευρώπη και να συμβιώσουν ελεύθερα και ειρηνικά.
Στην συνάντηση Παπανδρέου-Μπάϊντεν εξετάστηκε και η κατάσταση στην Κύπρο.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν πλήρη υποστήριξη προς τις συνομιλίες που διεξάγουν οι δύο κοινότητες του νησιού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επίτευξη δίκαιου και βιώσιμου διακανονισμού για την επανένωση τους στα πλαίσια μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ο Αντιπρόεδρος Μπάϊντεν εξήρε παράλληλα τις προσπάθειες από μέρους της Ελλάδας και της Τουρκίας για ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αντιπρόεδρος Μπάϊντεν και ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου εξέτασαν επίσης το Μεσοανατολικό, τονίζοντας την υποστήριξή τους προς τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων κι επισήμαναν την ανάγκη οι δύο πλευρές να συνεχίσουν την ειρηνευτική διαδικασία μέχρις ότου καταλήξουν σε συμφωνία για την ύπαρξη δύο κρατών στην περιοχή.
Ο Αντιπρόεδρος Μπάϊντεν επανέλαβε την ανάγκη το Ιράν να συμμορφωθεί πλήρως και δίχως όρους με τα ψηφίσματα που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε συνομιλίες με την ομάδα των 5+1.
Κατά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου ευχαρίστησε την Αμερικανική κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Obama και τον Αντιπρόεδρο Biden για την συνεχή υποστήριξη που παρέχουν στην Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό στην προσπάθεια για βελτίωση της Ελληνικής οικονομικής κατάστασης.
Στο σημείο αυτό ευχαρίστησε τον κ.Biden και για τα εύσημα που του απέδωσε όταν δήλωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον προαύλιο του Λευκού Οίκου ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι συζήτησε επίσης με τον κ. Biden το Μεσοανατολικό. Σε σχέση με αυτό εξέφρασε την επιθυμία της Ελλάδας να συμβάλει στις προσπάθειες για την επίλυσή του. Είπε ότι οι νέες συνομιλίες για το Μεσοανατολικό που ξεκίνησαν προ ημερών στην Ουάσιγκτον δεν πρέπει να αφεθεί να εξελιχθούν σε μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.
Επιδιώκεται μέσω των συνομιλιών αυτών η δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και ένα Ισραήλ το οποίο να νοιώθει ασφαλές στην περιοχή που βρίσκεται.
Ο κύριος Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Μέση Ανατολή καθώς επίσης και στις επαφές που διατηρεί με τον Πρόεδρο Αμπάς και τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί για να πετύχουν οι συνομιλίες Ισραήλ-Παλαιστινίων.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο και για την συνάντηση που είχε την Δευτέρα στην Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο του Ιράν Αχμαντινετζάντ. Στην συνάντηση εκείνη, όπως είπε, εξετάστηκαν τα θέματα των πυρηνικών όπλων και της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μεσοανατολικού.
Άλλα θέματα της συνάντησης Biden-Παπανδρέου ήταν η κατάσταση στα Βαλκάνια και το Κυπριακό. Σε σχέση με το δεύτερο ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκοκυπριακή πλευρά για την επανένωση του νησιού.
Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία, η οποία διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο, έχει τεράστιες ευθύνες να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας για να λυθεί το Κυπριακό. Ο κύριος Παπανδρέου είπε ακόμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διευθετηθεί το συντομότερο και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Αυτό πρόσθεσε είναι κάτι το οποίο έχει τονίσει επανειλημμένα τόσο ο ίδιος όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.
Γενικά είπε ο κύριος Παπανδρέου, η συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Αντιπρόεδρο Biden ήτανε πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη. Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένων θα συνεχιστεί για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τα θέματα που προανέφερε.
Ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου αναχωρεί από την Ουάσιγκτον το βράδυ της Τρίτης επιστρέφοντας στην Νέα Υόρκη, όπου και θα παραμείνει για το υπόλοιπο της εβδομάδας. /voanews