THE GENOCIDE OF PONTIC GREEKS – 19 MAY DAY NATIONAL MEMORY
Ένα έγκλημά διαρκές και συνεχόμενο, γι’ αυτό εμπίπτει απόλυτα στο Διεθνή νόμο περί γενοκτονίας του Ο.Η.Ε. που καθιερώθηκε στις 9/12/1948, με τη σύμβαση της Ρώμης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Για των Ελληνισμό, με τον νόμο 2193 της 8/11/3/94, η 19η Μαΐου, καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η ημερομηνία αυτή επιλέχτηκε επειδή ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στις 19 Μαΐου του 1919 στην Σαμψούντα και τότε ξεκίνησε η δεύτερη και πιο βίαιη φάση του σχεδίου αφανισμού των Ελλήνων.
Μετά την πρωτοφανή αυτή ωμή σφαγή εκατομμυρίων Ελληνών ψυχών της Ανατολής , ο σφαγέας Κεμάλ Ατατατούρκ , αναφώνησε γεμάτο καμάρι …. “Επιτέλους τους ξεριζώσαμε ”
Ο Χένρι Μοργκεντάου, πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών (1913-1916) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δήλωσε ότι, ” οι πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης οδήγησε σε «εξωφρενική τρομοκράτηση, σκληρή βασανιστήρια, την οδήγηση των γυναικών σε χαρέμια, ακολασίας των αθώων κοριτσιών, η πώληση της πολλοί από αυτούς σε 80 σεντ η κάθε μία, η δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων και την απέλαση και πείνα στην έρημο άλλων εκατοντάδων χιλιάδων, [και]η καταστροφή εκατοντάδων χωριών και πολλές πόλεις , όλο το μέρος της« εκ προθέσεως εκτέλεση ” , αναφέρει η πρώτη Ακαδημαϊκή Έκδοση της Modern Tokyo Times, από τους Boutros Hussein and Lee Jay Walker, για την Ελληνική Γενοκτονία με τίτλο The Genocide of the Ottoman Greeks:
Μελέτες σχετικά με την κατάσταση έμπνευσης εκστρατεία εξόντωση των Χριστιανών της Μικράς Ασίας (1912-1922) και τα επακόλουθά του: Ιστορία, Δίκαιο, Μνήμη Πάντως, πολύ λιγότερο ακαδημαϊκό έργο έχει γίνει για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Θράκης.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, όπως το γεγονός ότι οι τουρκικές κυβερνήσεις έχουν επιτύχει σε εκφοβισμό διπλωμάτες στο πλαίσιο των Τουρκο-ελληνικών σχέσεων της τελευταίας γενιάς και ανατροπής της ακαδημαϊκής ακεραιότητας , προκαλώντας ορισμένους μελετητές να κάνουν μια καριέρα ως αρνητές που υποστηρίζονται από διεθνείς ΜΚΟ, όλα στο όνομα της καταπολέμησης του εθνικισμού; (Aristide D. Caratzas Melissa International Ltd.)
Ευθήνη έχει και η ελληνική Βουλή, και αυτό γιατί με ερώτηση προς τον πρόεδρο της Βουλής που απηύθυνε μόνο ένας από τους 300 του ελληνικού κοινοβουλίου , ο Βασίλης Καπερνάρος , Ανεξάρτητων Ελλήνων, για την άρνηση έκδοσης του βιβλίου για την Γενοκτονία των Ποντίων. και ζητή να μάθει:
‘Για ποιους συγκεκριμένους λόγους το Ελληνικό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να εκδώσει το εν λόγω βιβλίο, σε αντίθεση με την ως άνω υπ’ αρ. πρωτ. 2675/20ης Μαΐου 1996 απόφαση του τότε Προέδρου της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης , στον καθηγητή Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνο Φωτιάδη, τη συλλογή όλων των ντοκουμέντων, ώστε να στοιχειοθετηθεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μάλιστα, στην παράγραφο 4 της ως άνω απόφασης, προβλεπόταν ότι “η απαιτούμενη δαπάνη για την έκδοση του έργου […] θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της Βουλής οικονομικού έτους 1996”. Όταν όμως το 1999 ο συγγραφέας παρέδωσε ολοκληρωμένο το 14τομο έργο του, η Βουλή αρνήθηκε να το εκδώσει επικαλούμενη το μέγεθός του.
Ακόμα όμως και όταν ο συγγραφέας περιόρισε τους τόμους σε έναν (1), η Βουλή, δια της επιστημονικής Επιτροπής αξιολόγησης και παραλαβής του έργου, που είχε ορίσει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, αρνήθηκε εκ νέου να το κυκλοφορήσει θέτοντας προϋπόθεση προς τούτο” να παραγραφεί ο πρόλογος που υπογράφει ο Αλί Ερτέμ, ο Τούρκος κοινωνιολόγος και ιδρυτής του συλλόγου “Ενάντια στις γενοκτονίες”, το προλογικό σημείωμα του οποίου τιτλοφορείτο “Να αναγνωρίσετε τη γενοκτονία”! Κατόπιν αυτών, το βιβλίο κυκλοφόρησε, με προσωπική δαπάνη του συγγραφέα, σε ελάχιστα αντίτυπα, με αποτέλεσμα να μην γνωστοποιηθούν ποτέ τα ντοκουμέντα εκείνα που αποδεικνύουν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και τους κεμαλικούς την περίοδο 1916 – 1923, όπως αναγνώρισε η Ολομέλεια της Βουλής στην ΞΘ συνεδρίαση της 24ης Φεβρουαρίου 1994, ορίζοντας την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης”, και ερωτά: .
1) Για ποιους λόγους έγιναν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, τόσο ως προς τον περιορισμό του, αρχικώς, 14τομου έργου, όσο και ως προς την παραγραφεί του προλόγου του Αλί Ερτέμ.
2) Για ποιους συγκεκριμένους λόγους το Ελληνικό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να εκδώσει το εν λόγω βιβλίο, σε αντίθεση με την ως άνω υπ’ αρ. πρωτ. 2675/20ης Μαΐου 1996 απόφαση του τότε Προέδρου της Βουλής.
3) Ποιο το ακριβές ποσό δαπάνης για την έκδοσητου έργου το οποίο, σύμφωνα με την ως άνω παρ. 4 της υπ’ αρ. 2675 απόφασης, βάρυνε τον προϋπολογισμό της Βουλής για το οικονομικό έτος 1996.
4) Αν, τελικώς, δαπανήθηκε το προϋπολογισθέν ποσό.
5) Πότε, και αν, προτίθεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αξιοποιήσει το ως άνω έργο για την Γενοκτονία των Ποντίων εκδίδοντάς το.
ΝΤΡΟΠΗ ! ΜΟΝΟ ΈΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΖΉΤΗ ΕΥΘΉΝΕΣ ΣΤΑ 17 ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ
Ο Όρος γενοκτονία (genocide) δεν υπήρχε στην Αγγλική γλώσσα πριν το 1944. Πρόκειται για λέξη με πολύ συγκεκριμένο νόημα η οποία αναφέρεται στα βίαια εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος μιας ομάδας με στόχο το φυσικό αφανισμό της , και αποδόθήκε από τον Raphael Lemkin , Πολωνό δικηγόρο εβραϊκής καταγωγής. Στα δε γραπτά του για την γενοκτονία , ο Lemkin έχει λεπτομερώς περιγραφές για την τύχη των Ελλήνων στην Τουρκία .
Τον Αύγουστο του 1946 η New York Times ανέφερε: “Γενοκτονία δεν είναι νέο φαινόμενο, ούτε έχει εντελώς αγνοηθεί στο παρελθόν. … Οι σφαγές των Ελλήνων και των Αρμενίων από τους Τούρκους ήταν διπλωματική δράση χωρίς τιμωρία….”
Η Βουλή των Ελλήνων με διάταγμα του 1994 και η Δημοκρατία της Κύπρος αναγνωρίζουν επισήμως τα γεγονότα ως γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου της Μικράς Ασίας και έχει οριστεί η 19 Μαΐου ως ημέρα εθνικής μνήμης .
Οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων
*Σουηδία Στις 11 Μαρτίου 2010, το Σουηδικού κοινοβουλίου ψήφισε πρόταση αναγνωρίσει “ως πράξη γενοκτονίας των των Αρμενίων, Ασσυρίων / Συρίων / Χαλδαίων , και ελλήνων Ποντίων.
*ΗΠΑ– οι 7 πολιτείες
-19 Μαιου 2002,Νέα Υόρκη
-2 Σεπτεμβρίου 2002, Νιου Τζέρσεϊ
-8 Δεκεμβρίου 2002,Κολούμπια
-10 Ιανουαρίου 2003, Νότια Καρολίνα
-3 Φεβρουαρίου 2003, Γεωργία
-12 Δεκεμβρίου 2003, Πενσυλβάνια
-11 Μαΐου 2005, Κλίβελαντ
– 2008, Ρόουντ Άιλαντ
*IAGS, International Association of Genocide Scholars (Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας) 15 Δεκεμβρίου 2007
*Αυστραλία Νότια Αυστραλία -τοπική βουλή :- 30 Απριλίου 2009
Νέα Νότια Ουαλία-Η Γερουσία την 1 Μαΐου 2013, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας, Αρμενίων και Ασσυρίων κατά την περίοδο 1915-1922.
Νέα Νότια Ουαλία- Η Βουλή 12 Μαΐου 2013 με πρόταση του πρωθυπουργού της πολιτείας Μπάρι Οφάρελ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Τα Ηνωμένα Έθνη (OHE) ,
το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , και
το Συμβούλιο της Ευρώπης …..ΔΕΝ έχουν κάνει τις σχετικές δηλώσεις.