Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΕυστράτιος Τσομίδης

Ευστράτιος Τσομίδης

nomos.jpgΔικηγόρος και μέλος του δικηγορικού συλλόγου Θεσ/νίκης στην Εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα” με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, με κύριο θέμα την χρήση κάμερας και μαγνητοφώνου. Καλημέρα σας κύριε Τσομίδη τι κάνετε;;

Ευστράτιος Τσομίδης: Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Ν. Βάνης: Πως βλέπετε την απόφαση του ΣΕΤΕ για τις κρυφές κάμερες που μερικώς δίνει το δικαίωμα στον δημοσιογράφο να χρησιμοποιεί κρυφή κάμερα σε ρεπορτάζ που αφορούν θέματα νομικά.

Ε. Τσομίδης: Δεν θα ήθελα να κρίνω αυτήν την απόφαση του Συμβουλίου για δύο λόγους: Πρώτον, διότι δεν επιτρέπεται να κρίνουμε δημόσια αποφάσεις και μάλιστα του Ανωτάτου Ακυρωτικού δικαστηρίου και δεύτερον διότι δεν έχω πλήρη γνώση της συγκεκριμένης απόφασης, παρά μόνο από δημοσιογραφικές πληροφορίες οι οποίες απ΄ ότι αντιλαμβάνομαι επιτρέπουν στους δημοσιογράφους, αλλά όχι μόνο φαντάζομαι στους δημοσιογράφους, στον οποιονδήποτε να μπορεί να κάνει χρήση (εντός εισαγωγικών) παρανόμων αποδεικτικών μέσων, όπως λέγονται στην δικονομία μας. Το θέμα είναι ότι αυτήν την στιγμή τελικώς απεδείχθει ότι αυτά τα μέσα απεκάλυψαν πολύ μεγάλες αλήθειες.

Το πρόβλημα που είχε να σταθμίσει το συμβούλιο επικρατείας και  κάθε δικαστήριο είναι εάν και πόσον με την χρήση κρυφής κάμερας, ή μαγνητοφώνου το κακό (εντός εισαγωγικών) να το πούμε έτσι απλά που υφίσταται η προσωπικότητα αυτού που φωτογραφίζεται, ή μαγνητοσκοπείται είναι μικρότερο έναντι της παραβατικής συμπεριφοράς την οποία θέλει να καταγράψει η φωτογραφία,ή η μαγνητοφώνηση. Ως εκ τούτου και με αυτήν την λογική και επαναλαμβάνοντας χωρίς να έχω πλήρη γνώση, ή μάλλον καμιά γνώση του σκεπτικού της απόφασης.

Ν. Βάνης: Το δημοσίευμα κύριε Τσομίδη είναι πρόσφατο, της Κυριακής.

Ε. Τσομίδης: Δυστυχώς δεν έπεσε στην αντίληψη μου, δεν αμφιβάλλω ότι είναι πρόσφατο.

Ν. Βάνης: Ο δημοσιογράφος όταν έχει τρανταχτά στοιχεία, αποδείξεις, προς όφελος της κοινωνίας, χρησιμοποιώντας την κρυφή κάμερα, ή μαγνητόφωνο, πηγαίνοντας ενάντια στον νόμο, για να μπορεί τα στοιχεία αυτά να τα χρησιμοποιήσει στο δικαστήριο.

Ε. Τσομίδης: Να σας πω όμως την εξής παρατήρηση. Η απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε χθες και αυτό το οποίο λέτε εσείς τώρα είναι βέβαιο ότι δεν αποτελεί πάγια αρχή. Ναι μεν αποτελεί μια στροφή, ή μια καθιερωμένη νομολογική θέση, όπως λέμε εμείς οι δικηγόροι.

Σημασία έχει ότι και το τελευταίο δικαστήριο που θα κάνει συγκεκριμένη δικογραφία όπου υπάρχουν τέτοια στοιχεία, ενδεχομένως να πάρει άλλη απόφαση, και αυτό είναι αποτέλεσμα ενός διάχυτου ελέγχου της συνταγματικότητας ενός συστήματος το οποίο ακούω ότι θέλει να καταργήσει η καινούργια βουλή και θα έχει και συνταγματική αναθεωρητική λειτουργία. Μέχρι λοιπόν να γίνει αυτό εμείς αυτήν την στιγμή παραμένουμε στο ναι μεν υπάρχει αυτή η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, όμως υπάρχουν και άλλες αποφάσεις του Αρείου Πάγου πιο πριν με αυτό το νόημα, αλλά κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι εάν έχεις ένα παράνομο αποδεικτικό μέσο είναι βέβαιο ότι στο συγκεκριμένο δικαστήριο το οποίο θα το προσκομίσεις και θα το επικαλεστείς, το δικαστήριο αυτό θα το λάβει υπόψιν του, ως αποδεικτικό μέσο.

Ν. Βάνης: Θα σας πως το εξής. Επειδή υπάρχει μια παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που αφορά σε κάμερες στον εργασιακό τομέα.

Ε. Τσομίδης: Αυτό μπορούμε να πούμε ότι είναι πάγια νομολογία. Διότι εκεί έχει νομολογηθεί ότι ναι μεν για λόγους ασφαλείας πρέπει να υπάρχουν οι συγκεκριμένες κάμερες, αλλά αυτές δεν μπορούν να προσβάλλουν τις ιδιωτικές στιγμές των εργαζομένων.

Ν. Βάνης: Μιλάμε κύριε Τσομίδη για προσωπικά δεδομένα.

Ε. Τσομίδης: Ακριβώς.

Ν. Βάνης: Νομίζω ότι ο νόμος έχει κάποιες ασάφειες σε ότι αφορά τις κάμερες στον εργασιακό τομέα. Να μην κρίνουμε τους νομοθέτες του Συμβουλίου Επικρατείας;;

Ε. Τσομίδης: Να τους κρίνουμε μεν, αλλά δεν μπορούμε να τους κρίνουμε με τον τρόπο με τον οποίον προσπαθούμε εμείς όταν δεν γνωρίζουμε το κείμενο. Και επιπλέον διότι θεωρώ, ότι το να αρχίσουμε να κρίνουμε ένα νομικό κείμενο δεν έχει και άμεσο ενδιαφέρον για τους ακροατές. Οι ακροατές θέλουν να ακούσουν κάτι συγκεκριμένο και όχι νομικούς ολικισμούς.

Ν. Βάνης: Κύριε Τσομίδη θα ήθελα να μας ευχαριστήσω για όσα διαφωτιστικά μας είπατε στην εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα”, γιατί ο πολύς κόσμος δεν τα γνωρίζει αυτά.

Ε. Τσομίδης: Εγώ θέλω να σας πω το εξής. Ο κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει κατ΄ αρχήν να έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη, στην δημοσιογραφία, και μάλιστα αυτό είναι κάτι το οποίο ίσως είναι καινοφανές, αλλά αρκεί η δημοσιογραφία να γίνεται στα πλαίσια της λειτουργίας της νομιμότητας, και επιπλέον να έχει εμπιστοσύνη που σε κάθε περίπτωση που θίγεται κάποιο ατομικό δικαίωμα, έστω και με καθυστέρηση θα βρει το δίκιο του.

Καλή σας μέρα.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Ιουλία Καλλιμάνη ΑΡΧΙΣΕ την περιοδεία γράφει sold out στης εμφανίσεις η καλλιτέχνιδα σε Όλη την ΕΛΛΑΔΑ και το ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Μετά της εμφανίσεις στο Tokyo Theater Athens,που έκανε sold out εμφανίσεις η καλλιτέχνιδα η Ιουλία Καλλιμάνη τώρα κανί γράφει sold out εμφανίσεις η καλλιτέχνιδα σε ολη την ΕΛΛΑΔΑ και του εξωτερικού.. Ιουλία Καλλιμάνη, στο TOKIO sold out εμφανίσεις η καλλιτέχνιδα...

Ο αφανής κοινωνικός πόλεμος που οι άνθρωποι αγνοούν.

Η γλώσσα δεν είναι απλό όργανο επικοινωνίας. Οι άνθρωποι έχουν την ψευδαίσθηση ότι η γλώσσα αντανακλά παθητικά την πραγματικότητα, ότι τα γεγονότα είναι "ουδέτερα" και είναι δυνατή η καταγραφή τους όπως πραγματικά υπάρχουν "εκεί έξω". Η γλώσσα κατασκευάζει την πραγματικότητα,...

Κουίζ πέντε σχήματα μπήκαν μέσα με τα μπουνιά στην Θεσσαλονίκη.

Η επιχειρηματίες και καλλιτέχνες μπήκαν μέσα με τα μπουνιά δεν φέρουν τα αναμενόμενα Π. Χ ένα σχήμα ακόμα δεν ξεκινήσαν και την παρασκευή είχε χαμάλη προέλευση το οπίου έβαζε στους σερβιτόρους του να κάνουν τους πλέατες έκανε μόνο...

“Ο Ερντογάν και ο Ράμμα συνεχίζουν – καζαν καζαν- να αφανίζουν τον Ελληνισμό με την ανοχή Μητσοτάκη”

"Αχρείαστη" η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, "αχρείαστη" και η επίσκεψη Ράμα, μας λέει ο Πρωθυπουργός. Μαγαρίζουν τους Ναούς μας, χτυπούν τον Ελληνισμό και οι κυβερνώντες εθνομηδενιστές, κι ως «καρπαζοεισπράκτορες» των Βαλκανίων μας λένε:, "δεν χρειάζονται τέτοια παραμονή...