Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔελτία τύπουΕτήσιο τακτικό ...

Ετήσιο τακτικό Συνέδριο ΚΕΔΚΕ στην Θεσσαλονίκη.

Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) 26-28 Νοεμβρίου 2008 Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης».

thessalon3.bmpΟ Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που άρχισε σήμερα (Τετάρτη) 26 Νοεμβρίου  υπογράμμισε την αναγκαιότητα ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μητρόπολη και την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μέσα από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση που, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, «θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των Αυτοδιοικητικών Μονάδων Β’ βαθμού – τις σημερινές Νομαρχίες – και θα θεσμοθετήσει την «Αυτοδιοικητική Περιφέρεια», με ουσιαστικές όμως αρμοδιότητες.

 Μια μεταρρύθμιση που θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των Δήμων στην χώρα μας, αλλά το κυριότερο θα τους εξοπλίσει με όλες εκείνες τις αρμοδιότητες και όλα τα εφόδια που είναι απαραίτητα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανάγκες του Ελληνικού Λαού, αλλά και να αποκτήσουν την δυνατότητα να απορροφήσουν εγκαίρως όλο τα κονδύλια του Δ’ ΚΠΣ, όλα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ». Και οκ. Παπαγεωργόπουλος κατέληξε :

«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί Σύνεδροι, Θα μπορούσα να ομιλώ επί ώρες. Θα μπορούσα να ομιλώ επί ώρες και για όσα έκανε η σημερινή Κυβέρνηση για τον θεσμό της Τ.Α. τα οποία για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι καθόλου λίγα. Θα μπορούσα να αναφερθώ επίσης και στη στάση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που κυριολεκτικά μας εξέπληξε, όταν εδώ στην Θεσσαλονίκη στην έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης της πόλης μας αποκήρυξε την Διοικητική Μεταρρύθμιση και τον Καποδίστρια II.

Πρέπει όμως να δώσουμε όσο γίνεται πιο σύντομα τον λόγο στους κυβερνητικούς εκπροσώπους, στους εκπροσώπους των κομμάτων, στον Πρόεδρο της ΕΝΑΕ, στον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και αγαπητό φίλο κ. Νικήτα Κακλαμάνη, στους εργαζόμενους στην Τ.Α.- στους συνεργάτες μας δηλαδή – και βεβαίως σε όλους εσάς, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα της έκφρασης όλων σας, γύρω από τα σημαντικότατα θέματα που απασχολούν την Τοπική μας Αυτοδιοίκηση».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΤΗΣΙΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΕΔΚΕ Θεσσαλονίκη, 26, 27 και 28 Νοεμβρίου 2008 Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης»

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008 14:30 – 16:00:

Διαπίστευση – Εγγραφή Συνέδρων. 16:00 – 19:00: 

 Τελετή έναρξης Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου

• Καλωσόρισμα Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, Α΄ Αντιπροέδρου ΚΕΔΚΕ

• Καλωσόρισμα Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, κ. Μαργαρίτη Τζίμα

 Χαιρετισμοί: 

 Εκπροσώπου ΕΝΑΕ, κ. Δημήτρη Δράκου , Προέδρου Ε.Ε. ΠΟΕ – ΟΤΑ, κ. Θέμη Μπαλασόπουλου,Προέδρου ΠΟΠ – ΟΤΑ, κ. Παναγιώτη Βελέντζα ,Εκπροσώπων Κυπριακών Αυτοδιοικήσεων,

 *Εισήγηση Διοικητικού Συμβουλίου ΚΕΔΚΕ από τον Πρόεδρό της, κ. Νικήτα Κακλαμάνη  *Χαιρετισμοί και τοποθετήσεις εκπροσώπων Πολιτικών Κομμάτων. 

* Κήρυξη έναρξης εργασιών από τον Υπουργό Εσωτερικών, Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο

19:00 – 21:00: Τοποθετήσεις – Παρεμβάσεις συνέδρων επί της εισηγήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ

 21:30: Δείπνο προς τιμή των συνέδρων προσφερόμενο από την ΚΕΔΚΕ και την ΤΕΔΚ Ν. Θεσσαλονίκης (Περίπτερο: 6)

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008 10:00 – 14:00: 

* Συνέχιση των εργασιών με τοποθετήσεις – παρεμβάσεις συνέδρων επί της εισηγήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ 10:00 – 14:00

* Θεματικός Κύκλος ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (αίθουσα: 6)

Συντονιστές: Γιώργος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής – μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ Κυριάκος Βιρβιδάκης, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής – μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ

 Εισηγούνται: Γιάννης Δεκαβάλλας, Δήμαρχος Ερμούπολης Σύρου, μέλος Εποπτικού Συμβουλίου ΚΕΔΚΕ «Οι μεταφορές αρτηρία ζωής στα νησιά – Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία» Τάσος Αλειφέρης, Δήμαρχος Τήλου «Θαλάσσιες μεταφορές και “μεταφορικό” ισοδύναμο»

Επιστημονική Στήριξη: Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) 

 Συζήτηση

Συμπεράσματα

14:00 – 15:00: Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα

15:00 – 19:00 Θεματικοί κύκλοι (σε παράλληλες αίθουσες)

*ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (αίθουσα: 2)

Συντονιστές: Δημήτρης Τσιαντής, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών – μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ Διονύσης Αλευράς, Αντιπρόεδρος Επιτροπής ΕΣΠΑ 2007-2013 – μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ

Εισηγούνται: Γιάννης Μουράτογλου, Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών, μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ «Οικονομικά Τ.Α. – Κρατικός Προϋπολογισμός έτους 2009. Πρόγραμμα συμβολής της Τ.Α. στην καταπολέμηση της κρίσης.»

Μιχάλης Στυλιανίδης, Πρόεδρος Επιτροπής ΕΣΠΑ 2007-2013 – μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ «Τα Αναπτυξιακά Προγράμματα της Τ.Α. μοχλός τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής»

Παρεμβαίνουν: Μιχάλης Ταμήλος, Δήμαρχος Τρικάλων – μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ «Η Κοινωνία της Πληροφορίας στην 4η Προγραμματική Περίοδο»

 Γιώργος Βασαρδάνης, Διευθύνων Σύμβουλος ΠΕΤΑ Α.Ε. «Γ΄ Κ.Π.Σ., Πρόγραμμα “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”»

 Επιστημονική Στήριξη: Παναγιώτης Μαΐστρος, Συνεργάτης ΚΕΔΚΕ Ράλλης Γκέκας, Συνεργάτης ΚΕΔΚΕ Γαβρίλης Κουγιανός, Διευθυντής Τεκμηρίωσης, Πληροφορικής & Ανάπτυξης των φορέων της Τ.Α. της ΚΕΔΚΕ ,Γιάννης Γούπιος, Διευθυντής Ανάπτυξης και Οικονομικών Τ.Α. της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.

Συζήτηση

Συμπεράσματα

*ΘΕΣΜΙΚΑ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. (αίθουσα: 1)

Συντονιστές: Γιώργος Μαστοράκος, Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών – μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Θεσμών, μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ

 Εισηγούνται: Γιώργος Μαστοράκος, Λάζαρος Κυρίζογλου «Κριτήρια εξορθολογισμού και πρόταση ανακατανομής αρμοδιοτήτων των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α.»

Παρεμβαίνει: Γεώργιος-Σταύρος Κούρτης, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου Επιστημονική

Στήριξη: Πάνος Ζυγούρης, Νομικός Σύμβουλος ΚΕΔΚΕ Ντορέττα Αλεξίου, Δικηγόρος ΚΕΔΚΕ Δήμητρα Κουτσούρη, Συνεργάτης ΚΕΔΚΕ Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης 

 Συζήτηση

Συμπεράσματα

*ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (αίθουσα: 3)

Συντονιστές: Γιώργος Κοτρωνιάς, Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος – μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ Γιάννης Αμοιρίδης, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος – μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ

 Εισηγείται: Γιώργος Κοτρωνιάς Παρεμβαίνουν: Τασία Λαγουδάκη, Χωροτάκτης-Πολεοδόμος, Συνεργάτης ΚΕΔΚΕ Αστικό Περιβάλλον: «Οι πόλεις απέναντι στην κρίση» Δημήτρης Μπαϊρακτάρης, Συνεργάτης ΚΕΔΚΕ Φυσικό Περιβάλλον: «Ορθολογική διαχείριση και βιώσιμη ανάπτυξη»

Επιστημονική Στήριξη: Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μαρία Σρέτσκοβιτς, Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών ΚΕΔΚΕ

Συζήτηση

Συμπεράσματα

* ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (αίθουσα: Αμφιθέατρο Συνεδριακού Κέντρου «Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΣ»)

Συντονιστές: Σίμος Δανιηλίδης, Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής – μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ Άννα Ροκοφύλλου, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας – μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ Βλάσσης Σιώμος, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής – μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ

Εισηγούνται: Σίμος Δανιηλίδης, «Κοινωνική Πολιτική – Απασχόληση. Πολιτικές της Αυτοδιοίκησης» Λάμπρος Μίχος, Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας «Μετανάστευση και Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Παρεμβαίνουν: Κυριάκος Βιρβιδάκης, Δήμαρχος Χανίων – μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ «Κέντρα Πρόληψης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» Άννα Νανοπούλου, Πρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου ΚΕΔΚΕ «Τ.Α. και δομές ισότητας»

Επιστημονική Στήριξη: Χρύσα Μανάρα, Διευθύντρια Επεξεργασίας Πολιτικών της Τ.Α. της ΚΕΔΚΕ Δημήτρης Μπίρμπας, Στέλεχος ΚΕΔΚΕ

Συζήτηση

Συμπεράσματα

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008 10:00 – 11:00:

*Παρουσίαση ισολογισμού ΚΕΔΚΕ οικονομικού έτους 2007, από την Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου, κα Άννα Νανοπούλου 11:00 – 12:30:

 *Παρουσίαση Συμπερασμάτων Θεματικών Κύκλων 12:30 – 14:00:

 *Αποφάσεις Συνεδρίου – Λήξη Εργασιών

papageorgopoulos.jpg Ο  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008 , Ώρα 16:00 Συν.Κέντρο «Ι.Βελλίδης»

 

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ως Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν.Θεσσαλονίκης, εκ μέρους δηλαδή και των 45 Δημάρχων του Νομού μας, εδώ στη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα του Ελληνικού Βορρά, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τη μητρόπολη του απανταχού Ελληνισμού, την πόλη που έχει ξεκινήσει μια εργώδη προσπάθεια για την αναγέννησή της και την ανάδειξή της σε σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μητρόπολη, με ενότητα, όραμα και αποφασιστικότητα.

Σας καλωσορίζω στη Θεσσαλονίκη των υψηλών στόχων και των σημαντικών αγώνων, αγώνων εθνικών, αλλά και αγώνων αυτοδιοικητικών. Καλωσορίζω εσάς τους ανθρώπους της Τ.Α., της Τ.Α. που είναι η πιο κοντινή στον πολίτη μορφή εξουσίας.

Της πιο ζεστής και της πιο ανθρώπινης εξουσίας. Τους ανθρώπους της Τ.Α. που υπηρετούν, με ελάχιστα μέσα, 24 ώρες το 24ωρο τους συμπολίτες τους. Σας καλωσορίζω εδώ, στην έναρξη του τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για το 2008, ενός Συνεδρίου εξαιρετικά κρίσιμου διότι πράγματι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο για πολλά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 Είναι η ώρα, Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Συνάδελφοι, για να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις. Για να απαντήσουμε στα σύγχρονα μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν όλους μας. Και βεβαίως το μεγάλο, το καίριο ερώτημα είναι:

Αλήθεια τι Τ.Α. θέλουμε; Μια Αυτοδιοίκηση με ψαλιδισμένες αρμοδιότητες και τεράστια οικονομικά προβλήματα, που συνθλίβεται καθημερινά ανάμεσα στην Κρατική Εξουσία που θέλει να ελέγχει και την παραμικρή λεπτομέρεια, ανάμεσα στο ατελές Νομοθετικό Πλαίσιο που καθημερινά μας οδηγεί σε κωμικοτραγικές καταστάσεις, ανάμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο που εφαρμόζει το ατελές αυτό νομοθετικό πλαίσιο που ανέφερα προηγουμένως φρενάροντας κάθε νέα πρωτοβουλία της Τ.Α., ανάμεσα στους Υπουργούς που νομοθετούν για θέματα που αφορούν την Τ.Α. χωρίς να ενημερώνουν την Αυτοδιοίκηση, ανάμεσα στους Υπουργούς που μεταβιβάζουν στην Τ.Α. αρμοδιότητες ήσσονος τις περισσότερες φορές σημασίας, αλλά χωρίς συγχρόνως να μεταβιβάζουν και τους αντίστοιχους πόρους και ανάμεσα βεβαίως στους πολίτες που δεν τους ενδιαφέρουν οι διαδικασίες και η κατανομή της Εξουσίας, αλλά τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, τους ενδιαφέρει να λύσουν άμεσα το πρόβλημά τους και απευθύνονται στην Τ.Α., είτε έχει την αρμοδιότητα είτε όχι.

Ασφαλώς δεν θέλουμε αυτή την Αυτοδιοίκηση. ΆΛΛΑ είναι τα σχέδιά μας. ΆΛΛΑ είναι τα όνειρά μας. Μπροστά μας είναι ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ. Ο Ευρωπαϊκός δρόμος και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για αυτό σε όλα τα τελευταία Συνέδριά μας μιλούσαμε για μια ΓΕΝΝΑΙΑ Διοικητική Μεταρρύθμιση, για ένα ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ξεκίνημα της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης, για μια ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ της Εξουσίας στην Πατρίδα μας. Και ήταν σύμφωνη η σημερινή Κυβέρνηση.

Μια γενναία μεταρρύθμιση που θα ξεκινήσει από τον περιορισμό της Κρατικής Εξουσίας υπέρ της Αυτοδιοίκησης, που θα περιορίσει τις αρμοδιότητες του Κεντρικού Κράτους επ’ ωφελεία της Περιφέρειας, που θα μεταβιβάσει ουσιαστικές αρμοδιότητες και τους αντίστοιχους πόρους στην Τ.Α., ουσιαστικά δηλαδή θα μεταβιβάσει εξουσία στον ίδιο τον πολίτη.

Μια μεταρρύθμιση που θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των Αυτοδιοικητικών Μονάδων Β’ βαθμού – τις σημερινές Νομαρχίες – και θα θεσμοθετήσει την «Αυτοδιοικητική Περιφέρεια», με ουσιαστικές όμως αρμοδιότητες. Μια μεταρρύθμιση που θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των Δήμων στην χώρα μας, αλλά το κυριότερο θα τους εξοπλίσει με όλες εκείνες τις αρμοδιότητες και όλα τα εφόδια που είναι απαραίτητα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανάγκες του Ελληνικού Λαού, αλλά και να αποκτήσουν την δυνατότητα να απορροφήσουν εγκαίρως όλο τα κονδύλια του Δ’ ΚΠΣ, όλα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Μια μεταρρύθμιση που θα φέρει τον θεσμό της «Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης» στα μεγάλα αστικά Κέντρα της πατρίδας μας, που θα αντιμετωπίσει την πανσπερμία των Εξουσιών και τον Διοικητικό τραγέλαφο που ταλανίζει τις μεγάλες πόλεις της χώρας μας, και διαλύει κάθε προσπάθεια συνολικού προγραμματισμού και οργάνωσή τους. Μια μεταρρύθμιση που θα δώσει το μεγαλύτερο μέρος της Κρατικής γης και όλους βέβαια τους κοινόχρηστους χώρους στην Τ.Α. κατά κυριότητα.

Την Κρατική γη για να κάνει Σχολεία, για να κάνει ανοιχτά και κλειστά γυμναστήρια, για να γεμίσει τον τόπο με πράσινο και χώρους αναψυχής, για να κάνει Τράπεζα Γης και να προχωρήσει άμεσα σε απαλλοτριώσεις και διανοίξεις δρόμων, για να σταματήσουν επιτέλους οι αποχαρακτηρισμοί των δεσμευμένων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση οικοπέδων. Και βεβαίως όλους τους κοινόχρηστους χώρους που συντηρεί η Τ.Α., αλλά την κυριότητά τους την κρατά πεισματικά το Κράτος, εκμηδενίζοντας έτσι κάθε πιθανότητα σχεδιασμού και προγραμματισμού για το μέλλον.

Μια μεταρρύθμιση – και εδώ θέλουμε την στήριξη και την σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης – που δεν θα προβλέπει πρόσθετα επενδυτικά προγράμματα με ειδικούς όρους, όπως το ΕΠΤΑ και ο ΘΗΣΕΑΣ, που όπως γνωρίζουμε, στηρίχτηκαν και στηρίζονται σε θεσμοθετημένους πόρους της Τ.Α., καθώς όμως η διαχείρισή τους περνά μέσα από την Κεντρική Εξουσία καθίσταται αδύνατη η απορρόφησή τους από το σύνολο των Ο.Τ.Α. της χώρας μας.

 Φθάνει – κατά την προσωπική μου άποψη – το επενδυτικό πρόγραμμα που προωθούμε κάθε χρονιά μέσω της ΣΑΤΑ. Ας αφήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση μόνη της να αποφασίζει, για τα του οίκου της, μόνη της να διοικεί τα τοπικά θέματα, όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομά της και όπως βεβαίως ορίζει το Ελληνικό Σύνταγμα.

 Και να κρίνεται – όπως και κρίνεται καθημερινά από τον ίδιο τον Πολίτη. Διότι όλοι γνωρίζουμε πόσα χρήματα δικά μας χάσαμε, μέσα από το πρόγραμμα ΕΠΤΑ. Επταετής κυριολεκτικά αιμορραγία. Όλοι μας επίσης γνωρίζουμε, ότι σε ένα χρόνο τελειώνει ο «ΘΗΣΕΑΣ» και η Τ.Α. δεν έχει απορροφήσει ούτε το 40% των δικών της χρημάτων, διότι πολλοί Δήμοι με τη σημερινή τους δομή, δεν έχουν την δυνατότητα να τα απορροφήσουν, με τους όρους και τις διαδικασίες που επιβάλλει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Γιατί λοιπόν να μη δίδονται τα χρήματα αυτά – ακριβοδίκαια βέβαια – απ’ ευθείας στους Ο.Τ.Α. και αυτοί να τα διαχειρίζονται όπως και όλους τους άλλους πόρους που έχουν, κάτω από τον καθημερινό και αυστηρότατο έλεγχο των δημοτών μας, αλλά και του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Μια Τ.Α. που θα έχει την δυνατότητα ισχυρής παρέμβασης σε εποχές οικονομικής κρίσης – όπως ακριβώς δηλαδή σήμερα – που θα έχει την δυνατότητα να στηρίξει αυτοτελώς την Τοπική Ανάπτυξη, να στηρίξει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, να στηρίξει τις λεγόμενες κοινωνικές δομές, να στηρίξει τις θέσεις εργασίας και στην ύπαιθρο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

 Μια μεταρρύθμιση που θα αναβαθμίσει τους ανθρώπους της Τ.Α., που θα περιβάλλει με κύρος τον θεσμό, που θα αντιμετωπίσει άπαξ δια παντός την περίφημη αυτή υπόθεση της κατοχύρωσης της καταστατικής θέσης των αιρετών της Τ.Α. Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί Σύνεδροι, Θα μπορούσα να ομιλώ επί ώρες. Θα μπορούσα να ομιλώ επί ώρες και για όσα έκανε η σημερινή Κυβέρνηση για τον θεσμό της Τ.Α. τα οποία για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι καθόλου λίγα.

Θα μπορούσα να αναφερθώ επίσης και στη στάση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που κυριολεκτικά μας εξέπληξε, όταν εδώ στην Θεσσαλονίκη στην έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης της πόλης μας αποκήρυξε την Διοικητική Μεταρρύθμιση και τον Καποδίστρια II.

Πρέπει όμως να δώσουμε όσο γίνεται πιο σύντομα τον λόγο στους κυβερνητικούς εκπροσώπους, στους εκπροσώπους των κομμάτων, στον Πρόεδρο της ΕΝΑΕ, στον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και αγαπητό φίλο κ.Νικήτα Κακλαμάνη, στους εργαζόμενους στην Τ.Α.- στους συνεργάτες μας δηλαδή – και βεβαίως σε όλους εσάς, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα της έκφρασης όλων σας, γύρω από τα σημαντικότατα θέματα που απασχολούν την Τοπική μας Αυτοδιοίκηση. Και στο τέλος, να καταλήξουμε σε ομόφωνες πιστεύω αποφάσεις, τις οποίες αμέσως να δρομολογήσουμε, αμέσως να υλοποιήσουμε.

Τελειώνοντας λοιπόν, σας καλωσορίζω για άλλη μία φορά στην όμορφη Θεσσαλονίκη και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να επιτύχει αυτό το Συνέδριο και μετά από χρόνια να λέμε με υπερηφάνεια, ότι αυτές και αυτές οι αποφάσεις, ελήφθησαν στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης!… Σας ευχαριστώ!

 

Το Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη,  οι εργαζόμενοι ΟΤΑ αλλά και δημοσιογράφοι μέλη της ΠΟΕΣΥ πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας,έξω από το κτίριο «Ιωάννης Βελλίδης», 

 Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι σε βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημοτικές επιχειρήσεις, προγράμματα απεξάρτησης από ναρκωτικά και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, σχολικοί τροχονόμοι, με διαφορετικά αιτήματα, καθώς και εργαζόμενοι από το Κιλκίς, που διεκδικούν το χαρακτηρισμό του νομού ως παραμεθόρια περιοχή.

Επίσης, είχαν συγκεντρωθεί εκπρόσωποι Σωματείων Εργαζομένων σε προγράμματα Προνοιακών Δομών, Δημοτικών Υπαλλήλων καθώς και Εστιατόρων της Θεσσαλονίκης οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το Δημοτικό φόρο και τα τέλη.

Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι να μην υπάρξει παραχώρηση των τομέων της καθαριότητας και του πρασίνου των δήμων σε ιδιώτες, αλλά και θεσμικά και οικονομικά αιτήματα, όπως η κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, αύξηση του μισθολογίου, μεταφορά των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων στους δήμους.

 Παράλληλα, αντιπροσωπεία της ΠΟΕΣΥ επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο προεδρείο του συνεδρίου σχετικά με τη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Ανώνυμες Εταιρίες. /Newsroom ΔΟΛ,

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Πρακτικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Φυσικής με πολύ απλά λόγια.

* Γράφει ο Στέφανος Ευαγγέλου Μπινιάρης Τη Μελέτη μου αυτήν την  παρουσίασα διαδικτυακά στις 14.03.2024 στις 20.00 η ώρα από τον ΙΧΑ  Το παρόν γραπτό κείμενο διαφέρει κατά τι από την Ομιλία, αφού εδώ δεν υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός έκτασης του κειμένου. Με...

Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024           Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ....

Κάθε ημέρα μας υπενθυμίζουν την προδοσία της Μακεδονίας μας.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κατάπτυστη Συμφωνία, μια ενδοτική Συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος, μια Συμφωνία που στόχο έχει τη μείωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Αυτή ήταν διαχρονικά η θέση μας και...

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο οι στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας.

τού Φοίβου Κλόκκαρη, αντιστράτηγου ε.α.* Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974 και την κατοχή του βορείου τμήματος της. Η επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας για την Κύπρο πηγάζει από τον εθνικό όρκο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης...