Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΕρώτηση στην Βουλή...

Ερώτηση στην Βουλή του Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου

31187n1041.JPG-Για τα ναυπηγεία, ειδικά μισθολογία και σταρόπεδα λαθρομεταναστών

– Απόσπασμα πρακτικών από την Συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής  επί του Υπουργό Δ.Αβραμόπουλο (στις 26 Μαρτίου 2012)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Οικονόμου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Κύριε Υπουργέ, σας ακούσαμε να προσπαθείτε να είστε καθησυχαστικός. Είναι λογικό η πολιτική ηγεσία να προσπαθήσει να βγάλει ένα μήνυμα ηρεμίας και τάξης τουλάχιστον στο χώρο της άμυνας και το μήνυμα της μη διασάλευσης του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων μετά τη λαίλαπα των δύο μνημονίων και των περικοπών τεραστίων διαστάσεων στους δύο τελευταίους προϋπολογισμούς άμυνας, τουλάχιστον.

Ξέρετε, οι δύο κωδικοί που λεηλατήθηκαν εντελώς στους τελευταίους δύο προϋπολογισμούς ήταν της άμυνας και των δημοσίων επενδύσεων…, προφανώς, γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι και οι δύο δεν έχουν από πίσω κοινό για να διαμαρτύρεται, αλλά φυσικά δεν είναι έτσι.

Εγώ, θα ήθελα να συνδράμω στις ανησυχίες του συναδέλφου κ. Παναγιωτόπουλου και όχι στο δικό σας καθησυχαστικό λόγο, διότι όντως υπάρχει η βόλτα της τουρκικής φρεγάτας στην Εύβοια και όντως υπάρχει η βόλτα του Πίρι Ρέις.

Μπορεί ποσοτικά όπως το διευκρινίσατε να μην έχουμε την ίδια ποσότητα παραβιάσεων και παραβάσεων, αλλά η ποιοτική επιβάρυνση είναι το επικίνδυνο στοιχείο της υπόθεσης.

Νομίζω ότι θα πρέπει η πολιτική ηγεσία να σχολιάσει την ένταση που αυξάνει ουσιαστικά η Τουρκία και όχι αυτό που είπατε ότι δηλαδή δεν παρατηρείται ένταση και είμαστε σε μια φάση ηρεμίας.

Εγώ πιστεύω αντίθετα ότι είμαστε σε μια φάση εντάσεως και βλέπω ότι μπαίνουν οι κόκκινες γραμμές τώρα από την Τουρκία -πιθανόν και λόγω κενών εξουσίας – με πολύ έξυπνο και διεκδικητικό τρόπο. Ακούμε από εσάς ότι όλα πάνε καλά και μπορεί να το δεχθούμε, αλλά από ένα σημείο και μετά πρέπει να υπάρχουν κάποιες διευκρινίσεις.

Κύριε Υπουργέ, εμένα δεν με κάλυψε η θέση σας για τα βλήματα των120 χιλιοστών.

Αυτά τα λόγια τα έχω ακούσει 10κάδες για να μην πω 100ντάδες φορές.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Αμυνας): Κύριε Οικονόμου, δέκα χρόνια τα ακούγατε, αλλά τώρα τα βλέπετε. Αυτή είναι η διαφορά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Κύριε Υπουργέ ειλικρινά θα σας πω συγχαρητήρια, αλλά πρέπει όμως πρώτα να τα δούμε. Θα ήθελα να μάθω εάν σε αυτή την ιστορία εμπλέκεται η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας. Γνωρίζω ότι δεν εμπλέκεται, αλλά σας λέω ότι αυτά ήταν ένα πρόγραμμα που θα το έπαιρναν τα ΕΑΣ και συγκεκριμένα η ΕΒΟ του Αιγίου που ακόμα τα περιμένει.

Εάν είναι ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα έδινε ζωή και αναπνοή στην αμυντική μας βιομηχανία και δεν έρχονται από το εξωτερικό, είναι για εμένα ένα μεγάλο ζήτημα. Παρόλα αυτά πρέπει τα τανκς να φύγουν από την κατηγορία «κονσερβοκούτια» και να γίνουν τανκς, δηλαδή, να έχουν τα βλήματά τους!

Για τα ναυπηγεία δεν κατάλαβα και ίσως να οφείλεται στη δική μου αδυναμία η οποία ίσως και μπορεί να βοηθήσει την Επιτροπή. Ποια είναι η λύση που δώσατε για τα ναυπηγεία; Ξέρω ότι έξι μήνες έχει να πληρωθεί το προσωπικό των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Συγκεκριμένα 1100 άτομα οδεύουν προς το σπίτι τους με την πολιτική σας. Επειδή σε λίγες ημέρες έχουμε εκλογές καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να εξαγγείλουν το κλείσιμο των Ναυπηγείων, αφού καμία παραγγελία δεν δίνεται αυτή τη στιγμή στα Ναυπηγεία.

Ας πείτε τώρα την αλήθεια. Θα πρέπει να πείτε στους συνδικαλιστές και στον κόσμο ότι κλείνετε τα Ναυπηγεία με την πολιτική που ακολουθείτε. Τώρα, ότι δώσατε κάποια δουλίτσα μερικών χιλιάδων ευρώ στα Ναυπηγεία του Νεωρίου, δεν είναι απάντηση.

Ποιο είναι το σχέδιό σας για το θέμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά;

Τι γίνεται τώρα όταν έχουμε τον μεγάλο περιορισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων και την ίδια στιγμή παίρνουμε τα δύο υποβρύχια αξίας 1,5 δις ευρώ κοντά, από τους Γερμανούς; Θα τα πάρουμε, τα χρειαζόμαστε τώρα, είναι αυτό που μας λείπει;

Με αυτό το πρόγραμμα θα καλύψουμε το Σκαραμαγκά, γιατί βλέπω ότι καταρρέει και αυτός.

Άρα, λοιπόν, τα δύο ναυπηγεία της χώρας δηλαδή οι ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες της χώρας για τις οποίες γίνεται λόγος, βλέπω ότι παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης και πάνε για κλείσιμο. Εάν δεν το κάνετε αυτό πριν τις εκλογές για να μην φορτωθείτε το πολιτικό κόστος και το κάνετε την επομένη των εκλογών, είναι υποκριτικό και συγνώμη που θα το πω, είναι αδιανόητο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Να σας ρωτήσω κάτι;

Το πολιτικό κόστος ποιος θα το φορτωθεί απ’ όλους μας;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι θα φορτωθείτε εσείς ως ο προηγούμενος Υπουργός. Αν θέλετε, αναλαμβάνω και εγώ το κόστος, αλλά δεν έχω θητεύσει Υπουργός. Οι κυβερνήσεις θα το αναλάβουν και οι πολιτικές ηγεσίες.

Ποιος θα το αναλάβει; Εγώ θα το αναλάβω; Ας το αναλάβω και εγώ εάν σας ανακουφίζει…

Άκουσα κάτι περί φωτοβολταϊκών. Συμφωνώ. Μιλήσατε όμως για το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Επειδή είχε έρθει εδώ ο αγαπητός μου φίλος ο κ. Μεϊμαράκης ως Υπουργός Άμυνας και πανηγυρίζοντας εξήγγειλε το κλείσιμο του Χαϊδαρίου, θέλω να κάνω μια διευκρινιστική ερώτηση.

Το Χαϊδάρι υπάρχει ως στρατόπεδο; Διότι, ο κ. Μεϊμαράκης εξήγγειλε ότι έχει κλείσει. Έχει κλείσει ή όχι;

Γιατί εάν έχει κλείσει, πού θα φτιάξετε τα φωτοβολταϊκά στο Χαϊδάρι;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Ως χώρος υπάρχει.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σαφέστατα. Τι κάνει αυτός ο χώρος; Γι’ αυτό σας ρωτάω.

Το στρατόπεδο αυτό είναι κλεισμένο;

Είναι ένα κρίσιμο μέγεθος καθώς δεν είναι ένα μικρό στρατόπεδο και μπορώ να σας αναφέρω πολλά τέτοια στρατόπεδα στην Αττική ή στην Ελλάδα. Είναι ένα κρίσιμο στρατόπεδο.

Έκπληκτος ακούω τώρα ότι κάνετε ένα επενδυτικό πρόγραμμα σε ένα κλειστό στρατόπεδο που λέγεται Στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Δεν βλέπω εδώ, βέβαια, τον πρώην Υπουργό Άμυνας κ. Μεϊμαράκη, αλλά είναι σίγουρο ότι είχε εξαγγείλει ότι το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι κλείνει. Το λέω αυτό γιατί θα συμφωνήσω και εγώ με τον κ. Βελόπουλο στην παρατήρηση που έκανε, ότι προχθές ακούσαμε για στρατόπεδο για τους λαθρομετανάστες στην Κοζάνη.

Έχει αρχίσει και γίνεται μια συζήτηση. Ξέρετε, παίρνω μηνύματα ανησυχίας απ’ όλη την Ελλάδα αφού όποιος δήμαρχος έχει κλειστό στρατόπεδο, κάνει το σταυρό του, διότι θεωρεί ότι θα επωμιστεί την ιστορία με τους λαθρομετανάστες. Δεν έχει σημασία εάν συμφωνούμε ή διαφωνούμε σχετικά με αυτή την πολιτική, αλλά είναι σίγουρο ότι γίνεται μια τεράστια συζήτηση επ’ αυτού.

Υπάρχει μελέτη για τα κλεισμένα στρατόπεδα;

Εάν δηλαδή θα μετεξελιχθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή τέλος πάντων, όπως αλλιώς τα χαρακτηρίζει ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Δεν υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Αβραμόπουλε, συνεχίζω και θα σας πω ότι μιλάω με πάρα πολλούς Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς και διακρίνω εκ μέρους τους τεράστια ανησυχία.

Όλοι συζητούν ότι για μετά τις εκλογές, ετοιμάζετε βαθύ μαχαίρι, τσεκούρωμα των ειδικών μισθολογίων. Εάν αυτό πρέπει να γίνει για την γ’ δόση του β’ Μνημονίου, δηλαδή τον Ιούνιο, πρέπει να μας το πείτε τώρα, γιατί το στράτευμα βοά ότι αυτή τη στιγμή, οι μισθοί θα πετσοκοφτούν και θα πέσουν τουλάχιστον στο 1/2.

Οι δε ΕΜΘ και αναφέρομαι σε μια ειδική κατηγορία που είναι στρατευμένα 20 χιλιάδες επαγγελματικά στελέχη, αναρωτιούνται. Ακούγεται το ενδεχόμενο απολύσεων.

Οι εφημερίδες γράφουν ότι μέσα στο πακέτο των απολύσεων του δημοσίου τομέα, περιλαμβάνονται και αυτές οι απολύσεις. Πρέπει να διευκρινιστεί αυτό. Είναι απόρρητα αυτά;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Με συγχωρείτε. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είναι σοβαρά;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Να σας πω γιατί. Θέτετε ένα ζήτημα το οποίο δεν υφίσταται.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ποιο απ’ όλα;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Αυτό για το οποίο μιλήσατε τόσην ώρα.

Λέτε ότι κάπου, κάποιος, στο στρατό, είπε αυτά. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για το ειδικό μισθολόγιο;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Όχι. Μιλάω για όλα αυτά που λέτε.

Η διασπορά ανασφάλειας και φοβίας στις τάξεις του στρατεύματος, δεν είναι καλή υπηρεσία στο στράτευμα. Δεν το κάνετε εσείς. Το κάνει ο οποιοσδήποτε το περνάει. Είναι ένα θέμα που δεν έχει καν τεθεί, δεν μας έχει απασχολήσει.

Αντίθετα, μπορώ να σας πω ότι αυτή η Κυβέρνηση, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει, έδωσε μάχη και το στράτευμα έμεινε έξω από τα ειδικά μισθολόγια. Μείνετε, λοιπόν, σε αυτό που κάναμε. Εάν ξέρετε κάτι παραπάνω για το τι πρόκειται να γίνει, πληροφορήστε μας, αλλά μη μας βάζετε και εμάς να αναπαράγουμε ψίθυρους.

Αυτό δεν είναι σωστό. Επιτρέψτε μου να σας κάνω αυτή την παρατήρηση.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ, εγώ, καταρχάς, δέχομαι ότι αυτή είναι μία δέσμευση σας και ότι τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, δεν θα υπάρξει κάποια περαιτέρω τροποποίηση. Το δέχομαι ως δέσμευσή σας και νομίζω ότι έχουμε συμβάλει σε αυτό.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Αυτό είναι σίγουρο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Διότι ο Τύπος, πολλές φορές στο παρελθόν, έχει γράψει περί απολύσεων.

Διότι στο κομμάτι των 150.000 απολύσεων που λέει ο Τύπος ότι θα γίνουν βάσει του τρίτου Μνημονίου, βάζουν και κομμάτι των ένστολων.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Ποιοι το βάζουν;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Τύπος, κ. Αβραμόπουλε. Δεν το βάζω εγώ. Αυτά γράφουν και εγώ σας ερωτώ εάν ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Εμείς εδώ δεν είμαστε σχολιαστές του Τύπου. Θέλετε να βάλουμε και εμείς αύριο 15 παραπολιτικά για να τα συζητάει ένα χρόνο ολόκληρο η Βουλή;

Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Από την ώρα που δεν υπάρχει, δεν μπορεί και να συζητηθεί.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Χαίρομαι πάρα πολύ που το ακούω. Όμως, κατακλύζομαι από e-mails και από μηνύματα στρατιωτικών και η εμπειρία που έχω μετά από 8 χρόνια σε αυτή την Επιτροπή, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι προβληματίζονται.

Για μένα, είναι επιτυχία το ότι δεσμεύεται ο Υπουργός. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που προκύπτει απ’ αυτή τη συζήτηση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΪΔΟΝΗΣ: Υπάρχει κατηγορηματική δέσμευση του Υπουργού.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό που είπε ο κ. Υπουργός με καλύπτει. Εντάξει.

Κλείνοντας, Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα το οποίο αφορά την περιοχή μου και αν και ο κ. Πρόεδρος της Επιτροπής έχει πει να μην αναφερόμαστε σε προβλήματα των περιοχών μας, το θέμα αυτό είναι κρίσιμο και αφορά όλους τους Αξιωματικούς.

Πρόκειται για το θέμα του ΑΟΟΑ, του Οικοδομικού Συνεταιρισμού των Αξιωματικών. Είναι στην περιοχή μου γιατί είναι στο Πικέρμι, αλλά θέλω να το διευκρινίσω αυτό που είπατε γιατί δεν είχα αυτή την πληροφόρηση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, δηλαδή το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είπε ότι το θέμα αυτό μπορεί να προχωρήσει;

Γιατί έτσι αναφέρατε προηγουμένως και είναι ένα θέμα το οποίο, όντως, ενδιαφέρει χιλιάδες αξιωματικούς και γι’ αυτό θα ήθελα μια διευκρίνιση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ(Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Όσον αφορά στο ερώτημα του κ. Οικονόμου, δεν ήμουν καθησυχαστικός. Η δουλειά μου δεν είναι αυτή.

Η δουλειά μου είναι να είμαι ψύχραιμος. Η εποχή των κανονιοφόρων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και κάθε αψυχολόγητη και βιαστική ενέργεια, μπορεί να οδηγήσει τον τόπο σε περιπέτειες. Τα όσα γράφονται και ακούγονται τον τελευταίο καιρό, δεν πρέπει να βάζουν καθόλου σε ανησυχία τον ελληνικό λαό.

Εμείς, με πρώτη την στρατιωτική ηγεσία και όλους τους επιτελείς, στην πιο αποκεντρωμένη στρατιωτική υπηρεσία στην Ελλάδα, είμαστε καθημερινά πάνω στο καθήκον. Δεν περνάει ούτε κουνούπι, χωρίς να ενεργοποιηθεί άμεσα το σύστημα αποτροπής. Επειδή αυτές τις μέρες διαβάσατε στις εφημερίδες για την περιπλάνηση μιας φρεγάτας στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως, επιβεβαιώνεται ότι ήταν στα ελληνικά χορικά ύδατα, η αντίδραση ήταν άμεση.

Το ναυτικό είναι καθημερινά παρών σε ολόκληρο το Αιγαίο. Θα ήθελα να απαντήσω στην κυρία Τσαούση, να μην ανησυχεί, διότι το λιμενικό μπορεί να έχει προβλήματα, αλλά το ελληνικό ναυτικό δεν έχει προβλήματα. Είναι παρόν με τα καράβια του και με τους ανθρώπους του, ανά πάσα στιγμή.

Η τουρκική φρεγάτα, λοιπόν, αφού έκανε την περιπλάνηση της, σε κάποια στιγμή αισθάνθηκε το χνώτο των ελληνικών αεροπλάνων και των ελληνικών φρεγατών, στο σβέρκο της. Κάτω από τις όποιες καιρικές συνθήκες, τα ελληνικά καράβια βγαίνουν. Εσείς μπορεί να μην τα πληροφορήστε όλα, εμείς όμως που καθημερινά ενημερωνόμαστε από την στρατιωτική ηγεσία, ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται αραιά και πού. Γίνεται πάρα πολύ συχνά. Επέλεξαν την παραμονή της εθνικής μας επετείου.

Αυτό είναι καθαρά εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας, όπως είπα και πρωτύτερα στην εισαγωγή που έκανα, για το κατά πόσο κάποτε η πολιτική θα ελέγξει το πάλαι ποτέ βαθύ κράτος της Τουρκίας και την στρατοκρατία. Το αν ενεργούν από μόνοι τους, χωρίς να ενημερώνουν την πολιτική ηγεσία, είναι δικό τους πρόβλημα.

Εμείς, τι κάνουμε από την ώρα που θα βρεθούμε μπροστά στο πρόβλημα;

Να μην υπάρχει καμία ανησυχία, διότι για να κοιμούνται οι Έλληνες ήσυχοι, κοιμούνται ανήσυχοι οι Έλληνες στρατιωτικοί.

Γι’ αυτό το λόγο, στεκόμαστε με σεβασμό και αναγνώριση μπροστά στην αποστολή τους και θέλω να θυμίσω, ότι έχουμε δώσει μάχες για να μείνουν έξω από τις επιπτώσεις που εκ των πραγμάτων επιφέρει η δημοσιονομική κρίση και σε ένα μεγάλο βαθμό τα έχουμε καταφέρει.

Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, θα απαντήσω ξεκάθαρα. Οι υπερβολές που συνόδευσαν τους εξοπλισμούς στο παρελθόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε άλλου είδους ευθύνες, κληροδότησαν σε εμάς σήμερα, έναν από τους καλύτερους στρατούς. Διαθέτουμε από τα καλύτερα αεροπλάνα, τα καλύτερα άρματα μάχης και τα καλύτερα πλοία, που αυτή τη στιγμή διαθέτει ένας στρατός.

Μπορώ να σας πω χωρίς υπερβολή, ότι το ελληνικό στράτευμα από την ώρα που καταφέρουμε εμείς να του συντηρούμε τα οπλικά του συστήματα, διασφαλίζουμε και την ετοιμότητα του, το αξιόμαχο και την αποτρεπτική του ισχύ. Για αρκετά χρόνια η Ελλάδα δεν χρειάζεται καινούργια όπλα. Δεν είναι μονάχα ότι δεν μπορεί. Αυτά, που με θυσίες διαθέτει ο ελληνικός λαός, επαρκούν για να συντηρούνται και να είναι έτοιμα, να ανταποκριθούν στην όποια αποστολή τους.

Το ταξίδι στην Αμερική έχει μεγάλη ατζέντα. Βεβαίως και θα αναφερθούμε στον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας. Πρέπει να περάσουμε ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα.

Η δική μου άποψη είναι, ότι αυτή η ιστορία με την οικονομική κρίση έχει βαριές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, που τις υφίσταται ο ελληνικός λαός με την οικονομική κρίση, τις υφίσταται η χώρα μας, θα περάσουν χρόνια για να ξαναβρεί η πατρίδα μας τον προσανατολισμό και τον βηματισμό της – γι’ αυτό καμιά φορά λέω, ότι θα πρέπει να συναντιληφθούμε την ευθύνη μας για το πώς θα βγούμε από την κρίση – αλλά, δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας να διαδραματίζει τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι μονάχα για την αποτροπή, είναι και για να συμβάλουν στη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και στην καλλιέργεια της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που συνάδει και με μια εξωτερική πολιτική, την οποία πρέπει να δυναμώσουμε και πάλι και να επαναφέρουμε τη χώρα μας στον χάρτη των διεθνών εξελίξεων.

Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε η οικονομική κρίση να μας απομονώσει, γιατί αυτό θα έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου και σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια μας. Έχουν γνώση οι φύλακες για αυτό, γι’ αυτό και η στρατιωτική διπλωματία ενεργοποιείται και πάλι, με όλα αυτά που ανέφεραν αρκετοί συνάδελφοι και δεν είναι μονάχα το ταξίδι στις ΗΠΑ, που από ό,τι πληροφορήθηκα είχε αρκετά χρόνια να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά και με άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ.

Σύντομα θα προωθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και από εμάς, ώστε να έρθει προς κύρωση, η σύμβαση αυτή στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Καλύπτει ένα ευρύτατο θεματολόγιο συνεργασίας. Η συνεργασία αυτή δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα, δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών και θα ήταν λάθος να θεωρηθεί έτσι. Έχει να κάνει με τα δικά μας στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα.

Έχει σημασία ότι έτσι συναντιλαμβανόμαστε όλοι, αυτή τη συνεργασία. Από καιρό, θα έπρεπε να είχαμε εγκαταστήσει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, για μια σειρά από λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Από κει και πέρα, όμως, επειδή παρολίγο να παρερμηνευθεί αυτή η συνεργασία, το διευκρινίζουμε για μια ακόμη φορά. Δεν στρέφεται εναντίον άλλων λαών και χωρών στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Αμερική θα γίνουν συζητήσεις και για στήριξη του εθνικού μας αμυντικού συστήματος. Ήδη, μια σειρά από οχήματα έχει αποφασιστεί να διατεθούν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Εστάλησαν στην Αμερική επιτροπές μας, για να διαπιστώσουν με την τεχνογνωσία που διαθέτουν, κατά πόσον μπορούμε πράγματι να τα προμηθευτούμε.

Και μιλάμε για 400 TOR, 180 αντιαρματικά ITV, 100 κέντρα διεύθυνσης πυρών και περίπου 250, 350 HAMMER και έχουμε και τα τεθωρακισμένα ABRAMS. Έχουμε πολλά να επιτύχουμε από μια σωστή, έξυπνη και έντιμη αμυντική διπλωματική δραστηριότητα. Για όλα αυτά όμως, θα ενημερωθεί πάλι η Επιτροπή.

Αναφέρθηκε κάποιος συνάδελφος για τα LEOPARD, που επιτέλους ναι, έχουν βλήματα. Για δέκα ολόκληρα χρόνια ήταν περισσότερο για παρελάσεις και λιγότερο για να ανταποκριθούν στο ενδεχόμενο μιας κρίσεως. Αν το θα, το οποίο αναφέρατε, κ. Οικονόμου, έχει να κάνει με λίγες εβδομάδες, ναι. Αν το λέγατε όμως πριν από δέκα χρόνια, θα είχε διαφορετικό περιεχόμενο.

Κύριε Οικονόμου, αυτή η Κυβέρνηση, μπορεί να έχει πολλά να τις πείτε όλοι, εγώ όμως δεν καταλαβαίνω πώς ακόμα και αυτοί που συμμετέχουν την κριτικάρουν, άλλο όμως θέλω να σας πω, λύνει προβλήματα.

Εμείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουμε τακτοποιήσει ζητήματα που χρόνιζαν για δέκα ολόκληρα χρόνια. Αναφερθήκαμε πρωτύτερα, ακόμα και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, που ανακούφισε τους εν ενεργεία και τους εν αποστρατεία. Λύθηκε μέσα στον πυρήνα της κρίσης. Επίσης αυτό με τα βλήματα και μια σειρά από άλλα προβλήματα.

Συνεπώς, γίνεται δουλειά, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την δημοσιονομική συγκυρία και συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, με πολύ μεγάλα ποσά.

Ακόμα και την τελευταία στιγμή, ναι, το επιβεβαιώνω, δεν θα φθάναμε στη δανειακή Σύμβαση αν δεν έστεργε το Υπουργείο, μέσα από μια συνεργασία που δεν ήταν και πάρα πολύ εύκολη, μόνο καλή πίστη και διάθεση υπήρχε, για να μπορέσουμε να βρούμε και τα τελευταία αυτά 50 εκατομμύρια, για τα οποία, θα θυμόσαστε έγραφαν και έλεγαν πολλοί τέτοια πράγματα. Όσα είπαμε προηγουμένως για την Τουρκία, πιστεύω ότι καλύπτουν τον κ. Παναγιωτόπουλο.

Ας πάμε τώρα στα 450 οχήματα με κανόνι από τη Ρωσία. Να θυμίσουμε ότι αυτή η Συμφωνία έχει ανασταλεί, με σύμφωνο γνώμη όμως και του Ρώσου Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Σε κάθε περίπτωση, προχωρούμε με βάση τις ανάγκες του εθνικού αμυντικού μας σχεδιασμού χωρίς στεγανά, με βάση τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και βέβαια, πάντα τις εισηγήσεις των Επιτελείων.

Ναυπηγεία. Εδώ είχαμε κάνει μια μεγάλη συζήτηση με την Επιτροπή Εξοπλισμών, την οποία πρέπει να σας πω ότι έχουμε ενεργοποιήσει ακόμα περισσότερο.

Αξίζει να το γνωρίζετε όσοι δε συμμετέχετε, ότι η Επιτροπή Εξοπλισμών θα ενημερώνεται για κάθε δαπάνη του Υπουργείου, ακόμα και για αυτές που έχει εγκρίνει, όταν έρχεται η ώρα να καταβληθούν τα χρήματα, θα περνάει πάλι από την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής, γιατί αν αυτά είχαν γίνει παλαιότερα, πολλές από αυτές τις δαπάνες θα τις είχαμε προλάβει.

Συγκροτήθηκε, λοιπόν, οι Επιτροπές για τα ναυπηγεία, οι επιτροπές ειδικών, τις οποίες διαδέχτηκαν επιτροπές φιλικού διακανονισμού. Ενώ αρχικά, τα ναυπηγεία ανταποκρίθηκαν θετικά, στη συνέχεια, υπαναχώρησαν. Παραμένουμε όμως εμείς σταθεροί στην θέση μας, ότι πληρώνουμε μετά από πιστοποίηση έργου. Τότε καταβάλλονται τα χρήματα. Αντίστοιχα, θα συνδράμουμε τις κινήσεις των ναυπηγείων ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα να εκτελούν και παραγγελίες ξένων ενόπλων δυνάμεων.

Όσον αφορά στις φρεγάτες, το πόσο τις χρειάζεται το Ελληνικό Ναυτικό ή όχι, εδώ είναι η ηγεσία του για να σας το επιβεβαιώσει. Τις χρειάζεται. Για την κατασκευή τους έχει συμφωνηθεί ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο πέντε φάσεων.

Στην πρώτη φάση είχαν συμφωνηθεί οι τεχνικές προδιαγραφές. Σε αυτή τη δεύτερη, γιατί σε αυτή βρισκόμαστε, φάση καθορίζεται το ποσοστό παραγωγής από την εγχώρια βιομηχανία. Στις επόμενες φάσεις θα καθοριστούν οι επόμενοι όροι, με βάση βέβαια και τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Φωτοβολταϊκά. Θα αναπτυχθούν και στα επιχειρησιακά, αλλά και στα κλειστά στρατόπεδα. Δεν επηρεάζεται η εγκατάσταση. Το αντίθετο μάλιστα, θα έλεγα, ότι διευκολύνεται.

Όσον αφορά στην Ελευσίνα, υπεγράφη το πρακτικό της διαπραγμάτευσης για το πρόβλημα του εκσυγχρονισμού μέσης ζωής. Θα καταβληθούν 4 εκατομμύρια, θα καλυφθούν άμεσα τα έξοδα μισθοδοσίας. Ακόμα όμως, όπως τονίστηκε, χρειάζεται μια νέα αρχή, με όρους πραγματισμού και ανταγωνιστικότητας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ, πριν τις εκλογές πάμε; Έχουν έξι μήνες απλήρωτοι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Οι διαδικασίες τρέχουν και επειδή έχει χειριστεί το θέμα ο κ. Σπηλιόπουλος και με μεγάλη επιτυχία, θα ήθελα να τον παρακαλέσω να βγάλει μια μικρή ομιλία.

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Σπηλιόπουλος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω το εξής.

Επειδή ο κ. συνάδελφος, ο κ. Οικονόμου, αναφέρθηκε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ότι έχουνε έξι μήνες να πληρωθούν, αυτό δεν είναι αληθές.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας αναφέρθηκα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Της Ελευσίνας είναι άλλο μέγεθος. Πριν από τις γιορτές, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας και του Υπουργού εδόθησαν χρήματα, τα οφείλαμε, ξεμπλοκάραμε γρήγορα τους λογαριασμούς και πληρώθηκαν, ένα αίτημα που είχαν από πολύ καιρό. Και τώρα, όπως σας είπε ο κ. Υπουργός, έχει προχωρήσει η διαδικασία για την επέκταση των συμβάσεων, για να μπορούν να έχουν δουλειά στη συνέχεια. Είναι κάτι που ζητούσαν και ζητούν οι εργαζόμενοι. Όσον αφορά στον Σκαραμαγκά, αυτοί είναι πληρωμένοι σχεδόν μέχρι το τέλος.

Συμφωνούν απολύτως με την κατεύθυνση, την οποία έθεσε προηγουμένως ο Υπουργός – και μιλώ πάντα για τους εργαζόμενους – δηλαδή, να πληρώνεται το Ναυπηγείο με την παράδοση συγκεκριμένης εργασίας και το μείζον πρόβλημα, όπως αναφέρθηκε, είναι η δυνατότητα να παίρνει και άλλες δουλειές το Ναυπηγείο, από άλλες πηγές, γιατί μόνο με τις δικές μας παραγγελίες δεν είναι βιώσιμο. Αυτό όμως σκοντάφτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκεί είναι ένα μείζον θέμα, που είναι πλέον θέμα κυβερνητικό, δεν είναι μόνον του Υπουργείου.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ: Τι προβλέπετε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να τεθεί σε ανώτατο επίπεδο, στο Συμβούλιο Κορυφής, γιατί είναι ένα θέμα ανταγωνισμού και υπάρχουν υπόνοιες ότι υπάρχουν διαφορετικοί χειρισμοί και συμφέροντα σε αυτό το ζήτημα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Για το θέμα αυτό εγώ έχω ζητήσει να συναντηθώ προσωπικά με τον κ. Αλμούνια, να δούμε όμως πότε θα γίνει αυτό, γιατί εξαρτάται και από τις εξελίξεις εδώ.

Έχει σημασία να πάμε και να του εξηγήσουμε. Έχω την αίσθηση ότι κάτι έχει αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά ας μην προβούμε σε καμία ανακοίνωση αν δεν καταλήξουμε σε κάποια αποτελέσματα. Πάντως, είναι μια μάχη που δίνουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριοι συνάδελφοι, θέλω να καταλάβουμε το εξής.

Το Ναυπηγείο αυτό με 1.100 εργαζόμενους δεν μπορεί να είναι βιώσιμο μόνο με τις παραγγελίες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πρέπει να ανοίξει και αν όχι και σε εμπορικές παραγγελίες, τουλάχιστον σε στρατιωτικές παραγγελίες, που μπορούν να έρθουν από άλλες χώρες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ: Όσο δεν δουλεύει αυτό το Ναυπηγείο επηρεάζει όλη την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Έχετε δίκιο, είναι ένα μείζον θέμα.

-Προς: Υπουργό Εθνικής Άμυνας Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Ουσιαστική ενίσχυση της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εθνικής Ομάδας Πόλο Γυναικών

Κύριοι Υπουργοί,

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της ουσιαστικής ενίσχυσης της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εθνικής Ομάδας Πόλο Γυναικών (Αρ. Πρωτ. 12428/05.08.2011) καθώς στην απάντηση που λάβαμε το μόνο που πληροφορηθήκαμε τελικά είναι το ύψος της επιχορήγησης από το κράτος προς τις εθνικές ομοσπονδίες της χώρας.

Όπως όμως γνωρίζετε η υδατοσφαίριση δεν ανήκει στα δημοφιλή από άποψη χορηγιών αθλήματα, οι αθλητές και οι αθλήτριες που συμμετέχουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα αμείβονται ελάχιστα ή καθόλου και αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων.

Μόνο η αγάπη τους για το άθλημα αρκεί για να διατηρούνται σε πρωταγωνιστικό επίπεδο και να χαρίζουν στην χώρα μας παγκόσμιες διακρίσεις, όμως η πολιτεία έχει υποχρέωση κατά την γνώμη μας να διευκολύνει όσο και όπως μπορεί την αθλητική τους ζωή.

Ήδη έχουμε ζητήσει με ερώτησή μας στην Βουλή (Αρ. Πρωτ. 7529/16.3.10) να καταργηθούν οι περιοριστικές διατάξεις του νόμου περί διορισμού των αθλητών στο δημόσιο που παράλογα απαιτεί να εγκαταλείψουν τον αθλητισμό προκειμένου να κάνουν χρήση του δικαιώματος που δίκαια τους παραχώρησε η πολιτεία, όμως παρά τις δεσμεύσεις και τις διαβεβαιώσεις για τον εξορθολογισμό του, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απουσίας ουσιαστικής υποστήριξης αποτελεί το γεγονός ότι ο προπονητής της, καθηγητής ΤΕΦΑΑ, κ Μορφέσης, που καθοδήγησε αυτή την ομάδα, ήταν και παραμένει στην ουσία άνεργος με ελάχιστες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης μετά και από την κατάργηση στην πράξη των αθλητικών σχολείων.

Δεν θα ήταν ο καταλληλότερος να εργαστεί ως καθηγητής κολύμβησης στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων δίνοντας με τις γνώσεις και την εμπειρία του σημαντικά εφόδια στους Δοκίμους για την καριέρα τους;

Αν και πολλοί παράγοντες της κυβέρνησης προσέτρεξαν να φωτογραφηθούν με την Εθνική Ομάδα μετά την επιτυχία της, ελάχιστα έχουν γίνει για την έμπρακτη συμπαράσταση στους συντελεστές της επιτυχίας.

Παράλληλα συνομιλώντας με τις αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας Πόλο Γυναικών ως Ελεύθεροι Πολίτες πληροφορούμαστε ότι οι αθλήτριες είναι στην πραγματικότητα ανασφάλιστες με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε ενδεχόμενο τραυματισμό τους και το κόστος που θα κληθούν να καλύψουν αυτές και οι οικογένειές τους για την αποκατάστασή τους και την επιστροφή στον υγρό στίβο.

Καμία ενέργεια επίσης δεν φαίνεται να γίνεται ώστε να ανοίξουν τα κλειστά κολυμβητήρια και να μπορούν αν γίνονται απρόσκοπτα οι προπονήσεις των ομάδων. Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και με ποιο χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει σε εν ενεργεία διακριθέντες αθλητές να διοριστούν στο δημόσιο κάνοντας χρήση των ορθών προνομίων που έχει προβλέψει η πολιτεία;

2. Σκοπεύετε να προβείτε σε ειδική ρύθμιση ώστε οι αθλήτριες της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εθνικής Ομάδας να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέτρο που πρέπει να ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους αθλητές;

3. Πόσα κολυμβητήρια στην χώρα μας παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης πόρων και πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε την λειτουργία τους ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ένα από τα πιο επωφελή για την υγεία άθλημα όπως είναι η κολύμβησή;

4. Προτίθεστε να βοηθήσετε στην επαγγελματική αποκατάσταση του προπονητή της Εθνικής Ομάδας Πόλο Γυναικών προσλαμβάνοντάς τον ως καθηγητή κολύμβησης στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο την καλύτερη δυνατή σύζευξη ικανού προσώπου με το κατάλληλο αντικείμενο εργασίας;

Προς: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Τραγικές διαστάσεις για τους εργαζόμενους της εταιρείας Γερολυμάτος – Cosmetics, λαμβάνει το «σκάνδαλο Λαυρεντιάδη».

Κύριοι Υπουργοί,

Επανερχόμαστε στο λεγόμενο «σκάνδαλο Λαυρεντιάδη», για το οποίο έχουμε υποβάλλει σχετική ερώτηση στην Βουλή (Αρ. Πρωτ. 21127/1046.02.08.2011) αναφορικά με την Proton Bank προς το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως πληροφορούμαστε οι εκπρόσωποι της εταιρείας Γερολυμάτος – Cosmetics, που είχε εξαγοραστεί από τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο κατόπιν μήνυσης που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι κατά των εκπροσώπων της εταιρείας για μη καταβολή δεδουλευμένων και για τη απόφασή τους να κλείσει η εταιρεία και να απολυθούν οι 330 εργαζόμενοι χωρίς να καταβληθούν οι προβλεπόμενες από τους νόμους αποζημιώσεις.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας τους ενημέρωσε ηλεκτρονικά ότι η εταιρεία έχασε συμβόλαια μεγάλων εταιρειών του κλάδου για την διανομή των προϊόντων τους στην Ελλάδα και τους ζητεί να ισχύσει σύστημα διαλείπουσας απασχόλησης με τυπική εργασία μία ημέρα την εβδομάδα, καθεστώς το οποίο και θα ισχύσει μέχρι νεωτέρας ειδοποίησης.

Η συνέπεια της «ρύθμισης» αυτής που προτείνει το ΔΣ της εταιρείας συνεπάγεται ότι οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν επί της ουσίας μισθό, δεν θα εργάζονται, δεν θα αποζημιωθούν για την ιδιότυπη απόλυσή τους, δεν μπορούν καν να μπουν σε ταμείο ανεργίας!

Στην ουσία το ΔΣ της εταιρείας τους υποχρεώνει να παραιτηθούν προκειμένου να διαφύγει της υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, έχουν προβεί σε περιφρούρηση των αποθηκών της εταιρείας προκειμένου να μην απομακρυνθούν τα προϊόντα που όπως υποστηρίζουν αποτελούν και τα μοναδικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη κυβερνητική αντίδραση για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας από τα τεχνάσματα του διοικητικού συμβουλίου,

Ερωτάστε: 1. Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε τα δικαιώματα των εργαζομένων έναντι των τεχνασμάτων του ΔΣ της θυγατρικής του ομίλου Alapis εταιρείας Γερολυμάτος – Cosmetics;

2. Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε νομικά ότι κανείς εργαζόμενος στην χώρα μας δεν θα μπορεί να πέσει θύμα ανάλογων επιχειρηματικών τεχνασμάτων;

-Ο- ΕΡΩΤΩΝ ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Προς: Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Διάτρητο το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως πληροφορούμαστε κατόπιν εκδίκασης της προσωρινής εντολής ασφαλιστικών μέτρων 4 Ιατρικών Συλλόγων της χώρας (Θεσ/νίκης, Πειραιώς, Πάτρας και Αργολίδος), προέκυψε σημαντικό έλλειμμα ασφαλείας στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Συγκεκριμένα κατά τον έλεγχο του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης μετά από καταγγελίες, διαπιστώθηκαν και πιστοποιήθηκαν σημαντικές ελλείψεις στο σύστημα ασφάλειας, τέτοιες που:

1. Δεν διασφαλίζουν την απόρρητη διακίνηση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασθενών,

2. Αφήνουν απροστάτευτο το Ασφαλιστικό Ταμείο από κερδοσκοπική συμπεριφορά και

3. Αφήνουν ακάλυπτη την προστασία των ιατρικών κωδικών, δηλαδή της ιατρικής σφραγίδας. Κατά την χρήση της εφαρμογής του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) διαπιστώθηκε και πιστοποιήθηκε ΔΙΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ τουλάχιστον σε δύο επίπεδα:

1. Έλλειψη πιστοποιητικού ασφαλείας ssl στο site του e-diagnosis από την έναρξη λειτουργίας του, ενός κωδικοποιητή που σκοπό έχει να κρυπτογραφεί το μήνυμα που φεύγει από το PC και να το μεταφέρει στο κεντρικό server του συστήματος.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι ορατό το μεταφερόμενο μήνυμα και δεκτικό στην παρέμβαση τρίτων, που έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν μόνιμα, μη αντιληπτά προγράμματα υποκλοπής των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ιατρών και των πολιτών προς εκμετάλλευσή τους.

Επειδή η είσοδος γινόταν με τον ίδιο κωδικό και στο www.e-diagnosis.gr και στο www.e-syntagografisi.gr, το κενό ασφαλείας του ενός ιστότοπου μοιραία μεταφέρθηκε και στο άλλο.

Το e-diagnosis λοιπόν ήταν ένα ανοικτό σύστημα αναγνώσιμο από τα «μάτια τρίτων», όπως πιστοποιεί επίσημο έγγραφο του Πανεπιστημίου Πατρών. Επειδή όμως, οι ιατροί εισέρχονται με τους ίδιους κωδικούς και στα δύο συστήματα, αυτομάτως και το e-syntagografisi καθίστατο «ανοικτό και ευανάγνωστο» σύστημα, όπως επισημαίνει επίσημο πόρισμα καταπέλτης από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων Πατρών, ερευνητικός φορέας με έδρα στην Πάτρα.

2. Το σύστημα παρέχει μεγάλο βαθμό ελευθερίας στους χρήστες του χωρίς να υπάρχουν σοβαρές δικλείδες ασφαλείας:

η διαβλητότητα οφείλεται επίσης στην πρακτική ταυτοποίησης του χρήστη ιατρού και του ασφαλισμένου με την καταχώρηση ενός επίσημου δημόσιου στοιχείου όπως είναι το ΑΜΚΑ, χωρίς τη φυσική παρουσία του.

Ο ασθενής έχει δικαίωμα να ενημερώνεται και να συναινεί στην έκδοση συνταγής παρακλινικών εξετάσεων ή φαρμάκων.

3. Σύμφωνα με το πόρισμα και με καταγγελία Προέδρου Φαρμακευτικού Συλλόγου των Χανίων, στους φαρμακοποιούς δίνεται επίσης η δυνατότητα μέσα από το ανοιχτό λογισμικό του e-syntagografisi να εκδώσουν συνταγή από το δικό τους PC καταχωρώντας μόνο το ΑΜΚΑ του ιατρού και του ασθενούς.

Κατά το Άρθρο 6 του Ν3892, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων δημιουργεί και λειτουργεί βάση δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η βάση λειτουργεί με την εποπτεία της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ).

Σύμφωνα με το πόρισμα, το e-diagnosis λειτουργεί σε υποδομή (server) που βρίσκεται εκτός του δικτύου της Δημόσιας Διοίκησης (Greek Public Administration Network) και συγκεκριμένα σε ιδιώτη πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το συνήγορο του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος εξήρε την αξιοπιστία της ιδιωτικής αυτής εταιρείας (και το επίπεδο της ασφάλειάς της-Forthnet).

Είναι αδιανόητο το γεγονός, ότι αφήσατε απροστάτευτους τους κωδικούς των ιατρών και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών για ένα πιστοποιητικό που κοστίζει μόλις 99,63 ευρώ ετησίως και το οποίο αποκτήθηκε τελικά λίγες ημέρες πριν από το δικαστήριο, με ένα προϋπολογισμό διαγωνισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ για το ΣΗΣ.(ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΔΙΑΥΓΕΙΑ). Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Ποιος ευθύνεται για αυτή την πολλή σοβαρή και ενδεχομένως σκόπιμη παράλειψη που επέτρεψε την μη ασφαλή διακίνηση προσωπικών δεδομένων;

2. Σκοπεύετε να ζητήσετε εισαγγελική παρέμβαση ώστε να διερευνηθεί εάν και προς ποιους διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα ιατρών ή/και ασθενών;

3. Υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για την δημιουργία ενός αξιόπιστου και αδιάβλητου ΣΗΣ, με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και την απαραίτητη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων;

4. Σκοπεύετε να συστήσετε κατάλληλα ειδικευμένη επιτροπή η οποία και θα βεβαιώσει την ασφαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διορθώνοντας άμεσα όλα τα προβλήματα του συστήματος ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων;

– Προς: Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: Με έρανο προσπαθούν οι γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας να συγκεντρώσουν το ποσό για την θέρμανση του σχολείου!

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου του Νομού Τρικάλων και όπως μας πληροφορεί ο Συντονιστής των Ελευθέρων Πολιτών Νομού Τρικάλων, Χρήστος Ευσταθίου, οι γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας, μέσω επίσημης ανακοίνωσης που εξέδωσαν, προχωρούν σε έρανο συγκέντρωσης χρημάτων προκειμένου να προβούν στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης του σχολείου, διότι οι μαθητές είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα σε κρύες αίθουσες λόγω μειωμένης ώρας λειτουργίας των καυστήρων.

Παρά το γεγονός ότι ζούμε στο 2011, τα όσα περιγράφονται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ο Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας είναι πρωτόγνωρα και παραπέμπουν σε εποχές λίγο μετά τον πόλεμο και όχι στον 21ο αιώνα και οφείλονται αποκλειστικά στην υποχρηματοδότηση της Παιδείας από την Κυβέρνηση.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες του για την θέρμανση χρειάζεται 35.000€ και φέτος στάλθηκαν από το ΥΠΕΠΘ μόνο 4.100€, σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο Διευθυντής του σχολείου κ.Πρεβέντης Κώστας. Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1.Είστε ενήμερη για το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης στο 2ο Δημοτικό σχολείο Καλαμπάκας που έχει σαν αποτέλεσμα η εκπαιδευτική διαδικασία να διεξάγεται σε κρύες αίθουσες και να κινδυνεύει η υγεία των μαθητών;

2.Σκοπεύετε να χρηματοδοτήσετε με επιπλέον χρήματα το 2ο Δημοτικό σχολείο Καλαμπάκας , αλλά και τα υπόλοιπα σχολεία της επαρχίας Καλαμπάκας, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης;

3. Η περίπτωση της Καλαμπάκας είναι η μοναδική στην Ελλάδα; Οι συνεργάτες σας , σας έχουν δώσει την πραγματική εικόνα των σχολείων στην επικράτεια;

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Παράνομη χωματερή στην Αίγινα θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία των κατοίκων Κύριε Υπουργέ, Πρόσφατα μια πυρκαγιά στο Λεόντι της Αίγινας έφερε στην επιφάνεια την πρακτική να χρησιμοποιείται έκταση της περιοχής που ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο, ως παράνομη χωματερή παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Το οικόπεδο μετατράπηκε σε χώρο εναπόθεσης μπαζών, ογκωδών αντικειμένων και εύφλεκτων υλικών, ενώ όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι απορρίπτονται εκεί ανεξέλεγκτα και διάφορα απόβλητα. Αν και ο Δήμος δεσμεύτηκε όπως μαθαίνουμε σε κατοίκους ότι πρόκειται για προσωρινή λύση και θα αποκατασταθεί άμεσα ο χώρος, η πρόσφατη πυρκαγιά απέδειξε αν μη τι άλλο τους κινδύνους που εγκυμονούν.

Η αόριστη δέσμευση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη για απόδοση διοικητικών ευθυνών στους υπεύθυνους, δεν επιλύει και την ουσία του προβλήματος, δηλαδή την ύπαρξη παράνομης και επικίνδυνης για την δημόσια υγεία και ασφάλεια χωματερής. Κατόπιν όλων αυτών, Ερωτάστε:

1. Είστε ενήμερος για την ύπαρξη παράνομης χωματερής στο Λεόντι της Αίγινας;

2. Σκοπεύετε να παρέμβετε για την άμεση αποκατάσταση του συγκεκριμένου οικοπέδου και την απομάκρυνση όλων των μπάζων, των ογκωδών αντικειμένων, των εύφλεκτων υλικών και των αποβλήτων που παρανόμως απορρίφθηκαν εκεί;

3. Πώς θα συνδράμετε ως καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο τον Δήμο ώστε να μην αντιμετωπίσει στο μέλλον πρόβλημα εναπόθεσης τέτοιου τύπου απορριμμάτων;

– Προς: Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Αδικαιολόγητη η πρόθεση να καταργηθεί το ΚΕΘΕΑ στο Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου

Κύριε Υπουργέ,

Στα πλαίσια των περικοπών και του εξορθολογισμού των μονάδων δημόσιας υγείας έχετε αποφασίσει μεταξύ άλλων να μειώσετε και τις επιχορηγήσεις του κράτους προς το ΚΕΘΕΑ.

Το ΚΕΘΕΑ όμως αποτελεί κατά τη γνώμη μας μια πρότυπη μονάδα απεξάρτησης που τυγχάνει της αποδοχής και της αναγνώρισης από το σύνολο της κοινωνίας.

Η διαφαινόμενη πρόθεση μείωσης της επιχορήγησης αλλά και η προτεινόμενη συγχώνευση με τον ΟΚΑΝΑ, προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία τόσο στους εξαρτημένους συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους όσο και στα Μέλη της Συμβουλευτικής Ομάδας που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην απεξάρτηση των ασθενών.

Η προσπάθεια νοικοκυρέματος του κράτους δεν μπορεί να οδηγεί σε κλείσιμο, υπολειτουργία ή διάλυση δομών υγείας απαραίτητων και καταξιωμένων στην ελληνική κοινωνία.

Η πρόταση μάλιστα συνένωσης με τον ΟΚΑΝΑ δείχνει μια καθαρά λογιστική προσέγγιση του ζητήματος αφού είναι τελείως διαφορετική η δομή και ο τρόπος λειτουργίας των δύο μονάδων απεξάρτησης. Ήδη το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας – Πικερμίου εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στο ΚΕΘΕΑ και πιστεύουμε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι της Ελλάδας.

Από την στιγμή μάλιστα που το ΚΕΘΕΑ είναι ένας Οργανισμός αυτοχρηματοδοτούμενος με κύρια μέριμνα την ψυχική υποστήριξη, την απεξάρτηση και βέβαια την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων, δεν είναι κατανοητή η σύγχυση με το έργο και τον σκοπό του ΟΚΑΝΑ.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Προτίθεστε να αναιρέσετε την πρόθεση μείωσης της επιχορήγησης προς το ΚΕΘΕΑ;

2. Προτίθεστε να αναιρέσετε την πρόθεση συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ;

3. Πώς σκοπεύετε να στηρίξετε ουσιαστικά τις δομές απεξάρτησης και ειδικά όσες χαίρουν της εκτίμησης και της αναγνώρισης της ελληνικής κοινωνίας;

Προς: Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Βαθμολογική Εξέλιξη ΕΜΘ Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Υπουργέ, Επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στο ζήτημα της βαθμολογικής εξέλιξης των Εθελοντών Μακράς Θητείας (Αρ. Πρωτ. 14159/11.02.09, 16000/12.03.09, 2230/08.12.09, 10324/18.05.10, 19244/11.07.2011 και 22037/31.08.2011), καθώς για μια ακόμη φορά η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκαλεί εκ νέου καθυστερήσεις σε ένα καίριο κατά τη γνώμη μας ζήτημα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις απαντήσεις του Υπουργείου στην τελευταία μας ερώτηση, προκειμένου να ρυθμιστεί οριστικά και το θέμα της βαθμολογικής εξέλιξης των ΕΜΘ, υπήρξε η δέσμευση ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει το Υπουργείο στις αλλαγές εκείνες που θα συντελέσουν στην ανύψωση του ηθικού τους, θα αποκαταστήσουν το αίσθημα αδικίας σε σχέση με άλλους υπαξιωματικούς μη παραγωγικών σχολών που έχουν διαφορετική εξέλιξη και θα αποτελέσουν κίνητρο παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επρόκειτο για μια θετική κατά την γνώμη μας απάντηση καθώς υπήρχε η ρητή δέσμευση για αναγνώριση επιτέλους των δίκαιων αιτημάτων της συγκεκριμένης κατηγορίας στελεχών. Λόγω όμως του σχηματισμού νέας κυβέρνησης με τις αλλαγές που επήλθαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υπάρχει η ανησυχία ότι για μια ακόμη φορά θα παραπεμφθεί στις καλένδες η επίλυση του ζητήματος της βαθμολογικής εξέλιξης των ΕΜΘ. Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Προτίθεστε να προωθήσετε άμεσα τις αλλαγές στην βαθμολογική εξέλιξη των ΕΜΘ ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που συντελείται σε βάρος των συγκεκριμένων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων;

2. Ποιες συγκεκριμένες αλλαγές σκέφτεστε να προωθήσετε ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ανύψωση του ηθικού των ΕΜΘ και για την αποκατάσταση του αισθήματος αδικίας σε σχέση με άλλους υπαξιωματικούς μη Παραγωγικών Σχολών που έχουν διαφορετική εξέλιξη γεγονός που θα αποτελέσει και κίνητρο παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις;

3. Προτίθεστε να υιοθετήσετε την λύση της εξομοίωσης της βαθμολογικής εξέλιξης των ΕΜΘ με τους λοιπούς υπαξιωματικούς μη Παραγωγικής Σχολής (Εθελόντριες Ν. 705/1977 και Εθελοντές) ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα αδικίας σε σχέση με τους άλλους υπαξιωματικούς μη Παραγωγικών Σχολών που έχουν διαφορετική εξέλιξη;

– Προς: Υπουργό Εσωτερικών Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι άνθρωποι που εργάστηκαν για την απογραφή του πληθυσμού;

Κύριοι Υπουργοί, Μήνες μετά την ολοκλήρωση της απογραφής του πληθυσμού οι άνθρωποι που απασχολήθηκαν σε αυτή την διαδικασία δεν έχουν ακόμα πληρωθεί!

Η κωλυσιεργία αυτή είναι πραγματικά αδικαιολόγητη ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι η πλειοψηφία όσων εργάστηκαν στην απογραφή ήταν άνεργοι και το πιθανότερο είναι ότι εξακολουθούν να είναι άνεργοι δεδομένων των οικονομικών συνθηκών.

Κατόπιν όλων αυτών, Ερωτάστε:

1. Για ποιους λόγους υπάρχει αυτή η καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων;

2. Πότε επιτέλους θα καταβάλετε σε αυτούς τους ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι αυτά που τους χρωστάτε και αδικαιολόγητα παρακρατάτε;

-Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής ΑλληλεγγύηςΘέμα: Ρύθμιση των προστίμων που αφορούν τις πρώτες και μοναδικές κατοικίες των Παλιννοστούντων Ποντίων της τέως ΕΣΣΔΚύριοι Υπουργοί,Επανερχόμαστε στο ζήτημα των κατοικιών των Παλιννοστούντων Ομογενών Ποντίων από την τέως Σοβιετική Ένωση (Αρ. Πρωτ. 206/17-06-09 και 7525/16.03.10) καθώς δεν δίνεται λύση από τον πρόσφατο νόμο για τα αυθαίρετα παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της κυβέρνησης.Στις σημερινές μάλιστα συγκυρίες είναι πραγματικά αδιανόητο το ότι ζητά το κράτος από τους ανθρώπους αυτούς να πληρώσουν πέραν των 300.000 € πρόστιμα για άδειες και εισφορές προς το ΙΚΑ ενώ έχει αναγνωριστεί από όλες τις πολιτικές παρατάξεις το δίκαιο των αιτημάτων τους. Η αγανάκτηση και η απογοήτευση αυτών των ανθρώπων είναι τεράστια όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω προσωπικά προ ημερών σε σχετική ημερίδα στο Δήμο Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη. Είναι σαφές σε όλους ότι τα σπίτια αυτά δεν είναι πολυτελείς κατοικίες, δεν καταπατούν δημόσιες εκτάσεις ούτε αρχαιολογικούς χώρους και βέβαια δεν είναι κτισμένα σε δασικές περιοχές ή σε αιγιαλούς.Οι όποιες αυθαιρεσίες έγιναν κατόπιν υποδείξεων ουσιαστικά της Πολιτείας, γεγονός που επιβάλλει να ρυθμιστεί επιτέλους οριστικά και δίκαια το ζήτημα της νομιμοποίησης αυτών των σπιτιών.

Είναι προφανές ότι ο πρόσφατος νόμος για τα αυθαίρετα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα συγκεκριμένα σπίτια, καθώς οι συμπατριώτες μας Πόντιοι είναι βιοπαλαιστές και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούν σε οικονομικές απαιτήσεις προστίμων ύψους 300000 € και πάνω.

Η Πανελλαδική μάλιστα Επιτροπή Αγώνα για τις κατοικίες εκτός σχεδίου πόλεως των Ποντίων από την τέως ΕΣΣΔ έχει καταθέσει επεξεργασμένες και ρεαλιστικές προτάσεις οριστικής ρύθμισης του ζητήματος, για τις οποίες η κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί. Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Πώς και πότε θα προχωρήσετε στην νομιμοποίηση των κατοικιών εκτός σχεδίου πόλεως των Ποντίων από την τέως ΕΣΣΔ καθώς δεν πρόκειται για αυθαίρετα όπως τα ορίζετε στον πρόσφατο νόμο;

2. Τι γίνεται με το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ των Παλιννοστούντων Ομογενών Ποντίων από την τέως ΕΣΣΔ καθώς πρόκειται για προσωπική εργασία και το Υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί για την ρύθμισή του;

3. Σκοπεύετε να απαλλάξετε τους ιδιοκτήτες από τα πρόστιμα που ήδη τους έχουν επιβληθεί καθώς είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι συμπατριώτες σε αυτές τις απαιτήσεις ειδικά σήμερα που βιώνουν έντονα τις επιπτώσεις της ανεργίας στη χώρα μας;

4. Θεωρείτε δίκαιο να επωμιστούν οι Πόντιοι πρόσφυγες την κρατική στεγαστική πολιτική που η Ελλάδα υποσχέθηκε τη δεκαετία του ‘ 90;

Είναι δίκαιο σήμερα να πληρώσουν μέσω «προστίμων» αυτή την πολιτική, την ίδια στιγμή που οι ένοχοι του μεγάλου σκανδάλου της Παλιννόστησης (Ίδρυμα Παλιννόστησης) κυκλοφορούν ανενόχλητοι και οι διωκόμενοι Πόντιοι αδερφοί μας να εισπράττουν την αυστηρότητα και την υποκρισία του ελληνικού κράτους και της κυβερνώσας τάξης του διαχρονικά και διαπαραταξιακά;

-Προς: Υπουργό ΟικονομικώνΘέμα: Εξαιρούνται από το τέλος ακίνητης περιουσίας οι μεγαλοϊδιοκτήτες που ενοικιάζουν ολόκληρα κτίρια στο δημόσιο;Κύριε Υπουργέ,Τρομερή έκπληξη μας δημιουργεί το γεγονός ότι δεν θα πληρώσουν το άδικο τέλος ακίνητης περιουσίας που θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ενοικιάζουν στο ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με τα όσα φαίνεται ότι θα ισχύσουν, το δημόσιο δεν επιβαρύνεται με την απόδοση του συγκεκριμένου τέλους και οι λογαριασμοί ρεύματος όπου ο ενοικιαστής είναι το δημόσιο προφανώς και δεν θα αναγράφει το συγκεκριμένο τέλος.Το γεγονός αυτό αν δεν προβλεφθεί συγκεκριμένη ρύθμιση, σημαίνει ότι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων θα γλυτώσουν την εισφορά, την οποία θα πληρώσουν ακόμα και οι άνεργοι! Κατόπιν αυτών, Ερωτάστε:1. Υπάρχει πρόβλεψη για την είσπραξη του άδικου αυτού τέλους από τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία μισθώνει το ελληνικό δημόσιο;2. Ποια διαδικασία σκοπεύετε να υιοθετήσετε για την συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων που ανέρχονται σε χιλιάδες τετραγωνικά;

– Προς: Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Θέμα: Το γαλλικό κολέγιο προσφέρει δύο πτυχία νομικής με 4 έτη σπουδών!Κυρία Υπουργέ.Μετά την παραπλανητική διαφήμιση κολεγίου για ανώτατες σπουδές στην Ελλάδα για την οποία έγινε μεγάλη συζήτηση τουλάχιστον στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, διαβάζουμε στις σελίδες μεγάλης πανελλαδικής εφημερίδας την περίπτωση γαλλικού κολλεγίου το οποίο προσφέρει δύο πτυχία νομικής με 4 έτη σπουδών και προφανώς με ανταγωνιστική τιμή. Συγκεκριμένα το κολλέγιο αναφέρεται σε σύμπραξη με το 13ο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μέσω των οποίων παρέχει ένα νέο διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί στην δυνατότητα απόκτησης του Πτυχίου Νομικής του Πανεπιστημίου Paris 13 και του Πτυχίου Νομικής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας με φοίτηση που διαρκεί συνολικά 4 έτη. Η φοίτηση των 3 πρώτων ετών πραγματοποιείται στην Αθήνα ή/και στο Παρίσι και η φοίτηση του 4ου έτους πραγματοποιείται στην Λευκωσία.Στους φοιτητές που περατώνουν με επιτυχία το πρόγραμμα απονέμονται και τα δύο πτυχία Νομικής που επιτρέπουν την εγγραφή σε όλους τους Ευρωπαϊκούς Δικηγορικούς Συλλόγους.

Οι φοιτητές που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σύμφωνα με το Κολλέγιο πιστοποιούν άριστη γνώση του Ευρωπαϊκού και Αγγλοσαξωνικού Δικαίου καθώς και άριστη γνώση της Γαλλικής και Αγγλικής γλώσσας.

Περιγράφει μάλιστα στην σελίδα του σειρά προτερημάτων σε σχέση με τα ισχύοντα προγράμματα σπουδών όπως την δυνατότητα απόκτησης δύο πτυχίων νομικής χωρίς επιπλέον έτη φοίτησης και με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση, την γνώση και την εξοικείωση με διαφορετικά νομικά συστήματα (ευρωπαϊκό, αγγλοσαξωνικό), την εκμάθηση δεύτερης ξένης γλώσσας (γαλλικά ή αγγλικά ανά περίπτωση), το ανταγωνιστικό βιογραφικό σε σχέση με τους πτυχιούχους των συμβατικών προγραμμάτων σπουδών, την ευκολότερη πρόσβαση σε όλους τους ευρωπαϊκούς δικηγορικούς συλλόγους χάρη στην ανά περίπτωση αξιοποίηση του ενός ή του άλλου πτυχίου, τις αυξημένες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης σε όλη την Ευρώπη στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα.

Η συγκεκριμένη πρακτική γίνεται εφικτή χάρη στην αντιστοίχηση των μαθημάτων του 4ου έτους νομικής των δύο Πανεπιστημίων και την αμοιβαία αναγνώριση των βαθμών που κατοχυρώνουν οι φοιτητές, διαδικασία που εδράζεται συνδυαστικά στα προγράμματα Erasmus, τις Πανεπιστημιακές πιστωτικές μονάδες (ECTS) και τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Καθώς όμως τα πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης δεν μπορούν να αποτελούν προσφορά τύπου ταχυφαγείου (1 +1 δώρο) αναρωτιόμαστε για το πώς το αρμόδιο Υπουργείο αντιμετωπίζει την συγκεκριμένη εξέλιξη που προφανώς ανταποκρίνεται στους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Εκτιμάτε ότι με τις νέες συνθήκες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που διαμορφώνονται στην Ευρώπη και στην χώρα μας είναι δυνατόν να καθιερωθούν τα διπλά και τριπλά πτυχία;

2. Το Υπουργείο Παιδείας του οποίου προΐσταστε είναι ενήμερο για την συγκεκριμένη «προσφορά» και πώς έχει αξιολογήσει και πιστοποιήσει τα εν λόγω πτυχία; 3. Η υιοθέτηση των πιστωτικών μονάδων στο νέο νόμο πλαίσιο για την ανώτατη παιδεία ανοίγει τον δρόμο για τέτοιου τύπου φοιτητική κινητικότητα που θα μπορεί να προσφέρει στους φοιτητές πολλαπλά πτυχία στον ίδιο χρόνο φοίτησης;

4. Η συμπίεση του χρόνου φοίτησης συνδυάζεται με ίδια επαγγελματικά δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους;

5. Οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου προγράμματος σπουδών θα έχουν την δυνατότητα εγγραφής στους ελληνικούς δικηγορικούς συλλόγους και θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των ελληνικών σχολών νομικής;

6. Υπάρχουν όρια στο πόσα πτυχία θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει σε 4 χρόνια στο μέλλον;

7. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι προπομπός του μέλλοντος που οραματίζεστε για τα ελληνικά πανεπιστήμια με τον νέο νόμο πλαίσιο;

-Προς: Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Θέμα: Σταμάτησαν και πάλι τα έργα στον Παρακηφίσιο ΑγωγόΚύριε Υπουργέ, Με λύπη μας επανερχόμαστε στο ζήτημα των εργασιών στον Παρακηφίσιο Αγωγό (Αρ Πρωτ 12755/09.03.2011) καθώς και πάλι φαίνεται ότι οι εργασίες έχουν σταματήσει.Πρόκειται για τον αγωγό που θα υποδέχεται τα λύματα των δευτερευόντων αγωγών της Βόρειας Αττικής αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τις υποδομές πολυπληθών περιοχών όπως ο Δήμος Διονύσου και ο Δήμος Ωρωπού.Οι δευτερεύοντες αγωγοί έχουν μεν ολοκληρωθεί αλλά οι καθυστερήσεις ολοκλήρωσης του κεντρικού αγωγού δημιουργεί τελικά περισσότερα προβλήματα αφού τα λύματα είτε καταλήγουν στους δρόμους είτε στον Κηφισό δημιουργώντας απειλές τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη δημόσια υγεία.Το γεγονός ότι είναι η δεύτερη φορά που σταματούν τα έργα προκαλεί την εύλογη αγανάκτηση των κατοίκων. Κατόπιν όλων αυτών, Ερωτάστε:1. Για ποιους λόγους σταμάτησαν και πάλι οι εργασίες στον Παρακηφίσιο Αγωγό;

2. Τι γίνεται με την χρηματοδότηση του έργου και ποιος ο ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων;

3. Πότε εκτιμάτε ότι θα έχει επιτέλους ολοκληρωθεί αυτό το ζωτικής σημασίας έργο;

– Προς: Υπουργό Εθνικής ΆμυναςΘέμα (1): Βαθμολογική Εξέλιξη ΕΠΟΠ Κύριε Υπουργέ, Μετά από πολλές παρεμβάσεις μας στην Βουλή (Αρ. Πρωτ. 14159/11.02.09, 16000/12.03.09, 2230/08.12.09, 10324/18.05.10 και 19244/11.07.2011) φαίνεται ότι επιτέλους δρομολογείται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μια δίκαιη λύση για την βαθμολογική εξέλιξη των ΕΜΘ.Προκειμένου όμως να προλάβουμε μια ενδεχόμενη διαμόρφωση νέων αδικιών που θα μας αναγκάσει και πάλι να επανερχόμαστε στο ζήτημα των αδικιών σε βάρος των υπαξιωματικών που προέρχονται από μη Παραγωγικές Σχολές κρίνουμε ότι στην ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για την βαθμολογική εξέλιξη των μόνιμων ΕΠΟΠ, καθώς μετά τις αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης καλούνται να υπηρετήσουν από 35 μέχρι 40 χρόνια με καταληκτικό βαθμό αυτόν του Αρχιλοχία που αποκτούν μετά από 22 χρόνια υπηρεσίας.Πιστεύουμε ότι με το υπάρχον σύστημα συνταξιοδότησης είναι δίκαιο να μπορούν οι μόνιμοι ΕΠΟΠ να συνεχίσουν να προάγονται ανά 8 χρόνια και να προβλεφθεί ως καταληκτικός βαθμός αυτός του Ανθυπασπιστή ή του Ανθυπολοχαγού.Τέλος σκόπιμο θεωρείται να προβλεφθεί ειδική βαθμολογική εξέλιξη ως προς τον χρόνο εξέλιξης για όσους μόνιμους ΕΠΟΠ διαθέτουν πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς είναι βέβαιο ότι αυτή η κατηγορία στελεχών μπορεί και πρέπει να προσφέρει περισσότερα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κατόπιν όλων αυτών,Ερωτάστε:

1. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε ρυθμίσεις σχετικά με την βαθμολογική εξέλιξη των ΕΠΟΠ ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση νέων αδικιών σε βάρος στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ειδικά μετά το νέο σύστημα συνταξιοδότησης και αν ναι τι θα προβλέπεται σε αυτές;

2. Σκοπεύετε να επιταχύνετε την βαθμολογική εξέλιξη όσων μόνιμων ΕΠΟΠ κατέχουν τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

Θέμα (2): Βαθμολογική εξέλιξη των Εθελοντών Μακράς Θητείας  (ΕΜΘ)

Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της βαθμολογικής εξέλιξης των Εθελοντών Μακράς Θητείας (Αρ. Πρωτ. 14159/11.02.09, 16000/12.03.09, 2230/08.12.09, 10324/18.05.10 και 19244/11.07.2011), καθώς σύμφωνα με τις απαντήσεις σας στην τελευταία μας ερώτηση αναφέρετε μεταξύ άλλων ότι «Προκειμένου να ρυθμίσουμε οριστικά και το θέμα της βαθμολογικής εξέλιξης των ΕΜΘ, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε στις αλλαγές εκείνες που θα συντελέσουν στην ανύψωση του ηθικού τους, θα αποκαταστήσουν το αίσθημα αδικίας σε σχέση με άλλους υπαξιωματικούς μη παραγωγικών σχολών που έχουν διαφορετική εξέλιξη και θα αποτελέσουν κίνητρο παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Πρόκειται βέβαια για μια θετική κατά την γνώμη μας απάντηση καθώς αναγνωρίζονται επιτέλους τα δίκαια αιτήματα της συγκεκριμένης κατηγορίας στελεχών. Παρόλα αυτά η αοριστία που εμπεριέχεται στην απάντησή σας προκαλεί μια κάποια επιφυλακτικότητα καθώς μέχρι σήμερα οι αόριστες δεσμεύσεις δεν εξελίχθηκαν σε ουσιαστική δικαίωση των αιτημάτων των ΕΜΘ. Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Ποιες συγκεκριμένες αλλαγές προωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας οι οποίες θα συντελέσουν στην ανύψωση του ηθικού των ΕΜΘ, θα αποκαταστήσουν το αίσθημα αδικίας σε σχέση με άλλους υπαξιωματικούς μη Παραγωγικών Σχολών που έχουν διαφορετική εξέλιξη και θα αποτελέσουν κίνητρο παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις;

2. Προτίθεστε να υιοθετήσετε την λύση της εξομοίωσης της βαθμολογικής εξέλιξης των ΕΜΘ με τους λοιπούς υπαξιωματικούς μη Παραγωγικής Σχολής (Εθελόντριες Ν. 705/1977 και Εθελοντές) ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα αδικίας σε σχέση με τους άλλους υπαξιωματικούς μη Παραγωγικών Σχολών που έχουν διαφορετική εξέλιξη;

-Προς: Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Προβλήματα λειτουργίας του ΚΕΠ ΑναβύσσουΚύριε Υπουργέ,Μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Αναβύσσου του Δήμου Σαρωνικού προκαλεί η εδώ και μήνες υπολειτουργία του ΚΕΠ, αναστάτωση που εντείνεται λόγω της διαφαινόμενης αναστολής λειτουργίας του, λόγω της λήξης των συμβάσεων των εργαζομένων σε αυτό.Στο συγκεκριμένο ΚΕΠ εργάζονται από την αρχή της λειτουργίας του εδώ και 6,5 χρόνια αποκλειστικά συμβασιούχοι υπάλληλοι. 

Οι συμβάσεις των τελευταίων συμβασιούχων που απασχολήθηκαν στο συγκεκριμένο ΚΕΠ έληξαν την 15η Αυγούστου 2011 με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εύρυθμη λειτουργία του και οι πολίτες να μην εξυπηρετούνται όπως προβλέπεται.Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική πληθυσμιακή αύξηση ενώ τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται στην δημοτική κοινότητα Αναβύσσου που εξυπηρετεί και άλλες όμορες περιοχές που δεν διαθέτουν ανάλογα καταστήματα εξυπηρέτησης των πολιτών (πχ Σαρωνίδα).

Αναλογιζόμενοι μάλιστα την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των πολιτών από τα ΚΕΠ με την εξυπηρέτηση για παράδειγμα και φορολογικών υποθέσεων μετά την κατάργηση των εφοριών, φοβούμαστε ότι θα απαξιωθεί πλήρως μια υπηρεσία που αντικειμενικά βελτίωσε τις σχέσεις εξυπηρέτησης των πολιτών από το δημόσιο. Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Πως και πότε σκοπεύετε να λύσετε το πρόβλημα υποστελέχωσης του ΚΕΠ Αναβύσσου;

2. Για ποιους λόγους καθυστερεί η πρόσληψη υπαλλήλων και απειλείται με αναστολή λειτουργίας το ΚΕΠ Αναβύσσου που ήδη υπολειτουργεί;

3. Πόσα ΚΕΠ σήμερα στην ελληνική επικράτεια αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού;

4. Πότε επιτέλους θα ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που μεγεθύνουν την ταλαιπωρία των πολιτών στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους;

– Προς: Υπουργό Εσωτερικών Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Αλλαγή ρυμοτόμησης του ΟΤ 409 στη θέση «ΜΠΛΟΚΟ» του Δήμου Ελευσίνας αφού περιλαμβάνει κατοικίες εδώ και δεκαετίες για την δημιουργία λωρίδος πρασίνου δημιουργώντας μείζων κοινωνικό ζήτημα.

Κύριοι Υπουργοί,

Ο Δήμος Ελευσίνας έχει ξεκινήσει την διαδικασία οικιστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού για την Θέση «ΜΠΛΟΚΟ» όπου προβλέπει την ρυμοτόμηση του Ο.Τ. 409 προκειμένου να δημιουργηθεί λωρίδα πρασίνου, στο οποίο όμως εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν κτίσματα που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στις οικογένειες που κατοικούν εκεί.

Η επιλογή αυτή της Διοίκησης προκαλεί ερωτηματικά καθώς η απαλλοτρίωση του Ο.Τ. 409 συνεπάγεται μεγάλο κόστος για το δημόσιο αφού θα πρέπει να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες για τα σπίτια τους και ενώ υπάρχει το ΟΤ 411 το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει τους σκοπούς για την δημιουργία λωρίδας πρασίνου στην είσοδο της πόλης, ενδεχομένως μάλιστα και καλύτερα από το ΟΤ 409 και στο οποίο δεν υπάρχουν καν κτίσματα ούτε βέβαια κατοικίες, γεγονός που το καθιστά προσφορότερο οικονομικά.

Τέλος, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των κτισμάτων ο Δήμος εμφανίζεται ιδιαίτερα αόριστος στο ζήτημα της αποζημίωσής τους για τις προς απαλλοτρίωση περιουσίες τους, γεγονός που αν μη τι άλλο εντείνει τις διαμαρτυρίες και τις ανησυχίες τους. Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Σκοπεύετε να ελέγξετε τους λόγους πρόκρισης του ΟΤ 409 όπου εδράζονται μόνιμες κατοικίες και να επανεξεταστεί η συγκεκριμένη επιλογή του Δήμου της Ελευσίνας, σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι το ΟΤ 411 αποτελεί συμφερότερη για το δημόσιο επιλογή και εξυπηρετεί καλύτερα την δημιουργία λωρίδας πρασίνου;

2. Πώς και πόσο θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες για τις περιουσίες τους στην περίπτωση που κρίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι μπορεί ο Δήμος να προχωρήσει στην τροποποίηση του ΓΠΣ και στην ρυμοτόμηση του ΟΤ 409;

-Ο- ΕΡΩΤΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κοινοβουλευτικός Εκπροσώπος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...