Πολιτισμού και Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατέθεσε στις 14/1/2008, η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ, Άντζελα Γκερέκου. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Θέμα: «Μείζον κτιριακό ζήτημα, για τη λειτουργία του Ιόνιου Πανεπιστήμιου»
Μείζον ζήτημα προκύπτει ύστερα από την ενημέρωση και το σχετικό ψήφισμα της συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου που μας κοινοποιήθηκε – απόρροια της έκτακτης συνεδρίασης της 11ης Ιανουαρίου 2008 – αναφορικά με την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία επηρεάζει καταφανώς την απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.
Στο εν λόγω υπόμνημα, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Κεραυνό εν αιθρία απετέλεσε για την ακαδημαϊκή κοινότητα η από 19.12.2007 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη, με την οποία αφαιρούνται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του χώροι, προκειμένου να στεγαστούν εκεί περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης.
Είναι από εικοσαετίας πασίγνωστο στο κερκυραϊκό κοινό πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενός ιδρύματος που συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην εκπαιδευτική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Κέρκυρας, είναι το κτιριακό.
Το Πανεπιστήμιο αναγκάζεται να ενοικιάζει κτίρια στην πόλη της Κέρκυρας, τα οποία τα βρίσκει με πολύ μεγάλη δυσκολία, και πληρώνοντας υπέρογκα ενοίκια από τον τακτικό του προϋπολογισμό (άνω των 400.000 ευρώ ετησίως).
Το κτίριο που προτίθεται να στερήσει από το ίδρυμα ο Υπουργός Πολιτισμού, θέτοντας σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία, του είναι η δυτική πτέρυγα του Ανακτόρου των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, η οποία χρησιμοποιείται ανελλιπώς από 14ετίας και πλέον και καλύπτει αυτή τη στιγμή βασικές λειτουργικές ανάγκες του Τμήματος Πληροφορικής και του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών με εκτεταμένη Βιβλιοθήκη πέντε χιλιάδων τόμων, και σπουδαία μουσικά αρχεία (μεταξύ των οποίων το αρχείο Ρομποτή, το αρχείο Αντωνίου και το αρχείο Καλαφάτη, μέρος του οποίου αυτή τη στιγμή εκτίθεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης).
Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη οπισθοδρόμηση του Πανεπιστημίου, προκαλώντας οξύτατο πρόβλημα στη λειτουργία του και δημιουργώντας προηγούμενο, και μάλιστα την στιγμή που η ανάπτυξη και η επέκταση των δραστηριοτήτων του καθιστούν πιο κρίσιμο από ποτέ το στεγαστικό ζήτημα.
Ενδεχομένως η απόφαση να οφείλεται σε παραπληροφόρηση και ο Υπουργός Πολιτισμού να μην έχει στην πραγματικότητα την πρόθεση να πλήξει τόσο καίρια ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, του οποίου, υπενθυμίζουμε, σημαντικό μέρος της αποστολής είναι η παραγωγή πολιτισμού στην περιφέρεια. Να σημειωθεί πάντως, πως η πρώτη επαφή της νέας ηγεσίας του ΥΠΠΟ με ένα Πανεπιστήμιο που διαθέτει δυο σημαντικά καλλιτεχνικά τμήματα είναι να ακυρώνει τη στέγασή τους, και μάλιστα σε μια συμβολική ημερομηνία με τόσες συνδηλώσεις για το ίδιο το Υπουργείο.
Με αφορμή το θέμα αυτό, η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου συνεδρίασε έκτακτα σήμερα, 11.01.2008, και ομόφωνα εξέδωσε το ακόλουθο Ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ στην έκτακτη συνεδρίασή της 11ης Ιανουαρίου 2008 Η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση την 11-01-08, μετά την γνωστοποίηση της από 19-12-2007 Υπουργικής απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, με την οποία στερείται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο η χρήση της δυτικής πτέρυγας των Ανακτόρων Μιχαήλ και Γεωργίου, και αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
Α) Διαμαρτύρεται με τον πιο έντονο τρόπο διότι η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού πλήττει καίρια βασικές λειτουργικές ανάγκες του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενω ελήφθη και ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά και με απαξιωτικό τρόπο χωρίς καμία ενημέρωση ή διαβούλευση με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Β) Καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της Διευθύντριας του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης να εισηγηθεί την απόφαση αυτή στον Υπουργό Πολιτισμού, ισχυριζόμενη αναληθώς ότι το κτήριο είναι κενό και αχρησιμοποίητο.
Γ) Απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής
Δ) Δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χρήση του κτηρίου αυτού, που εξυπηρετεί ζωτικές ανάγκες λειτουργίας του.
Ε) Ζητεί από την Πολιτεία τη συμβολή της για την άμεση και οριστική επίλυση του ζητήματος των κτιριακών υποδομών του Ιονίου Πανεπιστημίου.» Είναι προφανές ότι το εν λόγω σοβαρότατο αυτό ζήτημα, έχει θορυβήσει ιδιαίτερα όχι μόνον την Ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και το σύνολο της Κερκυραϊκής κοινωνίας. Κατόπιν τούτων,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Έχει περιέλθει στη γνώση σας το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κτιριακός χώρος – σύμφωνα με την εν λόγω Υπουργική απόφαση – στεγάζει επί 14ετίας, τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, καλύπτοντας έτσι, βασικές λειτουργικές του ανάγκες;
2. Το Υπουργείο Πολιτισμού έλαβε υπόψη του αυτή την βασική παράμετρο, πριν καταλήξει στην συγκεκριμένη απόφαση;
3. Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να επιτευχθεί η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, η οποία σαφώς απειλείται εξαιτίας της προαναφερόμενης απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού;
Στην περίπτωση που το Υπουργείο Πολιτισμού εμμείνει στην εν λόγω απόφαση, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το καθ’ύλη