Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜΜΕΕπιστολή στην εφημερίδα...

Επιστολή στην εφημερίδα “Τα Νέα” του έγκριτου νομικού Χάρη Βεργούλη

Θεσσαλονίκη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΟΣ

Την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

Για την στήλη “Στίγμα” του έγκριτου

Δημοσιογράφου και συγγραφέα

Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου.

Γραφεία: Μιχαλακοπούλου 80

ΤΚ 11528 Αθήνα

 

  1. Ώστε “μυρίζει” η πώληση της εταιρείας “ΔΩΔΩΝΗ” κ. Παπαχρήστου (ΤΑ ΝΕΑ 04.09.2012) και πρόκειται για “κυοφορούμενο σκάνδαλο της πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη”, η οποία προκάλεσε την παρέμβαση του Βαγγέλη Βενιζέλου στο διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο”….
  2. Αν κ. Παπαχρήστου η πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ, θυγατρική της Α.Τ.Ε “μυρίζει” και “ώζει” σκάνδαλο η πώληση (χάρισμα) της Α.Τ.Ε αντί 90.000.000 Ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς ζέχνει, βρωμάει και αποπνέει μπόχα, διότι πριν από όχι μεγάλο χρονικό διάστημα η Τράπεζα Πειραιώς πρόσφερε 800.000.000 Ευρώ(δηλ κοντά στο 1 δις) για την αγορά της στο σύνολο της και (όχι μόνο το Φιλέτο, όπως τώρα) αλλά η πρόταση εκείνη απορρίφθηκε ως ασύμφορη. Τι έγινε στο μεταξύ ΟΥΔΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ πλην του κ. Πανταλάκη, διοικητή της Α.Τ.Ε και πρώην αντιπροέδρου της Πειραιώς όπου αντιπρόεδρος διετέλεσε και ο κ. Προβόπουλος.
  3. Αλλά το μεγαλύτερο όνειδος κ. Παπαχρήστου, αφορά τους εργαζομένους – υπάλληλους της Α.Τ.Ε, τους οποίους μεταχειρίστηκαν ως RES (επί των οποίων οι Ρωμαίοι άρχοντες είχαν το δικαίωμα –JUS VITAE NEKISQUE-) και όχι ως ανθρώπους.

Διαβάστε μερικούς όρους της σύμβασης που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν οι 5.500 εργαζόμενοι της Α.Τ.Ε και θα προσβληθεί όχι μόνο το μυαλό σας, αλλά και άλλα καίρια μέλη του σώματος σας, σχετικά με την σωματική ακεραιότητα και την πνευματική ισορροπία, ενός ανθρώπου κα πολίτη.

Λέγει μεταξύ άλλων η σύμβαση: “Η προϋπάρξασα σύμβαση εργασίας μισθωτού με τη ΑΤΕ θα πρέπει να λυθεί με φροντίδα του εκκαθαριστή και με δαπάνες που θα βαρύνουν την υπό εκκαθάριση εταιρεία. Ωστόσο σε εκπλήρωση της περιλαμβανομένη στην έγγραφη προσφορά δηλώσεως της Τράπεζας Πειραιώς, για την διασφάλιση της ομαλής συνέχισης των εργασιών σε περιουσιακά στοιχεία, που περιήλθαν στην Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της με αριθμό 4/27.7.2012 αποφάσεως, για την προστασία των συναλλαγών και την ανάγκη να εξασφαλιστούν νέες θέσεις εργασίας για τους εργαζομένους της πρώην “Αγροτικής”, η οποία μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της δεν δικαιούται να παρέχει τραπεζικές εργασίες και παρά το γεγονός ότι σήμερα κατά την υπογραφή της παρούσας ο εκκαθαριστής δεν έχει καταγγείλει τυπικά τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη καταρτίζουν την παρούσα νέα σύμβαση, δηλώνοντας ότι:

α) η παρούσα σύμβαση δεν σχετίζεται, ούτε αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης συμβάσεως του μισθωτού με την “Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε” προς την οποία η Τράπεζα Πειραιώς δεν τελεί σε σχέση ειδικού διαδόχου ή διαδόχου εργοδότη και έναντι της οποίας δεν θα εγείρουν ούτε έχουν ούτε διατηρούν οποιαδήποτε απαίτηση ούτε και απαίτηση για αναγνώριση οποιασδήποτε προϋπηρεσίας, σύμφωνα με το άρθρο 63Δ παρ. 10 του Ν. 3601/2007, όπως ισχύει, αλλά και σύμφωνα με την παρ. 2 α΄ της αποφάσεως 4/27.7.2012.

β) η Τράπεζα Πειραιώς ενόψει των ειδικών συνθηκών, δεν θεωρεί ότι ο μισθωτός εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες στην υπό εκκαθάριση πλέον ΑΤΕ, και ο μισθωτός με την σειρά του ότι από την υπογραφή της παρούσας θα παρέχει υπηρεσίες και θα εισπράττει μισθό μόνο από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Τράπεζα Πειραιώς επίσης, δηλώνει ότι δεν έχει οποιαδήποτε αντίρρηση και θεωρεί το μισθωτό δικαιούχο της αποζημιώσεως, η οποία θα του καταβληθεί κατά την τυπική καταγγελία της προϋφισταμένης συμβάσεως εργασίας του από τον εκκαθαριστή της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ Α.Ε, με την ρητή διευκρίνιση ωστόσο ότι η ίδια δεν υπέχει οποιαδήποτε υποχρέωση, ούτε και εγγυάται την καταβολή της αποζημιώσεως αυτής, ούτε και επέχει θέση διαδόχου (ειδικού ή κατά μείζονα λόγου καθολικού) της πρώην Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε

Η Τράπεζα προσλαμβάνει το μισθωτό υπάλληλο της, το ύψος της αποζημιώσεως του μισθωτού θα προσδιορίζεται εκάστοτε από την Τράπεζα ανάλογα με τις ανάγκες  της, λαμβανομένων υπόψη ιδίως των προσόντων ικανοτήτων και ειδίκευσης του μισθωτού.

Η Τράπεζα διατηρεί την ευχέρεια καθ΄ όλη την διάρκεια της εργασιακής σχέσης να καθορίζει κατά την κρίση της βάσει των αναγκών ης επιχείρησης της και των παραπάνω προσωπικών στοιχείων του μισθωτού, το είδος των υπηρεσιών που ο μισθωτός θα προσφέρει στην Τράπεζα. Μη άμεση συμμόρφωση του μισθωτού προς την σχετική εντολή της Τράπεζας θα θεωρείται μονομερής από το μισθωτό καταγγελία της παρούσας σύμβασης. Ο μισθωτός κατά τον χρόνο κατάρτισης της παρούσας θα απασχολείται ως τραπεζικός υπάλληλος”.

4. Δ ιαβάστε τώρα τι λέγει ο Άρειος Πάγος σε πρόσφατη απόφαση του (463/2012) με ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που είναι ad hoc για την περίπτωση της μεταβίβασης της Α.Τ.Ε: “Κατά την διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 του Ν. 2112/1920 “η καταβολή του προσώπου του εργοδότη, οπωσδήποτε επερχόμενη, ουδαμώς επηρεάζει την εφαρμογή των υπέρ του υπαλλήλου των διατάξεων του παρόντος”. Ο ίδιος κανόνας περιέχεται και στο άρθρο 3 παρ. 1 και 2 του πδ 572/1988, με τον οποίο εναρμονίστηκε η Ελληνική νομοθεσία προς εκείνη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και ειδικότερα προς τις διατάξεις της 77/185/ΕΟΚ Οδηγίας “τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις, που έχει ο μεταβιβάζων από σύμβαση ή σχέση εργασίας, που υφίστανται κατά την ημερομηνία της για οποιαδήποτε λόγο μεταβίβασης, βαρύνουν, εξαιτίας της μεταβίβασης αυτής τον διάδοχο.

Με την επιφύλαξης της επομένης παραγράφου (η οποία αναφέρεται σε δικαιώματα από τυχόν υφιστάμενα συστήματα επαγγελματικής ή διεπαγγελματικής ασφάλισης), μετά την για οποιαδήποτε  λόγο μεταβίβαση, ο διάδοχος τηρεί τους όρους εργασίας, που προβλέπονται από συλλογική σύμβαση εργασίας, απόφαση, διαιτησία, κανονισμό ή ατομική σύμβαση εργασίας”. Η εν λόγω οδηγία τροποποιήθηκε με την υπ΄ αριθμ. 98/50, αντίστοιχη, των ΕΚ προς προσαρμογή δε σε αυτή εκδόθηκε το 178/2002 πδ, στο άρθρο 3 του οποίου ορίζεται ότι “δια της μεταβιβάσεως και από την ημερομηνία αυτής, όλα τα υφιστάμενα δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχει ο μεταβιβάζων από σύμβαση ή σχέση εργασίας, μεταβιβάζονται στο διάδοχο.

Μετά την μεταβίβαση ο διάδοχος εξακολουθεί να τηρεί τους όρους εργασίας που προβλέπονται από συλλογική σύμβαση εργασίας, απόφαση διαιτησίας, κανονισμό ή ατομική σύμβαση εργασίας”. Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ότι, σε περίπτωση της, με οποιοδήποτε τρόπο, μεταβιβάσεως επιχειρήσεως, ο νέος εργοδότης υπεισέρχεται σε όλες τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις προϋφιστάμενες εργασιακές σχέσεις, χωρίς αυτές και τα εν γένει δικαιώματα των μισθωτών, να επηρεάζονται, από την μεταβίβαση, αυτό δε ανεξάρτητα από την νομική αιτία και την μορφή της μεταβιβάσεως και είτε τα δικαιώματα αυτά προέρχονται από το ΣΣΕ από ατομική σύμβαση εργασίας ή από διαιτητική απόφαση, αρκεί η επιχείρηση να συνεχίζεται ως οικονομική μονάδα και να επιδιώκει τον ίδιο κερδοσκοπικό ή οικονομικό σκοπό. Καθιερώνεται δηλαδή ή αρχή της αυτοδίκαιης μεταβιβάσεως της εργασιακής σχέσης, στο σύνολο της, με αποτέλεσμα να διασώζεται αυτή καθ΄ όλο το περιεχόμενο της, διασφαλίζοντας έτσι την συνέχιση στην απασχόληση και την αποφυγή χειροτερεύσεως της θέσης του μισθωτού (ΟλΑΠ 5/1994)”.

5.       Σας τα γράφω αυτά ως πολίτης που διαβάζω αυτήν την εφημερίδα σαράντα (40) χρόνια και ως δικηγόρος με πολλές δεκαετίες στην πλάτη μου (πάνω από τρεις) και η “μεταβίβαση” αυτή της ΑΤΕ όχι απλώς με ενόχλησε, αλλά μου προκάλεσε ΣΟΚ, όπως επίσης και η ανάγνωση των όρων της σύμβασης εργασίας που θίγουν καίριες διατάξεις του ΑΚ, της εργατικής νομοθεσίας και του ισχύοντος Συντάγματος. Και όπως ΔΕΝ κάνατε τίποτα από πλευράς κριτικής και ελέγχου. Αναρωτιέμαι εάν ο αείμνηστος Λ. Καραπαναγιώτης, ή ο Γιάννης Φάτσης, ή ακόμα και ο Γιάννης Καψής θα αφήνανε ένα τέτοιο σκάνδαλο χωρίς έντονη κριτική. Σας υπενθυμίζω την περίπτωση του Σόλωνα Γκίκα (Υπουργού Δημοσίων Έργων), τον οποίον είχαν υποχρεώσει “TA NEA” να υποβάλλει την παραίτηση του στον Κων. Καραμανλή, για ήσσονος σημασίας θέμα σε σχέση με τούτο.

6.        Κύριε Παπαχρήστου παραφράζοντας τον Ρολάν Μπάρτ: “όσο η κοινωνία θα σπαράσσεται, η δημοσιογραφία θα έχει ένοχη συνείδηση” Γι΄ αυτό εσείς, που έχετε την δύναμη, πρέπει να μπείτε στην κοινωνία. Να πάψετε να αναμεταδίδετε τα υπουργικά δελτία τύπου ή τις απόψεις κορυφαίων στελεχών, που είδατε που τα πήγε ο λαός με την ψήφο του. Πρέπει να λειτουργήσετε ως θεσμός και όχι ως μηχανισμός. Έχετε ιερή αποστολή και όχι στυγνό και στεγνό επάγγελμα. Να υποστέλλετε έστω και λίγο την σημαία της αλαζονείας (που πολλές φορές είναι προϊόν συμβιβασμού) και ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ώστε η ιστορία να σας κατατάξει στο πάνθεον των μεγάλων (Μ. Πλωρίτης, Β. Βαρίκας, Κ. Σταματίου Π. Παλαιολόγος κλπ).

Έχετε υποχρέωση να αναδείξετε το μείζον (μεταβίβαση της Α.Τ.Ε), αφού καταπιαστήκατε με το έλασσον (σκανδαλώδης πώληση ΔΩΔΩΝΗΣ). Εξάλλου και στην περίπτωση της PROTON BANK  κάτι πήγατε να κάνετε αλλά το σταματήσατε, Γιατί άραγε;;

Με εκτίμηση και την αμυδρή ελπίδα ότι θα ασχοληθείτε τουλάχιστον  να διαβάστε τις γραμμές αυτές που γράφονται από άνθρωπο που πονάει τον τόπο του, δεν έχει τίποτε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και κυρίως αγαπάει αυτήν την εφημερίδα, η οποία πρέπει, να ανακτήσει το απολεσθέν, επ΄ εσχάτων, κύρος που της αρμόζει.

Χάρης Φ. Βεργούλης

 

 

 

 

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΕΡΝΤΟΓΑΝΙΣΤΑΝ

Κυκλοφόρησε το νέο e-book του Λεωνίδα Κουμάκη Το νέο ηλεκτρονικό βιβλίο του Λεωνίδα Κουμάκη με τίτλο «ΕΡΝΤΟΓΑΝΙΣΤΑΝ» μόλις κυκλοφόρησε. Περιλαμβάνει 30 επιλεγμένα κείμενα της περιόδου 2009 – 2023, παραπομπές σε πολλά άλλα άρθρα και αναλύσεις, επιλογές από όσα είπαν διάφορες προσωπικότητες και ΜΜΕ για τον Ρ. Τ. Ερντογάν καθώς και επιλογές από όσα είπε...

ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑ;

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Διαβάζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Δημοκρατία”: Αμείλικτα ερωτήματα για τον αφανή ρόλο Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη στις δραματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας – Σκοπίων με επιδιαιτητές Ουάσιγκτον και Βερολίνο, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή της προβληματικής...

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ ΣΤΟ ΒΟΓΑΤΣΙΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Λίνα Γ. Μενδώνη ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 1]ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΝΑΔΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ 2] ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΩΣΤΕ ΣΕ ΒΑΘΟΣ...

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην ακριτική Φλώρινα, από πατέρα ντόπιο ομιλούντα και το τοπικό ιδίωμα και μητέρα βλάχα από το ηρωικό Μοναστήρι, ομιλούσα επίσης τη βλαχική διάλεκτο. Οι γονείς μας ήταν αυτοί που μας εμφύσησαν την αγάπη για την...