Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΕπιδότηση για νέα...

Επιδότηση για νέα κλιματιστικά

Δώρο δροσιάς στους καταναλωτές εν όψει ευρωεκλογών

japan-fan.jpgΜε επιδότηση 35% θα μπορούν οι καταναλωτές από την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009  να αγοράζουν κλιματιστικό νέας τεχνολογίας αντικαθιστώντας το παλαιό τους, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης.Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 6 μηνών και θα επιδοτεί με ποσό που θα φτάνει μέχρι τα 500 ευρώ την αγορά ενός καινούργιου κλιματιστικού και η κυβέρνηση ποντάρει σ΄ αυτό το δώρο… δροσιάς για λίγες ακόμη ευρωψήφους.

Επιδοτούνται συγκεκριμένα όλα τα κλιματιστικά τοίχου, δαπέδου και οροφής, ανεξαρτήτως ηλικίας και μεγέθους (από 9.000 μέχρι και 24.000 ΒΤU), ενώ κάθε καταναλωτής θα μπορεί να αποσύρει το πολύ μέχρι 2 συσκευές.

Βασική προϋπόθεση για να πάρει κανείς την επιδότηση είναι η απόκτηση κλιματιστικού υψηλής ενεργειακής κλάσης (inverter Α ή Β στις μεγάλες συσκευές), ενώ δεν επιδοτούνται συσκευές για επαγγελματικούς χώρους.

Δεδομένου ότι το μέσο κλιματιστικό inverter που αγοράζεται σήμερα είναι η κατηγορία των 12.000 ΒΤU και κοστίζει 800 ευρώ, ο μέσος όρος της επιδότησης θα κυμανθεί στα 280 ευρώ ανά συσκευή, και επομένως ο καταναλωτής θα πληρώσει από την τσέπη του τα 520 ευρώ της διαφοράς.

Ένα αντίστοιχης απόδοσης συμβατικό κλιματιστικό, κοστίζει σήμερα μεταξύ 400-500 ευρώ. Άρα με την επιδότηση ο καταναλωτής αγοράζει στην ουσία ένα inverter στην τιμή ενός συμβατικού.

Για να κατανοήσει τώρα κανείς τι εξοικονόμηση θα επιτύχει, ο λογαριασμός στη ΔΕΗ που αντιστοιχεί σε ένα συμβατικό κλιματιστικό 12.000 ΒΤU που δουλεύει 8 ώρες την ημέρα τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες (για 100 ημέρες τον χρόνο), υπολογίζεται σε περίπου 155 ευρώ.

Για ένα αντίστοιχο inverter ο λογαριασμός είναι στα 129 ευρώ (20% χαμηλότερα).

Στόχος η απόσυρση 5.000- 6.000 συσκευών Το πρόγραμμα συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε απόσυρση 50.000 με 60.000 κλιματιστικών.

Αυτό σημαίνει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20 γιγαβατώρες σε ετήσια βάση και περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20.000 τόνους τον χρόνο. «Αν πάντως δούμε ότι η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, τότε ο προϋπολογισμός του προγράμματος μπορεί να αυξηθεί», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται ανάλογο πρόγραμμα για απόσυρση ψυγείων καθώς οι δύο συγκεκριμένες κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών (κλιματιστικά και ψυγεία) απορροφούν το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών.

Από την ερχόμενη Παρασκευή 5 Ιουνίου θα λειτουργεί ειδική ιστοσελίδα (allazoklima.gr) καθώς και τηλεφωνικό κέντρο (801-11-15300) για παροχή πληροφοριών προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ηλεκτρικών ειδών.

Από την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται.

Η διαδικασία για την απόσυρση του κλιματιστικού, θα είναι απλή:

Ο καταναλωτής θα απευθύνεται στο κατάστημα της επιλογής του έχοντας μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα (ή ένα φωτοαντίγραφο) καθώς και το αντίγραφο ενός πρόσφατου λογαριασμού της ΔΕΗ, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι το κλιματιστικό βρίσκεται σε οικία και όχι σε επαγγελματικό ακίνητο.

Για την αγορά της συσκευής θα καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή (δηλαδή τη λιανική τιμή μείον το 35% με ανώτατο ποσό τα 500 ευρώ) και εν συνεχεία συνεργείο του καταστήματος θα έρχεται σπίτι του για να αποσύρει το παλαιό του κλιματιστικό και να του τοποθετήσει το καινούργιο.

Εν συνεχεία το κατάστημα θα προωθεί τα παλαιά κλιματιστικά στην εταιρεία Ανακύκλωση Α.Ε. που θα ανακυκλώνει τις παλαιές συσκευές, θα εισπράττει τις επιδοτήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης και θα τις αποδίδει στις επιχειρήσεις.

ΑΝ Η ΖΗΤΗΣΗ αποδειχθεί μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ο προϋπολογισμός του προγράμματος απόσυρσης μπορεί να αυξηθεί/TANea

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην ακριτική Φλώρινα, από πατέρα ντόπιο ομιλούντα και το τοπικό ιδίωμα και μητέρα βλάχα από το ηρωικό Μοναστήρι, ομιλούσα επίσης τη βλαχική διάλεκτο. Οι γονείς μας ήταν αυτοί που μας εμφύσησαν την αγάπη για την...

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ράφει η Νίνα Γκατζούλη Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι η λογοτεχνική ανάπτυξη οποιασδήποτε γλώσσας συνδέεται στενά και σχετίζεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και επιρροές που έχει υποστεί ένα έθνος. Ο Tony Crowley, στο Proper English, παραθέτει τη θέση του Saussure για τη γλώσσα...

Πρακτικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Φυσικής με πολύ απλά λόγια.

* Γράφει ο Στέφανος Ευαγγέλου Μπινιάρης Τη Μελέτη μου αυτήν την  παρουσίασα διαδικτυακά στις 14.03.2024 στις 20.00 η ώρα από τον ΙΧΑ  Το παρόν γραπτό κείμενο διαφέρει κατά τι από την Ομιλία, αφού εδώ δεν υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός έκτασης του κειμένου. Με...

Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024           Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ....