Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΕπίσκοπος Δαβίδ Αχρίδος,...

Επίσκοπος Δαβίδ Αχρίδος, ΠΓΔΜ: «Ο Μέγας Αλέξανδρος διέδωσε την Ελληνική γλώσσα και πολιτισμό»

 

Του Βλάντισλαβ Περούνοβιτς
Για την Μακεδονική Αμφικτυονία
Σκόπια, ΠΓΔΜ

Επίσκοπος Δαβίδ, Αρχιεπισκοπή Αχρίδος
Φώτο: PlusInfo

Μερικές φορές, η αλήθεια εμφανίζεται μέσα σε μια απλή στιγμή ειλικρίνειας, ακόμη και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Η πιο πρόσφατη περίπτωσηειλικρίνειας είναι η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας σχετικά με τον Μέγα Αλέξανδρο από τον επίσκοπο Δαβίδ του Στόμπι της  κανονικά αναγνωρισμένης Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Για να κατανοήσουμε τη σημασία της δήλωσης του, πρέπει να σημειωθεί ότι δόθηκε για το αριστερό ειδησεογραφικό σάιτ PlusInfo το οποίο τυπώνει την μοναδική εφημερίδα της αριστεράς – κατά του Γκρούεφσκι – και ιδίως προωθεί την άποψη του SDSM.* Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μέρος των αναγνωστών τους δεν είναι και οι πιο θρησκευόμενοι αλλά για ιδεολογικούς λόγους της αριστεράς υπερασπίζουν σθεναρά τη λεγόμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» που δημιουργήθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας από το 1958-1967 όπου και αποσχίστηκε από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Είναι γνωστώ ότι η λεγόμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» δεν την αναγνωρίζει η Ορθόδοξη εκκλησία. Από την άλλη πλευρά, η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας είναι κανονικά αναγνωρισμένη και υπάγεται στο πατριαρχείο της Σερβίας. Αυτή την στιγμή όμως θεωρείται παράνομη οργάνωση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Τους καταδιώκουν και τους καταστρέφουν τις εκκλησίες. Οι θείες λειτουργίες γίνονται στα σπίτια των ενοριτών στα κρυφά.

Τι ήταν το σπουδαίο πράγμα που έγραψε ο επίσκοπος Δαβίδ σε εκείνη την απλή δήλωση ιστορικής αλήθειας που για την ΠΓΔΜ θεωρείται επικίνδυνο, σημαντικό, ακόμα και επαναστατικό; Ως τακτικός αρθρογράφος για το PlusInfo, σε ένα άρθρο που συζητούσε την ανάγκη να δημιουργηθούν θετικές περιφερειακές σχέσεις με όλες τις γείτονες χώρες της ΠΓΔΜ, έγραψε για την σύγχρονη Ελλάδα:

«Από τους γείτονές μας, φαίνεται ότι οι πολίτες μας γνωρίζουν ελάχιστα τουλάχιστον για το σύγχρονο
Ελληνισμό. Σίγουρα, όλοι ακούσαμε για τους αρχαίους Έλληνες, για τους διάσημους φιλόσοφους, για τον Όμηρο, για τον Μέγα Αλέξανδρο που διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα σε όλη την οικουμένη όπως ήταν τότε, αλλά σήμερα, εκτός από τα θέρετρα το καλοκαίρι και τα ψώνια και τις βόλτες, πολύ λίγοι (από εμάς) γνωρίζουν το υπέροχο σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό»

– “PlusInfo” (http://plusinfo.mk/mislenje/2570/papadiamantis), 22 of March 2017.


Picture

Το άρθρο, ως εκ τούτου, δεν εκφράζει τη θέση της πλειοψηφίας των αναγνωστών της PlusInfo, αλλά η συμπερίληψη του επισκόπου Δαβίδ στην ομάδα των μέσων ενημέρωσης ήταν μια αναγκαιότητα που βοηθά τόσο την διωκόμενη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας όσο και το SDSM που αντιτίθενται στο καθεστώς του ακροδεξιού Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος εξακολουθεί μέσω απεγνωσμένα μέτρα να προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία. Εδώ σημειώνω ότι οι δημοσιογράφοι της PlusInfo και συντελεστές της είναι από την τάξη των καταπιεσμένων και διωκόμενων των Σκοπίων.

Η παραπάνω διαφορά μεταξύ το προφίλ των αναγνωστών του PlusInfo και την τολμηρή δήλωση τουεπισκόπου Δαβίδ για την ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την εκπολιτιστική του δράση (η οποία δράση, σύμφωνα με τον Ρώσο κληρικό και καθηγητή Αντρέι Πόστερνακ**, άνοιξε το δρόμο για τον Χριστιανισμό) καθιστά βέβαιο ότι ο επίσκοπος Δαβίδ, αν και ξέρει πολύ καλά τις συνέπειες, προωθεί στα ανοιχτά τη διεθνή ακαδημαϊκή θέση της ιστορίας, σε αντίθεση με τις ανθελληνικές, εθνικομυστικιστικές θεωρίες της «Μακεδονίας», που προωθήθηκαν από ακροδεξιούς ακαδημαϊκούς του VMRO-DPMNE από τη πρώτη δημιουργία του εθνικού μύθου της χώρας το 1991, αλλά κυρίως από το 2006, όταν το πρόγραμμα της ανοικοδόμησης της ΠΓΔΜ μετάτρεψε τα Σκόπια σε ένα αρχιτεκτονικό εφιάλτη.

Η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, με αυτή την εξαιρετική και ενδιαφέρουσα δήλωση, και με το λυπηρό γεγονός ότι, το σύγχρονο δυναμικό Ελληνικό πολιτισμό είναι κάτι σχεδόν άγνωστο στους περισσότερους πολίτες της ΠΓΔΜ, προώθησε την αλήθεια…κάτι πολύτιμο που σπανίζει σε αυτή την χώρα. Εδώ και κει, η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας έχει κάνει αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σε σχέση με την ελληνική και την βουλγαρική ιστορία και γι’ αυτό τον λόγο κατηγορούνται ως προδότες από την ακροδεξιά και απ τον κλήρο της σχισματικής «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» που βίαια προωθούν την παράξενη και πολύ ρομαντική θέση της «αδιάσπαστης γλωσσικής, πολιτιστικής και βιολογικής καταγωγής από τους Μακεδόνες απ την εποχή του Αλεξάνδρου».

Σημείωση:
SDSM (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση ΠΓΔΜ)
Βίντεο του Ρώσου κληρικού και καθηγητή Αντρέι Πόστερνακ εδώ.: www.MacedonianLeague.org

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...