Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν από την γενοκτονία στην Ρουάντα το 1994, όπου 800.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Ρουάντας, Κιγκάλι, ο πρόεδρος της χώρας, Πωλ Καγκάμε, και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συμμετείχαν σε τελετή για το άναμα της φλόγας που θα καίει για 100 ημέρες σε ένδειξη πένθους.
Οι 100 ημέρες συμβολίζουν την διάρκεια της γενοκτονίας κατά την οποία παραστρατιωτικές ομάδες της φυλής Χούτου, σκότωσαν χιλιάδες μέλη της φυλής Τούτσι, καθώς και μέλη της ίδιας τους της φυλής που δεν υποστήριζαν την γενοκτονία, αμέσως μετά τον θάνατο του προέδρου της χώρας σε αεροπορικό δυστύχημα.
Στην τελετή παρευρέθηκαν επικεφαλείς και απεσταλμένοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Βρετανία καθώς και από χώρες της Ανατολικής Αφρικής.
Κατά την διάρκεια ομιλίας του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι τέτοιου είδους φρικαλεότητες δεν πρέπει να επαναληφθούν στην ανθρώπινη ιστορία.
Επαίνεσε επίσης τον κ. Καγκάμε, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Ρουάντα “αποτελεί λαμπρό παράδειγμα” της κοινωνικοοικονομικής επιτυχίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε ανακοίνωση του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η γενοκτονία αποτέλεσε στοχευμένη και συστηματική προσπάθεια από ανθρώπους με στόχο την καταστροφή άλλων ανθρώπων. Τόνισε ότι όταν οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το μίσος και την βιαιότητα πρέπει να θυμούνται την κοινή ανθρώπινη φύση τους, να επιλέγουν την συμπόνια και να μην είναι ποτέ αδιάφοροι.
Ο κ. Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι πρέπει να θυμόμαστε την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να ανταποκριθεί στην κατάσταση πιο γρήγορα.
Στις αρχές του 1990, χιλιάδες μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ βρίσκονταν στη Ρουάντα και έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονων επικρίσεων για την αδυναμία ή την απροθυμία τους να σταματήσουν την γενοκτονία, παρά τις προειδοποιήσεις.
Το 1999, ο τέως Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, είχε δηλώσει ότι το περιστατικό σηματοδότησε την “ολοκληρωτική αποτυχία του συστήματος του ΟΗΕ”.
ΥΠΕΞ ΓΑΛΛΙΑ
Την απόφαση της να μην συμμετάσχει στην 20 επέτειο της γενοκτονίας, που συντελέστηκε στη Ρουάντα το 1994, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γαλλίας.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών η απόφαση ελήφθη, μετά την κατηγορία που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμι, ότι η Γαλλία και το Βέλγιο είναι συνυπεύθυνοι για τον θάνατο 800.000 πολιτών της χώρας του.
Πριν από την γενοκτονία, η Γαλλία θεωρείτο ένας από τους στενότερους συμμάχους της χώρας. Στην συνέχεια όμως οι σχέσεις ανάμεσα στα …