Εκδηλώσεις τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας.
Ομογένεια της Αυστραλίας : Οι εκδηλώσεις θα γίνουν ανήμερα της επετείου,του ΟΧΙ,την Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010: Πρόγραμμα: Δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Ευσταθίου, 221 Dorcas St., South Melbourne.12 το μεσημέρι: Κατάθεση στεφάνων στο Ελληνοαυστραλιανό Μνημείο, γωνία Birdwood & Anzac Avenue, Domain Garden, στη Μελβούρνη.12.30 μμ.: Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη. Στις 2 το απόγευμα θα γίνει δεξίωση στη Βουλή και απονομή των βραβείων στους μαθητές που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό με θέμα το Αυστραλο-Ελληνικό Μνημείο. (Μόνο με πρόσκληση)
Ομογένεια της ΗΠΑ: Για την 70η επέτειος του ”ΟΧΙ”, 28 Οκτωβρίου 2010, καμία εκδήλωση ανά τις παροικίες στις ΗΠΑ δέν θα τελεστεί. Επίσις, κλειστά θα παραμήνουν η πρεσβεία και τα προξενεία
(Οι ”διπλωματικές μας αποστολές” κάνουν δεξιώσεις μόνο προς ”τιμήν” μελών-”τουριστών” της ελληνικής κυβέρνησης ή, εκδηλώσεις γιά το Ολοκαύτωμα, ειδικά μετά την κατάργηση των εκδηλώσεων-δεξιώσεων και γιά την εθνική μας ημέρα-επέτειο, την 25η Μαρτίου)… Κατάντια.
Ο Ελληνισμός της Αυστρίας; τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 , στις 25 Οκτωβρίου 2010 ,
Με πανηγυρική δοξολογία στον ελληνοορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στη Βιέννη και στη συνέχεια με τρισάγιο στην ελληνική «πτέρυγα» στο ιστορικό Νεκροταφείο Ζανκτ Μαρξ της αυστριακής πρωτεύουσας, ο Ελληνισμός της Αυστρίας τίμησε την επέτειο του «Όχι» στο φασισμό στις 28 Οκτωβρίου 1940 και τη μνήμη του μεγάλου εθνεγέρτη Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Στη δοξολογία, την οποία τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Νικολίτσης, εκπροσωπώντας τον ασθενούντα μητροπολίτη Αυστρίας-έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, παρέστησαν εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών αρχών στην Αυστρία, με επικεφαλής τους πρέσβεις της Ελλάδας, Παναγιώτη Ζωγράφο, και της Κύπρου, Μάριο Λυσσιώτη, η αρχηγός της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), πρέσβης Μάρα Μαρινάκη, όπως επίσης εκπρόσωποι των ομογενειακών φορέων καθώς και πολλά μέλη της ελληνικής παροικίας.
Το παρών έδωσε και ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του ομόσπονδου κρατιδίου και δημοτικός σύμβουλος της Βιέννης, Χάνες Χάρβανεκ, ο οποίος μόλις το 2006, έπειτα από 62 χρόνια, είχε βρει τον μέχρι τότε αγνοούμενο Έλληνα πατέρα του, που υπήρξε κρατούμενος σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το παρών έδωσε και ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του ομόσπονδου κρατιδίου και δημοτικός σύμβουλος της Βιέννης, Χάνες Χάρβανεκ, ο οποίος μόλις το 2006, έπειτα από 62 χρόνια, είχε βρει τον μέχρι τότε αγνοούμενο Έλληνα πατέρα του, που υπήρξε κρατούμενος σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Στεφάνους στο κενοτάφιο του εθνεγέρτη και στρατιωτικού αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρου Υψηλάντη, κατέθεσαν οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου, εκπρόσωποι των ιστορικών Ελληνικών Κοινοτήτων Αγίου Γεωργίου και Αγίας Τριάδας, μαθητές της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης (του αρχαιότερου ελληνικού σχολείου στο εξωτερικό) και το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας.
Πέραν του Αλέξανδρου Υψηλάντη, δεκάδες Έλληνες ιστορικών οικογενειών είχαν ενταφιαστεί στο Νεκροταφείο Ζανκτ Μαρξ την εποχή της λειτουργίας του από το 1784 μέχρι το 1874, όταν άνοιξε τις πύλες του το Κεντρικό Νεκροταφείο Βιέννης, και οι τάφοι του Υψηλάντη και των περισσοτέρων άλλων Ελλήνων στο Ζανκτ Μαρξ βρίσκονται κοντά σε εκείνον του μεγάλου Αυστριακού μουσουργού Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 1792 και διετέλεσε αξιωματικός του ρωσικού στρατού και υπασπιστής του Τσάρου Αλέξανδρου του Β’, υπήρξε ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και είχε επεξεργαστεί σε συνεργασία με τον Παπαφλέσσα και το Γ. Λαβέντη ένα γενικό σχέδιο για την Επανάσταση.
Ο ίδιος είχε αρχίσει την Επανάσταση από τη Μολδαβία το Φεβρουάριο του 1821, και μετά την ήττα του στρατεύματός του στο Δραγατσάνι από τις σουλτανικές δυνάμεις είχε καταφύγει στη Βιέννη με σκοπό να προωθηθεί στην Ελλάδα αλλά συνελήφθη από τις αυστροουγγρικές αρχές και παρέμεινε φυλακισμένος μέχρι το 1827.
Πέθανε στη Βιέννη το 1828 και ενταφιάστηκε στο Νεκροταφείο Ζανκτ Μαρξ απ’ όπου το 1903 έγινε ο μετενταφιασμός των οστών του στο παρεκκλήσι του κτήματος Σίνα-Υψηλάντη στο Ραπόλτενκιρχεν, δυτικά της Βιέννης, και δεκαετίες αργότερα, το 1965, έγινε μετακομιδή τους στην Αθήνα, όπου ενταφιάστηκαν στο προαύλιο της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στα σημερινά Δικαστήρια
Ο Ελληνισμός της Βουδαπέστης τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείου του Ελληνισμού στην πλατεία Petοfi ο Ελληνισμός της Βουδαπέστης τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Με την παρουσία στρατιωτικού αγήματος του Ουγγρικού Στρατού, που απέδωσε τις καθιερωμένες τιμές, έγινε η κατάθεση στεφάνων από τον πρέσβη της Ελλάδος, Σπύρο Γεωργιλέ ,τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βάσο Τσιάμπερλεν, τον στρατιωτικό ακόλουθο, Συνταγματάρχη, Αλέξανδρο Δεσύπρη, τον εκπρόσωπο της Εξαρχίας, Ιωσήφ Κάλοτα, προέδρων και εκπροσώπων ομογενειακών φορέων.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο επίτιμος πρόξενος της Ουγγαρίας στην Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Τακάς, καθώς και εκπρόσωποι των ομογενειακών φορέων, πολλά μέλη της ελληνικής παροικίας και εκδρομείς από την Λάρισα.
Ακολούθησε πανηγυρική δοξολογία για την Εθνική μας Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Παρεκκλήσιο της Εξαρχίας, επί της οδού Vaci ut. 55 .
Τον χαιρετισμό του υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για τον απόδημο Ελληνισμό, Δημήτρη Δόλλη, διάβασε ο πρέσβης, Σπύρος Γεωργιλές, ενώ το μήνυμα του Μητροπολίτη Αυστρίας, Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Μιχαήλ, μετέφερε ο πατέρας Ιωσήφ Κάλοτα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης, Σπύρος Αγκάρντι, ο πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων 16ου Διαμερίσματος, Γεώργιος Καμπράνης, η πρόεδρος του Ελληνικού-Κυπριακού-Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας, Μάρθα Πολιτίδου , ο εκπρόσωπος του Διαπολιτιστικού Μακεδονικού Συλλόγου, Βασίλης Αγγελίδης και ο Γραμματέας της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Κοινότητας Βουδαπέστης, Βασίλης Σταματόπουλος.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παράθεση δεξίωσης από την Ελληνική Αυτοδιοίκηση της Βουδαπέστης.
Με ευλάβεια γιορτάστηκε η 28ης Οκτωβρίου στη Βορείο Ηπείρο
Το προσκύνημα στον τόπο της θυσίας.
Το προσκύνημα στον τόπο της θυσίας.Εβδομήντα χρόνια από το αθάνατο ΟΧΙ, το ΟΧΙ που γιορτάζεται κάθε χρόνο με περηφάνια απ’ όλους τους Έλληνες απανταχού της γης, στον τόπο της θυσίας οι συναισθηματισμοί είναι ποιο δυνατοί. Δεν είναι μόνο οι ψυχές των 8.000 Ελλήνων πεσόντων που περιπλανώνται στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, είναι και οι Βορειοηπειρώτισσες μάνες που περιφέρονται σαν μυροφόρες λες και δεν και δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από το χειμώνα του 1940.
Βουλιαράτες, 28 Οκτώβρη 2010
Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, στους πρόποδες του χωριού κατάμεστη. Βουλιαρατινοί και από άλλα μέρη της Βορείου Ηπείρου, συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου, κ. κ. Δημήτριος.
Μετά, έχοντας ως οδηγό τη γαλανόλευκη, που κυμάτιζε περήφανα στα χέρια νεανίδας, με τη δροπολίτικη χαρακτηριστική φορεσιά, κατέβηκαν στο κοιμητήριο των Ελλήνων Πεσόντων, στο εκκλησάκι της Αγίας Σκέπης, που γιορτάζει, την ημέρα αυτή.
Ανάμεσα στους εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες, που ήρθαν από όλα τα μέρη της Βορείου Ηπείρου και γέμισαν το χώρο μέσα και έξω από το κοιμητήριο, ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα, Νικόλαος Πάζιος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Ιωάννης Ριζόπουλος, ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος,
ο Υπουργός Εργασίας και βουλευτής Σπύρος Ξέρας, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα Παναγιώτης Φαραντάτος, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας, η Περιφερειάρχης Αργυρόκαστρου Μιμόζα Τσόμο,
ο ανεξάρτητος βουλευτής Βαγγέλης Τάβος, ο Πρόεδρος του κόμματος ΕΕΜΜ, Χριστάκης Κίτσιος, ο τέως βουλευτής Σερρών Ευγένιος Χαϊτίδης, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΒΑ Θεσσαλονίκης Παντελής Πάπιστας και της ΣΦΕΒΑ Φιλόθεος Κεμεντζεντζίδης, έπαρχοι της ΕΕΜ, εκπρόσωποι των υποψηφίων από τα Ιωάννινα, Δελβινάκι και Κόνιτσα, ο γνωστός τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας, συγγενείς των πεσόντων κ. ά. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων και το προσκλητήριο των νεκρών.
Το μνημείο που βρίσκεται δίπλα από την εκκλησία, και όπου είναι σκαλισμένα:
«ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ» γέμισε με στεφάνια.
Από τον πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα Νικόλαο Πάζιο, τον Υπουργό Εργασίας Σπύρο Ξέρα, τον Ακόλουθο Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα Παναγιώτη Φαραντάτο, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Παντούλα, τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ και βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε, τον ανεξάρτητο βουλευτή Βαγγέλη Τάβο, τον Πρόεδρο της Ομόνοιας Βασίλη Μπολάνο, την Περιφερειάρχη Αργυροκάστρου Μιμόζα Τσόμο,
τον Αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιο Καψάλη, τον εκπρόσωπο του Συνδυασμού «Τόπος να ζεις» Χρήστο Παπαβρανούση, τον εκπρόσωπο του συνδυασμού «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» Στέφανο Ζέρβα, τον έπαρχο Άνω Δρόπολης Κωνσταντίνο Κώστα, τον Πρόεδρο του κόμματος ΕΕΜΜ (MEGA) Χριστάκη Κίτσιο, τον εκπρόσωπο των συγγενών των πεσόντων Κίμωνα Δερδεμένη,
τον εκπρόσωπο δήμου Δελβινακίου Νικόλαο Γαλίτση, τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφών Ελλάδος Αγαθοκλή Παναγούλια, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Λευτέρη Τζόκα, τον εκπρόσωπο των πεσόντων Αρτινών στρατιωτών στο χωριό Βοδίνο Ιωάννη Μπουραντά, τον Πρόεδρο της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Θεοφάνη Καλυβιώτη, τον εκπρόσωπο της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Θεσσαλονίκης, των μαθητών και δασκάλων Βουλιαρατιού.
Χαιρέτησε ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Νικόλαος Πάζιος ο οποίος τόνισε: Κάθε φορά που έρχομαι εδώ, έρχομαι με αισθήματα συγκίνησης. Τα αισθήματα αυτά είναι και βαθιά και ειλικρινή. Κάποιοι θα πουν αυτό που συνηθίζεται, ότι αισθάνονται μεγαλύτερη συγκίνηση για τη χώρα τους, για τους νεκρούς τους. Η συγκίνηση είναι αναμφίβολα σε όλους, για τι έχει να κάνει με τη θλίψη.
Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα μνήμης και μια μέρα μέλλοντος, διότι οι άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους εδώ, την έδωσαν για ορισμένους τόπους, για ορισμένα ιδανικά. Αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα, ως οδηγός, ως προοπτική και για μας και για το μέλλον.
Ο κ. Πάζιος διάβασε και το χαιρετιστήριο της πολιτικής ηγεσίας Ελλάδος για την ημέρα αυτή όπου ανάμεσα στ’ άλλα αναφέρει:
Για όλους τους Έλληνες, αυτό το ιστορικό ορόσημο δεν αποτελεί απλώς ένα ένδοξο επεισόδιο της μακραίωνης ιστορίας της πατρίδας μας. Η εποποιία του στρατού μας, το ακατάβλητο φρόνημα τόσων μαχητών που αψήφησαν το θάνατο, η αντίσταση ενός ολόκληρου λαού απέναντι στην ωμή επιβουλή ολοκληρωτικών καθεστώτων, προκάλεσαν το θαυμασμό του ελεύθερου κόσμου. Συμβόλισαν με τον καλύτερο τρόπο τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, του πατριωτισμού και της εθνικής αξιοπρέπειας…
Η 28η Οκτωβρίου 1940 θα παραμείνει πάντα μία ζωντανή δύναμη και ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Ας κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ ενώπιον όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για να ζήσουμε εμείς με ελευθερία και ειρήνη. Οι πράξεις τους θα συμβολίζουν αιώνια την πάλη του δικαίου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι χρέος και καθήκον μας να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας. Ας τιμήσουμε την ιερή αυτή επέτειο, κάνοντας πράξη τα οράματά τους.
Η εκδήλωση στους Βουλιαράτες έκλεισε με την μαθητική εκδήλωση, τον Εθνικό Ύμνο και την δεξίωση στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Στους Αγίους Σαράντα
Το απόγευμα της 28ης το Παράρτημα της Ομόνοιας Αγ. Σαράντα οργάνωσε μια λιτή αλλά πλούσια σε συναισθήματα και περιεχόμενο γιορτή. Σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου παρευρέθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Νικόλαος Πάζιος, ο Γ. Πρόξενος στο Αργυρόκαστρο Ιωάννης Ριζόπουλος, ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος ο αντιπεριφερειάρχης Αυλώνας Γκεργκ Μάνος, o πρόεδρος της ΝΕΒ κ. Καλυβιώτης και άλλοι επίσημοι.
Να πούμε το δικό μας ΟΧΙ σε οτιδήποτε μειώνει την αξιοπρέπειά μας και την εθνική υπόσταση, να πούμε ΟΧΙ στις προκλήσεις που έχουμε και που θέλουν να μας μειώσουν τόνισε ο κ. Λ. Παππάς, δίνοντας το λόγο στους καλεσμένους να χαιρετήσουν. Η επέτειος του Σαράντα είναι μια ιστορική στιγμή και γι’ αυτό οι Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται το θυμούνται πολύ καλά και ιδίως εφέτος που στα 70χρονα η επέτειος αυτή παίρνει μια άλλη διάσταση, τόνισε ο κ. Πάζιος.
Ο κ. Ριζόπουλος συγκίνησε το ακροατήριο, αφού συγκινήθηκε και μόνος του όταν ανάφερε πως ο δικός του πατέρας και του πρέσβη πολέμησαν εδώ στα βορειοηπειρωτικά μέρη. Χαιρέτησαν με τη σειρά ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος, ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες.
Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με ένα πλούσιο μαθητικό πρόγραμμα και από τους ταλαντούχους χορούς του Πολιτιστικού Ομίλου Παραμυθίας με υπευθυνο τον κ. Δημήτρη Τσερκοβίτσα ενώ τους συνόδευε και ο γνωστός Ηπειρώτης τραγουδιστής Γιώργος Κούρτης