Εν μέσω των συνήθων παραβιάσεων και με δέσμευση περιοχών στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά έφθασε στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν. Δύο σχηματισμοί 16 τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν σε δύο παραβάσεις εντός του FIR Αθηνών και σε τρεις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Οκτώ τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και κατά την αναχαίτισή τους έγιναν δύο εμπλοκές.
Συγχρόνως, με τη NAVTEX 653/07 που εκδόθηκε χθες, η Τουρκία δέσμευσε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Θάσου και του Αγίου Ορους για πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά, για αύριο 5η Δεκεμβρίου, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι αρκετές από τις περιοχές αυτές βρίσκονται δυτικώς του 25ου μεσημβρινού, που για την Τουρκία αποτελεί τη γραμμή για την επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου.
Οι προσδοκίες από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού είναι ιδιαίτερα περιορισμένες και σοβαρά ζητήματα τα οποία απασχολούν τις διμερείς σχέσεις είτε δεν πρόκειται να θιγούν είτε απλώς θα επαναληφθούν οι εκατέρωθεν θέσεις.
Η ελληνική πλευρά θα επαναλάβει τη θέση ότι η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. πρέπει να οδηγεί σε πλήρη ένταξη, ενώ θα γίνει και ειδική αναφορά στα θέματα του Πατριαρχείου.
Η επίσκεψη του κ. Μπαμπατζάν στην Αθήνα λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (12-14 Δεκεμβρίου) στέλνει λάθος μηνύματα και στις Βρυξέλλες, όπου σχηματίζεται η εντύπωση ότι όλα βαίνουν καλώς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη στιγμή που το casus belli είναι σε ισχύ, όλη η βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων είναι ανοιχτή και η Αγκυρα συνεχίζει να αρνείται την υλοποίηση της βασικής δέσμευσης που έχει αναλάβει, την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης και με την Κύπρο.
Η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν δείχνει διατεθειμένη να προβεί στην οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης, αλλά πιθανότατα θα θέσει θέμα μειονότητας υπό τη μορφή μάλιστα της αμοιβαιότητας (την οποία επικαλείται τώρα που… έχει ξεμπερδέψει με την ελληνική παρουσία στην Πόλη).
Πέραν των σημαντικών πολιτικών ζητημάτων, ο κ. Μπαμπατζάν δεν φαίνεται έτοιμος να δώσει μια θετική απάντηση στις ελληνικές εκκλήσεις για εφαρμογή της συμφωνίας που προβλέπει την επανεισδοχή στην Τουρκία των λαθρομεταναστών που ξεκινούν από τα μικρασιατικά παράλια.
Ωστόσο θα συμφωνηθεί νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ των οποίων: – ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο Αρχηγών των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων αλλά και σε άλλα ιεραρχικά επίπεδα της στρατιωτικής διοίκησης – δημιουργία κοινής επιχειρησιακής διακλαδικής μονάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις. – ίδρυση κοινής χερσαίας μονάδας, στο πλαίσιο της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ σύσταση κοινής διακλαδικής ομάδας δράσηςγια αντιμετώπιση καταστροφών και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με ευρεία επιχειρησιακή δυνατότητα – ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των διοικητών των μονάδων της ελληνοτουρκικής μεθορίου της Θράκης.
Εντύπωση προκαλεί πάντως η αμηχανία με την οποία το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός θα περιοδεύσει στην Κομοτηνή υπό τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης.
Το μήνυμα που στέλνει το ελληνικό κράτος στα μέλη της μειονότητας είναι απολύτως λανθασμένο και φυσικά με τη στάση αυτή ακυρώνεται η ελληνική επιχειρηματολογία που καταγγέλλει ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας και παραβίαση των προβλέψεων της Λοζάνης κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να αυτοανακηρυχθεί σε προστάτη της ελληνικής μειονότητας.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γ. Κουμουτσάκος απέδωσε σε… σύμπτωση το γεγονός ότι έπειτα από 27 χρόνια που η τουρκική πλευρά απαιτεί την εκλογή των διαχειριστικών επιτροπών των Βακουφίων, το σχετικό νομοσχέδιο που ικανοποιεί το τουρκικό αίτημα κατατέθηκε… χθες στη Βουλή, ημέρα άφιξης του κ. Μπαμπατζάν.πηγή;strategy-geopolitics.blogspoτ
Υ.Γ
Εχοντας αποδεχθεί τις τουρκικές… διαβεβαιώσεις ότι η επίσκεψη Μπαμπατζάν στην Κομοτηνή θα κινηθεί εντός των «ορίων» του… ιδιωτικού χαρακτήρα της, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών παρακολούθησε από… τηλεοράσεως τον κ. Μπαμπατζάν να περιοδεύει στην Κομοτηνή και να θέτει ευθέως θέμα «τουρκικής μειονότητας», καλώντας τους «ομοεθνείς» να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και να απευθύνει προειδοποίηση ότι «η εθνική ταυτότητα των 100.000 ομοεθνών δεν μπορεί να χαθεί…».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, έθεσε το θέμα της Θράκης ως πεδίο στο οποίο θα «κριθούν» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις… Ο κ. Μπαμπατζάν, σε ένα καλοστημένο σόου, έθεσε εξαρχής θέμα τουρκικής μειονότητας, φροντίζοντας με το που έφθασε στην Κομοτηνή να απευθυνθεί στους συγκεντρωμένους στο μειονοτικό λύκειο «Τζελάρ Μπαγιάρ» και να τους χαιρετίσει ως «αδελφούς μας Τούρκους της Κομοτηνής».
Αργότερα, μιλώντας σε μια κατάμεστη από μειονοτικούς αίθουσα σε ξενοδοχείο έξω από την Κομοτηνή, αναφέρθηκε στην απαγόρευση, όπως είπε, της χρησιμοποίησης του όρου τουρκική μειονότητα.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται τον όρο αυτό και πρέπει να χρησιμοποιείται, είπε, προσθέτοντας με έμφαση ότι «εκατό και πλέον χιλιάδες ομοεθνείς μας ζουν εδώ και δεν μπορεί να εξαλειφθεί η συνείδηση αυτών των ανθρώπων». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα των ομοεθνών μας και από την επίλυσή τους θα φανούν τα αποτελέσματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Ο κ. Μπαμπατζάν, μάλιστα, προέτρεψε τα μέλη της μειονότητας να προσφεύγουν στα διεθνή δικαστήρια για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους… Δύο επισκέψεις έγιναν με προφανή σημασία κατά τη χθεσινή ολιγόωρη παραμονή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Κομοτηνή, που πήρε τελικά τον χαρακτήρα σόου.
Η πρώτη αφορά στο γραφείο του ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπραχίμ Σερίφ, έστω και αν είχε συναντηθεί μαζί του στο τουρκικό προξενείο όπου παρευρίσκονταν και ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και όλα τα μέλη της λεγόμενης «Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».
Η δεύτερη ήταν στα γραφεία του «Συλλόγου Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», ο οποίος, όπως είναι γνωστό, έχει καταργηθεί με απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Χωρίς την παρουσία Ελλήνων δημοσιογράφων μέσα στην αίθουσα, παρά μόνο κάποιων Τούρκων που τον συνόδευαν, ο Α. Μπαμπατζάν μίλησε σε παράγοντες της μειονότητας, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στο θέμα της ονομασίας του Συλλόγου.
Η ομιλία του, μάλιστα, έγινε κάτω από μια μεγάλη επιγραφή στην οποία αναγραφόταν: «Σύλλογος Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής». Να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει πριν από τρία χρόνια στην Κομοτηνή, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε πάει στον Σύλλογο και είχε περιοριστεί μόνο στην αποδοχή μιας ανθοδέσμης στον δρόμο έξω από το κτίριο.
Φιέστα Στην κλειστή συγκέντρωση ήταν παρόντες όχι μόνο τα μέλη της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής, αλλά και όλοι οι πρώην και νυν βουλευτές της μειονότητας, δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων και άλλοι παράγοντες, ενώ τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο σχεδόν των θεμάτων γύρω από τη μειονότητα.
Η συγκέντρωση που ακολούθησε στη μεγάλη αίθουσα ξενοδοχείου έξω από την Κομοτηνή, με την παρουσία εκατοντάδων μειονοτικών, είχε τον χαρακτήρα φιέστας. Τις «πάσες» έδωσε ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ι. Σερίφ, ο οποίος εμφανίστηκε χωρίς το θρησκευτικό του ένδυμα και όπως είπε μιλά ως μέλος της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για έλλειψη θρησκευτικών ελευθεριών της μειονότητας και σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση, ενώ έκλεισε λέγοντας πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε Τούρκοι».
Στην ομιλία του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εκτός από το θέμα της «τουρκικής» μειονότητας, αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητήματα. Μίλησε για προβλήματα της μειονότητας τα οποία η τουρκική πλευρά βάζει κάθε φορά στις συναντήσεις με την αντίστοιχη ελληνική, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα της Ε.Ε. και πρέπει να δίνει όλα τα δικαιώματα στους πολίτες της. Είπε ακόμη ότι και στην Τουρκία υπάρχουν πολλοί ομοεθνείς που κατάγονται από τη Δυτική Θράκη, οι οποίοι παρακολουθούν τι γίνεται εδώ και έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία.
Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα των μουφτήδων και των θρησκευτικών ελευθεριών λέγοντας ότι το θέτουμε κάθε φορά στους ομολόγους μας. Επίσης, για τα θέματα παιδείας είπε ότι ιδιαίτερα η προσχολική περίοδος είναι ευαίσθητη και έχει σημασία να μάθουν τότε τα παιδιά της μειονότητας τη μητρική τους γλώσσα.
Κάλεσε τη μειονότητα να διεκδικεί με όλα τα νόμιμα μέσα, όπως είπε, τα δικαιώματά της και ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι ήδη σ’ αυτό έχουν κερδηθεί πολλές υποθέσεις. Μιλώντας στο «Τζελάλ Μπαγιάρ» ο Α. Μπαμπατζάν είπε ότι περιμένουμε οι κανόνες της Ε.Ε. να ισχύουν και στην Ελλάδα και κάνοντας παράλληλα αναφορά στην Τουρκία είπε ότι έγιναν σημαντικές αλλαγές, πως βεβαίως είχε προβλήματα γύρω από τη δημοκρατία αλλά τα ξεπέρασε και τώρα προχωρά με πολύ γρήγορα βήματα στον 21ο αιώνα.
Να αναφερθεί ότι στο κλείσιμο της ομιλίας του στο ξενοδοχείο ο Τούρκος ΥΠΕΞ έλαβε ως δώρο από τον Τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ μια παλιά φωτογραφία με συγκεντρωμένους στο «Τζελάλ Μπαγιάρ» όπου δέσποζε η τουρκική σημαία.
ΛΑΘΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ Επιβεβαιώθηκε η αποκάλυψη του «Ε» για τους στόχους του Μπαμπατζάν Με τους λανθασμένους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών στο ζήτημα της επίσκεψης Μπαμπατζάν στην Ελλάδα υπονομεύεται τελικά η ίδια η επίσκεψη Καραμανλή στην Αγκυρα καθώς ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να βρεθεί εγκλωβισμένος στην ατζέντα που ο Τούρκος υπουργός φρόντισε να θέσει μονομερώς. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, μετά την αποκάλυψη από το «Εθνος» της πραγματικής ατζέντας που έθεσε ο Α. Μπαμπατζάν στην Ελληνίδα ομόλογό του, αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι τελικά ο Τούρκος υπουργός έθεσε όλο το πλέγμα των τουρκικών διεκδικήσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μπαμπατζάν έθεσε θέμα «τρομοκρατικών» οργανώσεων, «παραφυάδων» του ΡΚΚ που λειτουργούν στην Ελλάδα, ζητώντας τη λήψη μέτρων εναντίον τους βάσει και της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Μπαμπατζάν, μάλιστα, συνέδεσε το θέμα των οργανώσεων αυτών με τη λαθρομετανάστευση και την… αδυναμία της Ελλάδας να ελέγξει το κύμα λαθρομεταναστών (σ.σ.: που ξεκινούν ανενόχλητοι από τα μικρασιατικά παράλια).
Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ο κ. Μπαμπατζάν, όταν τέθηκε θέμα έντασης στο Αιγαίο, απάντησε με τον ισχυρισμό ότι η ελληνική Αεροπορία είναι αυτή που… παρενοχλεί τα τουρκικά μαχητικά που πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο, στηρίζοντας βεβαίως τον ισχυρισμό αυτό στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ.
Ο κ. Μπαμπατζάν όμως επέμεινε και στο casus belli, καθώς, όταν επεχείρησε η κ. Μπακογιάννη να επισημάνει ότι τέτοιοι «αναχρονισμοί» δεν βοηθούν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, παρέπεμψε στη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ν.μ., με την επισήμανση ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει και δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης. Πριν η επίσκεψη Μπαμπατζάν πάρει την τροπή που πήρε τελικά, το υπουργείο Εξωτερικών επέμενε ότι ήταν ορθή η τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη, η οποία έσπευσε από μόνη της να συνδέσει σε καθεστώς… αμοιβαιότητας την τύχη και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Πόλη (την οποία φρόντισε το τουρκικό κράτος να συρρικνώσει σε 2.500 ψυχές), με την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
πηγή; Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ -εφημερίδα-ΕΘΝΟΣ 6/12/2007