Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟμογενειακάΕλληνισμός ΗΠΑ: Το...

Ελληνισμός ΗΠΑ: Το σήμερα και η πρόταση γιά το αύριο


Αν δεν γίνουν τώρα δραστικές αλλαγές σε ζητήματα οργάνωσης Ομογένειας, ”έχουμε τελειώσει’ και τυπικά

Η Ελλάδα, ως κράτος, δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε Οργανώσεις, δηλ. εταιρίες μη κερδοσκοπικές στην Αμερική, που λειτουργούν με την νομοθεσία των ΗΠΑ και να ”υποδεικνύει” πως αυτές να οργανωθούν και τι να κάνουν. Ο ρόλος της πρέπει να είναι βοηθητικός.

Εκτιμώντας τα δεδομένα, το συμπέρασμα είναι ότι οι Οργανώσεις Ομογενών, ειδικά οι (δευτεροβάθμιες) Ομοσπονδίες Συλλόγων στις ΗΠΑ με την σημερινή τους μορφή, ολοκλήρωσαν την αποστολή τους την περασμένη δεκαετία και είναι σε κατάσταση υπολειτουργίας, παρακμής, επειδή δεν ανανεώθηκαν σε πρόσωπα, σε ιδέες, σε προγράμματα, σε πρακτικές κ.ά. Τώρα υπάρχουν δύο επιλογές: – ή αλλάζουν οι Ομοσπονδίες -με μέλη εθνικοτοπικούς και μη συλλόγους- το καταστατικό τους και καταργούν το εμπόδιο κορυφής-βάσης, δηλαδή τους αντιπροσώπους συλλόγων που έγιναν κατεστημένα, οι ίδιοι γιά δεκαετίες, που ουδέποτε ενημερώνουν τους συλλόγους που αντιπροσωπεύουν και ουδέποτε μεταφέρουν στις Ομοσπονδίες τα θέλω των συλλόγων, ή μοιραία -αν δεν το πράξουν- θα διαλυθούν και το φαινόμενο της διάλυσης-απραξίας της πλειοψηφίας των Ομοσπονδιών στις ΗΠΑ, το ζεί η Ομογένεια και η Ελλάδα το γνωρίζει.

Με την αλλαγή ενός μόνο άρθρου του καταστατικού, ώστε τα μέλη των συλλόγων να συμμετέχουν άμεσα στις εργασίες των Ομοσπονδιών (συνελεύσεις, εκλογές, αποφάσεις κλπ), χωρίς αντιπροσώπους, υπάρχει ελπίδα και προοπτική αυτές -οι Ομοσπονδίες δηλαδή- να ζωντανέψουν. – ή -γιά ουσιαστικά αοτελέσματα- δημιουργούνται Οργανώσεις παναμερικάνικες, χωρίς αντιπροσώπους και κατεστημένα, με μέλη Ομογενείς, που θα ήταν και η καλύτερη λύση, λαμβάνοντας υπόψην τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται παγκόσμια και τοπικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικά του διαδίκτυου.

Εκτιμούμε ότι σοβαρές εθνικές μειονοτικές-εθνικές ομάδες στις ΗΠΑ, με ουσιαστική παρέμβαση στην Ουάσιγκτον, έχουν μία-δύο, δυνατές παναμερικάνικες Οργανώσεις, που τα μέλη τους, ως πολίτες της χώρας, παρεμβαίνουν σε τοπικό και ομοσπονδιακό (κρατικό) επίπεδο. Μόνο η ελληνική Ομογένεια είναι πολυδιασπασμένη, με πολλές ημιενεργές Οργανώσεις και Συλλόγους.

Οργανώσεις, όπως Ομοσπονδίες και Σύλλογοι, με την σημερινή τους μορφή, την ίδια γιά 20-30-40-50 χρόνια, ήταν χρήσιμες πριν 20-30-40-50 χρόνια. ‘Οχι τώρα. Η ανθρωπότητα άλλαξε, η ζωή άλλαξε πολύ. Και δεν μπορούμε σήμερα, οι απόδημοι ‘Ελληνες ειδικά στην Αμερική, να προχωρήσουμε με πρακτικές και συνήθειες δεκαετιών του ’60, του ’70, του ’80, του ’90, όταν υπήρχε η ανάγκη γιά να συνευρίσκονται οι μετανάστες, ως συντοπίτες, ως συγχωριανοί, υπό μορφή Συλλόγου, γιά να βοηθούν και τον τόπο καταγωγής τους στην Ελλάδα. Γιά παράδειγμα, η στο θρήσκευμα εβραϊκή εθνική ομάδα-μειονότητα στην Αμερική προόδευσε γιατί στις Οργανώσεις της δεν έχει μέλη Συλλόγους. Τα άτομα, ως μέλη και πολίτες των ΗΠΑ, παρεμβαίνουν με επιστολές τους στην Ουάσιγκτον ή με άλλους τρόπους, σε τοπικό ή ομοσπονδιακό επίπεδο. Και έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα προς οφελος και αυτών και του Ισραήλ. Γιατί αν ένας Αμερικανός πολιτικός λάβει γιά παράδειγμα 100 -500 επιστολές (γράμμα ή email) από πολίτες, δίνει μεγάλη προσοχή και σημασία.

Εξυπακούεται ότι, θα πρέπει να θεωρούνται αξιόπιστες ομογενειακές Οργανώσεις, όσες είναι ΜΗ κερδοσκοπικές εταιρίες δηλωμένες σε κάποια Πολιτεία ΗΠΑ, είναι ”φορολογικά εντάξει” στις ΗΠΑ με 501(c), δηλ. με δικαίωμα φοροαπαλλαγής, έχουν μέλη και κάποια δραστηριότητα. Οργανώσεις-εταιρίες κάθε μορφής και βαθμίδας, που λειτουργούν ως ιδιωτικά Ιδρύματα ή είναι ανενεργές και χρησιμοποιούνται γιά την προσωπική και μόνο προβολή των ιδρυτών τους, δεν θα πρέπει να θεωρούνται ”ομογενειακές Οργανώσεις”.

Η καλύτερη λύση:

ΠανΑμερικάνικη Οργάνωση.

Η πανΑμερικάνικη Οργάνωση θα λειτουργεί με τις απλές, βασικές αρχές της Δημοκρατίας. – Η Ομογένεια σε κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ θα συμμετέχει δημοκρατικά -με ηλεκτρονική ψηφοφορία- στην λήψη ΟΛΩΝ των αποφάσεων. Βασικοί στόχοι:

– Η (απαραίτητη και ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ) δημιουργία ελληνικών παιδικών σταθμών-νηπιαγωγείων με χρήματα του αμερικάνικου Δημόσιου όπου είναι εφικτό, η προβολή της Ελλάδας και των ελληνικών προϊόντων, η διατήρηση-προώθηση των ιστορικών-πολιτισμικών αξιών του Ελληνισμού με εκδηλώσεις και λοιπές ενέργειες. Η δημιουργία δημοτικών σχολείων με χρήματα του αμερικάνικου Δημόσιου (Charter Schools) όπου είναι εφικτό, γιά να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και μη ελληνικής καταγωγής παιδιά, ώστε να δημιουργούνται χιλιάδες φιλέλληνες κάθε χρόνο και λοιπά συναφή. Οι τοπικές Επιτροπές της Οργάνωσης ανά Πολιτεία (State), θα φροντίσουν γι’ αυτά.

– Οι Ομογενείς όλων των Πολιτειών (States) ΗΠΑ, θα εκλέγουν την Διοικούσα Επιτροπή της πανΑμερικάνικης Οργάνωσης, ηλεκτρονικά. – Η Διοικούσα Επιτροπή θα αποφασίζει μόνο γιά απλά θέματα καθημερινότητας. Γιά όλα τα υπόλοιπα θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική ψηφοφορία με την συμμετοχή όλων των Ομογενών-μελών. Η άμεση συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων όλων των μελών, θα αποτρέψει την ”επιδημία” του παρελθόντος που διάλυσε τις Οργανώσεις μας, δηλαδή, ”μονιμότητα – κατεστημένα – καπελώματα” ολίγων.

– ‘Οταν προκύπτουν ελληνικά (ή κυπριακά) ”εθνικά θέματα” ή σημαντικά ζητήματα Ομογένειας, η αρμόδια Επιτροπή της πανΑμερικάνικης Οργάνωσης θα ζητά από όλα τα μέλη, σε όλες τις Πολιτείες ΗΠΑ, να αποστέλουν ομαδικά emails σε τοπικούς και μη, Αμερικανούς πολιτικούς, μέλη του Κογκρέσσου ή στον Λευκό Οίκο κ.ά. Επειδή η ελληνική παρέμβαση στα αμερικάνικα ΜΜΕ είναι ανύπαρκτη, όταν προκύπτουν αρνητικά γιά την Ελλάδα δημοσιεύματα ή αναφορές σε ΜΜΕ, η αρμόδια Επιτροπή της Οργάνωσης θα παρεμβαίνει άμεσα.

– Η πανΑμερικάνικη Οργάνωση θα διατηρεί τυπικές μόνο σχέσεις με το ελληνικό κράτος και τις διπλωματικές αποστολές του στις ΗΠΑ, γιά να μην υπάρξει συνέχεια του καταστροφικού γιά την Ομογένεια ”εναγκαλισμού” της από την κρατική, πολιτική-κομματική Ελλάδα. – Στόχοι της πανΑμερικάνικης Οργάνωσης -εκτός των άλλων- είναι, η εφαρμογή της Δημοκρατίας στην πράξη με την άμεση συμμετοχή όλων των Ομογενών στην λήψη όλων των αποφάσεων, χωρίς στεγανά, χωρίς ”μόνιμους-ισόβιους παράγοντες”, χωρίς ”κρατικές ελληνικές παρεμβολές”, χωρίς οικονομικά και λοιπά ατομικά συμφέροντα. Επίσης, η προώθηση – υποστήριξη κάθε μορφής θεμάτων της Ομογένειας ΗΠΑ, σε τοπικό (State) ή ομοσπονδιακό επίπεδο (χώρα) και θεμάτων-υποθέσεών τους στην Ελλάδα. Σημασία θα δοθεί και στην κάθε μορφής βοήθεια σε νεο-μετανάστες ή ”παράνομους μετανάστες” και φοιτητές από την Ελλάδα.

– ‘Ενας από τους βασικούς σκοπούς της Οργάνωσης θα είναι η δημιουργία ”πιστωτικής κάρτας” γιά τα μέλη της και σύναψης συμφωνίας με ”αλυσίδες καταστημάτων” κ.ά., γιά μειωμένες τιμές στην αγορά αγαθών. Το μεγαλύτερο ποσό από τα πιθανά κέρδη θα διατίθεται γιά υποτροφίες σε παιδιά Ομογενών και φοιτητών από Ελλάδα και γιά την οικονομική ενίσχυση εχόντων ανάγκη Ομογενών. Eπίσης, βασικός σκοπός θα είναι και η άμεση επικοινωνία μεταξύ των μελών, μέσω ”ηλεκτρονικού κοινωνικού δίκτυου”.

– Με την δημιουργία της, η Οργάνωση, μέσω των Επιτροπών της ανά Πολιτεία ΗΠΑ -και ως άτυπο ”λόμπι”- θα ενημερώσει γιά την ύπαρξή της όλους τους Αμερικανούς τοπικούς και ομοσπονδιακούς εκλεγμένους πολιτικούς, λοιπούς θεσμικούς φορείς και τα τοπικά ΜΜΕ.

(Γ. Λυκ.kalami.us

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...