Του Γιώργου Θεοχάρη
Το πολυτιμότερο εργαλείο για την επικοινωνία των ανθρώπων είναι η γλώσσα.
Και όταν αυτή η γλώσσα έχει αναρίθμητες δυνατότητες, όπως η ελληνική, τότε γίνεται η σοφότερη μηχανή της ανθρώπινης σκέψης, μου είπε τις προάλλες ένας Αγιορείτης μοναχός που έχει εντρυφήσει, επιστημονικά, πάνω σε αυτό το τεράστιο κεφάλαιο της γλώσσας και είναι υπεύθυνος στη συντήρηση χειρογράφων σε μία από τις μεγαλύτερες Μονές της Αθωνικής πολιτείας.
Τα χειρόγραφα που σώζωνται στο Αγιο Ορος αποτελούν “μάρτυρες” αυτής της επιχερηματολογίας. Πολλά από αυτά συντηρούνται από τους πατέρες.
Εδώ να σημειώσουμε ότι πολλά κειμήλια, χειρόγραφα ανεκτίμητης αξίας, λεηλάτηθηκαν από τους πειρατές τους περασμένους αιώνες. Και σήμερα κοσμούν μουσεία του εξωτερικού, κάτι αντίστοιχο που έγινε με τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
Δεκάδες λαοί στην ιστορία της ανθρωπότητας μιμήθηκαν την ελληνική γλώσσα.
Πολλοί έχουν “δανειστεί” λέξεις αλλά και μέρος του συντακτικού της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.
Η διεθνής γλώσσα, η αγγλική, κατέγραψε ρεκόρ.
Για να μη ξεχνιόμαστε …
Η γλώσσα μας, η περιουσία μας …
Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις (οι οφθαλμοφανείς μόνο) είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες)
Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)
Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…. στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη.
Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος).
Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή, φιλότιμο κ.ά.
Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.
Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.
Η σκέψη βασίζεται και στη γλώσσα την οποία πρέπει να προστατέψουμε ως κόρη οφθαλμού!!!
agioritikovima