Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΕλλάδα και Τουρκία,...

Ελλάδα και Τουρκία, στο προσκήνιο, οι οποίες ή αν εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής οικοδόμησης και συντήρησης του εθνικιστικού προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν.

Ελλάδα και Τουρκία, στο προσκήνιο, οι οποίες είναι ακόμα άγνωστο αν συνδέονται με τις εν εξελίξει παρασκηνιακές διεργασίες για το Κυπριακό και τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου ή αν εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής οικοδόμησης και συντήρησης του εθνικιστικού προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στο Κυπριακό και τις γεωτρήσεις σε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επ αφορμής και στο πλαίσιο της παρουσίασης των 20 υποψηφίων δημάρχων του κόμματός του, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του AKP, απευθύνοντας προειδοποίηση στην Αθήνα αλλά και τη Λευκωσία, λόγω, όπως είπε, των «ριψοκίνδυνων» ενεργειών τους.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της που προκύπτουν από τη διεθνή νομοθεσία σχετικά με τη διαμάχη για το Αιγαίο αλλά και το Κυπριακό», είπε ο Ερντογάν όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».

Πρόσθεσε δε ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει την ελάχιστη υποχώρηση από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους».

Η τοποθέτηση Ερντογάν έρχεται στον απόηχο της δημοσίευσης στον τουρκικό Τύπο διάφορων χαρτών οι οποίοι αναβιώνουν εκτενείς τουρκικές διεκδικήσεις στην Μεσόγειο, δίχως να λαμβάνουν υπόψη νησιά όπως το Καστελόριζο.

Απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η ρητορική του οποίου έχει αυξημένο ειδικό βάρος, καθώς βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας»,αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στον Ερντογάν και προσθέτει: «Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση».

«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας», σχολιάζει, αρχικά, το Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...