Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔικαστικάΕκτός σχεδίου δόμηση:...

Εκτός σχεδίου δόμηση: Η υπονόμευση κάθε έννοιας ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμούκαι κάθε ελπίδας για βιώσιμη ανάπτυξη.

Κοινό Δελτίο Τύπου

Περιβαλλοντικών Οργανώσεων: Εκτός σχεδίου δόμηση: Η υπονόμευση κάθε έννοιας ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού και κάθε ελπίδας για βιώσιμη ανάπτυξη5 Ιουνίου 2024Από τον περασμένο Ιούνιο η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε αναμονή κατάθεσης νομοσχεδίου που φημολογείται ότι θα διευκολύνει σημαντικά την εκτός σχεδίου δόμηση. Τυχόν χαλάρωση των προϋποθέσεων θα ερχόταν σε άμεση αντίθεση με την πάγια ερμηνεία του Συντάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ότι μόνο κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση και δεν είναι κάθε «χωράφι» υποψήφιο οικόπεδο, ούτε είναι συμβατή με το Σύνταγμα η οικοπεδοποίηση της χώρας.

Είναι προφανές ότι η θέσπιση νόμου που θα προέβλεπε ρυθμίσεις τόσο εξόφθαλμα αντίθετες προς τη συνταγματική επιταγή θα αποτελούσε μια εξαιρετικά επισφαλή και ευάλωτη επιλογή εξυπηρετώντας μόνο συντεχνιακά συμφέροντα. Άρα μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία όχι μόνο δεν θα θεράπευε αλλά θα επέτεινε την όποια ανασφάλεια δικαίου υφίσταται σήμερα, ως προς το δικαίωμα δόμησης εκτός οικισμών. Η μόνη νομικά ασφαλής αλλά και συνεπής στάση είναι να παραμείνουμε στην ερμηνεία της εκτός σχεδίου δόμησης, όπως μας την έχει προσφέρει το ΣτΕ, βάσει του Συντάγματος, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στην εκπόνηση των Ειδικών και Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, πολλά από τα οποία έχουν ήδη ανατεθεί και εκπονούνται. Οι διατάξεις που κατά καιρούς δημοσιεύονται στα ΜΜΕ δεν εναρμονίζονται με την πάγια νομολογία του ΣτΕ για την οικοδομησιμότη τα στις εκτός σχεδίου περιοχές και ταυτόχρονα παραγνωρίζουν τις βασικές συνταγματικές επιταγές για την εκτός σχεδίου δόμηση. Βάσει του Συντάγματος οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά την γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού.

Αντίθετα η δόμηση μόνο κατ’ εξαίρεση και υπό αυστηρές προϋποθέσεις επιτρέπεται σε εκτός σχεδίου περιοχές. Οι ρυθμίσεις αυτές, εφόσον προωθηθούν, επεκτείνουν αθρόως, συλλήβδην έως και εξατομικευμένα/ φωτογραφικά το δικαίωμα δόμησης στο σύνολο της Επικράτειας, και μάλιστα αναδρομικά ακόμη και προ του 1985, «αναγνωρίζοντας» οδούς στερούμενες των βασικών λειτουργικών χαρακτηριστικών, ακόμη και ιδιωτικές δουλείες διόδου, «νομιμοποιώντας» ακόμη και αυτοδίκαια άκυρες ή και παράνομες ιδιωτικές πράξεις και σε κάθε περίπτωση επιδεινώνοντας τραγικά τις συνθήκες διαβίωσης. Ταυτόχρονα η ακολουθούμενη ad-hoc χωροθέτηση κάθε μορφής στρατηγικών επενδύσεων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων στους ήδη φορτισμένους με τουριστική δόμηση προορισμούς και σε όλα τα μικρότερα νησιά όλων των νησιωτικών συμπλεγμάτων της χώρας, δίχως μάλιστα κάποιου είδους ενημέρωση και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα όρια αντοχής των περιοχών αυτών.

Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, που συνυπογράφουμε το παρόν Δελτίο Τύπου, καλούμε την Κυβέρνηση να μην επιχειρήσει, μετά τις Ευρωεκλογές, να προωθήσει την ψήφιση των εν λόγω ή ανάλογων ρυθμίσεων και να σεβαστεί απόλυτα τη σχετική νομολογία του ΣτΕ. Καλούμε ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψει να προωθηθούν τέτοιες ρυθμίσεις που θα αποβούν καταστροφικές για το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, η Φύση και ο Πολιτισμός, θα πληγούν ανεπανόρθωτα τόσο μέσο-μακροπρόθεσμα, όσο και βραχυπρόθεσμα, με κατακόρυφη αύξηση της τρωτότητας σε φυσικές καταστροφές λόγω των έντονων φαινομένων της κλιματικής κρίσης, αλλά και σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο λόγω της μη διαφοροποίησης του οικονομικού μοντέλου και της διατήρησης της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού και των συνδεόμενων κλάδων. Ενόψει των παραπάνω, οι συνυπογράφουμε Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν: τη μη κατάθεση του φημολογούμενου σχεδίου νόμου προς ψήφιση, την υποστήριξη της ολοκλήρωσης και την επιτάχυνση του εν εξελίξει προγράμματος εκπόνησης πολεοδομικών μελετών «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» δια του οποίου και μόνον μπορεί και πρέπει να ρυθμιστεί συνολικά και οριστικά η εκτός σχεδίου δόμηση, την έναρξη ουσιαστικού και ευρείας συμμετοχής ανοιχτού διαλόγου, εντός του πλαισίου των συνταγματικών επιταγών και των πάγιων αρχών της χωροταξικής, πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας και επιστήμης για την ορθολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκτός σχεδίου δόμησης.

 Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμονα Greece”aliakmongreece.blogspot.gr 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού .

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης .

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία .

Εταιρία Προστασίας Πρεσπών .

Καλλιστώ

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης .

Greenpeace

MEDASSET

WWF Ελλά

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Greek Economy: Prospects & Outlook Post Investment Upgrade – June 18, 2024 | Capital Link Invest in Greece Webinar Series.

Tuesday, June 18, 2024Greek Economy: Prospects & Outlook Post Investment UpgradeBrief Presentation & Roundtable Discussion Moderator:Mr. Georgios Papadimitriou, Partner, Accounts & Markets Leader, Central, Eastern & Southeastern Europe & Central Asia – EYPanelists: Mr. Michael Arghyrou, Chairman of the Council of Economic Advisers – Hellenic...

ΣΗΜΑΝΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΤΑΞΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, Ο ΛΑΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΑΛΛΑΓΗ.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Οι Ευρωεκλογές που τόσο πολύ έτρεμε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασαν, ο λαός είτε δια της αποχής από την κάλπη, είτε δια της καταψηφίσεως της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε, και έδωσε εντολή απομάκρυνσης των ηγεσιών...

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Θα μας οδηγήσει σε πόλεμο με την Ρωσία.

Η κυβέρνησή ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ υπό το βάρος του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και του ποσοστού 28,31% ΔΕΝ Νομιμοποιείται ΝΑ ΠΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ !!!!! Η Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει μεγάλο χαράτσι και πιθανόν όπλα στην Ουκρανία μετά την...

ο νέο πόστο του Μυλωνάκη ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ως κύρια αρμοδιότητα θα έχει την Εποπτεία της ΕΥΠ.

Το άθλημα το ξέρει καλά ο π. γραμματέας της βουλής αφού το ψευδώνυμο που έχει είναι ο «μπλοκάκιας». Σημειώνει τα πάντα περπατώντας στους διαδρόμους της βουλής. Τα ίδια έκανε και στην Πειραιώς. Ζει το όνειρο του αφού πάντα αυτό...