του Νίκου Νικολόπουλου
προέδρου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
Έντονο σκεπτικισμό προκαλεί στους μικρούς επιχειρηματίες και το νέο πρόγραμμα για την παροχή δανείων με εγγύηση Δημοσίου. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι επιδίωξή της είναι να διατεθούν τα περισσότερα νέα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, ομολογώντας ότι οι «μεγάλοι» που ήταν πρώτοι, καλύτεροι και οι ευνοημένοι της λίστας, εκτόπισαν τους «μικρούς». Στο νέο πρόγραμμα όμως διατηρούνται τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, βάσει των οποίων αποκλείσθηκαν και από τον πρώτο κύκλο του προγράμματος οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις καθώς, και, λόγω της προ covid 19 κρίσης, αντιμετώπιζαν θέματα ρευστότητας αλλά και μειωμένη δυνατότητα παροχής πρόσθετων εγγυήσεων.
Αποτέλεσμα, πολύ μεγάλος αριθμός ελληνικών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κρίθηκαν ως μη επιλέξιμες, κυρίως λόγω μεγάλης μείωσης του τζίρου τους και του κεφαλαίου τους και με τα κριτήρια αυτά αξιολογήθηκαν ως απορριπτέες.
Είναι λοιπόν σίγουρο ότι και στο νέο κύκλο, εφόσον οι τράπεζες επιμείνουν στα ίδια μέχρι σήμερα κριτήρια πιστοληπτικής ικανότητας να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα, δηλαδή οι απορριφθέντες την πρώτη φορά να είναι και πάλι απορριφθέντες. Οι νέες αιτήσεις και πάλι θα αξιολογηθούν με τα ίδια κριτήρια και θα απορριφθούν για άλλη μία φορά. Ενδεικτικά είναι τα ευρήματα έρευνας της Palmos Analysis που διενεργήθηκε τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη και έδειξε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις (έξι στις δέκα) έκαναν αιτήσεις για εγγυημένα δάνεια από το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, όμως λιγότερες από δύο στις δέκα (17%) έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν έγκριση από τις τράπεζες. Οι μισές επιχειρήσεις (50%), που είδαν το αίτημα τους να απορρίπτεται, θεωρούν πως αυτό οφείλεται στους επιπλέον κανόνες επιλεξιμότητας (τραπεζικά κριτήρια) που έθεσε η τράπεζα, πέραν όσων προβλέπονταν από τους όρους του προγράμματος. Το 23% αποδίδει την απόρριψη στους κανόνες επιλεξιμότητας του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το 10% εκτιμά ότι δεν προχώρησε η αίτηση του λόγω του συνδυασμού των όρων του Ταμείου και της τράπεζας.. (ΣοφοκλέουςIn 27/7/2020).
Τι θα εξυπηρετήσει λοιπόν αυτή η νέα διαδικασία ; Απλώς θα αποτελέσει το υπόβαθρο που θα στηρίξει επικοινωνιακά τις μεγαλοστομίες του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Η σκληρή πραγματικότητα όμως θα αποδείξει ότι οι πομπώδεις δηλώσεις του δεν είχαν καμμία αξία και δεν έδωσαν ανάσα στους ευρισκόμενους υπό ασφυξία μικρομεσαίους .
Έρευνες που υπάρχουν στα χέρια των συναρμόδιων υπουργών αναφέρουν ότι δεν ξεπερνούν τις 20.000 οι ελληνικές επιχειρήσεις που πληρούν τα ανελέητα και ανέφικτα κριτήρια των τραπεζών.
Έχει λοιπόν η Κυβέρνηση γνώση της κατάστασης και ήδη γνωρίζει ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι θα βρεθούν πάλι εκτός νυμφώνος. Αν αυτό δεν είναι εμπαιγμός της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού προσωπικά, προς τον πολίτη, τότε τι είναι ; Γιατί ο πρωθυπουργός δεν λέει στους μικρούς επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους ότι αν δεν έχουν δικά τους κεφάλαια να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους καλύτερα να τις κλείσουν γιατί κανένας δεν θα τους στηρίξει ; Τι νόημα έχει να σου αρνούνται την ομπρέλα όταν βρέχεσαι και να τη δίνουν σε αυτούς που είναι προφυλαγμένοι από τη βροχή ;
Δεν πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει την κοινή λογική. Προφανώς και την έχει, όπως έχει και τη γνώση, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από εμάς, και, πολύ πιο καθαρή εικόνα από εμάς. Το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι ότι η Κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει ότι θέλει να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά δεν είναι αυτός ο πραγματικός της στόχος. Θεωρούμε ότι επιδιώκει ριζική ανακατάταξη της αγοράς σε βάρος των μικρών επιχειρηματιών και επαγγελματιών και υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων. Όπως είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα εξαλειφθεί η μικρή ιδιοκτησία με την παύση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και η στέγη θα περάσει στις μεγάλες εταιρείες, έτσι και με τις μικρές επιχειρήσεις.
Η συνεχιζόμενη ύφεση θα οδηγήσει σύντομα σε αξεπέραστες οικονομικές δυσκολίες τον μικρο-επιχειρηματικό κόσμο και για να μην βάλει λουκέτο θα πρέπει να χρεωθεί. Ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών έχει ήδη αναβάλει τις πληρωμές δόσεων για φορολογικές , ασφαλιστικές υποχρεώσεις, για τρέχοντα δάνεια, για δάνεια αγοράς ακινήτων ή αυτοκινήτων κ.ο.κ.
Κατά συνέπεια οι πολίτες θα υποστούν μεσοπρόθεσμα περαιτέρω απώλειες των εισοδημάτων τους, οπότε αναμένεται απότομη αύξηση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και δραματική μείωση καταναλωτικών δαπανών.
Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης καλά κρατεί. Αυτό είναι ένα οικονομικό φαινόμενο για το οποίο υπάρχουν όμως θεραπείες, άλλες επιτυχημένες, άλλες λιγότερο επιτυχημένες. Όμως όποια θεραπεία και να επιλέξουμε απαιτεί δράση και ειλικρίνεια. Η Κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες τι σχεδιάζει πραγματικά για τη χώρα και να ζητήσει την στήριξή τους στα σχέδιά της και στις δράσεις της. Εμείς μέχρι σήμερα παρατηρούμε ασυντόνιστες αποσπασματικές ενέργειες, που δεν στοχεύουν προς την ίδια κατεύθυνση, ανειλικρινείς και ασαφείς, αλλά περίτεχνες δηλώσεις, και, το χειρότερο, καταστροφικά οικονομικά μεγέθη. Φτάνει.
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ
πρώην Υφυπουργός Εργασίας
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος