Το μεγαλεπήβολο σχέδιο των εκατό ημερών έχει επίσημα πια αποτύχει.
Άρθρο του Βασίλη Ιωαννίδη : Φυσικά κανείς δεν πίστευε πραγματικά ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση μέσα σε τόσο λίγο καιρό να δώσει το φιλί της ζωής στην Ελληνική Οικονομίας.
Παρ΄ όλη την δυσπιστία όμως ο Έλληνας έτρεφε – και νομίζω ακόμα τρέφει – ελπίδες για μια διαφορετική, οξυγονούχα διακυβέρνηση του τόπου. Φυσικά υπάρχει και ο άλλος Έλληνας….
Αυτός που περίμενε πως και πως τα πρώτα στραβοπατήματα του νέου πρωθυπουργού, τα πρώτα δείγματα φθοράς της αρχικής φρέσκιας εικόνας της νέας εξουσίας ώστε να αρχίσει την κομματική του προπαγάνδα.
Αυτός ο Έλληνας κάνει την εμφάνιση του πάντοτε κάποιους μήνες μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση και μπορεί να υπηρετεί συμφέροντα οποιουδήποτε χρώματος, είναι δε αθεράπευτα προσκολλημένος στο κόμμα και όχι σε μια ιδεολογία. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι συνηθίζει να μιλά με οργή για όλα τα δεινά που υπέστη από την αντίπαλη παράταξη, την οποία και κατηγορεί για την κατάντια της χώρας.
Από την άλλη μεριά η τωρινή κυβέρνηση έχει μια βασική αδυναμία που εάν την ξεπεράσει δεν θα μπορέσει να πετύχει κανέναν από τους στόχους της, την έλλειψη συντονισμού. Αυτή πηγάζει κατά την ταπεινή μου γνώμη κυρίως από το γεγονός ότι η κυβέρνηση και κυρίως ο επικεφαλής της έχουν θέσει τον πήχη υπερβολικά ψηλά για το τσακισμένο Ελληνικό σύστημα.
Το όριο δηλαδή των εκατό ημερών ήταν από μόνο του ένα λάθος, μια χάρτινη υπόσχεση που θα έπρεπε να είχε παραλειφθεί. Αντί λοιπόν ο κ. Παπανδρέου – ασχέτως με τις καλές προθέσεις του – να προσπαθεί μέσα σε εκατό μέρες να αντιστρέψει τα πάντα, θα έπρεπε να επικεντρωθεί μόνο στα βασικά, στα ζωτικά ζητήματα που ταλανίζουν την χώρα.
Όταν υπάρχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, άμεσος κίνδυνος για την επιβίωση του κράτους, δεν είναι δυνατόν να προσπαθείς να επιλύσεις τα πάντα. Αντίθετα, το λογικότερο είναι να ασχοληθείς επισταμένα με τα φλέγοντα και αφού ο κίνδυνος περάσει, τότε να φροντίσεις για τα υπόλοιπα.
Ο πρωθυπουργός αυτό το λάθος έκανε λειτουργώντας υπό το βάρος των προεκλογικών εξαγγελιών και ίσως και επηρεασμένος από την διάθεση του να κυβερνήσει. Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας όμως απαιτούν όλη την προσοχή της κυβέρνησης και η αποτυχία στο σχέδιο των εκατό ημερών ήρθε ως φυσικό επακόλουθο.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος θα πρέπει λοιπόν να παρατήσει την προσπάθεια για ταυτόχρονη ενασχόληση με όλα, να επανδρώσεις τις κενές θέσεις και να συντονίσει εντατικότερα όλες τις προσπάθειες προς μια μόνο κατεύθυνση, ειδάλλως κινδυνεύει να αποτύχει σε όλα.
Και τότε κανένας Έλληνας δεν θα τον κατηγορήσει για την αποτυχία των πρώτων τριών μηνών. Εκτός φυσικά από τον Έλληνα που αναφέραμε στην πρώτη παράγραφο.
Βασίλης Ιωαννίδης
Ασκούμενος Δικηγόρος
Θεσσαλονίκη