Κυριακή, 12 Απριλίου, 2026
ΑρχικήΠεριβαντολλογικάΕθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον...

Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece Ο Αλιάκμονας Ο Γράμμο επισκέπτης θα μπορεί να εμπλακεί σε διάφορες δραστηριότητες

Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece Ο Αλιάκμονας Ο Γράμμο επισκέπτης θα μπορεί να εμπλακεί σε διάφορες δραστηριότητες όπως: Πεζοπορία στα δύο μονοπάτια στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα 

Αναψυχή στις πηγές περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη”,την πολύ παλαιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου, δίπλα στο ποτάμι Αλιάκμονα, μοναδικό σε όλη την περιοχή με μεγάλη ιστορία και θρύλο.Ο

Αρχικός ναός είχε ανεγερθεί επί αυτοκράτορα Κομνηνού, κατόπιν αναπαλαιώθηκε το 1897 μαζί με τον μεγάλο γυναικωνίτη της εκκλησίας .Τις εικόνες του ναού αγιογράφησαν Μακεδόνες και Ηπειρώτες εικαστικοί . Με πολύ χαρακτηριστικές τεχνοτροπίες και χρωμάτων

εικόνες της Παναγιάς, του Παντοκράτορα και του Αγίου Νικολάου. Πολιτιστικές εκδηλώσεις (προβλέπονται η δημιουργία .Στον Αλιάκμονα, μια όμορφη διαδρομή rafting πάνω σε φουσκωτή βάρκα στο πρώτο κομμάτι του ποταμού Αλιάκμονα

Η διαδρομή μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε το πανέμορφο τοπίο με την πλούσια βλάστηση και τους μετεωριτικούς  βράχους και να θαυμάσουμε τα σπάνια πουλιά που υπάρχουν στην περιοχή,

όπως είναι οι Μαυροπελαργοί και ο Σταχτοτσικνιάς από την οικογένεια των Ερωδιών, οι Κορμοράνοι και πολλές αγριόπαπιες, τα οποία μαςσυντροφεύουν ως το τέλος της διαδρομής.

Η ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι πολύ πλούσια σε όλο το μήκος του ποταμού. Στα ψηλά σημεία και στα ρέματα που συμβάλλουν στον Αλιάκμονα, μόνιμη είναι η παρουσία από σταχτοσουσουράδες και νεροκότσυφες.

Από τα αρπακτικά μπορεί κανείς να συναντήσει θαλασσαετούς, στικταετούς, βασιλαετούς, κραυγαετούς, τσίφτηδες, φιδαετούς, σφηκιάρηδες, γερακίνες, λιβαδόκιρκους, καλαμόκιρκους, σαΐνια, ξεφτέρια, πετρίτες, νανογέρακα, κιρκινέζια, μπούφους, νανόμπουφους, χουχουριστές και κουκουβάγιες.

Τα λιμναία τμήματα στα φράγματα συγκεντρώνουν είδη, όπως κορμοράνους, λαγγόνες, σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, σκουφοβουτηχτάρια, νανοβουτηχτάρια, σφυριχτάρια, χουλιαρόπαπιες, κ.ά.

Κοντά στις εκβολές του ποταμού καταφθάνουν τουρλίδες, μαυροκέφαλοι γλάροι, καλαμοκανάδες, στρειδοφάγοι, χαλκόκοτες, ποταμογλάρονα, γελογλάρονα, νεροχελίδονα, χουλιαρομύτες, κρυπτοτσικνιάδες, αβοκέτες, κιρκίρια, βαρβάρες, κ.ά.

Άλλα σημαντικά πουλιά που μπορεί κανείς να συναντήσει στον Αλιάκμονα είναι ο λευκός πελαργός, η χαλκοκουρούνα, η αλκυόνη, ο κούκος, ο μελισσοφάγος, η υφάντρα, το αηδόνι, ο αετομάχος, η κίσσα, η σχοινοποταμίδα και η τσιχλοποταμίδα.

Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει είδη, όπως σαλαμάνδρες, γραικοβάτραχους, βαλκανοβάτραχους, φρύνους, πρασινόφρυνους, κονάκια, πρασινόσαυρες, τρανόσαυρες, σαύρες της Ρούμελης, τοιχογουστέρες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, σαΐτες, λαφιάτες, δεντρογαλιές και οχιές.

Στα πυκνά δάση που περιβάλλουν τον Αλιάκμονα ζούνε μεγάλα θηλαστικά, όπως αρκούδες και λύκοι. Η πανίδα συμπληρώνεται με αγριόγατους, αγριόχοιρους, νυφίτσες, κουνάβια, ασβούς, αλεπούδες, λαγούς, δασομυωξούς, δεντρομυωξούς και σκίουρους. Τέλος, σε όλο το μήκος του ποταμού ζούνε βίδρες και μυοκάστορες.

Η ιχθυοπανίδα του ποταμού περιλαμβάνει περίπου 29 είδη ψαριών. Μερικά από αυτά είναι το ευρωπαϊκό τσιρωνάκι (Alburnoides bipunctatus), η μακεδονική μπριάνα (Barbus macedonicus), ο βίνος (Barbatula barbatula), ο σύρτης (Chondrostoma vardarense), η μακεδονική βελονίτσα (Cobitis vardarensis), η τούρνα (Esox lucius), ο

βουλγαροκωβιός (Gobio bulgaricus), το μαυροτσιρώνι (Pachychilon macedonicum), η χρυσοβελονίτσα (Sabanejewia balcanica), το βαβούκι (Rhodeus meridionalis), το μυλωνάκι (Romanogobio elimeius), ο ποντοπυγόστεος (Pungitius

platygaster), η ποταμοσαλιάρα (Salaria fluviatilis), το τσιρώνι (Rutilus rutilus), το θεσσαλόσιρκο (Alburnus thessalicus), η ιονική πέστροφα (Salmo farioides) και η πέστροφα Πελαγονίας (Salmo pelagonicus).

Ο Γράμμος δικαιολογημένα εδώ και χρόνια έχει ανακηρυχθεί ως η ωραιότερη οροσειρά της Ευρώπης, όπως και το φυσικό κάλλος, στο οποίο συμμετέχουν το συγκρότημα των λιμνών Αρρένες, που όλο το χρόνο ανανεώνουν κάθε επισκέπτη!

Ο Γράμμος είναι από τα πρώτα μέρη, λόγω του ύψους που διαθέτει, το οποίο είναι πρώτος στα λευκά στον νομό Καστοριάς. Αν κατάφερε και φτάσει κάποιος στα απίστευτα αυτά μέρη, με τα χιονισμένα τοπία του τότε μόνο να μαγεύσει μπορεί!

Αρρένες του Γράμμου είναι  που τραβήχτηκε με τις χιονισμένες λίμνες, χαρίζοντάς μας ένα πραγματικό κινηματογραφικό σκηνικό, μοναδικής ομορφιάς που μόνο η φύση μπορεί να δημιουργήσει!

Εθελοντισμού Ο μεγάλος μας στόχος για το 2019 είναι εθελοντές γραφτείτε στο  http://aliakmongreece.blogspot.gr/p/blog-page_6827.html

Γίνε Εθελοντής Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στο Αυτόν τον χαρακτήρα επιχειρεί να αναδείξει μια πρόταση του οργανώσεις της Θεσσαλονίκης η ΕθελοντικήΠεριβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece”

Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece” (aliakmongreece.blogspot.gr

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Λαμπρή Το Πάσχα (Πασκαλιά Λαμπροφόρα, ο Πάπας ο Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα έσβηναν τη φωτιά στα σπίτια τους και με το χτύπημα της καμπάνας ή τη φωνή του καντηλανάφτη πήγαιναν στην εκκλησία. ’Επαιρναν μαζί τους...

ΤΟΥ Αγίου Όρους στην περιοχή των ασκητών και σοφών γερόντων ΑΜΙΝ..

Είναι ένας τόπος βαθιάς πνευματικότητας και ασκητικής ζωής,γνωστός για τη μοναδική του φυσική ομορφιά και τη σκληρότητα του περιβάλλοντός τους. Τα ερημητήρια των φιλοξενούνται από μοναχούς και ασκητές που ζουν κάτω από αυστηρές συνθήκες, με σκοπό την πνευματική άσκηση...

Ο Νικόλαος Τσέκλες: Μια ζωή προσφοράς στον Ελληνισμό και την Επιστήμη..

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. ΤΕΞΑΣ. Το 2015 γνώρισα έναν ακόμη σπουδαίο Έλληνα, με τον οποίο γίναμε φίλοι και συνεργάτες κατά τη διάρκεια μιας τελετής που διοργάνωσε το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο των Νοτιοδυτικών Πολιτειών (Hellenic Cultural Center of the Southwest), του οποίου ο...

Το ελληνικό φαινόμενο και ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά πολλά και κάλο Πάσχα και καλή ανάσταση…

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΙΤΙΣΑ Ευχόμεθα Ευλογημένη , Ειρηνική και Χαρούμενη Ανάστασιν , Στις ψυχές μας, ,Στους Πλησίον μας και στον Κόσμο Άπαντα.