Βρίσκονται στα αντίθετα άκρα του πολιτιστικού φάσματος. Η μία είναι μια δισκογραφική εταιρεία που βοήθησε τον Ρέι Τσαρλς, την Αρίθα Φράνκλιν, τους Λεντ Ζέπελιν, τον Ερικ Κλάπτον και τους Ρόλινγκ Στόουνς να διαμορφώσουν τη σταδιοδρομία τους.
Το άλλο είναι ένα από τα σπουδαιότερα – και παλαιότερα -πανεπιστήμια, στο οποίο σπούδασαν 26 πρωθυπουργοί, 12 άγιοι, 50 ολυμπιονίκες και μερικοί από τους καλύτερους βρετανούς συγγραφείς, επιστήμονες και οικονομολόγους.
Τώρα η Atlantic Records και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ενώνουν τις δυνάμεις τους στο όνομα της ακαδημαϊκής έρευνας.
Η Μίκα Ερτεγκούν, η χήρα του Αχμέτ Ερτεγκούν (φώτο), του ιδρυτή της Atlantic Records, ανακοίνωσε ότι έκανε μία από τις μεγαλύτερες δωρεές που έχουν γίνει ποτέ από ιδιώτη στα 900 χρόνια της ιστορίας της Οξφόρδης.
Με τα 26 εκατ. στερλίνες (31 εκατ. ευρώ) που προσέφερε θα δημιουργηθεί το Πρόγραμμα Υποτροφιών Μίκα και Αχμέτ Ερτεγκούν, το οποίο θα δώσει σε μερικούς από τους καλύτερους φοιτητές στον κόσμο την ευκαιρία να κάνουν ανθρωπιστικές σπουδές – δηλαδή σπουδές στη λογοτεχνία, την ιστορία, τη μουσική, την ιστορία της τέχνης και την αρχαιολογία.
«Ημασταν πολύ εύποροι», είπε η κ. Ερτεγκούν μιλώντας στη βρετανική «Ντέιλι Τέλεγκραφ».
«Δεν έχω παιδιά. Τι άλλο να κάνω, να αγοράζω διαμάντια; Πολλοί δίνουν χρήματα σε νοσοκομεία, αλλά για μένα αυτό είναι πιο ενδιαφέρον».
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει αμέσως με 15 υποτροφίες τον χρόνο και θα φτάσει να χορηγεί τουλάχιστον 35 ετησίως.
«Εχουμε ήδη 1.000 αιτήσεις», λέει η κ. Ερτεγκούν. «Το φαντάζεστε; Ο Αχμέτ ήταν τουρκικής καταγωγής. Εγώ είμαι ρουμανικής. Και πιστεύω ότι όσο περισσότερο αναμειγνύεις διαφορετικούς ανθρώπους τόσο περισσότερο προχωράς. Θα με ενδιέφερε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους εκτός Βρετανίας. Θα ήθελα πολύ να δω υποψηφίους να έρχονται από το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική – μουσουλμάνους, χριστιανούς, όλες τις φυλές και τις θρησκείες».
ΟΙ ΛΕΝΤ ΖΕΠΕΛΙΝ.
Κατά την εκδήλωση που έγινε την περασμένη Τετάρτη για να ανακοινωθεί η δωρεά αποκαλύφθηκε ότι στη δημιουργία των υποτροφιών Ερτεγκούν διαδραμάτισε ρόλο η «συναυλία της επιστροφής» των Λεντ Ζέπελιν που δόθηκε το 2007 στην Αρένα 02 του Λονδίνου.
Είχε δοθεί στη μνήμη του Αχμέτ Ερτεγκούν, ο οποίος πέθανε το 2006, και ήταν η πρώτη φορά που το συγκρότημα έπαιζε μαζί έπειτα από 21 χρόνια.
Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια θαυμαστές των Λεντ Ζέπελιν είχαν θέσει υποψηφιότητα για ένα από τα 20.000 εισιτήρια των 125 στερλινών (150 ευρώ) της συναυλίας, τα οποία διατέθηκαν με κλήρωση.
Τα κέρδη πήγαν στο Εκπαιδευτικό Ταμείο Αχμέτ Ερτεγκούν, το οποίο χορηγεί πανεπιστημιακές υποτροφίες στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία.
Ο Αχμέτ Ερτεγκούν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και τη δεκαετία του 1930 ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον με τον πατέρα του, ο οποίος διετέλεσε ο πρώτος πρεσβευτής της Τουρκίας στις ΗΠΑ. Λάτρης της μουσικής, παρέμεινε στην Ουάσιγκτον μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1944, και τρία χρόνια αργότερα ίδρυσε την Atlantic Records, την οποία έκανε μία από τις διασημότερες δισκογραφικές εταιρείες στον κόσμο.
Η κ. Ερτεγκούν, η οποία είναι γνωστή διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, δήλωσε κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση της δωρεάς:
«Για τον Αχμέτ και για μένα μία από τις μεγάλες χαρές της ζωής ήταν η μελέτη της ιστορίας, της μουσικής, των γλωσσών, της λογοτεχνίας, της τέχνης και της αρχαιολογίας. Είναι τρομερά σημαντικό να υποστηρίζει κανείς πράγματα που διαρκούν στον χρόνο, που συνδέουν ανθρώπους από κάθε πολιτισμό και πλουτίζουν την ικανότητα των ανθρώπινων όντων να καταλαβαίνουν το ένα το άλλο και να κάνουν τον κόσμο ένα πιο ανθρώπινο μέρος».
ΝΕΑ