Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΔιεθνής Αμνηστία, Σε...

Διεθνής Αμνηστία, Σε δήλωση της δια του εκπρόσωπου της Ραγιάτ Κόσλα ενώ οι χώρες υψηλού εισοδήματος αποθησαύριζαν εμβόλια..

Διεθνής Αμνηστία. Σε δήλωση της δια του εκπρόσωπου της Ραγιάτ Κόσλα, υπογραμμίζει πως «ενώ οι χώρες υψηλού εισοδήματος αποθησαύριζαν εμβόλια, πνίγοντας αδίστακτα την προσφορά σε φτωχότερα μέρη του κόσμου, οι φαρμακευτικές εταιρείες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την εκτυλισσόμενη καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφήνοντας όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να ανταπεξέλθουν μόνες τους. Αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να ήταν οι ήρωες του 2021.

Αντίθετα, γύρισαν την πλάτη τους σε αυτούς που χρειάζονταν εμβόλια περισσότερο και απλώς συνέχισαν να λειτουργούν ως συνήθως, βάζοντας τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους. Αν θέλουμε το 2022 να είναι το τελευταίο έτος αυτής της πανδημίας, πρέπει να αλλάξουμε πορεία τώρα για να φτάσουμε τον στόχο του 70% του ΠΟΥ μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους».

Διερωτήθηκε μάλιστα για το «πόσες παραλλαγές πρέπει να ζήσουμε προτού οι πλούσιες χώρες και οι φαρμακευτικές εταιρείες συνειδητοποιήσουν ότι οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες χρειάζονται πρόσβαση σε εμβόλια.

Η καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, τα δέκα δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού που παρήχθησαν πέρυσι ήταν αρκετές για να εμβολιαστεί το 40 % του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021. Ωστόσο στις φτωχότερες χώρες, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φτάνει μόλις και μετα βίας το 4%. Και ενώ, όπως τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, εταιρείες όπως η Pfizer/ Biontech και η Moderna έκαναν τεράστιες πωλήσεις, μόνο το 2 % των δόσεων των εμβολίων τους πήγαν σε φτωχότερες χώρες. Παράλληλα σύμφωνα με δηλώσεις των εταιρειών της Johnson & Johnson και της Astrazeneca θα είχαν παραδώσει τις μισές δόσεις των εμβολίων τους σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες.

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει πως οι δύο εταιρείες εξακολουθούν να αρνούνται να μοιραστούν την τεχνολογία και την πνευματική τους ιδιοκτησία μέσω πρωτοβουλιών που συντονίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τώρα εγκαταλείπουν το μη κερδοσκοπικό μοντέλο τιμολόγησης.

Η απληστία πάνω από τις ευθύνες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας σημείωσε μάλιστα πως παρά τα δισεκατομμύρια σε δημόσια χρηματοδότηση, αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να βάζουν τη δική τους απληστία πάνω από τις ευθύνες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι βαθύτατα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα κέρδη δίνονται σε προτεραιότητα έναντι των ανθρώπων ακόμη και ενόψει περισσότερων από 5,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που πέθαναν από τον Covid-19 μέχρι σήμερα.

Η Διεθνής Αμνηστία προκειμένου να στηρίξει τους ισχυρισμούς της έδωσε στην δημοσιότητα τα ευρήματα έρευνας με βάση τα δεδομένα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 από την εταιρεία ανάλυσης Airfinity. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως

Η Moderna παρήγαγε 673 εκατομμύρια δόσεις το 2021 και παρέδωσε το 2% από αυτές σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και το 23,5% σε χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, αλλά εξακολουθεί να είναι μικρότερη από ό,τι απαιτείται.

Η Pfizer/BioNTech παρήγαγε 2,4 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021 και παρέδωσε το 1% από αυτές σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και το 14% σε χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος, μια ελαφρά αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, αλλά πολύ κάτω από τον στόχο του 50% της Διεθνούς Αμνηστίας.

amnesty

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Πρακτικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Φυσικής με πολύ απλά λόγια.

* Γράφει ο Στέφανος Ευαγγέλου Μπινιάρης Τη Μελέτη μου αυτήν την  παρουσίασα διαδικτυακά στις 14.03.2024 στις 20.00 η ώρα από τον ΙΧΑ  Το παρόν γραπτό κείμενο διαφέρει κατά τι από την Ομιλία, αφού εδώ δεν υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός έκτασης του κειμένου. Με...

Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024           Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ....

Κάθε ημέρα μας υπενθυμίζουν την προδοσία της Μακεδονίας μας.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κατάπτυστη Συμφωνία, μια ενδοτική Συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος, μια Συμφωνία που στόχο έχει τη μείωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Αυτή ήταν διαχρονικά η θέση μας και...

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο οι στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας.

τού Φοίβου Κλόκκαρη, αντιστράτηγου ε.α.* Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974 και την κατοχή του βορείου τμήματος της. Η επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας για την Κύπρο πηγάζει από τον εθνικό όρκο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης...