Στις 17 και 18 Μαρτίου διοργανώνεται το διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η UNESCO σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού με θέμα τις επιστροφές πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους. Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ -εξαιτίας και της κατασκευής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης-, η UNESCO διοργανώνει στην Ελλάδα παγκόσμιο συνέδριο με θέμα την επιστροφή αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους.
Το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της 17ης Μαρτίου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο Γεώργιος Αναστασόπουλος, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO και η Φρανσουάζ Ριβιέρ, γενική υποδιευθύντρια πολιτισμού της UNESCO.
Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Στο συνέδριο θα μιλήσουν πολιτικοί και επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ θα εξεταστούν συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Την πρώτη ημέρα θα υπάρξουν τρεις συνεδρίες. Στην πρώτη συνεδρία θα εξεταστεί η επιστροφή του Οβελίσκου της Αξώμης από την Ιταλία στην Αιθιοπία, καθώς και εκείνη της επανένωσης του Λίθινου Πτηνού της Μεγάλης Ζιμπάμπουε και της επιστροφής του από την Γερμανία στη Ζιμπάμπουε.
Η δεύτερη συνεδρία θα ασχοληθεί με την επιστροφή λειψάνων από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη φυλή των αυτοχθόνων Ngarrindjeri της Ν.Αυστραλίας, καθώς και με το πρόγραμμα συνεργασίας «Utimut» μεταξύ Δανίας και Γροιλανδίας για των επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών.
Η τρίτη συνεδρία θα εξετάσει την περίπτωση της επανένωσης ενός νεοσουμεριακού αγάλματος μέσα από τη συνεργασία του Λούβρου με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, καθώς και τον πολύχρονο δανεισμό μάσκας των αυτοχθόνων του Καναδά προς την χώρα προέλευσής του.
Την δεύτερη ημέρα θα λάβουν χώρα τρία εργαστήρια: Το πρώτο θα έχει θέμα «Δεοντολογία και Νομική Θεώρηση», το δεύτερο «Διαμεσολάβηση και Πολιτιστική Διπλωματία» και το τρίτο αφορά το περιβάλλον.
πηγή;Newsroom ΔΟΛ, video;youtube