Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΔιαμάχη Ελλάδας και...

Διαμάχη Ελλάδας και Σκοπίων για την κοκαΐνη

Το φορτίο των 26 εκατομμυρίων ευρώ, η απόπειρα δολοφονίας του Γκλιγκόροφ, οι «τίγρεις» του Αρκάν και η εμπλοκή της ΕΥΠ.

Ενα φορτίο κοκαΐνης 486 κιλών και αξίας 26 εκατομμυρίων ευρώ από τα Σκόπια με προορισμό την Ελλάδα βάζει «φωτιά» στις σχέσεις των διωκτικών αρχών των δύο χωρών.

Οι έλληνες αξιωματούχοι, που καταλογίζουν λάθη στις έρευνες των συναδέλφων τους από την άλλη πλευρά των συνόρων, μιλούν για έρευνα «υψίστου ενδιαφέροντος» καθώς είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται επιχείρηση εισαγωγής μιας τόσο μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης στην Ελλάδα, ειδικά από αυτή την οδό, και μάλιστα – όπως φαίνεται – από ένα δίκτυο εισαγωγέων οι οποίοι πιθανότατα είναι άνθρωποι «υπεράνω πάσης υποψίας».

 Το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων, από την άλλη, αντιμετωπίζει ως «προφάσεις εν αμαρτίαις» τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς και καταλογίζει στις ελληνικές αρχές… αδιαφορία. «Δεν θέλουν να βοηθήσουν ουσιαστικά στον εντοπισμό των ελλήνων παραληπτών της κοκαΐνης και στην πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης» υποστηρίζει σκοπιανός αξιωματούχος. 

 Αστυνομικός στην Κολομβία καταγράφει μια μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, ανάλογη αυτής που είχε αποσταλεί από την ίδια χώρα για να φτάσει στην Ελλάδα μέσω Σκοπίων

Η υπόθεση αποκτά διαστάσεις αστυνομικού και πολιτικού θρίλερ με απίστευτη… πλοκή, καθώς ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές της φαίνεται να συσχετίζονται με τη δράση του δολοφονηθέντος σέρβου παραστρατιωτικού Αρκάν, με τη δραστηριότητα της ελληνοσερβικής μαφίας, πιθανόν ακόμη και με την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ.

Αξιωματούχοι διερευνούν παράλληλα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ρόλο στη μυστηριώδη υπόθεση έχουν παίξει και έλληνες επιχειρηματίες με παρουσία και στον αθλητικό χώρο. Αυτά τα στοιχεία έχουν οδηγήσει στην ανάμειξη στις έρευνες της Γ´ Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ, ενώ έχουν προκαλέσει και το ενδιαφέρον αμερικανικών υπηρεσιών…

Η τεράστια ποσότητα κοκαΐνης κατασχέθηκε από τις αστυνομικές αρχές των Σκοπίων στις 6 Ιανουαρίου 2007 κατά τη διάρκεια ελέγχου ενός φορτηγού στην πόλη Μπλάτσε, κοντά στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου και FYROM, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα των Σκοπίων.

Η κοκαΐνη βρισκόταν μέσα σε κουτιά με χρώματα. Από την πρώτη έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι η κοκαΐνη φορτώθηκε σε πλοίο στη Βενεζουέλα, το οποίο ύστερα από πολυήμερο ταξίδι έπιασε στο Μπαρ, το λιμάνι του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με τα παραστατικά και τις μαρτυρίες που συγκέντρωσαν οι σκοπιανοί αστυνομικοί, το φορτίο της κοκαΐνης θα περνούσε μέσω Μαυροβουνίου, Κοσσυφοπεδίου και Σκοπίων και θα κατέληγε στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα θα παρελάμβαναν την κοκαΐνη τρεις Ελληνες, των οποίων όμως η ταυτότητα δεν προσδιοριζόταν. Οπως σημειώνουν οι αστυνομικοί, για πρώτη φορά έγινε προσπάθεια να διοχετευθεί στην ελληνική αγορά μια τόσο μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης. Αναφέρουν μάλιστα ότι «σε δύο ανάλογες περιπτώσεις, τον Αύγουστο του 2004, οπότε κατασχέθηκαν 700 κιλά κοκαΐνης στη θαλαμηγό “Πλούτων” στην Καλαμάτα, αλλά και τον Ιούλιο του 1998, οπότε βρέθηκαν 76 σακιά κοκαΐνης στο πλοίο “China Breeze” στο Αιγαίο, το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων προοριζόταν για χώρες του εξωτερικού».

Και προσθέτουν ακόμη ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας κατάσχονται συνολικά από 100 ως 200 κιλά κοκαΐνης. Με τη σύλληψη του οδηγού του φορτηγού, που μετέφερε τα 486 κιλά, οι αστυνομικοί βρήκαν την άκρη του μίτου, που τους οδήγησε στον οργανωτή της μεταφοράς των ναρκωτικών: την 45χρονη επιχειρηματία Στανισλάβα Κοκόροβσκα – Πόλεταν από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η οποία ζούσε μονίμως στο Βελιγράδι και είχε «πλούσιο» βιογραφικό σε υποθέσεις διακίνησης όπλων και λαθραίων τσιγάρων.

 Η Πόλεταν συνελήφθη από τους σέρβους αστυνομικούς και στα τέλη Ιανουαρίου εκδόθηκε στα Σκόπια. Η συνέχεια θυμίζει πολιτικο-αστυνομικό θρίλερ. Η Στανισλάβα Πόλεταν είχε παντρευτεί έναν στενό συνεργάτη του αρχηγού της σερβικής παραστρατιωτικής οργάνωσης «Τίγρεις», Ζέλικο Ρασνάτοβιτς, του περιβόητου Αρκάν, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2000 στο Βελιγράδι.

 Μάλιστα συμμετείχε σε παράνομες μεταγραφές της ομάδας του Ομπιλιτς, που ανήκε στον Αρκάν. Επιπλέον, όπως λένε αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων των Σκοπίων, η Πόλεταν είχε διασυνδέσεις με τον πρώην αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας τους Σλόμπονταν Μπογκοέφσκι, ο οποίος ήταν συγχωριανός της.

 Αλλοι αξιωματούχοι συνδέουν την Πόλεταν με την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ. Στις 3 Οκτωβρίου 1995 ο Γκλιγκόροφ σώθηκε ως εκ θαύματος σε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Της αποδίδουν επίσης συμμετοχή σε δολοφονικές επιθέσεις εναντίον υπουργών της FYROM. Οταν οι σκοπιανοί αστυνομικοί άρχισαν να ερευνούν για τους έλληνες παραλήπτες του φορτίου κοκαΐνης έγιναν αποδέκτες πληροφοριών για γνωστά ονόματα του ελληνικού υποκόσμου και τις σχέσεις τους με τους σέρβους παραστρατιωτικούς.

 Ο Αρκάν, ο άλλοτε στενός συνεργάτης της Πόλεταν, είχε στενούς δεσμούς με τον έλληνα αρχινονό Θέμη Καλαποθαράκο, ο οποίος δολοφονήθηκε και αυτός το 2000. Ελληνες και σέρβοι μαφιόζοι ήλεγχαν τότε το λαθρεμπόριο στα Βαλκάνια. Στις εξαντλητικές ανακρίσεις η Πόλεταν ισχυρίστηκε ότι μέσω κάποιου Ελληνα με το μικρό όνομα «Γιάννης», ο οποίος διέμενε στη Βενεζουέλα, πήρε την εντολή να μεταφέρει τρία κοντέινερ με χρώματα. Υποστήριξε ότι «κάτι μυστηριώδες συνέβη στο λιμάνι του Μπαρ στο Μαυροβούνιο και βρέθηκε μέσα σε ένα από τα κοντέινερ κοκαΐνη».

Ωστόσο ο αραβικής καταγωγής ιδιοκτήτης του φορτηγού που μετέφερε την κοκαΐνη, λίγο καιρό πριν από αυτή τη μεταφορά είχε φροντίσει και για τη μεταφορά μεγάλου φορτίου λαθραίων τσιγάρων. Τον περασμένο Μάρτιο οι έλληνες αξιωματικοί άρχισαν να ερευνούν για τους παραλήπτες του φορτίου στην Ελλάδα.

Στα παραστατικά μεταφοράς της κοκαΐνης αναφερόταν ως προορισμός του φορτίου η εταιρεία «Searose», με ιδιοκτήτη κάποιον… Νικ Πετρίδη και έδρα στo «τετράγωνο 70» της βιομηχανικής περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο γρήγορα διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία αυτά ήταν πλασματικά.

 Ούτε εταιρεία υπήρχε ούτε Πετρίδης ούτε… καν το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο στη Σίνδο. Σε ένα από τα παραστατικά εντοπίστηκε, αντίθετα, το τηλέφωνο ενός νεαρού πρώην υπαλλήλου σουπερμάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο ανήκει σε ποδοσφαιρικό παράγοντα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ένας αθλητικός παράγοντας, μέλος ομοσπονδίας ομαδικού αθλήματος, είχε τηλεφωνήσει τον Δεκέμβριο του 2006 στην υπάλληλο των τελωνείων στο Μαυροβούνιο Λίτιζα Στικάνοβιτς, ζητώντας της να μην ελεγχθεί το κοντέινερ με την κοκαΐνη!

Σύμφωνα με έγγραφο των ελληνικών υπηρεσιών ο αθλητικός παράγοντας υποστήριξε ότι του είχε ζητήσει να κάνει αυτά τα τηλεφωνήματα στους υπαλλήλους των τελωνείων κάποιος… «Πέτρος», για τον οποίο όμως δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

 Η δίκη της Πόλεταν και του οδηγού του φορτηγού άρχισε τον Αύγουστο και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το χρονικό της αντιπαράθεσης Με τον εντοπισμό τηλεφώνων Ελλήνων που επικοινωνούσαν με την Πόλεταν αρχίζει η αντιπαράθεση μεταξύ των ελλήνων και των σκοπιανών αξιωματικών τον περασμένο Απρίλιο.

Στην υπόθεση ενεπλάκησαν η ΕΥΠ, αλλά και η αμερικανική DEA. Οι Σκοπιανοί επιμένουν ότι ζήτησαν από το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης στοιχεία, αλλά δεν τα έλαβαν, «για τους τρεις έλληνες συμμετέχοντες στο κύκλωμα, με τον ισχυρισμό ότι η ελληνική νομοθεσία δεν τους επιτρέπει να δώσουν τέτοια στοιχεία».

Από την άλλη πλευρά όμως έλληνες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων ανέφεραν ότι «αυτό που ζητούσαν οι Σκοπιανοί ήταν παράνομο επειδή δεν υπήρχε αίτημα δικαστικής συνδρομής. Είναι δυνατόν να μη θέλουμε να αποκαλυφθεί τέτοιο τεράστιο κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης;».

 Οι Σκοπιανοί επέμειναν, κατηγορώντας τις ελληνικές αρχές ότι αποφεύγουν να συλλάβουν τους εμπόρους κοκαΐνης. Λόγω της διάστασης που πήρε το πρόβλημα, στην υπόθεση ενεπλάκησαν στελέχη της Γ’ Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ και το κλιμάκιο των μυστικών υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα άρχισαν να ασχολούνται με την υπόθεση και αξιωματικοί της Αμερικανικής Υπηρεσίας κατά των Ναρκωτικών.

πηγή;Το ΒΗΜΑ, 21/10/2007Β.Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...