Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕυρωπαϊκή Ένωση“Διακήρυξη των Βρυξελλών...

“Διακήρυξη των Βρυξελλών για την Δια Βίου Μάθηση στην Εκπαίδευση στα Μέσα”

europe-union.jpgΤο Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ)συνυπέγραψε τη “Διακήρυξη των Βρυξελλών για την Δια Βίου Μάθηση στην Εκπαίδευση στα Μέσα”, (Brussels Declaration on Lifelong Learning Media Education, 18.01.2011), απότοκο των εργασιών του συνεδρίου “Media Literacy for All”, το οποίο διοργανώθηκε από το High Council for Media Literacy (CSEM), στις 2-3 Δεκεμβρίου 2010, στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της Βελγικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη την Ευρωπαϊκή Σύσταση για την Παιδεία για τα Μέσα στο Ψηφιακό Περιβάλλον (Ε2009:6464) και υιοθετώντας τον Ευρωπαϊκό ορισμό του EU Media Literacy Expert Group, μέλος του οποίου είναι και το ΙΟΜ, 

η Διακήρυξη θέτει το ζήτημα της εκπαίδευσης στα ΜΜΕ σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, εκείνο της δια βίου μάθησης στην κοινωνία των πολιτών.

 Στο πνεύμα της Συνθήκης της Λισαβόνας και του στρατηγικού πλαισίου «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2020», η Διακήρυξη τοποθετεί την εκπαίδευση στα Μέσα σε όλα τα στάδια εκπαίδευσης του Ευρωπαίου πολίτη, σε όλες τις ηλικίες και όλα τα Μέσα και επικοινωνιακά περιβάλλοντα, προάγοντάς την σε ουσιαστικό κοινωνικό αγαθό γνώσης και ενδυνάμωσης του πολίτη σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Η Διακήρυξη περιλαμβάνει 5 Συστάσεις για την προώθηση της Παιδείας στα Μέσα, στους Ευρωπαίους πολίτες:

1. Ανάληψη δράσεων για την εκπαίδευση στα Μέσα, στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης αλλά και της δια βίου μάθησης, παράλληλα με τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο πολιτικής για την εξασφάλιση της ευρείας πρόσβασης στα Μέσα, από όλες τις κοινωνικές ομάδες.

2. Καλλιέργεια δεξιοτήτων στα Μέσα, για όλους τους πολίτες στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης και ανάθεση ρόλων σε κατάλληλους φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης στο πεδίο αυτό.

 3. Προώθηση και ενημέρωση για την εκπαίδευση στα Μέσα σε όλους τους πολίτες, πχ. μέσα από Ευρωπαϊκή Ημέρα/Εβδομάδα για την Παιδεία στα Μέσα στο σχολείο κ.ο.κ.

4. Ανάληψη και προβολή ερευνητικού έργου για την Παιδεία στα Μέσα, μέσα από εμπειρικές έρευνες στα κοινωνικά Μέσα και αντικείμενο τις πρακτικές εκπαίδευσης στην τυπική και άτυπη εκπαίδευση.

5. Χάραξη Πολιτικής για την Παιδεία στα Μέσα, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις 8 Βασικές Ικανότητες για τη Δια Βίου Μάθηση (2006/962/EC), και προτροπή για εισαγωγή της Παιδείας στα Μέσα ως ένατης βασικής ικανότητας.

 H Διακήρυξη υπεγράφη στις 18 Ιανουαρίου 2011, και είναι ανοιχτή προς υπογραφή για όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη στην ιστοσελίδα http://www.declarationdebruxelles.be.

Πληροφορίες: 210 9098699, medialiteracy@iom.gr

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...