Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚαταγγελίεςΔιακήρυξη Πρόεδρου Τζ....

Διακήρυξη Πρόεδρου Τζ. Μπούς για την επετείο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας

greece.gif Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται μακρά φιλία, που έχει οικοδομηθεί επί κοινών αξιών και ακατάλυτης αγάπης για την ελευθερία. Την ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας υπογραμμίζουμε τους θερμούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών μας, αναγνωρίζουμε τους Ελληνοαμερικανούς που εμπλουτίζουν την κοινωνία μας και τιμούμε την επέτειο της σύγχρονης Ελλάδας.

Οι αρχαίοι Έλληνες εμπιστεύτηκαν στους πολίτες τους το δικαίωμα του κυβερνάν, και πίστεψαν στην δύναμη της ελευθερίας να προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Πολλοί από τους θεμελιωτές πατέρες των ΗΠΑ μελέτησαν την ελληνική ιστορία και εμπνεύστηκαν από τα δημοκρατικά ιδεώδη κατά την εκπόνηση του συντάγματός μας. Οι θεμελιωτές της σύγχρονης Ελλάδας έλαβαν την υποστήριξη της δικής μας νεαρής δημοκρατίας κατά την διακήρυξη της ανεξαρτησίας τους το 1821, και τα έθνη μας ήταν σύμμαχοι σε όλες τις μείζονες συγκρούσεις του 20ου αιώνα.

Σήμερα, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε από κοινού την ελευθερία στο παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, καθώς Ελληνικές και Αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται για να θέσουν τα θεμέλια της ειρήνης για τις μελλοντικές γενιές. Την ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εορτάζουμε την οικουμενικότητα της ελευθερίας και τους διαρκείς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Συνεπώς, Εγώ, ο George W. Bush, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δυνάμει της εξουσίας που μου εκχωρείται εκ του Συντάγματος και των νόμων των ΗΠΑ, διακηρύττω την 25η Μαρτίου 2007 ως Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας.

Καλώ όλους τους Αμερικανούς να εορτάσουν την ημέρα με τις προσήκουσες τελετές και δραστηριότητες. Σε επιβεβαίωση αυτών εναποθέτω το χέρι μου στο παρόν, την 21ου ημέρα του Μαρτίου, του 2007ου έτους του Κυρίου, και του 231ου έτους της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

πηγή:kalami

greece.gifΟ Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ηγείται των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου  που θα λάβουν χώρα στην Ουάσιγκτον, με αποκορύφωμα την επίσημη εορταστική εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Την Παρασκευή ο κ Δημήτριος θα έχει πρόγευμα με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου στο Σουδάν ελληνοαμερικανό Αντριου Νάτσιος, και στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλιγκτον.

 Θα ακολουθήσει η τιμητική εκδήλωση του Λευκού Οίκου επί τη ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, παρουσία του Προέδρου Τζορτζ Μπους, στην διάρκεια της οποίας θα μιλήσουν ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. 

Πριν από 114 χρόνια η πρώτη εθνική παρέλαση στη Νέα Υόρκη

greece.gifΚορυφαία εκδήλωση εθνικής υπερηφάνειας, ομοψυχίας και ανάτασης, αλλά και ευκαιρία μοναδικής προβολής των δυνάμεων του Ελληνισμού της ευρύτερης περιοχής της Ν. Υόρκης, αποτελεί η πλέον γνωστή ομογενειακή παρέλαση της Ν. Υόρκης που διοργανώνεται εδώ και 69 χρόνια.

 Μολονότι ως επίσημη χρονολογία διοργάνωσης της εθνικής παρέλασης θεωρείται το έτος 1938, εντούτοις Ελληνική παρέλαση στη Νέα Υόρκη είχε πραγματοποιηθεί πριν από 114 χρόνια, το έτος 1893. Σύμφωνα με έρευνα του Ν. Νικολιδάκη, πρώην Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, για την ημέρα αυτή δεν είχε ζητηθεί ειδική άδεια από την πολιτεία, όπως επιβάλλεται σήμερα για την 5η Λεωφόρο, η ομογένεια, πάντως, για λόγους προβολής της ζήτησε επίσημα – σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των New York Times – από το Δήμαρχο της Νέας Υόρκης να υψωθεί στο Δημαρχείο της πόλης η Ελληνική σημαία, για να τιμηθεί η εθνική γιορτή των ελαχίστων ομογενών στην πόλη.

 Η αλληλογραφία μεταξύ Δημαρχείου και του προέδρου του σωματείου, τότε, των Ομογενών «Αθηνά», και εκδότη της εφημερίδας «Ατλαντίς» στη συνέχεια, Σόλωνα Βλαστού, είναι αποκαλυπτική και απολαυστική συνάμα, όπως την παρουσιάζει το άρθρο των New York Times, στις 6 Απριλίου 1893: «Ευχαρίστως αποδεχόμεθα την τιμητική σας πρόταση, και θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να ανταποκριθώ σ’ αυτήν», αναφέρεται στην επιστολή του Δημάρχου Gilroy, «αλλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι δυνατόν να προμηθευθούμε Ελληνική σημαία».

Η άμεση απάντηση – ανταπόκριση του Σ. Βλαστού λύνει το θέμα και οι New York Times, πληροφορούν και ενημερώνουν τους νεοϋορκέζους με τον χαρακτηριστικό τίτλο του άρθρου «Greece’s Independence Day – That is why the Greek Flag is floating over City Hall», να μην εκπλαγούν για ποιο λόγο την 6η Απριλίου 1893, με το παλαιό ημερολόγιο, κυματίζει η ελληνική σημαία στο Δημαρχείο. Το έτος αυτό, και πάλι από τους New York Times- «μια δεύτερη σημαία κυματίζει μπροστά από το Relmer’s Hall, 475 Pearl street, όπου 300 Έλληνες συγκεντρώθηκαν να γιορτάσουν την ημέρα αυτή».

 Ύστερα από μια ομιλία του Σ. Βλαστού, «παρέλασαν στην Broadway μέσω των οδών Chambers και Canal». Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εφημερίδα, «αφού πήραν το υπέργειο τρένο της εποχής, ήρθαν στην ελληνική εκκλησία ( Ευαγγελισμός), στην 53η οδό μεταξύ 8ης και 9ης λεωφόρου, όπου έγινε η δοξολογία». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημοσιογράφος παρακολουθεί και περιγράφει στη συνέχεια και το υπόλοιπο πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο οι 300 Έλληνες επιστρέφουν στο Relmer’s Hall, παρελαύνοντας μέσω των οδών Roosevelt, Water, Oliver, Chatham Square και Worth street.

Το ότι η Εθνική παρέλαση αποτελεί το σημαντικότερο ομογενειακό γεγονός κάθε έτους για την προβολή του Ελληνισμού των ΗΠΑ, αλλά, και το ότι, κατ’ επέκταση, σκοπός είναι η προβολή της Ελλάδας, φαίνεται από το πλήθος των δημοσιευμάτων σε ομογενειακές εφημερίδες με ολοσέλιδα αφιερώματα και με ευχές οργανισμών, συλλόγων, σωματείων και ιδιωτών. Αποδεικνύεται επίσης, ακόμα περισσότερο, ότι καταβάλλεται ξεχωριστή προσπάθεια προβολής, από τα δημοσιεύματα των αμερικανικών εφημερίδων και κυρίως των New York Times.

Η εφημερίδα αυτή παρακολουθεί σε ετήσια βάση το γεγονός αυτό το οποίο προβάλλει πολλές φορές ακόμα και σε πρωτοσέλιδά της, δείγμα και αυτό της καλής πρόσβασης που είχε η ομογένεια στα μεγάλα αμερικανικά έντυπα, όπως διαπιστώνει ο κ. Νικολιδάκης. • Ηχηρά ονόματα μεταξύ των Grand Marshals της παρέλασης της Νέας Υόρκης τον περασμένο αιώνα Γι\’ αυτό, δεν είναι τυχαίο το ότι στα 69 χρόνια διεξαγωγής της εθνικής -όπως επίσημα χαρακτηρίζεται- παρέλασης, καταβάλλεται ετησίως μεγάλη προσπάθεια ώστε στο «σώμα» των Grand Marshals να περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα προσωπικοτήτων από την πολιτική σκηνή της Αμερικής και από την Ελλάδα, αλλά και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Κύριο μέτρο επιτυχίας, κάθε φορά, της παρέλασης μπορεί να θεωρηθεί η συμμετοχή τέτοιων προσωπικοτήτων σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μαζική συμμετοχή κόσμου. Απόδειξη τούτου, όπως αναφέρουν ομογενειακές και αμερικανικές εφημερίδες της εποχής, είναι ότι μεταξύ των υψηλών καλεσμένων που έλαβαν μέρος σε διάφορες παρελάσεις, περιλαμβάνονται ο στρατηγός John Daniel ( 23 Μαρτίου 1941), ο πρίγκιπας Πέτρος και η σύζυγός του πριγκίπισσα Ειρήνη (3 Απριλίου 1948), ο δήμαρχος Ο’Dwyer (25 Μαρτίου1949), ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης Impellitteri (30 Μαρτίου 1952), o στρατηγός Roger Browne (27 Μαρτίου 1955), ο βουλευτής Jacob Javits (31 Μαρτίου 1957), ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην παρέλαση της 23ης Απριλίου 1961 και πλήθος άλλοι επιφανείς, Αμερικανοί και Ελληνοαμερικανοί.

 Η εκτίμηση του ηρωισμού των Ελλήνων κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο από την αμερικανική κοινή γνώμη, αναδεικνύεται επίσης μέσα από τα δημοσιεύματα της εποχής για την παρέλαση. Έτσι, οι παρελάσεις των ετών 1942 έως και 1947 τυγχάνουν εκτενέστατων δημοσιευμάτων, τα οποία συνοδεύονται μάλιστα και με πρωτοσέλιδες φωτογραφίες από την παρέλαση. Σημαντικό, επίσης, στοιχείο προβολής, καταγράφεται το γεγονός ότι, στις 25 Μαρτίου 1931 η δοξολογία θα γίνει στον περίλαμπρο Καθεδρικό ναό St. John, του Μανχάταν, ο οποίος θα παραχωρηθεί από τον καθολικό Αρχιεπίσκοπο για το σκοπό αυτό, αφού δεν είχε ακόμη κτισθεί ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας στη Ν. Υόρκη.

 Τριάντα σωματεία και οργανισμοί θα παρελάσουν προς την εκκλησία που έγινε η δοξολογία, με τις σημαίες τους και τα εμβλήματα των συλλόγων τους και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί δεξίωση στο πολυτελές ξενοδοχείο St. Moritz.

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...

Το Πάσχα Πασκαλιά Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη Πλατανιάς & Βογατσικού…

Το Πάσχα Πασκαλιά και η Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο εκ των κατοίκων της περιοχής συρρέουν στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο για να Ανάψουν την λαμπάδα στο Άγιο Νικόλαο και να κάνουν το τάμα στην πανάγια και στον Ιησού Χριστού να λέμε...