Ανιχνεύοντας την κοινωνία των ανθρώπων μέσα από τη φιλοσοφία, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει τη διάλεξη ενός σημαντικού Έλληνα ακαδημαϊκού, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Φιλοσοφία και Κοινωνία».
Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη διάλεξή του με θέμα «Ανατομία Ήθους και Πολιτικής».
Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση θα λάβει χώρα στις 22 Απριλίου στις 6 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου (Ιταλία) και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Χρημάτισε Πρόεδρος διεθνών επιστημονικών Ενώσεων, Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
Έχει δημοσιεύσει 370 επιστημονικές εργασίες και 40 βιβλία σε διάφορες γλώσσες.
Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος διατυπώνει δημόσιο λόγο πάνω από 50 χρόνια, τόσο διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο, όσο συγγράφοντας βιβλία και αρθρογραφώντας στον ελληνικό τύπο.
Μία από τις μεγάλες του αγάπες είναι η γλώσσα και η ποιοτική χρήση της.
Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης έχει αναφερθεί στον Θεοδόση Τάσιο λέγοντας ότι «περπατάει στα μονοπάτια της γλώσσας, αναδεικνύοντας θέματα χρήσεως και καταχρήσεως της γλώσσας, στιγματίζει τις κακόζηλες χρήσεις που αναδύονται, ενώ διατυπώνει άποψη για τη συγκρότηση της σχολικής γραμματικής και θέσεις για τον τονισμό».
Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι ένας φιλόσοφος-διανοητής, έχοντας μέχρι σήμερα δημοσιεύσει ένα πλήθος από φιλοσοφικά κείμενα. Πολύτιμη είναι η δράση του στο πλαίσιο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, αφού υπήρξε ο ιδρυτής της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ), με σκοπό τη διάδοση ιστορικών γνώσεων γύρω από τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων.
Η δεύτερη αυτή διάλεξη του Κύκλου «Φιλοσοφία και Κοινωνία» ξεκινά με τη διερεύνηση της ρίζας του ηθικού ενεργήματος κατά τη δόμηση του Εγώ, καθώς και ως πηγής ηδονής στο πλαίσιο της Αυτοσυντήρησης και της Αυτοεπιβεβαίωσης του Είναι.
Γίνεται αναφορά στους δείκτες ηθολογικής επάρκειας της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, ενώ διερευνώνται και οι ηθικές συνιστώσες του Πολιτικού ενεργήματος.
Τέλος, παρουσιάζεται πολιτική πρόταση 15-ετούς Σχεδίου Ηθοπαιδείας.
Όπως τονίζει ο ομιλητής, «το αντικείμενο αυτής της διάλεξης είναι βασικής σημασίας για τη διερεύνηση των επιμέρους θεμάτων των ανθρωπίνων κοινωνιών, αφού το ηθικό ενέργημα γεννάται πάνω στις σχέσεις του Εγώ με τον Άλλον, προκειμένου να απαρτίσουν Κοινωνίαν.
Ενώ στα μεγαλύτερα κοινωνικά σύνολα, οι σχέσεις αυτές μεγεθυνόμενες συνιστούν το πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό άλλωστε, ηθική και πολιτική εξετάζονται από κοινού σε αυτήν τη διάλεξη».
Η ανάλυση ξεκινάει από μιαν απόπειρα ερμηνείας του ηθικού ενεργήματος ήδη από τη βρεφική ηλικία όπου το Εγώ συνοικοδομείται από τον Άλλον (τη «Μητέρα»), ενώ και αργότερα ο Άλλος θα είναι ο υποστασιακός καθρέφτης του Είναι.
Παράλληλα, ο Άλλος θα είναι ο συν-εργός και αλληλ-έγγυος στα επιβιωτικά αγαθά δι’ όλου του βίου. Έτσι διμερώς και αδιάσπαστα γεννιέται και στηρίζεται η Φιλαλληλία. Αναγνωρίζεται δηλαδή η Αυτονομία του ηθικού ενεργήματος, αντί για την απλή υπακοή σε εξωγενείς Κανόνες.
Εντοπίζονται όμως αμέσως κι όλες οι εσωτερικές Αντιφάσεις και το πλήθος των ηθικών διλημμάτων—η αναίρεση των οποίων ( εάν και όταν γίνεται) θα συνιστά κατ-Όρθωμα του Προσώπου. Διερευνάται επίσης μια φυσιοκρατική εξελικτική εκδοχή της Ηθικής, και παρουσιάζονται κριτικές θεωρήσεις πρόσφατων επιστημονικών ευρημάτων πρωτοηθικής στη συμπεριφορά των ζώων.
Αναγόμενος τώρα ο ομιλητής από τα Άτομα στις Ομάδες, θα αναφερθεί στο στέριωμα της Ηθικής στις ανθρώπινες Ομάδες, μέσα στην Προϊστορία.
Εξετάζονται κατόπιν μια σειρά σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα—πρόκληση για τις ηθικές επιλογές του Ατόμου, όπως λ.χ. ο εθελοντισμός, ο διαχειρισμός των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και οι μηχανισμοί που διέπουν τις δράσεις Επιχειρησιακής Υπευθυνότητας, κ.ά.
Έτσι, η ανάλυση φθάνει στη μελέτη του φαινομένου της Πολιτικής, ξεκινώντας απ’ την απαρίθμηση και τον σχολιασμό των (θεωρητικώς αναμενομένων) δυσχερειών πραγμάτωσης της πολιτικής πράξης. Γίνονται σύντομες διερευνήσεις του μηχανισμού των Εξουσιοδοτήσεων, του προβλήματος των ελάχιστων Δικαιωμάτων, της όξυνσης του ηθικού προβληματισμού μέσα στον εν Τεχνολογία βίον, καθώς και του βασικού ηθοπολιτικού ζητήματος του Περιβάλλοντος.
Τέλος, σαν είδος πρακτικών εφαρμογών της θεωρίας, γίνονται και μερικές αναφορές σε γενικά πολιτικά προβλήματα στο «Βασίλειον της Δανειομαρκίας», όπως λέει ο ομιλητής.
Ο Θεοδόσης Τάσιος, προσωπικότητα με πλούσια επιστημονική δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, καταθέτει στις 22 Απριλίου, τις πολύτιμες γνώσεις του πάνω στο σημαντικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα του ήθους και της πολιτικής, επιχειρώντας μια ανατομία τους.
Ελάτε στην εκδήλωση του Megaron Plus για να ακούσετε τις απόψεις του και να συνομιλήσετε μαζί του!
Την Πέμπτη 22 Απριλίου 2010
Ώρα έναρξης 6 μμ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.