Ομάδα ερευνητών, δικαστών και δικηγόρων ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να αποφυλακιστούν κρατούμενοι με χαμηλές ποινές ή όσοι βρίσκονται προς το τέλος έκτισης της ποινής τους.
Στόχος να αποσυμπιεστούν οι φυλακές ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους
Στην Ελλάδα προς το παρόν εκτός από μια σειρά μέτρων από τα οποία εξαιρείται το βασικότερο δηλαδή η αποφυγή του μεγάλου συνωστισμού, δεν υπάρχει καμία ανάλογη πρωτοβουλία ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τις καθ’ ύλην αρμόδιες επίσημες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα μέτρα αυτά ήδη λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού εντός των Καταστημάτων Κράτησης, λόγω του υπερπληθυσμού. Άλλωστε είναι δεδομένο πως ένα κρούσμα μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη εξάπλωσή του με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Επίσης σχετικό αίτημα αποσυμφόρησης των φυλακών της Ελλάδος προϋπάρχει σύμφωνα και με τις σχετικές εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων όπως συνδικαλιστικών ενώσεων υπαλλήλων των Καταστημάτων Κράτησης της Χώρας μας, καθώς και κρατουμένων με υποβολή σχετικών υπομνημάτων προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Στη χώρα μας η κυβέρνηση φαίνεται πως καταλήγει σε μέτρα που εισηγήθηκε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου και τα οποία – κατά αρχική εκτίμηση- οδηγούν σε αποφυλάκιση περίπου το 20% των κρατουμένων (εξαιρούνται βαριά αδικήματα τα λεγόμενα ειδεχθή, όπως ναρκωτικά, ανθρωποκτονίες, τρομοκρατία, βιασμοί κλπ).
Συγκεκριμένα αναμένεται να αποφυλακιστούν:
Όλοι οι κρατούμενοι που έχουν υπόλοιπο 12 μηνών (ανεξαρτήτως ύψους ποινής) στον πραγματικό χρόνο έκτισης της συνολικής ποινής τους,.
Αποφυλακίζονται, επίσης, όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 έτη και κάθειρξη 5 έτη (δηλαδή και για κακούργημα με αυτή την ποινή) εφόσον έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινής για σχεδόν όλα τα αδικήματα: π.χ οικονομικά φορολογικά, κλοπές, ελαφρά ναρκωτικά κλπ.
Πιθανότατα ειδικά για τα οικονομικά εγκλήματα θα ενταχθούν οι ποινές έως 8 έτη κάθειρξης.
-Επίσης, αποφυλακίζονται, όλοι οι κρατούμενοι άνω των 65 ετών για ανάλογα αδικήματα και ποινές, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής τους
Μια κρατούμενη, πέθανε, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί στις γυναικείες φυλακές Θήβας από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.
Η γυναίκα ήταν σε σχετικά νεαρή ηλικία (42). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αυτή τη στιγμή επικρατεί ένταση σε πτέρυγα των φυλακών με τις κρατούμενες να διαμαρτύρονται.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε το θάνατο της κρατούμενης: «Σήμερα το πρωί (09-04-2020) 42χρονη κρατούμενη του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών, διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε τοπικό Νοσοκομείο, όπου κατέληξε. Διενεργείται έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου της, ο οποίος σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του ιατρού του Καταστήματος Κράτησης αποδίδεται σε παθολογικά αίτια»
Λάππας: Θανάτους περιμένει η Κυβέρνηση στις φυλακές για να δράσει;
Ο σημερινός θάνατος μιας κρατούμενης στη φυλακή Θήβας και η αναταραχή που ακολούθησε, ανέδειξαν ακόμα μια φορά την εκρηκτική και συνάμα επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές την ώρα της μάχης κατά της πανδημίας.
Έγκυροι φορείς, τόσο διεθνείς (CPT, Επίτροπος Ανθρ. Δικαιωμάτων του Συμβ. της Ευρώπης) όσο και ελληνικοί (ΔΣΑ, Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, Ελλ. Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), έχουν εκφράσει την αγωνία τους για το συνωστισμό των κρατουμένων εν μέσω πανδημίας και έχουν προτείνει δραστικά μέτρα εκτόνωσης. Ακόμα και το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης της Ε.Ε. (6.4.2020) ασχολήθηκε με την αντιμετώπιση της πανδημίας στις φυλακές.
Αντίθετα η κυβέρνηση πνίγεται στις παλινωδίες της: αρχικά με συντονισμένες διαρροές έκανε λόγο για αποσυμφόρηση αλλά τελικά φαίνεται να υπαναχωρεί, φοβούμενη προφανώς το πολιτικό κόστος και δεν φαίνεται να έχει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κρατουμένων και των εργαζομένων στα καταστήματα κράτησης.
Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση:
– Να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αν προτίθεται να προχωρήσει σε λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
– Να δηλώσει εάν υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις φυλακές.