Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήενεργειακάΔΕΔΔΗΕ, με την...

ΔΕΔΔΗΕ, με την είσπραξη των 150 εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ως προκαταβολή «έξυπνους μετρητές.

Πρόκειται για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών σε 7,5 εκατομμύρια παροχές στη χαμηλή τάση. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1,2 δισ. ευρώ αλλά όπως γίνεται συνήθως, στην πορεία θα αυξηθεί. Η εκταμίευση θα γίνει σε δύο φάσεις, για την πρώτη από τις οποίες ο ΔΕΔΔΗΕ θα χρησιμοποιήσει το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η πρώτη φάση θα τελειώσει το 2026 και θα χρειαστεί δαπάνη 550-600 εκατομμυρίων και η δεύτερη περί το τέλος της δεκαετίας.

Μετά τη λύση της εκκρεμότητας με το Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω προσφυγής της ελβετικής Landis and Gyr, όπου στέλεχος σε ανώτερη θέση είναι η πεθερά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, Νταϊάνα Ρότζερς, σύμφωνα με όσα δηλώνει η ίδια στα κοινωνικά της δίκτυα η οποία έχει εργοστάσιο εδώ στην Κόρινθο και παράγει έξυπνους μετρητές.

έτσι μέχρι το τέλος του μήνα ο ΔΕΔΔΗΕ θα ζητήσει την κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών από τους 4 «μνηστήρες» που πλέον ‘τρέχουν’ στη διαδικασία και θα μοιραστούν το έργο. Στο παιχνίδι έμειναν τελικά Αμερικανοί και Γάλλοι μετά από έντονο παρασκήνιο που είχε και πολιτικές εκφάνσεις με παρεμβάσεις Πρεσβειών.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ έχουν προκριθεί τέσσερα σχήματα: Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL (modems και παρεμφερής εξοπλισμός).

Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh. Σύμφωνα με πληροφορίες που κυλοφορούν στην πιάτσα αυτή θα είναι η εταιρεία που θα πάρει το «Χρυσό φιλέτο».

Η γνωστή στον χώρο σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., έχει κατέβει στο διαγωνισμό από κοινού με την γαλλική Oracle France SAS. Και η εντελώς άγνωστη μέχρι τώρα ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.

Η πρώτη μεγάλη μάχη θα δοθεί στις αρχές του 2024, οπότε ένας στους τέσσερις θα κοπεί για να μείνουν οι άλλοι τρείς.

Υπάρχει όμως μία σημαντική λεπτομέρεια στο διαγωνισμό που θα κρίνει πολλά και εκεί θα δοθεί η δεύτερη μάχη: μετά την παράδοση των πρώτων 500.000 μετρητών, για κάθε επόμενη «παρτίδα» θα διενεργούνται εσωτερικοί διαγωνισμοί, ανάμεσα στους τρεις αναδόχους που θα μείνουν.

Συνεπώς στους τρείς, ο ένας θα κερδίζει και οι άλλοι δύο θα μένουν εκτός, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η θυγατρική του ελβετικού ομίλου Landis and Gyr έχει προειδοποιήσει ότι θα φύγει από την Ελλάδα κλείνοντας το εργοστάσιο στην Κόρινθο.

Υπάρχει όμως και η έντονη φημολογία ότι θα «χρυσωθεί το χάπι» με την ανάθεση έργου εν είδει υπεργολάβου στο εργοστάσιο των Ελβετών.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...