Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Γ. Σγουρός στο Κανάλι Ένα: Χάθηκαν 350 εκατ. για την πολιτιστική ανάπτυξη του Πειραιά

Τη χρυσή ευκαιρία να αποκτήσει πολιτιστική ταυτότητα, μέσω μεγάλων έργων, μουσείων, συνεδριακών κέντρων, αρχαιολογικών χώρων κλπ και μάλιστα χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχασε ο Πειραιάς με την ουσιαστική κατάργηση του μνημονίου συνεργασίας που είχε υπογράψει η ΟΛΠ ΑΕ επί Ανωμερίτη με την Περιφέρεια Αττικής.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής και νυν επικεφαλής του συνδυασμού “Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής” στο περιφερειακό συμβούλιο, Γιάννης Σγουρός, μιλώντας στο Κανάλι 1 και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» με τον Νίκο Παρασκευά και την Κωνσταντίνα Πετούση.

Όπως είπε ο κ.Σγουρός, το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράφει το 2012 προέβλεπε την πολιτιστική ανάδειξη του Πειραιά για την προσέλκυση και παραμονή τουριστών και είχε διασφαλισμένους πόρους ύψους 135 εκατ ευρώ από την ΕΕ.

Όταν το 2016 ο ΟΛΠ από ΝΠΔΔ μετετράπη σε ΝΠΙΔ και στη συνέχεια σε Ανώνυμη Εταιρεία της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών πουλήθηκε στην Κόσκο, το μνημόνιο αυτό κατέρρευσε αφού ο ένας φορέας δηλ ο ΟΛΠ δεν υπήρχε ως νομικό πρόσωπο.

Αντί να πιεστεί η Κόσκο ώστε στο μάστερ πλαν που κατέθεσε να περιλαμβάνει το πολιτιστικό αυτό κομμάτι για να γίνει ο Πειραιάς ελκυστικός στους τουρίστες, αφέθηκε να κάνει ότι θέλει και να προχωρήσει μόνο τα έργα που την συνέφεραν και για τα οποία δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε ένα ευρώ διότι είναι χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση και να απαιτήσει να χρηματοδοτήσει η Κόσκο κάποιες επενδύσεις μεταξύ των οποίων και οι συγκεκριμένες που προέβλεπε το μνημόνιο συνεργασίας Ανωμερίτη – Περιφέρειας.

Ο κ. Σγουρός πρόσθεσε ότι έθεσε το θέμα στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο και ενώ οι περισσότερες πλευρές συμφώνησαν στο ότι θα έπρεπε να δοθεί βαρύτητα στη δημιουργία έργων που θα καταστήσουν τον Πειραιά πόλο πολιτιστικής έλξης, ο Περιφερειάρχης το άφησε να αιωρείται ως ευχολόγιο χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη στο μάστερ πλαν της ΟΛΠ ΑΕ.

Ο κ. Σγουρός είπε ακόμα ότι είναι στον αέρα η δεύτερη φάση των έργων της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, δεδομένου ότι η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε αλλά η κ. Δούρου για να το πετύχει αυτό χρησιμοποίησε και τα χρήματα της δεύτερης φάσης, με αποτέλεσα σήμερα να μην υπάρχουν κονδύλια για να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα έργα.

Ήδη οι δήμοι Μοσχάτου και Καλλιθέας διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση αυτή, αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν χρήματα.

Θα πρέπει η όλη διαδικασία να γίνει από την αρχή και φυσικά είναι χρονοβόρα. Για να μη πει κάποιος ότι υπάρχουν χρήματα ας ανατρέξουμε, συνέχισε ο κ Σγουρός, στο πακέτο 2021-2027 του ΕΣΠΑ, στο οποίο δεν εντάσσεται το συγκεκριμένο έργο αλλά και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν προβλέπεται ούτε ευρώ για την συνέχιση του. Από κει και πέρα αν δεν βρεθούν χρήματα το έργο θα μείνει μισό και για να ξεκινήσει η δεύτερη φάση θα περάσουν τουλάχιστον 4 με 5 χρόνια.

Χαρακτηριστικά ο κ. Σγουρός είπε ότι το μάστερ πλαν της ΟΛΠ ΑΕ προβλέπει ετεροβαρή ανάπτυξη σε σχέση με τον Πειραιά ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος επιβολής και παρακολούθησης των όρων που έχει θέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Πήγαν πίσω οι εκλογές στην ΕΟΑ

Ο κ. Σγουρός όμως δεν ξέχασε και την αθλητική του ιδιότητα αφού επί χρόνια διετέλεσε πρόεδρος αθλητικών σωματείων, ομοσπονδιών κλπ. Έτσι αποκάλυψε ότι η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων αποφάσισε μόλις χθες ότι οι εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο του 2021, μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, δηλ μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, αν γίνουν.

Σε περίπτωση που δεν γίνουν θα πάνε ακόμα πιο πίσω χρονικά. Σε αυτό το θέμα, υποστήριξε ο κ. Σγουρός, θα πρέπει να πάρει θέση η Πολιτεία και ο αρμόδιος υπουργός κ. Αυγενάκης γιατί από αυτή την υπόθεση, όπως εκτίμησε, η κυβέρνηση θα έχει μεγάλο κόστος.

Αναφερόμενος στις εκλογές της Ομοσπονδίας Μπάσκετ που θα γίνουν τον προσεχή Οκτώβριο είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι πρώην αθλητές και πρωταθλητές του μπάσκετ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι θέσεις αυτές απαιτούν πολλή δουλειά, αφοσίωση και δεν έχουν οικονομικό όφελος.

Τέλος, ο κ. Σγουρός είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί ο σωματειακός αθλητισμός παρόλο που από τα συνοικιακά σωματεία έχουν βγει μεγάλοι πρωταθλητές ενώ ανακαλύπτονται και μεγάλα ταλέντα όπως ο Αντετοκούμπο. Για αυτό το λόγο, συνέχισε, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει χρήματα και να στηρίξει τα σωματεία ή να βρει έναν τρόπο να περάσει τον σωματειακό αθλητισμό στην τοπική αυτοδιοίκηση.kanaliena

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Με φόρα έρχεται ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση. 

Έντονα με το διψήφιο νούμερο στις κάλπες, με την τέταρτη θέση στο συνολικό αποτέλεσμα και με την τρίτη θέση, μη σου πω τη δεύτερη, στην Βόρεια Ελλάδα. ΣΤΗΝ Βόρεια Ελλάδα ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση , όπου ΤΟ ποσοστό θα είναι 27 της...

Το Κυπριακό ΔΕΝ ”λύθηκε” Ιούλιο 1974… Η Ομογένεια ΗΠΑ, να πράξει.

ΗΠΑ, 2024... Είναι εντυπωσιακή η απραξία-αφωνία του Ελληνισμού ΗΠΑ γιά τα 50 χρόνια από την εισβολή-κατοχή στην Κύπρο, Ιούλιο 1974. Γιά 50 χρόνια παράνομη κατοχή, από την Τουρκία, ποσοστού εδάφους 37% της Κύπρου. Η αφωνία, η απραξία ειδικά των ''ομογενειακών μας Οργανώσεων''...

Η AstraZeneca το νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, μετά από ομαδική αγωγή, στην εταιρεία.

Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων (τον περασμένο Μάρτιο) να αποσύρει εθελοντικά την άδεια κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μόλις χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας ότι το εμβόλιο δεν φέρει πλέον άδεια χρήσης. Σημειώνεται ΟΤΙ πως...

Eντυπωσιακή… ΑΠΟΤΥΧΙΑ: Απόδημοι, επιστολική ψήφος.

Ανανεωμένο) Τελικό: 202.556 οι εγγραφές γιά επιστολική ψήφο. Οι περισσότεροι (153.322) είναι κάτοικοι Ελλάδας. 49.234 οι εκτός Ελλάδας που εγγράφηκαν συνολικά, από 128 χώρες. Ποσοστό 84.6% είναι στην δυτ. Ευρώπη, νεομετανάστες βασικά. Οι 49.234 αντιστοιχούν: Ευρώπη: 41.680 (84,6%)... Β. και Ν. Αμερική:...