Το Σάββατο 7 Αυγούστου 2010 , θα πραγματοποιηθεί η «Γιορτή Φασολιού».
Το καταπράσινο Σισάνι, γνωστό για τα φασόλια του, βρίσκεται 55χιλ από την Κοζάνη, στα όρια του νομού Καστοριάς.
Μια μαγευτική περιοχή μέσα στη φύση, με πραγματικά ειδυλλιακή θέα.
Το χειμώνα το τοπίο συνθέτει μια μαγική χιονισμένη εικόνα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί μια καταπράσινη όαση. H λίμνη έρχεται να συμπληρώσει το ήδη μαγευτικό τοπίο .
Σημαντική εκδήλωση του χωριού αποτελεί η «Γιορτή Φασολιού» που πραγματοποιείται κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο του Αυγούστου., όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο χωριό για να απολαύσει την παραδοσιακή φασολάδα.
Η εκδήλωση, θα γίνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο «Μεριά», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σισανίου.
«Το φασόλι Σισανίου, που είναι η κύρια καλλιέργεια των κατοίκων της περιοχής, έχει καταστεί πλέον το γευστικότερο προϊόν σ’ όλη τη χώρα», κάθε χρόνο η προσέλευση του κόσμου ξεπερνάει τις 3.000.
«Φέτος, 20 τεράστια καζάνια περιμένουν τους επισκέπτες για ν’ απολαύουν τη γευστική φασολάδα εντελώς δωρεάν, αλλά και το ειδυλλιακό τοπίο της περιοχής και να γλεντήσουν σε ένα ξέφρενο παραδοσιακό γλέντι μέχρι το πρωί της Κυριακής.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 6.30 το απόγευμα και… μην ξεχάσετε το επανοφώρι!
Στο Σισάνι καλλιεργούνται πάνω από 300 στρέμματα με φασόλια, τα οποία γίνονται ανάρπαστα σε χρόνο ρεκόρ από τους καταναλωτές.
Το Σισάνι Κοζάνης, είχε διαίτερη ανάπτυξη στην η περιοχή από τα βυζαντινά χρόνια.
Τον 11ο αιώνα ήταν έδρα της Επισκοπής Σισανίου, με δικαιοδοσία όλο το Βόιο.
Η Επισκοπή Σισανίου ήταν σημαντικό θρησκευτικό κέντρο, διέθετε πολυτελή σταυρόσχημο ναό με τρούλο μεγέθους 36Χ23 μέτρα, που εντάσσεται στους μεγάλους επισκοπικούς ναούς της Μακεδονίας του 11ου αιώνα.
Δίπλα στα ερείπια του ναού βρίσκεται η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κτισμένη το 1662, οπότε και αγιογραφήθηκε με ιδιαίτερα ωραίες και πρωτότυπες αγιογραφίες.
Οι τέσσερις μαρμάρινες κολόνες που στηρίζουν την Αγία Τράπεζα είναι όλες διαφορετικές μεταξύ τους.
Για την αρχαία πόλη του Σισανίου ο φιλόλογος και ιστορικός Μαργαρίτης Δήμιτσας αναφέρει:
«Εν τη θέση ταύτη, υπήρχε πόλις τις αρχαία, άγνωστος ημίν αλλαχόθεν. Η δε άγνωστος αυτή πόλις ην Ελληνική, έχουσα διοργάνωσιν ομοίαν τη εν Ελλάδι και Πελοποννήσω πόλεων.»