Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟμογενειακάΓιορτή των Ελληνικών...

Γιορτή των Ελληνικών (α)Γραμμάτων

treis ierarxesΤου Δημήτρη Ρομποτή*

Των Τριών Ιεραρχών Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων (υποθέτω πέραν της αλφαβήτου) και ως είθισται, εδώ στην …ωμογένεια τουλάχιστον, μας πιάνει για μια μέρα η έγνοια περί της ελληνικής παιδείας, ένα θέμα που έχει προ πολλού πάψει «να πονάη» για τον απλούστατο λόγο ότι αν δεν είναι ανύπαρκτο έχει καταστεί ανώδυνα ανενεργό, σαν απονευρωμένο δόντι.

Βέβαια οι σχετικές τελετές θα γίνουν, οι επώδυνα ανούσιοι και υπερπλήρεις από κλισέ λόγοι θα ακουστούν κατά κόρον, οι εναπομείναντες μαθητές των απομεινάντων «ελληνικών» σχολείων θα χασμουρηθούν βαριεστημένα μαζί με τους δασκάλους και όλοι θα μείνουν στο τέλος με την καθησυχαστική σιγουριά ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνη να τους βγάλη από τον λήθαργο (και τα παχυλά μισθολόγια κάποιους μέχρι να συνταξιοδοτηθούν μήπως και ξεμαγαρίσει ο τόπος).

Η ελληνική παιδεία στις ΗΠΑ είναι σαν τη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών, κάθετος, Ελληνικών Γραμμάτων: εκτός θέματος!
Οπως σε καμμία βαθμίδα της διδασκαλίας, ούτε κάν ανήμερα της γιορτής, δεν αναφέρεται πουθενά λέξη για το τί είπαν τέλος πάντων αυτοί οι άνθρωποι πριν γίνουν άγιοι, τί είναι αυτό που τους καθιστά προστάτες της ελληνομάθειας, έτσι και από το διδακτικό πρόγραμμα πουθενά δεν προκύπτει τί είναι αυτό που το καθιστά ελληνικό (όχι ελλαδικό) και τί χρησιμότητα έχει για κάποιον που γεννιέται και μεγαλώνει Αμερικανός ελληνικής καταγωγής.

Αυτά είναι ψιλά γράμματα με τα οποία ουδείς «ειδικός» ασχολείται, αφού υπάρχουν πιο σοβαρά, όπως η Εθνική Παρέλασις της 29ης Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο και για το αν οι επίσημοι θα μείνουν μέχρι το τέλος (συνήθως το σκάνε λίγο μετά την έναρξη. Κορόιδα είναι;).

Α, και αν θα γίνη σημαιοστολισμός κατά μήκος του δρόμου μαζί με τα γαλανόλευκα μπαλόνια που θα πανηγυρίζουν «άουρ νέισον’ς μπέρθντέυ» πριν ξεχυθούν στους αιθέρες ως έπεα πτερόεντα… (Σχετικά με την ελληνική παιδεία εν Αμερικές θα επανέλθω σύντομα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία από τον ιδιωτικό τομέα, παρακαλώ, που ενδέχεται να σηματοδοτήση πραγματική επανάσταση!
Αναμείνατε στους υπολογιστές σας …)

Παραμένοντας στον χώρο της ομογένειας να αναφέρω και μια άλλη εξέλιξη, σημαντική σε επίπεδο συμβολισμών. Υστερα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων ο Δήμος Νέας Υόρκης αποφάσισε να ονομάση το τμήμα της 33ης οδού, μεταξύ Ντίτμαρς και 23ης Λεωφόρου στην Αστόρια, σε «Archbishop Iakovos Way» προς τιμήν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.

Στο τμήμα της συγκεκριμένης οδού βρίσκεται ο μεταβυζαντινού και ταυτόχρονα προμοντέρνου ρυθμού Ελληνορθόδοξος Ναός της Αγίας Αικατερίνης και απέναντί του ένα ισλαμικό κέντρο με δίπλα του ακριβώς το μεγαλοπρεπές κτίριο του Συλλόγου Κρητών «Μίνως» (με την επίσης μεγαλοπρεπή αυλή του που λειτουργεί τα καλοκαίρια ως ψησταριά).

Το πολυσύχναστο κομμωτήριο/κουρείο του Αγγελου, νομίζω, επίσης βρίσκεται εκεί κοντά εντείνοντας – για ποιό λόγο δεν γνωρίζω ακριβώς – τους συμβολισμούς. Τα ονομαστήρια θα γίνουν επισήμως 28 Μαρτίου το μεσημέρι, παραμονή της παρελάσεως, παρουσίας επισήμων και επισκεπτών εξ Ελλάδος, ανάμεσά τους 200μελούς αντιπροσωπείας του «Ανατόλια» και του Αριστοτελείου από τη Θεσσαλονίκη (το ερώτημα είναι αν θα πάνε πίσω).

Θα προηγηθή, την ίδια μέρα, η αποκάλυψις του αγάλματος του Σοφοκλή στην Πλατεία Αθηνών, τελευταίο συμπλήρωμα σε ένα έργο που άρχισε πριν 30 χρόνια ως πρωτοβουλία ομογενών της περιοχής. Σήμερα οι Ελληνες έχουν εκλείψει από τον περί της πλατείας χώρο (έχουν πάει σε καλύτερες γειτονιές, δεν τους εξόντωσε κανένας) και τη θέση τους έχουν πάρει πολυάριθμα μέλη της παροικίας του Μπαγκλαντές με αποτέλεσμα το κομμάτι αυτό της πόλης να θυμίζη ανεξίτηλα και τη σημερινή Αθήνα!

Σχολιάζοντας την απόφαση του δήμου, ο πρωτεργάτης της όλης προσπάθειας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Πέτρος Γαλάτουλας, είπε με νόημα ότι είναι η πρώτη φορά που η πόλη τιμά ομογενή δίνοντας το όνομά του σε δρόμο της!

Ας ελπίσωμε ότι θα υπάρξη συνέχεια (και εγώ δικαιούμαι τέτοιας τιμής, γιατί να το κρύψωμε άλλωστε). Ωστόσο, έχω την εντύπωση ότι πιθανώς ο Ιάκωβος να τα έπαιρνε στο κρανίο επειδή η οδός είναι στην Αστόρια και όχι στο Μανχάταν. Χώρια που σε όχι πολύ μακρινή απόσταση υπάρχει μεγαλοπρεπής οίκος ευγηρείας της ΧΑΝΑΚ που φέρει το όνομά του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος πάντως, που είναι πιο ξύπνιος και πιο «σμουδ οπερέιτορ» σ’αυτά τα πράγματα, φρόντισε να κάνουν έδρα σπουδών προς τιμήν του στο Πανεπιστήμιο «Φόρνταμ» (από τα καλύτερα της Νέας Υόρκης). Σου λέει αν περιμένω από δαύτους προκοπή, την έβαψα. Αυτοί είναι ικανοί να κατεβάσουν και τη φωτογραφία μου από την Αρχιεπισκοπή, όπως του Γιώργου στο ΠΑΣΟΚ …

Εν τω μεταξύ, η κοινότητα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Οουάσινγκτων που έχει πιάσει το νόημα, διοργανώνει βραδυά κωμωδίας, 7 Φεβρουαρίου, με τον ανεπανάληπτο Αντζελο Τσαρουχά και τον Τζιμ Δαϊλάκη. Θα ακολουθήση μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με ντί τζέι…

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Αναρωτιέμαι, αυτοί που εμφανίζουν τον Κώστα Καραμανλή ως δυνάμει σωτήρα της «φιλελεύθερης παράταξης» και της Ελλάδος, παίρνουν λεφτά ή ναρκωτικά; Didn’t he have his chance and he blew it?

2) Είκοσι εννέα κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν …υπεράκτιες – off shore! Αυτοί ξέρουν!

3) Να χέσω μεσ’τη δημοκρατία σας! Είναι βουλευτής ο …Χαϊκάλης με 1.802 ψήφους και έξω ο Λεβέντης με 110.000!

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...