Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔελτία τύπου«1922: Ο Μέγάλος...

«1922: Ο Μέγάλος Ξεριζωμός »

λεύκωμα του “National Geographic” ο Νομάρχης Θεσ/νίκης Π.Ψωμιάδης  δήλωσε ,« Ευτυχώς που ο Αμερικανός δημοσιογράφος, όπως και δεκάδες άλλοι αλλοδαποί ανάμεσά τους και ο τότε Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Σμύρνη George Horton, είδαν και κατέγραψαν τα αίσχη που συνέβησαν στη μαρτυρική πόλη. Αυτά τα αίσχη, που κάποιοι άλλοι, Έλληνες στην καταγωγή, 85 χρόνια μετά, βάφτισαν απλά «συνωστισμό» στην προκυμαία της Σμύρνης και έτσι θέλουν να τα διδάξουν στα Ελληνόπουλα.» 

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νομάρχης  κατά την παρουσίαση του οπτικοακουστικού λευκώματος στη Μονή Λαζαριστών. Στην παρουσίαση χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χ.Οικονομίδης, ενώ για την έκδοση μίλησαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας προσφυγικών σωματείων Ελλάδας Αθανάσιος Λαγοδήμος και ο Διευθυντής του NATIONAL GEOGRAPHIC στην Ελλάδα Νίκος Μάργαρης.

 Ο Νομάρχης ευχαρίστησε τον κ. Μάργαρη και τους συνεργάτες του στο NATIONAL GEOGRAPHIC «γι’ αυτήν την πραγματικά μοναδική πρωτοβουλία που ανέλαβαν, να θυμίσουν και να διδάξουν μέσα από την εξαιρετική δουλειά που έχουμε σήμερα στα χέρια μας, την αδιάψευστη ιστορική πραγματικότητα, τον ξεριζωμό 1.500.000 αθώων ψυχών από τις πατρώες εστίες τους πριν 85 χρόνια.

 Το άρθρο – κατάθεση ψυχής του Αμερικανού δημοσιογράφου Μέλβιλ Τσάτερ, όπως δημοσιεύτηκε στις σελίδες του NATIONAL GEOGRAPHIC το 1925 και παρουσιάζεται σήμερα εμπλουτισμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και ένα εξαιρετικό DVD, αποτελεί μία ακόμη τρανή απόδειξη του φρικιαστικού εγκλήματος που διεπράχθη από τους Τούρκους Εθνικιστές εις βάρος ενός ολόκληρου λαού στην ευλογημένη και μαρτυρική Μικρασιατική γη.»

 Από την πλευρά του ο κ. Οικονομίδης αναφέρθηκε στις μνήμες της Καλαμαριάς από την Υποδοχή των προσφύγων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Ο κ. Λαγοδήμος τόνισε ότι «εχθρός της μνήμης είναι η αφαίρεση» και παρότρυνε τη συγγραφική ομάδα του βιβλίου ιστορίας της ΣΤ΄ δημοτικού να δει το λεύκωμα για να καταλάβει τι είδους «συνωστισμό» υπέστησαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Τέλος ο κ. Μάργαρης αναφέρθηκε στην ποιότητα των εκδόσεων του NATIONAL GEOGRAPHIC και τόνισε ότι δεν ήταν σκόπιμη η κυκλοφορία του εν λόγω λευκώματος την ώρα που έχει ξεσπάσει ο θόρυβος για το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ δημοτικού και ευχαρίστησε το νομάρχη διότι «υπερέβαλε εαυτόν» για να γίνει η παρουσίαση του λευκώματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Νομάρχη Π. Ψωμιάδη.

 «Κυρίες και κύριοι, Ξεκινώντας το χαιρετισμό μου, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Νίκο Μάργαρη και τους συνεργάτες του στο έγκυρο περιοδικό NATIONAL GEOGRAPHIC, για αυτή την πραγματικά μοναδική πρωτοβουλία που ανέλαβαν, να θυμίσουν και να διδάξουν μέσα από την εξαιρετική δουλειά που έχουμε σήμερα στα χέρια μας, την αδιάψευστη ιστορική πραγματικότητα, τον ξεριζωμό 1.500.000 αθώων ψυχών από τις πατρώες εστίες τους πριν 85 χρόνια.

Το άρθρο – κατάθεση ψυχής του Αμερικανού δημοσιογράφου Μέλβιλ Τσάτερ, όπως δημοσιεύτηκε στις σελίδες του NATIONALGEOGRAPHIC το 1925 και παρουσιάζεται σήμερα εμπλουτισμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και ένα εξαιρετικό DVD, αποτελεί μία ακόμη τρανή απόδειξη του φρικιαστικού εγκλήματος που διεπράχθη από τους Τούρκους Εθνικιστές εις βάρος ενός ολόκληρου λαού στην ευλογημένη και μαρτυρική Μικρασιατική γη.

 Το 1922, το έτος που εύστοχα χαρακτηρίζεται από τον Τσάτερ ως το έτος της μεγαλύτερης μετακίνησης πληθυσμών στην ιστορία, αποτελεί μια χρονιά ορόσημο για την ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού. Σηματοδοτεί, την κορύφωση του αριστοτεχνικά οργανωμένου σχεδίου για την εξόντωση των Ελληνικών πληθυσμών από τη Μικρασιατική γη, τη γη των πατέρων μας, τη γη όπου επί αιώνες ήκμασε ο Ελληνικός πολιτισμός.

Την χρονιά εκείνη, κυρίες και κύριοι, έκλεισε ένας κύκλος. Μπήκε οριστικά τέλος στη μακραίωνη παρουσία του Ελληνισμού στην Ανατολή και σφραγίστηκε, με τον πλέον μαρτυρικό τρόπο, η μοίρα μιας ολόκληρης γενιάς. Η καταστροφή της πρωτεύουσας πόλης του Ελληνισμού της Ιωνίας Σμύρνης, η σφαγή και ο εκτοπισμός των εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών, η εκκένωση της Ανατολικής Θράκης, η άθλια εικόνα των προσφυγικών καταυλισμών στην μητέρα Πατρίδα αλλά και το Έπος της Ανόρθωσης των προσφύγων,

«το ελληνικό θαύμα εν ώρα ειρήνης», όπως χαρακτηρίστηκε η αποκατάσταση 1.500.000 προσφύγων, σε μια φτωχή χώρα 5.500.000 κατοίκων μέσα σε 18 μόλις χρόνια, περιγράφονται με ρεαλισμό και αντικειμενικότητα, χωρίς εξάρσεις και φανατισμό, από έναν ουδέτερο, αυτόπτη μάρτυρα, αντικειμενικό παρατηρητή, όπως ήταν ο Τσάτερ.

Τα μαρτυρικά γεγονότα που σημάδεψαν την Έξοδο των Μικρασιατών Ελλήνων από την Ανατολή, είναι αυταπόδεικτα. Κανείς δεν δικαιούται να αμφισβητήσει τις αθλιότητες που διεπράχθησαν εις βάρος άμαχων πληθυσμών, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, τις σφαγές, τις δολοφονίες, τους βιασμούς, τον πλήρη εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Διαβάζοντας το καταπληκτικό αυτό λεύκωμα, στάθηκα σε ένα σημείο, όπου ο Αμερικανός δημοσιογράφος ερμηνεύει με ακρίβεια την πολιτική που ακολούθησε στο ακέραιο η τότε Τουρκική ηγεσία:

«Το παλιό σύστημα διακυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο αλλόθρησκοι λαοί είχαν ζήσει στα εδάφη της (Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) είχε αποτύχει. Έτσι, η Τουρκία έπρεπε να «καθαρίσει» το σπίτι της. Θα εφάρμοζε τη ριζική θεραπεία της εξόντωσης αρκετών εκατομμυρίων ανθρώπων που κρατούσαν στα χέρια τους τον πλούτο και το εμπόριό της.

Με το δικό της λαό θα δημιουργούσε έπειτα τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας τουρκικής αστικής τάξης που θα ήταν η ραχοκοκαλιά ενός νέου και ομοιογενούς τουρκικού Έθνους». «Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να κάνω κυρίες και κύριοι ένα σύντομο σχόλιο:

 Ευτυχώς που ο Αμερικανός δημοσιογράφος, όπως και δεκάδες άλλοι αλλοδαποί ανάμεσά τους και ο τότε Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Σμύρνη GeorgeHorton, είδαν και κατέγραψαν τα αίσχη που συνέβησαν στη μαρτυρική πόλη. Αυτά τα αίσχη, που κάποιοι άλλοι, Έλληνες στην καταγωγή, 85 χρόνια μετά, βάφτισαν απλά «συνωστισμό» στην προκυμαία της Σμύρνης και έτσι θέλουν να τα διδάξουν στα Ελληνόπουλα…

 Αυτοί οι βιαστές της ιστορικής αλήθειας, που αποφάσισαν να προσβάλουν τη μνήμη ενός ολόκληρου λαού θέλοντας να χτίσουν μια δήθεν φιλία με μυστικά και ψέματα. Φιλία μπορεί να χτιστεί μόνο με τη συμφιλίωση των γειτόνων μας με το παρελθόν τους και την αναγνώριση, επιτέλους, της ιστορικής πραγματικότητας. Μια ιστορική πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι, που κάποιοι στην Ελλάδα προσπαθούν ως δούρειοι ίπποι, να διαγράψουν από τα σχολικά βιβλία των παιδιών μας.

Δυστυχώς, στην Πατρίδα μας, σκουριασμένα μυαλά, με ξεθωριασμένη εθνική συνείδηση, αποφάσισαν να βιάσουν την ιστορική αλήθεια και τη δημοκρατία στο όνομα της υποκρισίας. Όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, δίνουμε μια ηχηρή απάντηση σε αυτούς που επιδιώκουν να ξαναγράψουν την ιστορία μας. Τους φωνάζουμε, πως μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις δεν ξεχνούμε.

 Το δικό μας χρέος, το χρέος των απλών ανθρώπων, είναι να τιμούμε τους ήρωες. Να δηλώνουμε συνεχώς και απερίφραστα ότι δεν λησμονούμε. Να αγωνιστούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, για να μην ξαναδούμε σφαγές οπουδήποτε πάνω στη γη, να αγωνιστούμε, στη μνήμη όλων αυτών που δεν μπόρεσαν να φτάσουν ποτέ στην πατρίδα…

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά όλους όσους συνεργάστηκαν για την έκδοση του μοναδικού αυτού ιστορικού οπτικοακουστικού λευκώματος και ιδιαίτερα βέβαια το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, το NATIONAL GEOGRAPHIC και το Διευθυντή αυτού στην Ελλάδα κ. Νίκο Μάργαρη, για την εμπνευσμένη πρωτοβουλία τους, για το δικαίωμα στη μνήμη που μας προσέφεραν.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...