Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚαταγγελίεςΓια την ελληνική...

Για την ελληνική παρουσία στην Ουγγαρία

Έκθεση  εγκαινιάζεται στη Βουδαπέστη , στην κεντρική αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης, η μεγάλη έκθεση «Προμηνύματα Ενωμένης Ευρώπης-Συλλογή Γεωργίου Ζαβίρα και η Ελληνική Πολιτιστική Παρουσία στην Ουγγαρία, 11ος – 19ος αιώνας». Την έκθεση θα εγκαινιάσουν ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία, και ο Ούγγρος υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Dr. PhD. Hiller István (Ίστβαν Χίλερ).

Η έκθεση τεκμηριώνει με τα εκθέματά της -βιβλία και χειρόγραφα της Συλλογής του μεγάλου Έλληνα εμπόρου και λογίου Γεωργίου Ζαβίρα- τη χιλιετή και πλέον πολιτιστική παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή της Ουγγαρίας.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Απριλίου, διοργανώνεται από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουγγαρία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Βουδαπέστης. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης, ο Έλληνας πρεσβευτής στην Ουγγαρία Δημήτρης Κυπραίος τόνισε πως πρόθεση της πρεσβείας είναι να συγκεντρωθούν όλα τα αντικείμενα της Συλλογής Ζαβίρα και να στεγαστούν σε Ίδρυμα, σε ένα υψηλού επιπέδου και προδιαγραφών οίκημα.

 Ήδη, με θετικό τρόπο έχουν εκφραστεί για την ιδέα αυτή τόσο ο Ούγγρος υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ίστβαν Χίλερ όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουγγρικής Δημοκρατίας Λάσλο Ζόλιομ, ενώ από πλευράς του Πανεπιστημίου Βουδαπέστης ο πρύτανής του Φέρεντς Χούντετς ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου την πρόθεσή του να συνδράμει με κάθε τρόπο στην υλοποίηση της ιδέας.

Αναφορές στην ελληνική έκθεση έκαναν ήδη τα ουγγρικά μέσα. Το πρωί της Παρασκευής οι κ. Λιάπης και Χίλερ θα έχουν συνομιλίες στο ουγγρικό υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού θα επισκεφθεί το ιστορικό ελληνικό χωριό «Μπελογιάννης», νότια της Βουδαπέστης.

 

πηγή;Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ουγγαρία

Το χωριό ¨”Νίκος Μπελογιάννης”

βρίσκεται στην επαρχία “Fejér” κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Iváncsa, ο οποίος κείται στη σιδηροδρομική γραμμή Βουδαπέστης – Pusztaszabolcs. Η συγκοινωνία μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου είναι η πιο εξυπηρετική. Όμως, υπάρχει και οδική συγκοινωνία, αφού όλα τα λεωφορεία της γραμμής Besnyő – Dunaújváros σταματούν και στο «Μπελογιάννης». Το χωριό έχει συνολική έκταση 4,54 km² και έχει πληθυσμό 1207 άτομα (απογραφή 2001).

Η Ιστορία Του χωριού “Μπελογιάννη” είναι από τα νεότερα της Ουγγαρίας. Η ανοικοδόμησή του άρχισε στις 6 Μαΐου 1950 και χτίστηκε από εθελοντές. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ανεγέρθηκαν 418 σπίτια, το σχολείο, ο παιδικός σταθμός, η βιβλιοθήκη, το λαϊκό μέγαρο, το ιατρείο και το δημαρχείο. Αρχικά ονομάστηκε “Görögfalva”, δηλαδή Ελληνοχώρι, αφού προοριζόταν να φιλοξενήσει Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες απο το ελληνικού εμφυλίου πολέμου 1946-49.

Στις 3 Απριλίου 1952 μετονομάστηκε σε “Μπελογιάννης “(Beloiannisz ) προς τιμήν του ήρωα της αντίστασης Νίκου Μπελογιάννη, ο οποίος είχε εκτελεστεί στην Ελλάδα λίγες μέρες νωρίτερα, επειδή ήταν κομμουνιστής. Τότε το χωριό είχε 1850 κατοίκους. Μετά το 1974 αρκετοί Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες και κάτοικοι του χωριού” Μπελογιάννη” επέστρεψαν στην Ελλάδα. .Σήμερα η πλειονότητα των κατοίκων του χωριού διατηρούν την ελληνική ιθαγένεια, εργάζεται στις κοντινές πόλεις Százhalombatta, Dunaújváros,αλλά και στην Βουδαπέστη.

Το 1996 κτίστηκε ελληνορθόδοξη εκκλησία. Στην επέτειο των 50 ετών από την ίδρυση του χωριού, το επισκέφτηκε και λειτούργησε στην εκκλησία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...