Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήPropagandaΓιατί μια μεγάλη...

Γιατί μια μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία ασφαλείας εκπαίδευσε (ξανά) τους λευκούς υπερασπιστές;

Ο Jakub Woroncow είναι Πολωνός ιστορικός, κοινωνιολόγος και ανεξάρτητος δημοσιογράφος. Έχει ερευνήσει τη ριζοσπαστικοποίηση και τον εξτρεμισμό στην Πολωνία για περισσότερα από 12 χρόνια. 

Κόβει μια εντυπωσιακή φιγούρα, περπατώντας γύρω από το πεδίο βολής με ένα πυροβόλο όπλο στο ισχίο του. Ντυμένος με κούραση, ο άνδρας με τα χαρακτηριστικά τατουάζ στο πρόσωπο, είναι μια γνωστή φιγούρα της Πολωνικής ακροδεξιάς.

Ο ένας από τους δύο άνδρες που τον συνοδεύουν φορά ένα μπλουζάκι πόλο με το λογότυπο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ασφαλείας (ESA), στις εγκαταστάσεις της οποίας μπορούν να τοποθετηθούν αυτές οι φωτογραφίες.

Είναι ένας παγκόσμιος κορυφαίος οργανισμός εκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας με έδρα το Βρότσλαβ της Πολωνίας, ο οποίος δίνει οδηγίες σε αστυνομικούς, μέλη των ενόπλων δυνάμεων και ακόμη και ιδιωτικούς σωματοφύλακες από όλο τον κόσμο.

Αυτές οι εικόνες δημοσιεύτηκαν σε δημόσιο λογαριασμό στο Instagram τον Μάιο του 2020. Όπως δείχνουν άλλες εικόνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάτω από το καμουφλάζ αυτού του άνδρα υπάρχουν πολλά ακροδεξιά τατουάζ, συμπεριλαμβανομένου ενός Μαύρου Ήλιου και των λέξεων “Λευκός Διάβολος”. Ο σύντροφός του, που φορά το καπέλο του μπέιζμπολ, έχει παρόμοια τατουάζ και φοράει ένα μπλουζάκι που φέρει την εικόνα ενός Γερμανού στρατιώτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου .

Τρεις άνδρες στα σκοπευτήρια της ESA. Η Bellingcat έχει θολώσει τα πρόσωπά τους σε όλο αυτό το άρθρο.

Εκτεταμένα στοιχεία ανοιχτού κώδικα υποδηλώνουν ότι ο άνδρας με τατουάζ στο πρόσωπο ακούει στο όνομα «Jastrząb» και είναι ο τραγουδιστής ενός συγκροτήματος που περιγράφεται από βρετανούς και Πολωνούς φύλακες κατά του εξτρεμισμού ως συνδεδεμένος με τον λευκό εθνικισμό.

Επιπλέον, ο «Marek B.», ένας από τους άνδρες που συνόδευαν το «Jastrząb», δημοσίευσε μια φωτογραφία που είχε πλέον διαγραφεί και δείχνει ένα πιστοποιητικό ολοκλήρωσης της ESA από ένα σεμινάριο εκπαίδευσης πιστολιού.

Η Bellingcat βρήκε πολλά παραδείγματα ακροδεξιάς ρητορικής στους λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων και των δύο ανδρών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ESA τίθεται υπό έλεγχο σχετικά με το διαμέτρημα των πελατών της.

Τον Αύγουστο του 2018, μια έρευνα της Bellingcat αποκάλυψε ότι η ESA εκπαίδευε ορισμένα άτομα από την ακροδεξιά της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια της αναφοράς αυτής της έρευνας, εκπρόσωποι της ESA είπαν σε Bellingcat και πολωνικά μέσα ενημέρωσης ότι έλεγξαν προσεκτικά το ιστορικό όλων των αιτούντων και δεν θα εκπαίδευαν άτομα με δεσμούς με την ακροδεξιά.

Αν και οι ειδικοί είπαν στην Bellingcat ότι οι άνδρες που εμφανίζονται σε αυτήν την έρευνα δεν έκαναν τίποτα παράνομο παρακολουθώντας τις εκπαιδευτικές συνεδρίες της ESA, αυτές οι φωτογραφίες των Jastrząb και Marek B. αμφισβητούν την προηγούμενη δήλωση της ESA. Δείχνουν ότι, αφού έδωσε αυτές τις υποσχέσεις, η ESA το έκανε ξανά — και όχι με έναν αλλοδαπό λευκό υπερασπιστή, αλλά με τουλάχιστον δύο από τη χώρα τους, τουλάχιστον σε τέσσερις περιπτώσεις.

Αυτή η υπόθεση εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν ακροδεξιά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων νεοναζί με υποτιθέμενες εγκληματικές διασυνδέσεις και ιστορίες βίας, είχαν πρόσβαση σε παρόμοια εκπαίδευση στην ESA και σε άλλες ακαδημίες ασφαλείας παγκοσμίως.

Ούτε ο Jastrząb ούτε ο Marek B. απάντησαν στις προσπάθειες να επικοινωνήσουν μαζί τους για σχολιασμό. Η ESA δεν απάντησε σε πολλά email από τον ρεπόρτερ της Bellingcat.

“Η κορυφαία ακαδημία ασφαλείας στον κόσμο”

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ασφαλείας (ESA) είναι ένας πάροχος στρατιωτικής εκπαίδευσης και ασφάλειας με έδρα το Βρότσλαβ της Πολωνίας. Σύμφωνα με τον δικό της ιστότοπο , η ESA έχει τις ρίζες της σε έναν οργανισμό που ιδρύθηκε το 1992 από τον Δρ Andrzej Bryl, το Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης. Το Κέντρο, το οποίο έγινε επίσημα γνωστό ως ESA το 2008, έχει αποκτήσει φήμη με τα χρόνια ως σεβαστό μέρος για τις αστυνομικές δυνάμεις διαφόρων χωρών, τις στρατιωτικές μονάδες, τους ιδιωτικούς σωματοφύλακες και άλλους που λαμβάνουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση ασφάλειας και προστασίας. Περιγράφηκε από το Discovery Channel το 2017 ως «η κορυφαία ακαδημία ασφαλείας στον κόσμο».

Η προαναφερθείσα έρευνα της Bellingcat το 2018 αποκάλυψε επίσης ότι η ESA εκπαίδευε αρκετούς ανθρώπους με δεσμούς με την ακροδεξιά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων ατόμων από οργανώσεις που συνδέονται με επιθέσεις εναντίον των Ρομά και των LGBT+ κοινοτήτων της χώρας. Ο διευθύνων σύμβουλος της ESA — και γιος του Andrzej — Bartosz Bryl μας είπε τότε ότι η ESA ελέγχει προσεκτικά όλους τους αιτούντες και δεν θα συμφωνούσε να εκπαιδεύσει άτομα από ακροδεξιά και νεοναζιστικά υπόβαθρα. Ο Bartosz Bryl δήλωσε επίσης ότι οι λόγοι για την άρνηση εκπαίδευσης ενός συγκεκριμένου υποψηφίου μπορεί να διαφέρουν «ανάλογα με το περιεχόμενο και τον τύπο του μαθήματος».

«Θα ενισχύσουμε τις διαδικασίες στρατολόγησης γιατί δεν υπάρχει χώρος για τους νεοναζί εδώ», είπε ο εκλιπών ιδρυτής της ESA, Andrzej Bryl , τότε στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης. (Ο Bryl πέθανε από καρκίνο τον Φεβρουάριο του 2020 σε ηλικία 62 ετών).

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η ESA κέρδιζε πρωτοσέλιδα. Το 2012, μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία ανέφεραν ότι ο Bryl senior ήταν μέλος μιας πολωνικής ομάδας που παρείχε εκπαίδευση ασφαλείας στους σωματοφύλακες του Λίβυου δικτάτορα Muammar Gaddafi, ένα έργο που ο Bryl δήλωσε ότι έληξε το 2010. Ο Καντάφι ανατράπηκε και σκοτώθηκε το 2011.

Ποιος είναι ο «Jastrząb»;

Ο «Jastrząb» είναι ένας βετεράνος της νεοναζιστικής σκηνής της Πολωνίας με καλά τεκμηριωμένους συνειρμούς. Είναι επίσης τραγουδιστής των Legion Twierdzy Wrocław (LTW) και Omerta, συγκροτήματα τα οποία η Πολωνική Ένωση κατά του Αντισημιτισμού και της Ξενοφοβίας περιγράφει ως συνδεδεμένα με το διεθνές νεοναζιστικό δίκτυο Blood & Honor (B&H). Επιπλέον, έχουν κυκλοφορήσει αρκετά άλμπουμ LTW σε συνεργασία με την Strong Survive Records, μια πολωνοαμερικανική δισκογραφική που έχει συνεργαστεί με πολλά λευκά εθνικιστικά συγκροτήματα.

Σε ένα άρθρο για τον πολωνικό ιστότοπο ερευνών, Oko.Press, ο δημοσιογράφος και ειδικός σε εξτρεμιστικά κινήματα Przemysław Witkowski κατονόμασε τον «Jastrząb» ως μέλος της B&H. Το 2016, η εκστρατεία κατά του αντισημιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου ανησυχούσε τόσο πολύ από τους στίχους του συγκροτήματος που απηύθυνε έκκληση στο Υπουργείο Εσωτερικών για να αποτρέψει την εμφάνιση του LTW στο Λονδίνο.

Όπως είπε ο Witkowski στο Vice News το 2018, αν και οι στίχοι του συγκροτήματος είναι άμεσα εμπνευσμένοι από τον ναζισμό, «τα εξηγούν όλα ως απλώς καλλιτεχνική άδεια». Ο αναλυτής πρόσθεσε ότι ο τραγουδιστής του LTW φέρει τατουάζ με τις λέξεις «White Devil» και μια απεικόνιση του Βέλγου συνεργάτη των Ναζί Léon Degrelle.

Το τατουάζ του Jastrząb με το πρόσωπο του Degrelle μέσα σε έναν Μαύρο Ήλιο, ένα εξέχον σύμβολο των Ναζί , είναι ορατό σε ένα από τα μουσικά του βίντεο από το 2016, που είναι διαθέσιμο στο YouTube.

Ο “Jastrząb” τραγουδάει το “Wotan mit uns” σε μια συναυλία του 2016

Ο ‘Jastrząb’ φαίνεται επίσης να έχει λάβει μέρος σε αρκετούς διαγωνισμούς bodybuilding στην Πολωνία το 2017 και το 2018. Ανέβασε φωτογραφίες από αυτές, καθώς και άλλες προπονήσεις, στον λογαριασμό του στο VK. Αυτές οι εικόνες παρέχουν μια πιο κοντινή άποψη των ακροδεξιών τατουάζ του, τα οποία γίνονται πιο εκτεταμένα κάθε χρόνο.

Φωτογραφία από τον δημόσιο λογαριασμό VK του ‘Jastrząb το 2018. Σημειώστε τον Black Sun.

Φωτογραφία από τον δημόσιο λογαριασμό VK του «Jastrząb» το 2017. Σημειώστε τις λέξεις «Λευκός διάβολος» και το σύμβολο του τρισκελίου , το οποίο συχνά έχει ακροδεξιές συνδηλώσεις.

Τα τατουάζ του προσώπου του, συγκεκριμένα, ήταν χρήσιμες ενδείξεις για την αναγνώριση του «Jastrząb» σε άλλες εικόνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά δείχνουν ότι κάποια στιγμή μεταξύ Μαΐου 2020 και Φεβρουαρίου 2021, ο «Jastrząb» πρόσθεσε ένα τατουάζ σαν βέλος πάνω από το δεξί του μάτι που φαίνεται να είναι ένας ρούνος Tyr, ένα ειδωλολατρικό σύμβολο δημοφιλές στην παγκόσμια ακροδεξιά. Αυτό φαίνεται σε ένα μουσικό βίντεο της Omerta, στο οποίο ήταν τραγουδιστής, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο κανάλι του συγκροτήματος στο YouTube τον Δεκέμβριο του 2021.

Το “Jastrząb” τραγουδάει σε ένα μουσικό βίντεο της Omerta του 2020. Το τατουάζ του με ρούνο Tyr φαίνεται τώρα καθαρά.

Αυτό το βίντεο θα μπορούσε να εντοπιστεί γεωγραφικά σε ένα νυχτερινό κέντρο κοντά στην πολωνική πόλη Βρότσλαβ, το οποίο φέρεται να ανήκει στον Marek B., τον άνθρωπο που ανέβασε πολλές εικόνες του «Jastrząb» στο πεδίο βολής της ESA στον δημόσιο λογαριασμό του στο Instagram.

Ο Bellingcat εντόπισε αρκετές αναφορές στον λογαριασμό Instagram, όπου ο Marek B. αναφερόταν στο κλαμπ ως δικό του (όπως «έλα να μας επισκεφτείς!»), όπως είχε προηγουμένως υποστηριχθεί σε πολωνικά ρεπορτάζ για την ακροδεξιά σκηνή της πόλης.

Ο Marek B. ανέβασε επίσης πολλές εικόνες από το εσωτερικό του κλαμπ, οι οποίες ταίριαζαν τέλεια με το φόντο του μουσικού βίντεο του ‘Jastrząb.

Ποιος είναι ο Marek B.;

Ο Μάρεκ Μπ. δεν φαίνεται να είναι μόνο ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου. Φέρεται να συνδέεται με ένα κατάστημα στο διαδίκτυο που δεν λειτουργεί πλέον, το οποίο διένειμε ακροδεξιές επωνυμίες μόδας.

Σε ένα άρθρο του 2020 για την Gazeta Wyborcza με θέμα «Πολωνοί θαυμαστές του Χίτλερ», ο ερευνητής δημοσιογράφος Jacek Harłukowicz κατονόμασε τον Marek B. μαζί με τον «Jastrząb» ως μέλη της ακροδεξιάς σκηνής της πόλης, μέλη του πολωνικού πυρήνα της B&H «που λειτουργεί υπό την όνομα Club 28”.

Ο Marek B., συνέχισε, είναι «λάτρης της στρατιωτικής ομάδας με πιστοποιητικά χρήσης περίστροφου και τουφεκιού».

Marek B., με ετικέτα στο εκπαιδευτικό κέντρο της ESA με μια άγνωστη γυναίκα που φορά ένα καπέλο που διαφημίζει τον ιστότοπο exxxtreme. Εικόνα από τον δημόσιο λογαριασμό του στο Instagram.

Έρευνα ανοιχτού κώδικα δείχνει ότι ο Marek B. φαίνεται να συνδέεται με ομάδες της πολωνικής ακροδεξιάς που διατηρούν δεσμούς με όσους μοιράζονται τις απόψεις τους σε όλη την Ευρώπη.

Τα τελευταία χρόνια, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν ρίξει περισσότερο φως στις διασυνδέσεις του Marek B. με τέτοιες ομάδες. Το 2020, η Gazeta Wyborcza δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφιών του — μια από τις οποίες φέρεται να τον έδειξε παρέα με δύο άτομα που συνδέονται με την B&H.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν επίσης ότι ο Marek B. παρέμεινε ενεργός στην ακροδεξιά σκηνή. Το 2020, η τοπική ένωση «Zarzewie na rzecz tożsamości» διοργάνωσε μια εκδήλωση της οποίας το πολωνικό όνομα μεταφράζεται ως «Να είσαι σαν αρκούδα». Τα δικά του τατουάζ στο στήθος φαίνονται σε αυτό το βίντεο, ένα από τα οποία γράφει ευδιάκριτα “White Power”.

Περαιτέρω εικόνες από τον λογαριασμό του Marek B. στο Instagram, αρκετές που τραβήχτηκαν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο της ESA, υποδηλώνουν έντονα τις συμπάθειες και τις διασυνδέσεις της ακροδεξιάς.

Ο Marek B. (κέντρο) ποζάρει με τον Jastrząb (αριστερά) και μια ομάδα ανδρών με ακροδεξιά τατουάζ, ορισμένοι από τους οποίους φορούν ακροδεξιές επωνυμίες ρούχων όπως η Ansgar Aryan.

Συμπολεμιστές
Η παρουσία του «Jastrząb» στις εγκαταστάσεις της ESA ανακαλύφθηκε κατά την εξέταση του λογαριασμού Instagram του Marek B., στον οποίο μοιράστηκε πολλές εικόνες του με πυροβόλα όπλα.

Αποκάλυψε ότι οι δύο άνδρες έχουν προπονηθεί μαζί στα σκοπευτήρια της ESA σε πολλές περιπτώσεις εκτός από τον Μάιο του 2020.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Marek B. δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Instagram με τις λέξεις «πρωινός καφές και στο χωράφι». Έδειχνε τον εαυτό του και τον «Jastrząb», φορώντας κούραση, σε μια καντίνα.

«Jastrzab» και ο Marek B. στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της ESA. Σημειώστε το τατουάζ του ρούνου Tyr του Jastrząb.

Αυτό το δωμάτιο μπορεί να αναγνωριστεί ως η τραπεζαρία στην κύρια πανεπιστημιούπολη της ESA στο χωριό Włościejewki, με κέντρο ένα ανακαινισμένο παλάτι του 19ου αιώνα.

Την επόμενη μέρα, ο Marek B. ανέβασε μια ομάδα φωτογραφιών που έδειχναν εκπαίδευση όπλων από το «πεδίο». Το πρόσωπο του Marek B. ήταν ορατό σε μία από αυτές τις φωτογραφίες. Στην παρακάτω εικόνα, ο Bellingcat παρατήρησε το κάτω μέρος ενός τατουάζ στο πρόσωπο που έμοιαζε με τον ρούνο Tyr του «Jastrząb» στο πρόσωπο του άνδρα με την κίτρινη μπαλακλάβα.

Η παραπάνω φωτογραφία μας επέτρεψε να εντοπίσουμε γεωγραφικά την ομάδα εικόνων στον αστικό χώρο εκπαίδευσης στην πανεπιστημιούπολη της ESA — αυτό μπορεί να φανεί από τη σχετική θέση των κτιρίων με ροζ χρώματος κρεμ και σομόν και των κυψελών τους.

Στιγμιότυπο οθόνης διαφημιστικής εικόνας από τον ιστότοπο της ESA. Κτίρια σε σομόν και κρεμ χρώμα με ασορτί δημιουργίες που τονίζονται από την Bellingcat.

Η ταυτότητα των τριών από τους άλλους τέσσερις άνδρες παραμένει άγνωστη.

 

Ας επιστρέψουμε στο σκοπευτήριο τον Μάιο του 2020. Στην παρακάτω εικόνα, μέρος του ίδιου σετ φωτογραφιών που ανέβασε ο γνωστός του ‘Jastrząb στον λογαριασμό του στο Instagram, ο τραγουδιστής και bodybuilder της Omerta κάνει ένα διάλειμμα από την εξάσκηση στο στόχο με τον Marek B.

Σε περαιτέρω εικόνες, ο Marek B. έδειξε την ακροδεξιά συμπάθειά του στην ίδια την εγκατάσταση.

Σε αυτήν την εικόνα που ανέβηκε τον Μάιο του 2020, φαίνεται ένα μαύρο τατουάζ στον ήλιο. Το γερμανόφωνο σύνθημα στο μπλουζάκι του Marek B. γράφει «Ο θάνατος δεν είναι λόγος να μην εκτελέσεις μια διαταγή», που δείχνει ένα αεροπλάνο Stuka και έναν Γερμανό στρατιώτη.

Ο σύντροφος του «Jastrząb» φορά επίσης ένα καπέλο μπέιζμπολ με την επωνυμία ESA με την ακροδεξιά ενδυμασία του.

Το μπλουζάκι του Marek B. δείχνει την εικόνα ενός Γερμανού στρατιώτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Marek B. κρατά ένα πυροβόλο όπλο σε αυτή τη φωτογραφία του Μαΐου 2020 με ετικέτα στην εκπαιδευτική εγκατάσταση της ESA, ενώ φοράει ένα καπέλο του μπέιζμπολ με την επωνυμία της ESA.

Οι τρεις παραπάνω εικόνες, που τραβήχτηκαν στα πεδία βολής στην πανεπιστημιούπολη της ESA στο Włościejewki, ανέβηκαν μαζί με άλλες τον Μάιο του 2020, μερικές από τις οποίες έφεραν λεζάντα «Αντιτρομοκρατία». Αυτό εύλογα αναφέρεται σε ένα μάθημα αντιτρομοκρατίας που προσφέρεται από την ESA, αν και δεν υπήρχε αναφορά σε ένα μάθημα που διεξήχθη εκείνο τον μήνα στον ιστότοπο της ακαδημίας.

Αυτός ο άνδρας φαίνεται να έχει παρακολουθήσει μαθήματα κατάρτισης της ESA σε πολλές περιπτώσεις, φαινομενικά ασυνόδευτος από τον «Jastrząb». Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2020, ανέβασε μια εικόνα του σε ένα πεδίο βολής, κρατώντας ένα τουφέκι και φορώντας ένα σακάκι και ένα μάλλινο καπάκι που έφερε το λογότυπο της ESA.

Ο Marek B. εμφανίστηκε επίσης σε άλμπουμ με φωτογραφίες από προπονητικές εκδηλώσεις που ανέβηκαν στην επίσημη σελίδα της ESA στο Facebook. Μια φωτογραφία που ανέβηκε τον Οκτώβριο του 2019 τον έδειχνε στην ίδια τοποθεσία – φαίνεται να κρατά το ίδιο μοντέλο πυροβόλου όπλου και να φορά την ίδια στολή – όπως στην προαναφερθείσα εικόνα στο Instagram που ανέβηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

Μπορούμε επίσης να τον δούμε αρκετές φορές στο φωτογραφικό άλμπουμ της ESA στο Facebook με τίτλο «Dynamic Pistol 2019», που ανέβηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Οι εικόνες φαίνεται να έχουν ληφθεί στη λωρίδα τακτικής σκοποβολής 40 μέτρων στην πανεπιστημιούπολη της ESA στο Włościejewki.

Δεν βρέθηκαν εικόνες που να αντιστοιχούν στο μάθημα Dynamic Pistol στον λογαριασμό του Marek B. στο Instagram. Ωστόσο, ο Marek B. έδωσε τελικά την οριστική επιβεβαίωση της συμμετοχής του σε αυτό το μάθημα — μια φωτογραφία του πιστοποιητικού ολοκλήρωσής του που δημοσιεύτηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook (που έχει πλέον διαγραφεί).

Το έγγραφο υπογράφηκε από τον αείμνηστο Δρ. Andrzej Bryl, τον ιδρυτή της ESA που είχε δηλώσει στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης μόλις ένα χρόνο νωρίτερα ότι η οργάνωσή του δεν θα εκπαιδεύσει ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

Μια φωτογραφία, αφού διαγράφηκε, δημοσιεύτηκε από τον Marek B. στο Facebook και δείχνει τη συμμετοχή του σε εκπαιδευτικό σεμινάριο πιστολιού ESA το 2019. Ο Bellingcat έχει κρύψει το επώνυμό του, εκτός από το πρώτο γράμμα, και το μεσαίο του όνομα.

Δεν είναι γνωστό εάν αυτό είναι το «πιστοποιητικό χρήσης περίστροφου» στο οποίο αναφέρθηκε ο Harłukowicz, ο δημοσιογράφος της Gazeta Wyborcza, στο άρθρο του του 2020.

Να κάνω κτηνίατρο ή να μην κάνω κτηνίατρο;
Πρέπει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με συνεντεύξεις με Πολωνούς εμπειρογνώμονες με τους οποίους συνέντευξε η Bellingcat, ένα άτομο που έχει ακροδεξιές απόψεις δεν θα είχε κάνει τίποτα παράνομο παρακολουθώντας μαθήματα κατάρτισης της ESA.

Ωστόσο, η παρουσία τους φαίνεται να υπονομεύει μια αρχή που έχει θέσει ο ιδρυτής της οργάνωσης. Τι έγινε με την υπόσχεση του αείμνηστου Andrzej Bryl το 2018 ότι η ESA δεν θα εκπαιδεύσει ακροδεξιούς εξτρεμιστές; Οι εμπειρογνώμονες που ρωτήθηκαν από την Bellingcat δήλωσαν ότι οι εγκαταστάσεις εκπαίδευσης της Πολωνίας δεν είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν το υπόβαθρο των υποψηφίων ούτε να τους απαγορεύουν από τα μαθήματα τους.

«Δεν υπάρχουν διαδικασίες για την επαλήθευση ενός πελάτη με αναφορά σε εγκληματία ή εξτρεμιστική [συμπεριφορά]», παρατήρησε ο εκπαιδευτής σκοποβολής από το Γκντανσκ, Jerzy Obrycki. «Είναι επίσης δύσκολο να αρνηθεί κανείς τη χρήση μιας υπηρεσίας που είναι νόμιμη σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία. Ο μόνος πελάτης από τον οποίο μπορεί να ζητηθεί να εγκαταλείψει ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο είναι αυτός του οποίου η συμπεριφορά είναι επικίνδυνη για τον εαυτό του ή για τους άλλους», εξήγησε ο Obrycki.

Ομοίως, ο δικηγόρος Tomasz Plaszczyk είπε στην Bellingcat ότι δεν υπάρχει κανονισμός ούτε κυβερνητικός φορέας που να επιτρέπει τον προληπτικό έλεγχο των αιτούντων για μαθήματα εκπαίδευσης όπλων. «Εάν τέτοιες εταιρείες ανήκουν ή απασχολούν πρώην αστυνομικούς, τότε θα πρέπει να βασίζονται στη δική τους εμπειρία», κατέληξε ο Plaszczyk, ο οποίος είναι πρώην ταγματάρχης στην ABW, την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Πολωνίας.

Ο δημοσιογράφος μας επικοινώνησε με τον Marek B. μέσω του λογαριασμού του στο Instagram και προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ‘Jastrząb’ μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης των Omerta και LTW, αν και κανένας από τους δύο δεν απάντησε στο αίτημά μας για σχόλιο. Η ABW δεν απάντησε ουσιαστικά στις ερωτήσεις της Bellingcat, αλλά πρόσφερε μια σύντομη περίληψη των αρμοδιοτήτων της. Η ESA δεν απάντησε σε πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Bellingcat.

bellingcat.com/news

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...