Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚαταγγελίεςΓιάννης Πλούταρχος

Γιάννης Πλούταρχος

ploutarxos02_auστην Ραδιοφωνική εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο” με τον Νίκο Βάνη. Μετά από απουσία ενός χρόνου από τις πίστες και από μια πολύ επιτυχημένη χειμερινή σεζόν στην Αθήνα, επιστρέφει στην Θεσ/νίκη, της οποίας το κοινό όλα αυτά τα χρόνια του έχει δείξει απέραντη αγάπη και εκτίμηση, γιατί έχει αυτήν την αμεσότητα που νομίζω ότι έχουν λίγοι καλλιτέχνες σήμερα. Εμφανίζεται στο FIX Live. Καλώς ήλθες Γιάννη μου στην πόλη μας, αλλά και στην εκπομπή μου.

Γ. Πλούταρχος: Γεια σου Νικόλα μου.

Ν. Βάνης: Σήμερα ήμουν με τον φίλο σου Β. Κοντόπουλο. Του είπα ότι ο Γιάννης το μαγαζί το πήρε στον αέρα και μου απάντησε ότι από σένα δεν περιμένω να ακούσω κακές κουβέντες για Γιάννη.

Γ. Πλούταρχος: Ο Βασίλης Νίκο σ΄ αγαπά πολύ.

Ν. Βάνης: Μ΄ αγαπά γιατί πάντα λέω την αλήθεια, για την κατάσταση που επικρατεί στα νυχτερινά κέντρα των Αθηνών και της Θεσ/νίκης. Ο δίσκος σου εάν και έχει πολύ καιρό που κυκλοφόρησε είναι πάρα πολύ καλός. Εμένα μου αρέσει το 11 που είναι ένα τραγούδι παραδοσιακό και μπράβο γι΄ αυτό.

Γ. Πλούταρχος: Πάντα σε κάθε δουλειά μου βάζω και ένα τραγούδι νοσταλγικό της παράδοσης.

Ν. Βάνης: Κα να μην ξεχνάμε και την ιδιαίτερη πατρίδα μας την Λειβαδιά.

Γ. Πλούταρχος: Ποτέ δεν την ξεχνώ.

Ν. Βάνης: Θέλω να σου δώσω πολλές ευχές, διότι πρόσφατα απέκτησες το τρίτο παιδί, να σου ζήσει το κοριτσάκι σου.

Γ. Πλούταρχος: Η κοπελάρα μου, έκανα ένα παιδί που μου μοιάζει.

Ν. Βάνης: Γιάννη θα πιεις και ένα ποτήρι νερό από την κοπελάρα σου.

Γ. Πλούταρχος: Θα πιω δύο ποτήρια, έχω δύο κόρες.

Ν. Βάνης: Γιατί από τους γιούς θα φάμε πολλές κλωτσιές.

Γ. Πλούταρχος: Πιστεύω πως ο κάθε γονιός έχει μεγάλη μερίδα ευθύνης για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών του.

Ν. Βάνης: Αυτό συζητούσαμε με τον Βασίλη Κοντόπουλο, γιατί και αυτός έχει μια δεμένη οικογένεια. Είναι μεγάλο πράγμα σήμερα η οικογένεια, που μόνο στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα.

Γ. Πλούταρχος: Ο Βασίλης επειδή τον έχω ζήσει από κοντά έχει μια πολύ όμορφη οικογένεια, πραγματικά πολύ καλά παιδιά και μορφωμένα.

Ν. Βάνης: Η γυναίκα σου η Μαρία πως πάει;;

Γ. Πλούταρχος: Είναι πολύ καλά.

Ν. Βάνης: Θέλω να σου δώσω μια εικόνα του πατήρ Παΐσιου ο οποίος είναι θαμμένος στην μονή του Αγίου Αρσενίου. Πάω κάθε Κυριακή.

Γ. Πλούταρχος: Σ΄ ευχαριστώ πολύ. Που βρίσκεται αυτή η μονή;;

Ν. Βάνης: Είναι έξω από την Θεσ/νίκη, κοντά στην Σουρωτή. Να πας γιατί θα σου δώσει μεγάλη δύναμη, υγεία για όλη την οικογένεια σου. Να την έχεις πάντα μαζί σου και στην πίστα ακόμη.

Γ. Πλούταρχος: Νάσαι καλά Νίκο μου.

Ν. Βάνης: Στην εκπομπή μου “Ελληνικό Φαινόμενο” έρχεσαι για τρίτη φορά, είναι μεγάλη τιμή για μένα, γιατί πρώτον είσαι άνθρωπος και μετά καλλιτέχνης. Θέλω να μου πεις λίγα λόγια για την δουλειά σου.

Γ. Πλούταρχος: Όλα είναι πραγματικά πάρα πολύ ωραία. Ο κόσμος αγάπησε αυτά τα καινούργια τραγούδια, ειλικρινά είναι πολύ καλά, γιατί κουραστήκαμε για να βγει αυτή η δουλειά.

Ν. Βάνης: Σ΄ αυτήν την δουλειά σου έκανες μια στροφή, εν συγκρίσει με τις προηγούμενες, θέλω να μου το εξηγήσεις αυτό.

Γ. Πλούταρχος: Τελικά όμως αυτήν την αλλαγή την αγκάλιασε ο κόσμος και όχι μόνο αυτό. Κάθε τραγούδι θα μπορούσε να είναι και ένα Promo CD, δηλαδή το κάθε τραγούδι είναι διαφορετικό από το άλλο. Ο δίσκος περιέχει ελαφροερωτικά, αλλά όμως και λαϊκά πράγματα, όπως του Κυριάκου Παπαδόπουλο το “Δώσε μου το τσιγάρο σου”, μια πολύ ωραία λαϊκή μπαλάντα, έχει δημοτικά και POP.

Ν. Βάνης: Σ΄ αυτόν τον δίσκο έκανες καλή επιλογή.

Γ. Πλούταρχος: Η επιλογή δεν είναι μόνο δική μου, ασχολήθηκαν μ΄ αυτό πάρα πολλά παιδιά.

Ν. Βάνης: Εγώ για να πω την αλήθεια έκανα κριτική γι΄ αυτήν την δουλειά σου. Είπα λοιπόν ότι είναι μέτρια εν συγκρίσει με τις άλλες δισκογραφικές δουλειές.

Γ. Πλούταρχος: Κάτσε αυτή η δουλειά ακόμα θέλει τον χρόνο της. Εγώ δεν νομίζω ότι έχει μόνο δύο καλά τραγούδια, έχει τουλάχιστον 7-8 τραγούδια όπως όλες οι άλλες δουλειές μου. Δηλαδή δεν έγινε επιτυχία το “Όλα σε σένα τα βρήκα”, ” Λεπτομέρειες”, το “Θα τα σπάσω όλα”, κάτσε να τα βάλεις ένα, ένα να δεις τι γίνεται.

Ν. Βάνης: Εγώ είμαι κολλημένος με τα δύο.

Γ. Πλούταρχος: Άλλο το τι που αρέσει σε σένα, αυτό δεν έχει να κάνει με την επιτυχία της όλης δουλειάς.

Ν. Βάνης: Πως έγινε η συνεργασία με τον επιχειρηματία του FIX Γιώργο Φουρναράκη;;;

Γ. Πλούταρχος: Δεν την έκανα εγώ, αλλά ο επιχειρηματίας Γιάννης Τσακουμάκος που συνεργάζομαι στην Αθήνα. Οφείλω να πω ότι είναι μια από τις πιο καλές συνεργασίες που έχω κάνει. Πραγματικά είναι πολύ καλός ο επιχειρηματίας, αλλά και όλα τα παιδιά του νυχτερινού κέντρου. Είναι ένας καινούργιος χώρος, διορθώσαμε κάποια πράγματα και έγινε ακόμα πιο ωραίος, με σεβασμό πάντα προς τον κόσμος, να βλέπει, να περνά καλά, οι τιμές είναι χαμηλές.

Ν. Βάνης: Πάλι Γιάννη πάτησες πόδι για την τιμή της φιάλης, σε παραδέχομαι, το κρατάς αυτό από τότε που ήσουν στον Β. Κοντόπουλο.

Γ. Πλούταρχος: Ξέρεις κάτι ο κόσμος περνά πάρα πολύ δύσκολα, θα πρέπει αυτό να το κοιτάζουμε, γιατί σε μας η διασκέδαση είναι είδος πολυτελείας και τι να λέμε τώρα, πρέπει να τα προσέχουμε αυτά.

Ν. Βάνης: Γιάννη ο κόσμος της Θεσ/νίκης είναι διαφορετικός, θέλει η τιμή της φιάλης να είναι προσιτή, δεν είναι όπως στην Αθήνα.

Γ. Πλούταρχος: Μην το λες αυτό και στην Αθήνα ο κόσμος περνά την ίδια κρίση, αλλά εδώ ακόμα περισσότερο.

Ν. Βάνης: Εδώ Γιάννη υπάρχει μεγαλύτερη ανεργία.

Γ. Πλούταρχος: Η Βόρεια Ελλάδα λόγω της ανεργίας που υπάρχει έχει μεγάλη πληγή δεν το συζητώ. Πέρυσι το καλοκαίρι που έξανα μια περιοδεία σ΄ όλη την Βόρεια Ελλάδα είδα από κοντά τα προβλήματα, μίλησα με τον κόσμο, με την νεολαία, με τα παιδιά, διαπίστωσα πραγματικά ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι παραμελημένη. Τα πράγματα στην επαρχία είναι χειρότερα απ΄ ότι στην Θεσ/νίκη. Είναι απίστευτα δύσκολα τα πράγματα.

Ν. Βάνης: Επισκέπτεσαι τακτικά την ιδιαίτερη πατρίδα σου, πας να δεις την μανούλα σου;;

Γ. Πλούταρχος: Πάω τακτικά στο χωριό μου, αλλά την μανούλα μου την έχω μαζί μου.

Ν. Βάνης: Γι΄ αυτό σ΄ αγαπώ Γιάννη, είσαι παράδειγμα προς μίμηση, πως τα παιδιά θα πρέπει να σέβονται τους γονείς τους και να μην τους εγκαταλείπουν στα γηροκομεία.

Γ. Πλούταρχος: Αυτή είναι μια μεγάλη πληγή θα έλεγα. Δυστυχώς όσο είμαστε νέοι δεν καταλαβαίνουμε αυτό, όταν όμως έλθει η στιγμή να διανύσουμε εμείς αυτόν τον δρόμο της τρίτης ηλικίας, τότε συνειδητοποιούμε πως όλα είναι σε αργή κίνηση. Όλα περνούν με αργό τρόπο. Δεν ξέρω, εγώ θεωρώ ότι η τρίτη ηλικία είναι πολλή σημαντική, χρειάζονται οι παππούδες και οι γιαγιάδες μέσα στην οικογένεια. Μεγαλώνουν τα παιδιά, δίνουν όλη την σοφία στα παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν με τελείως διαφορετικό τρόπο, πάντα με τον καλύτερο τρόπο μπορώ να πω, από ένα παιδί που μεγαλώνει χωρίς παππού και γιαγιά. Είναι απαραίτητοι. Δεν εννοείται οικογένεια χωρίς την τρίτη ηλικία, κατά την δική μου άποψη.

Ν. Βάνης: Και έτσι είναι . Γιατί αυτοί είναι που έκαναν όλα τα πράγματα για την Ελλάδα, πολέμησαν, βασανίστηκαν, πείνασαν, για να απολαμβάνουμε εμείς όλα τα αγαθά.

Γ. Πλούταρχος: Να μην πάρουμε τι έκαναν οι προηγούμενες γενιές, το ίδιο θα λένε και οι επόμενες για μας. Το θέμα είναι ότι μεγαλώνουν αλλιώς τα παιδιά, με μια σοφία, με μια ισορροπία κα με μια ηρεμία, έτσι πιστεύω εγώ τουλάχιστον.

Ν. Βάνης: Πρέπει τους πατεράδες, τις μανάδες και τους παππούδες μας να τους προσέχουμε.

Γ. Πλούταρχος: Κοίτα να δεις Νικόλα, αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι πάει να διαλυθεί ο θεσμός της οικογένειας. Αυτό τρέφεται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, όπου η οικογένεια ήταν πρώτη προτεραιότητα. Αυτό λοιπόν πάει να καταστραφεί. Εδώ τα διαζύγια πηγαίνουν σύννεφο με το παραμικρό, δεν σηκώνει ο άλλος μύγα στο σπαθί του και μπορεί να τα διαλύσει όλα δυστυχώς. Είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και θα πρέπει να επανεξετάσουμε όλοι μας τα πράγματα.

Ν. Βάνης: Ποιοι είναι οι δημιουργοί των τραγουδιών στο δίσκο σου;;;

Γ. Πλούταρχος: Υπάρχει μια δική μου μελωδική γραμμή με ένα παιδί πρωτοεμφανιζόμενο τον Αλέξανδρο, επίσης ο Α. Σέρκος, Κ. Θεοχάρης, Α. Βαρδής, Β. Γιαννόπουλος, Λ. Κομνηνός, Χ. Κυπαρίσσης, νομίζω ότι τους είπα όλους.

Ν. Βάνης: Αυτή η επιλογή έγινε ανάμεσα από πολλά τραγούδια;;

Γ. Πλούταρχος: Επιλέξαμε πάρα πολλά, τραγούδησα πάρα πολλά, ούτε θυμάμαι γύρω στα 200-300 τραγούδια. Ενορχηστρώσαμε 30 και από αυτά βγάλαμε τα 14.

Ν. Βάνης: Στην Αθήνα εμφανιζόσουν στο “Αρίων”, ένα από τα καλύτερα μαγαζιά, ήλθα και σε είδα.

Γ. Πλούταρχος: Πραγματικά είναι ένας πολύ ωραίος χώρος και πάντα βελτιωνόμαστε. Γιατί πάντα ένας καινούργιος χώρος έχει τα προβλήματα όταν φτιάχνεται από την αρχή. Είχαμε κάποια προβλήματα που τα βελτιώσαμε φέτος. Ναι είναι ένας πολύ όμορφος χώρος, με επιχειρηματίες τον Γ. Μαλέα και τον Γ. Τσακουμάκο, οι οποίοι είναι πολύ σωστοί.

Ν. Βάνης: Ήταν από τα πρώτα μαγαζιά των Αθηνών Γιάννη.

Γ. Πλούταρχος: Όλα πήγαν καλά. Δόξα τον θεό πήγαμε πολύ καλά.

Ν. Βάνης: Καλά έκανες μετά από απουσία τριών χρόνων και ήλθες στην Θεσ/νίκη.

Γ. Πλούταρχος: Ήταν ένα διάστημα ενός χρόνου που απείχα από τις πίστες. Ήταν αναγκαίο θα έλεγα και γενικώς μου έκανε καλό, πιο πολύ ψυχολογικά αποφορτίστηκα, γιατί είχα περάσει και ένα οικογενειακό πρόβλημα και χρειάστηκε με μείνω εκτός, δηλαδή δεν είχα και την διάθεση.

Ν. Βάνης: Και καλά έκανες για μένα. Γιατί η απώλεια ενός δικού σου ανθρώπου και μάλιστα του πατέρα σου είναι πολύ δύσκολο για όλους μας και πόσο μάλλον για έναν καλλιτέχνη. Γιάννης Πλούταρχος φίλοι μου μαζί μας, φίλος και αδελφός. Στο τηλέφωνο Γιάννη έχουμε τον φίλο Π. Κιάμο που θέλησε να παρέμβει για να μιλήσει για σένα. Γεια σου Πάνο.

Π. Κιάμος: Καλησπέρα σε όλους

Γ. Πλούταρχος: Γεια σου Πάνο μου, πως είσαι;;

Π. Κιάμος: Γεια σου Γιάννη μου είσαι καλά;;

Ν. Βάνης: Θέλω να πω κάτι, ότι δεν είναι πρωταπριλιά, γιατί ακούω από ορισμένους διάφορα σχόλια.

Π. Κιάμος: Δηλαδή το έκανες επίτηδες;;

Γ. Πλούταρχος: Γεια σου Παναγιώτη μου, τι κάνεις;;

Π. Κιάμος: Γιάννη μου είμαι πάρα πολύ καλά, χαίρομαι που είσαι εδώ . Δεν έχω έλθει να σε δω, γιατί δουλεύουμε τις ίδια ώρες, σ΄ αγαπώ πολύ.

Γ. Πλούταρχος: Το ξέρω.

Π. Κιάμος: Με τον Γιάννη έχουμε δουλέψει πολλά χρόνια πριν.

Γ. Πλούταρχος: Και όχι μόνο έχουμε δουλέψει, αλλά περάσαμε και πολλά μαζί. Πρόσφατα είχαμε την κουβέντα σου και είπα άξιο αυτό το παιδί, γιατί έχει παιδευτεί τόσο πολύ, μα τόσο πολύ έχει αγωνιστεί, σου αξίζουν χίλια μπράβο, ειλικρινά σου λέω.

Π. Κιάμος: Μαζί αγωνιστήκαμε, περάσαμε εύκολα, δύσκολα, ευτυχώς νομίζω ότι ο κόσμος ξεχωρίζει και αγαπά αυτούς που αγαπούν την δουλειά τους.

Ν. Βάνης: Θέλω να σας πω Γιάννη και Πάνο ότι εσείς οι δύο ανεβάσατε την πόλη, φέρατε κόσμο απ΄ όλη την Ελλάδα.

Π. Κιάμος: Αυτό είναι χαρά μας. Μακάρι να κάνουμε δουλειές που να έρχεται ο κόσμος. Το πρόβλημα είναι να έρχεται ο κόσμος τελικά, γιατί περνά πολύ δύσκολες στιγμές. Μακάρι και ο Γιάννης και όλοι οι καλλιτέχνες να κάνουμε ότι μπορούμε για να πηγαίνει καλύτερα η νύχτα.

Γ. Πλούταρχος: Πάνο να είσαι πάντα καλά, σ΄ ευχαριστώ, να χαίρεσαι την επιτυχία σου, γιατί το αξίζεις. Π. Κιάμος: Επίσης αγόρι μου, να είσαι πάντα καλά, να έχεις την υγεία σου πάνω απ΄ όλα, να χαίρεσαι την οικογένεια σου, τα παιδάκια σου. Παίρνεις τόση αγάπη από τον κόσμο, αυτό δε είναι η μεγαλύτερη τιμή για έναν καλλιτέχνη.

Ν. Βάνης: Πάνο έκανε κόρη.

Π. Κιάμος: Μπράβο αγόρι μου, νάσαι πάντα καλά.

Γ. Πλούταρχος: Με τον Πάνο έχουμε περάσει πάρα πολλά μαζί και είναι αυτό που λέω, όντως το αξίζει, γιατί έχει παιδευτεί πάρα πολύ και αυτός με τον δικό του αγώνα, αλλά και ο πατέρας του που τον έχει βοηθήσει, που τον πίστεψε και τον πιστεύει. Του αξίζει λοιπόν ένα μπράβο σ΄ αυτό το παιδί, γιατί έφτασε πολύ ψηλά. Εδώ οφείλω να πω και αναφέρομαι στο CD μου, ότι όσα είπες τα παίρνεις όλα πίσω, γιατί μου λες τελικά καλό κι αυτό, καλό και το άλλο

Ν. Βάνης: Ομολογώ ότι έπαιζα αυτά τα συγκεκριμένα τραγούδια.

Γ. Πλούταρχος: Θέλει να ψάξεις τον δίσκο, να αφήσεις να περάσει καιρός, να αφουγκραστείς τα τραγούδια. Μετά από επτά μήνες καταλαβαίνει ο κόσμος το λένε τα τραγούδια, πέρα από τα φαινομενικά σουξέ.

Ν. Βάνης: Έχω μάθει ότι είσαι στο στούντιο και γράφεις.

Γ. Πλούταρχος: Που στο καλό το έμαθες εσύ;; Ποιος σου το είπε;; Έχω επιλέξει κάποια κομμάτια, έχω ξεκινήσει να κάνω δειλά – δειλά κάποια πράγματα, αλλά θα ξεκινήσουμε με πολύ φόρα μόλις τελειώσουμε από την Θεσ/νίκη.

Ν. Βάνης: Γιάννη θα πάρεις παράταση και για τις ημέρες του Πάσχα;;

Γ. Πλούταρχος: Πήρα παράταση, θα είμαι μεγάλο Σάββατο με Κυριακή του Πάσχα και μέχρι του Θωμά. Έχω τραγουδήσει Χριστούγεννα στην Θεσ/νίκη, τώρα θα κάνω και Πάσχα εδώ και μάλιστα μου αρέσει πάρα πολύ. Θα φέρω και όλη την οικογένεια, γιατί θα σαραντίσει η γυναίκα μου. Θα ήθελα να πω ένα ακόμη μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο και να σ΄ ευχαριστήσω και εσένα που με κάλεσες, να είσαι καλά.

Ν. Βάνης: Πότε θα ξεκινήσεις στην Αθήνα για την χειμερινή σεζόν.;;;

Γιάννης Πλούταρχος: Αρχές Σεπτεμβρίου, μπορεί να είναι από την πρώτη Σεπτέμβρη εάν προλάβουμε.

Ν. Βάνης: Θέλω να έλθεις στην Θεσ/νίκη την επόμενη σεζόν, όποτε πιστεύεις ότι είναι καλύτερα.

Γ. Πλούταρχος: Να είσαι καλά Νικόλα μου.

Ν. Βάνης: Γιάννη θέλω να σ΄ ευχαριστήσω που τίμησες για Τρίτη φορά την εκπομπή μου, να σου ευχηθώ τα καλύτερα και πάνω απ΄ όλα υγεία.

Γ. Πλούταρχος: Δική μου είναι η τιμή. Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω και τους ακροατές σου. Πολλά φιλιά σ΄ όλο τον κόσμο, να είναι καλά.

Ν. Βάνης: Θέλει να παρέμβει ο πατέρας του Πάνου Κιάμου. Βασίλη είσαι στον αέρα.

Β. Κιάμος: Φιλιά πολλά Γιάννη και να πηγαίνεις όσο μπορείς καλύτερα.

Γ. Πλούταρχος: Γεια σου Βασίλη μου, να είσαι καλά.

Β. Κιάμος: Ότι και να σου λένε μην ακούς κανέναν. Εγώ σε λατρεύω, να το ξέρεις πάντα και χαίρομαι όσο μπορείς να φτάσεις πιο ψηλά. Σ΄ αγαπώ πολύ Γιαννάκη μου.

Γ. Πλούταρχος: Να είσαι καλά, σ΄ ευχαριστώ. Αυτούς τους ανθρώπους τους έχω ζήσει από κοντά και ξέρω πόσο έχουν δουλέψει, έχω δει την πορεία τους και πραγματικά δικαιώθηκαν. Αυτός ο αγώνας μετρά τελικά. Τίποτα δεν βρήκαμε έτοιμο, αλλά αγωνιστήκαμε για να φτάσουμε ως εδώ.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...