Η συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση με τους εταίρους στο Eurogroup και ο «κατάλογος Βαρουφάκη» ήταν το εφικτό που μπορούσε να επιτευχθεί υπό τις δεδομένες συνθήκες, τονίζει στη συνέντευξή του ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης.
Συνέντευξη στον Νίκο Ηλιάδη/εφημερίδα Μακεδονία.
Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση αποδείχθηκε έτοιμη για μια χωρίς προηγούμενο διαπραγμάτευση και υπογραμμίζει ότι βασική προτεραιότητα τώρα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. «Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», τονίζει.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ3 και το γεγονός ότι στο σχετικό νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αυτόνομη λειτουργία της ο βουλευτής Θεσσαλονίκης σημειώνει πως η παράλειψη αυτή θα πρέπει να συμπληρωθεί κατά την τελική διαμόρφωση του νομοθετήματος.
Τι βαθμό βάζετε στη νέα κυβέρνηση για τα έως τώρα πεπραγμένα της στον πρώτο ενάμιση μήνα διακυβέρνησης;
Καταρχάς, επιτρέψτε μου να πω ότι προτιμώ την περιγραφική αξιολόγηση από την αριθμητική βαθμολόγηση και ότι οποιαδήποτε αποτίμηση του κυβερνητικού έργου σε ενάμιση μόλις μήνα κρίνεται πρόωρη – και ιδιαίτερα στην περίπτωση που το κυβερνών κόμμα βρίσκεται για πρώτη φορά σ’ αυτή τη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε αδιαμφισβήτητα την τεράστια ευθύνη να αποδείξει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, ο οποίος είναι και αποδοτικός. Ότι μπορεί η άνθηση των αριθμών να γίνει συγχρόνως με τη διάσωση των ανθρώπων. Ότι το μνημόνιο όχι μόνο ήταν ολέθριο, αλλά επιπλέον δεν αποτελεί λύση και αναπαράγει το χρέος.
Αποτρέψαμε το ασφυκτικό τελεσίγραφο της 28ης Φεβρουαρίου, πετύχαμε την αναγκαία τετράμηνη παράταση-ανάσα για τη χώρα, αποφύγαμε νέα μέτρα λιτότητας, όπως αυτά προβλέπονταν στο γνωστό e-mail Χαρδούβελη, καθώς και τον στόχο για το αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3%. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως δικαιότερες και περνούν μέσα από μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία, τις οποίες αναλάβαμε να φέρουμε εις πέρας με τη νωπή λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου.
Σας βρίσκουν σύμφωνο οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης καθώς και το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου;
Πριν καν ορκιστεί η κυβέρνηση, μπήκε σε μια διαδικασία μιας χωρίς προηγούμενο διαπραγμάτευσης και αποδείχθηκε πως ήταν έτοιμη για αυτό, καθώς προχώρησε σε μια σειρά τακτικών κινήσεων που δεν τόλμησε ποτέ η προηγούμενη μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία με ευκολία έβρισκε καταφύγιο σε μια ανεύθυνη και ακατάσχετη κινδυνολογία, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα.
Η συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση με τους εταίρους στο Eurogroup με τη «δημιουργική ασάφεια» και ο «κατάλογος Βαρουφάκη» ήταν το εφικτό που μπορούσε να επιτευχθεί υπό τις δεδομένες συνθήκες, καθώς στο πλαίσιό της όχι μόνο διεθνοποιήθηκε η ελληνική αντίσταση απέναντι στον πόλεμο ευρωπαϊκών και ευρύτερων οικονομικών κύκλων, αλλά επιπλέον αποδείχθηκε ότι όσοι έβλεπαν μονόδρομους το έκαναν με σαφή αδιαφορία απέναντι στον λαό και με σαφέστατο νεοφιλελεύθερο πλάνο για τη διάλυση του δημόσιου τομέα και της μεσαίας τάξης.
Πάντως η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική στροφή σε σχέση με όσα έλεγε προεκλογικά. Θυμίζω τη διαγραφή του χρέους, το «δεν θέλουμε άλλη δόση», το «είμαστε αντίθετοι με την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης» κ.ά.
Για πρώτη φορά στα χρονικά μια κυβέρνηση προβαίνει σε πραγματική διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους, βάζει ταφόπλακα στα μνημόνια και δίνει ξανά ελπίδα στους πολίτες. Τώρα βασική προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας μας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τη λήψη όλων αυτών των αναγκαίων μέτρων που θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα οδηγήσουν στην οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.
Η αξιολόγηση δεν θα γίνει στο περίφημο «mail Χαρδούβελη» αλλά στα μέτρα που πρότεινε η σημερινή κυβέρνηση. Ταυτόχρονα μέχρι τον Ιούνιο θα γίνεται και η διαπραγμάτευση για τη συνολική λύση του χρέους.
Εκτός από τη διαπραγμάτευση υπάρχει και η διακυβέρνηση. Κοντεύουμε το δίμηνο από τις εκλογές και η Βουλή δεν έχει ψηφίσει ακόμη κανένα νομοσχέδιο. Μήπως τελικώς δεν ήσασταν και τόσο έτοιμοι να κυβερνήσετε;
Ήδη οι ρυθμίσεις για τα χρέη προς το δημόσιο είναι στη διαβούλευση και συζητιέται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς πολύ σύντομα μέσα από το ελληνικό κοινοβούλιο θα τεθεί σε ισχύ.
Η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η ανάκτηση της εργασίας είναι ορισμένες μόνο από τις βασικές δεσμεύσεις του προεκλογικού μας προγράμματος και θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. Η ελληνική κυβέρνηση θέτει τη δική της ατζέντα μεταρρυθμίσεων προτάσσοντας αυτά που αποτελούν κοινό έδαφος, δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και εγγυάται την υλοποίηση τους, γιατί δεν δεσμεύεται από άλλου είδους συμφέροντα.
Με εξαίρεση τον τομέα της υγείας και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, σε όλες τις υπόλοιπες κυβερνητικές θέσεις στη Θεσσαλονίκη παραμένουν οι αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα υπάρξουν αλλαγές στις θέσεις αυτές και σε τι βάθος χρόνου;
Στόχος μας είναι οι όποιες αλλαγές υπάρξουν σε νευραλγικά πόστα να πραγματοποιηθούν όχι με βάση την έως τώρα ακολουθούμενη συνταγή, δηλαδή τα αυστηρά κομματικά κριτήρια, αλλά με βάση μια αξιολογική διαδικασία η οποία θα εξασφαλίσει ότι οι προς τοποθέτηση αξιωματούχοι θα είναι σε θέση να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Θεωρώ ότι αλλαγές θα υπάρξουν.
Από το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ λείπει η επανασύσταση της ΕΡΤ3 ως ανεξάρτητης, αυτόνομης δομής. Συμφωνείτε με αυτό;
Η ΕΡΤ επαναλειτουργεί για να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει και στην επιλογή του τηλεθεατή και στο τηλεοπτικό στερέωμα. Με το σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας χωρίς διακοπή και με πιστή τήρηση των συνταγματικών αρχών, καθώς και η επίλυση των εργασιακών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων που δημιούργησαν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ως σήμερα.
Ειδικά για την ΕΡΤ3 νομίζω ότι ελλείψεις που υπάρχουν στο υπό τελική διαμόρφωση νομοσχέδιο θα πρέπει να συμπληρωθούν, παίρνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητά της και χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Γίνονται ήδη συζητήσεις και διαβουλεύσεις και θα έχουμε, πιστεύω, θετικά αποτελέσματα.
Ποιες είναι οι τρεις σημαντικότερες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη;
Προτεραιότητά μας αποτελεί σίγουρα η αντιμετώπιση του φλέγοντος προβλήματος της ανεργίας, στην οποία τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη στέφθηκε πρωταθλήτρια εξαιτίας των έως τώρα εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Επίσης, η απρόσκοπτη συνέχιση των έργων του μετρό, το οποίο θα απαλλάξει την πόλη μας από το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά και η αντιμετώπιση των προβλημάτων των υποδομών υγείας της Θεσσαλονίκης. ΕΛΒΟ, λιμάνι, αεροδρόμιο, ΟΑΣΘ είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.