Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΓέροντας Μεθόδιος: “Το...

Γέροντας Μεθόδιος: “Το Άγιον Όρος είναι συνέχεια της Βυζαντινή αυτοκρατορίας. Είναι αυτόνομο, αυτοδιοίκητο, αλλά ανήκει στην Ελληνική επικράτεια, οι δε νόμοι του είναι ένα κομμάτι από το σύνταγμα μας”

Ο σεβάσμιος γέροντας Μεθόδιος της Ιερής Μονής Εσφιγμένου προσκεκλημένος στο web radio elliniko-fenomeno.com (17/05/2012) και του δημοσιογράφου Νίκου Βάνη, μας μιλά για τα κέραια θέματα της μονή Εσφιγμένου,  την φορολογία  των ακινήτων των μονών του Αγίου Όρους, τους συνεχείς δικαστικούς αγώνες που υφίστανται οι γέροντες της μονής από τους Κατσουλιέρηδες, για το πως ήταν παλαιότερα το Άγιον Όρος.

Νίκος Βάνης: Όπως σας ανακοίνωσα φίλοι μου σήμερα μαζί μας είναι ο γέροντας Μεθόδιος της Μονής Εσφιγμένου. Γέροντα μου τι κάνεις, είσαι καλά;;

Γέροντας Μεθόδιος: Καλημέρα κύριε Νίκο μου, δόξα τω θεώ είμαι καλά.

Ν. Βάνης: Επειδή έχουμε καιρό να μιλήσουμε, πως πάνε όλα τα θέματα της Μονής τα οποία έχουμε αναδείξει.

Γ. Μεθόδιος: Τα ίδια κύριε Νίκο μου, δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά μεταβολή. Πάμε από το κακό στο χειρότερο, από δικαστήριο σε δικαστήριο, τι να πω, δυστυχώς είναι τα ίδια. Τώρα που έχουμε την πανήγυρη δεν θα αφήσουν τον κόσμο να έλθει μέσα, θα ταλαιπωρείται ο κόσμος, ο οποίος ξεκινά από την άλλη άκρη για να έλθει για την πανήγυρη και δεν τον αφήνουν.

Ν. Βάνης: Να πούμε ότι η πανήγυρη είναι στις 5 Ιουνίου.

Γ. Μεθόδιος: Την άλλη Πέμπτη που μας έρχεται

Ν. Βάνης: Δηλαδή τον κόσμο δεν θα τον αφήσουν να έλθει για να δει τους γέροντες και κατ΄ επέκταση το μοναστήρι. Αυτό είναι μεγάλη αμαρτία γέροντα μου.

Γ. Μεθόδιος: Κατ΄ αρχήν είναι παρανομία, για μια ολόκληρη αδελφότητα αποτελούμενη από 11 άτομα. Μετά δεν ζητούν χάρες, θα πληρώσουν οι άνθρωποι, θα μπούμε νόμιμα και όχι κρυφά. Η κακία των ανθρώπων δεν έχει τέλος αδελφέ Νικόλαε.

Ν. Βάνης: Με την βοήθεια του Χριστού και της Παναγίας όλα θα αλλάξουν.

Γ. Μεθόδιος: Σίγουρα εκεί ελπίζουμε μόνο, δεν έχουμε κανέναν άλλον, αυτή είναι η αλήθεια, μόνο ο Χριστός και η Παναγία  μας βοηθούν να τα βγάλουμε πέρα.

Ν. Βάνης: Γέροντα υπήρξε ένα πρόσφατο δημοσίευμα σχετικά με το θέμα της φορολογίας των μονών του Αγίου Όρους. Πολλοί πατέρες έστειλαν επιστολή επισημαίνοντας ότι εφόσον δεν μπορούμε να τα βρούμε με την Ελληνική πολιτεία, και επειδή το Άγιον Όρος είναι αυτόνομο, ζητούμε την υποστήριξη το Πατριαρχείου Ρωσίας. Εσείς οι πατέρες της Μονής Εσφιγμένου είστε τσακισμένοι από τα δικαστήρια, πληρώνοντας δυσβάσταχτα χρήματα.

Γ. Μεθόδιος: Εάν μου επιτρέπετε με δύο λόγια θα σας εξηγήσω κύριε Νίκο. Αυτά που κάνει το κράτος στους πατέρες του Αγίου Όρους, εμάς μας τα έκαναν οι ίδιοι οι πατέρες. Μας έκοψαν τα πάντα, δεν μπορούμε να κινηθούμε. Εάν ήταν στο χέρι τους θα μας έκοβαν και τον αέρα που αναπνέουμε. Πως λοιπόν παραπονιούνται όταν μέσα στο ψαλτήρι λέει “όποιος σκάβει το λάκκο ο ίδιος πέφτει μέσα”. Αυτοί μας στέρησαν τα πάντα, τηλέφωνα, ταχυδρομεία, τράπεζες, κάτι νοίκια που είχαμε, τα πάντα. Δηλαδή παραπονιούνται που θα πληρώσουν ένα φόρο για τα ακίνητα, τα οποία έχουν έξω, γιατί όλος ο κόσμος πληρώνει, δεν το καταλαβαίνω αυτό.

Ν. Βάνης: Να ρωτήσω κάτι γέροντα, δηλαδή παραπονιούνται για τα ακίνητα των μονών έξω, και όχι για τις μονές;;

Γ. Μεθόδιος: Για τα ακίνητα, αυτά είναι στην Ελληνική επικράτεια. Αυτό που λένε κύριε Νίκο μου, θα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που θα έχουν κάνει στην ζωή τους. Το Άγιον Όρος είναι Ελληνικό, ανήκει στην Ελληνική επικράτεια, μπορεί να είναι αυτόνομο, αυτοδιοίκητο, αλλά είναι στην Ελληνική επικράτεια. Οι νόμοι του Αγίου Όρους είναι κομμάτι από το σύνταγμα μας, δεν μπορεί λοιπόν να κάνει κανένας τέτοιο πράγμα. Για να γίνει αυτό υπάρχουν διεθνείς συνθήκες που πρέπει να ακυρωθούν.  Πρέπει να συμφωνήσει το Πατριαρχείο, η Ελληνική πολιτεία, και το Άγιον Όρος, για να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Γι΄ αυτό που λένε το μόνο που θα καταφέρουν είναι να γίνουμε συνεργοί στο σχέδιο του Πανσλαβισμού, όπως ήθελαν παλιά οι Ρώσοι και οι Βούλγαροι. Το μόνο που θα κάνουν είναι ότι χειρότερο γι΄ αυτήν την περίπτωση.

Γιατί εσείς ευλογημένοι είστε καλόγεροι και μας κόψατε τα πάντα, τώρα παραπονιέστε γιατί ο άλλος θα σας βάλλει μια φορολογία στο ακίνητο. Εγώ το βλέπω τελείως ανεδαφικό κύριε Νίκο μου, και πιστεύω ότι ο καιρός γυρίζει. Αυτά που έκαναν σ΄ εμάς, ας μάθουν τώρα από τους κρατούντες πόσο δύσκολο είναι να σου κόβουν τα πάντα. Εμάς δεν μας άφησαν τίποτα, και αυτό το κάνουν μοναχοί. Φαντάσου οι κοσμικοί που πολλές φορές είναι και κράτος, τι μπορεί να τους κάνει.

Ν. Βάνης: Δεν βλέπω όμως να υπάρχει κάποια παρέμβαση από τον Πατριάρχη.

Γ. Μεθόδιος: Γιατί και αυτός μπορεί να είναι μέσα στο σχέδιο, ο καιρός θα δείξει. Πάντως εμείς σαν Μονή Εσφιγμένου θα μείνουμε εκεί που είμαστε, τίποτα δεν έχουμε, εάν θέλουν ας τα πάρουν όλα, αλλά δεν αλλάζουμε, θεωρούμε ότι το Άγιον Όρος είναι συνέχεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τι δουλειά έχουν οι Σλάβοι με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αυτά τα κειμήλια τα οποία έχουμε είναι Ελληνικά, ανήκουν στον Ελληνικό έθνος, δεν έχουμε το δικαίωμα να τα πάμε στην Μόσχα, ή στην Βουλγαρία, και εγώ δεν ξέρω που αλλού. Ποιος μας δίνει αυτό το δικαίωμα;;

Ν. Βάνης: Βλέπω ότι οι Ρώσοι γέροντα μου κάνουν και βήματα παραπάνω, εφόσον το Ελληνικό κράτος δεν παρέχει καμιά βοήθεια στις μονές, τους λένε ελάτε σε μας.

Γ. Μεθόδιος: Σας λέω μπορούμε εμείς να πάμε σε μια επαρχία της Ρωσίας, εάν δεν συμφωνούν;; Μπορούμε;;  Πόσο μάλλον το Άγιον Όρος το οποίο δεν είναι περιουσία κανενός, είναι συνέχιση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, συνέχιση της παραδόσεως μας. Ήταν ο πνεύμονας της Ορθοδοξίας παλαιότερα το Άγιον Όρος. Γιατί δεν ξεσηκώθηκαν όταν ο Πατριάρχης κηρύττει διαίρεση, για ξεσηκώθηκαν τώρα, δηλαδή μόνο για τα χρήματα, αυτό είναι το ενδιαφέρον μας, να μην μας πάρουν τα χρήματα. Εγώ το βλέπω τελείως ανεδαφικό και παράνομο αυτήν την στιγμή, ότι θέλουν κάνουν, και αυτό θα στοιχίσει πάρα πολύ.

Ν. Βάνης: Λένε οι Αγιορείτες πατέρες ότι παραχώρησαν το 1924, 1.200.000 στρέμματα.

Γ. Μεθόδιος: Ναι, παραχώρησαν η αλήθεια είναι αυτή, και εμείς σαν μοναστήρι, γι΄ αυτό το κράτος τους έδινε αυτά τα μετοχικά μισθώματα, τα οποία εμάς μας έκοψαν κι και τους πληρώνει ακόμα. Δεν ξέρω πόσα εκατομμύρια το χρόνο σε κάθε μοναστήρι για τα μετοχικά μισθώματα. Τα κτήματα αυτά έδωσαν στους πρόσφυγες.

Ν. Βάνης: Εσάς έτσι κι αλλιώς σας τα πήραν όλα, και όσον αφορά τα δικαστήρια, βλέπουμε ότι υπάρχει ένα παραδικαστικό κύκλωμα που σας κυνηγά.

Γ. Μεθόδιος: Δεν υπάρχει δικαιοσύνη κύριε Νίκο, να καθίσουν κάτω, και να πουν, ελάτε εδώ για να βοούμε που είναι το δίκαιο. Οι αποφάσεις τις οποίες έβγαλαν το Πατριαρχείο και η κοινότητα του Αγίου Όρους είναι παράνομες, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του Αγίου Όρους, είναι ένα κομμάτι του συντάγματος. Δεν μπορεί λοιπόν ο καθένας να το καταπατά εις το όνομα είτε λέγεται Πατριάρχης, τι πάει η πει Πατριάρχης, θα το κάνουμε σαν τους βουλευτές, κλέβουν, ξανακλέβουν και έχουν ελευθερία, δεν τους πιάνει κανένας νόμος. Εάν κανένας φουκαράς κλέψει κανέναν κουλούρι θα πάει φυλακή για όλη του την ζωή.

Ν. Βάνης: Ναι, γέροντα μου θα πάει μέσα ασυζητητί.

Γ. Μεθόδιος: Εμείς δεν μπορούμε να τα κάνουμε αυτά κύριε Νίκο μου. Εμείς είμαστε Έλληνες μέχρι το κόκαλο κα θα μείνουμε Έλληνες. Εάν θέλει η Ελληνική πολιτεία να τα πάρει όλα, ας τα πάρει, υπάρχει και θεός.  Δεν μπορούμε όμως να αρνηθούμε ότι είμαστε Έλληνες και ότι το Άγιον Όρος είναι μέσα στην Ελληνική επικράτεια, και δεν μπορεί κανείς να τα πάρει. Πες ότι πήγαμε στην Ρωσία, τα κτήματα που έχουμε μέσα στην Ελλάδα τι θα γίνουν;; Τα κτήματα δεν είναι στην Ρωσία και όπου αλλού, είναι μέσα στην Ελληνική επικράτεια, αυτό θα πρέπει αν σκεφθούν οι πατέρες. Τι θα γίνει θα υποχωρήσει το Ελληνικό κράτος, και θα πει “ελάτε πάρτε τα”, δεν νομίζω. Αυτό είναι παρέμβαση σε ξένο έδαφος, ξένη κυριαρχία, δεν μπορεί να γίνει αυτό.

Ν. Βάνης: Υπάρχει ιδιαίτερο καθεστώς με τον Άγιον Όρος, είναι αυτόνομο. Νομίζω κάπου γέροντα μου όλη η υπόθεση είναι στον αέρα και εκ μέρους της Ρωσίας, αλλά και εκ μέρους της Ελλάδος που μιλά  ότι θα επιβάλλει φορολογία στις μονές. Αφού το Άγιον Όρος είναι αυτόνομο πως εσύ κράτος το φορολογείς;;

Γ. Μεθόδιος: Παλαιότερα δεν υπήρχε φορολογία, το σεβάστηκαν ακόμα και οι Τούρκοι και οι Γερμανοί, οι πάντες. Δεν υπήρχε φορολογία, τώρα εδώ υπάρχουν τόσα πολλά τα οποία είναι αφορολόγητα. Πες ότι μας επέβαλλαν για τον άλφα ή βήτα λόγο, θα πρέπει εμείς να διαλύσουμε το Άγιον Όρος;; Και να κάνουμε αυτά τα οποία επιζητούν οι ξένοι σκοτεινοί κύκλοι εδώ και αιώνες;; Το Άγιον Όρος  να φύγει από την Ελλάδα, και το Πατριαρχείο να φύγει από την Κωνσταντινούπολη και να το πάρει η Ρωσία;;; Είναι σωστό;;  Μετά χαθήκαμε. Μπορεί εμείς να έχουμε τις διαφορές μας στο πρόσωπο του Πατριάρχη, άλλο αυτό και άλλο ότι το Πατριαρχείο είναι Ελληνικό, το Άγιον Όρος είναι Ελληνικό, ανήκει στην Ελληνική επικράτεια. Όσο και να τα έχουμε  εναντίον το Πατριάρχου για τα έργα και τις ημέρες που κηρύττει, σ΄ αυτό το θέμα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν δίκιο οι πατέρες και οι Αγιορείτες, όχι δεν έχουν δίκιο, και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να υπαγάγουν το Άγιον Όρος στην Ρωσική εκκλησία. Όχι δεν θα συμφωνήσουμε με τίποτα κύριε Νίκο μου, γιατί βλέπω ότι αυτό θα είναι η καταστροφή του Αγίου Όρους, μετά πάει το άβατο, πάνε όλα, θα είμαι κάθετα αντίθετος.

Ν. Βάνης: Πάντως με τον αγώνα γέροντα μου που κάνατε για την ηλεκτρονική κάρτα δικαιωθήκατε, αλλά και γενικώς για τους ξένους αποδείχθηκε ότι ούτε από το Ευρώ μπορούν να μας διώξουν, όλα είναι φούμαρα και βολεύει κάποιους πολιτικούς.

Γ. Μεθόδιος: Όλη αυτή η κρίση, τεχνητή, οικονομική, την οποία μας επέβαλλαν οι μεγαλοκαρχαρίες είναι μια δοκιμή στο κόσμο, γιατί θέλουν σιγά – σιγά να καταργήσουν το χρήμα, θέλουν την αχρήματη συναλλαγή, θέλουν να ελέγχουν τα πάντα, θέλουν να μειώσουν τον πληθυσμό της γης, για να μπορούν τάχα να την κυβερνήσουν. Μας κοροϊδεύουν με την αλλαγή του κλίματος, ότι δεν θα κάνει χειμώνα, και είδαμε φέτος πόσο βαρύ χειμώνα είχαμε.

Ν. Βάνης: Γέροντα μου συνέχεια μας ψεκάζουν με τα αεροπλάνα.

Γ. Μεθόδιος: Ραντίζουν συνέχεια και δεν μπορώ να καταλάβω το Ελληνικό κράτος τι κάνει σ΄ αυτές τις περιπτώσεις.

Ν. Βάνης: Η εταιρεία ψεκασμού εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, είναι στο Σέδες σε στρατιωτικές βάσεις. Κάθε ημέρα ψεκάζουν για να αλλάξουν το περιβάλλον. Πρόσφατα μου είπε χημικός ότι το υγρό στην ατμόσφαιρα αμέσως εξατμίζεται, εάν όμως είναι βαριά μέταλλα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και σιγά – σιγά πέφτουν στο έδαφος με καταστροφικές συνέπειες.

Γ. Μεθόδιος: Ξέρουμε ότι είναι από την Θεσσαλονίκη, ποιοι είναι αυτοί που το κάνουν αυτό;;

Ν. Βάνης: Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ότι τα αεροπλάνα που βλέπουμε στο ουρανό είναι τα επιβατικά και αφήνουν τα καυσαέρια τους. Με μόνο διαφορά ότι το καυσαέριο εξατμίζεται, αυτό και το μικρό παιδί το γνωρίζει, διότι είναι υγρό, ενώ το βαρύ μέταλλο μένει.

Γ. Μεθόδιος: Υπάρχει μια γενική επιβολή εναντίον της Ελλάδος, εναντίον της Ορθοδοξίας, του Αγίου Όρους. Δυστυχώς δεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων κύριε Νίκο μου, θα δούμε πολλά ναυάγια.

Ν. Βάνης: Εμείς καταγγείλαμε τους ψεκασμούς μέσω της απόλυτης τηλεφημερίδας Ελληνικό Φαινόμενο. Η συγκεκριμένη εταιρεία ψεκασμού έχει πάρει δουλειές σε Συρία, και Αίγυπτο. Βγαίνει το Υπουργείο Γεωργίας και λέει ότι γίνονται ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Η εταιρεία αυτή αποδεικνύεται ότι ανήκει σε μεγαλομεγιστάνα από τους νήσους Κέιμαν, τον γνωστό G Soros.

Γ. Μεθόδιος: Όλοι μας κοροϊδεύουν κύριε Νίκο, γιατί δεν έχουμε αρχηγούς. Ο δικό μας αγώνας συνεχίζεται, τα θέματα της πίστεως συνεχίζονται, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κανέναν. Ούτε οι Αγιορείτες ενδιαφέρονται εάν ζούμε ή εάν πεθάναμε. Βέβαια αυτοί θα ήθελαν να πεθάνουμε, ούτε από το Πατριαρχείο που αγαπά όλους τους ανθρώπους, ούτε από την Ελληνική κυβέρνηση, ούτε από κανέναν έχουμε βοήθεια, μας θυμούνται μόνο όταν είναι εκλογές, για τους βοηθήσουμε να βγουν.

Ν. Βάνης: Θέλω να σας ενημερώσω ότι  η πρώτη συνέντευξη που κάναμε πριν από δύο μήνες παίχτηκε από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο από τον δικό του ραδιοφωνικό σταθμό Zougla.gr, αλλά και από διάφορα κανάλια της Κατερίνης. Σιγά – σιγά ο κόσμος αρχίζει και ενημερώνεται για την μονή Εσφιγμένου.

Γ. Μεθόδιος: Δυστυχώς κύριε Νίκο μου υπάρχει ένα διωγμός πρωτοφανής. Σας είπα εάν μπορούσαν θα μας είχαν κόψει ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε, και αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ενώ αυτοί κάνουν τα ίδια παραπονιούνται για το κράτος που τους φορολογεί. Βέβαια το κράτος κάνει αυτό θέλει, διότι αυτοί που μας κυβερνούν οι περισσότεροι είναι άθεοι, αλλά εσείς που είστε μοναχοί, που ήλθατε εδώ για να σωθείτε;; Εμείς το έγκλημα μας είναι ότι καταγγέλλουμε τον Πατριάρχη ότι είναι αιρετικός. Διδάσκει πράγματα που δεν εδίδαξαν οι πατέρες μας και η εκκλησία. Δεν θέλουμε να πάρουμε τα χρήματα των Εβραίων, διότι θεωρούμε ότι είναι ένας Δούρειος Ίππος που θα υπάρχουν ανταλλάγματα, τα οποία εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε. Γι΄ αυτό δεν κάθισαν κάτω οι πατέρες να σκεφτούν καρτερικά, χριστιανικά, ανθρώπινα. Το έχω πει και ξανά, βγαίνουνε και μιλούν περί αγάπης, και η μονή μας έχει 110 ανθρώπους που μας έχουν αποκλείσει από παντού, λίγο εάν κινηθούμε, φέρνουν την αστυνομία.

Δεν μας αφήνουν να μπούμε στα καράβια, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε πράγματα. Να μπούμε σε ένα ταχύπλοο, δεν μας αφήνουν, γιατί έχουν εντολή από την ιερά κοινότητα, στο να μην μας βοηθούν. Κατά τα άλλα εμείς λέμε ψέματα, όλα αυτά είναι ψέματα κατ΄ αυτούς. Μπορεί όποιος θέλει να έλθει να το διαπιστώσει. Και εσείς εάν θέλετε μπορείτε να έλθετε ως ιδιώτης, και να πείτε ότι πάω στην μονή Εσφιγμένου, και να δείτε τι έχετε να τραβήξετε. Να πάμε μαζί σε ένα καράβι για να δείτε ότι δεν θα μας αφήσουν να μπούμε μέσα. Αλλά τι να πούμε, και αυτό συνεχίζεται. Εδώ υπάρχουν άλλα φοβερά πράγματα, αλλά προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο, κάνοντας έτσι την δουλειά τους, μιλώ για τους πολιτικούς πιο πολύ.

Ν. Βάνης: Οι πολιτικοί μας παίρνουν γραμμή από συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά και από τον Πατριάρχη.

Γ. Μεθόδιος: Δεν ξέρω πως γίνεται, αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι αυτήν την στιγμή εμείς διωκόμεθα για θέματα πίστεως. Μας λένε παράνομους και ότι θα πρέπει να φύγουμε, και ποιος είσαι εσύ που μας βγάζεις παράνομους, που ήλθαμε εδώ να αφιερώσουμε την ζωή μας στην Παναγία και στη μετάνοια. Εάν εμείς είμαστε παράνομοι, εσείς που πήρατε τόσα χρήματα από το Ελληνικό κράτος, τόσα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ποιοι λοιπόν είναι οι παράνομοι;; Εμείς που προσπαθούμε να ζήσουμε με τον ιδρώτα μας και την αγάπη των αδελφών, ή αυτοί που πήραν τα πολλά χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεπούλησαν τον τόπο μας και το Άγιον Όρος στους ξένους. Ποιοι είναι οι εχθροί, δεν μπορώ να το καταλάβω κύριε Νίκο μου.

Ο αγώνας ο δικός μας, είναι αγώνας για την Ελλάδα, την Ορθοδοξία μας μέχρι θανάτου. Αν νομίζουν ότι μπορούν να μας διώξουν, για να κάνουν ότι θέλουν εμείς είμαστε εδώ, εδώ οι πόρτες είναι ανοιχτές, μπορούν εάν θέλουν, να έλθουν. Ότι συμβεί όμως από εκεί και πέρα θα είναι υπεύθυνοι και απέναντι του θεού και απέναντι της ιστορίας. Γιατί εγώ άφησα τα πάντα για να έλθω εδώ, και έρχονται αυτοί που ήλθαν χθες διότι τους επέβαλλαν άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με το Άγιον Όρος να μου πουν “φύγε από το Άγιον Όρος”

Ποιανού είναι το Άγιον Όρος, είναι της Παναγίας, δεν είναι περιουσία κανενός, δηλαδή σε διώχνω γιατί είναι περιουσία του πατέρα μου, όχι είναι τόπος μετανοίας, είναι τόπος τον οποίον εξέλεξε η Παναγία μας για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να μετανοήσουν. Δεν μπορεί κανένας να μας διώξει παρά μόνον η Παναγία. Εάν αυτή θέλει να μας διώξει, τότε θα μας διώξει, αλλιώς κανένας δεν μπορεί να μας διώξει. Και το μόνο που κάνουν μ΄ αυτά τα οποία επιβάλλουν, όταν κάποιοι άνθρωποι ήθελαν να επισκεφθούν το μοναστήρι, τους είπαν “μην πάτε σ΄ αυτούς γιατί θα σας αφήσουν έξω, δεν θα σας βάλλουν μέσα”, τότε γύρισαν οι άνθρωποι και είπαν “πω- πω κακία που υπάρχει!!!”. Ενώ εμείς ποτέ δεν είπαμε τους ανθρώπους να μην πάτε σε άλλα μοναστήρια. Και όμως υπάρχει αυτή η πολεμική, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, και να νομιμοποιήσουν τους παράνομους. Για να φτιάξουν την αίρεση την οποία κηρύττει ο Πατριάρχης στα μέτρα τους, και να μην φαίνεται ότι ο Πατριάρχης είναι αιρετικός.

Όχι εμείς θα φωνάζουμε όσο έχουμε φωνή και δύναμη. Όσο θα ζούμε θα υπερασπιζόμαστε αυτά τα οποία άφησαν οι πατέρες μας, τα ήθη και τα έθιμα μας, και δεν πρόκειται σε τίποτε και σε κανέναν να τα προδώσουμε για όλο το χρυσάφι του κόσμου. Δεν μας χρειάζεται, μόνο ο Χριστός μας χρειάζεται και η πίστη μας την οποία ξέρουμε να φυλάμε από τους πατέρες μας.

Προχθές ήλθε στον Άγιον Όρος ο Αρχιεπίσκοπος των Αγγλικανών, να δείτε τι υποδοχές, να δείτε να τον βάζουν επάνω στον θρόνο, μέσα στο ναό του προστάτου, ποιον έναν αντίχριστο, έναν αιρετικό, και μετά είμαστε εμείς οι κακοί που τα λέμε αυτά, μπορεί να είμαστε για τους ανθρώπους για τον θεό όμως δεν είμαστε.

Ν. Βάνης: Εγώ νομίζω γέροντα μου ότι κάνετε πολλά υπέρ του Ελληνισμού, υπέρ της Ορθοδοξίας, ενώ οι άλλοι γι΄ αυτά που κατηγορούν εσάς, τα κάνουν οι ίδιοι.

Γ. Μεθόδιος: Ακριβώς, μπορώ να δεχθώ ένα Προτεστάντη ο οποίος δεν πιστεύει σε τίποτα, να τον βάλλουν στον θρόνο, να τον κάνουν πολύχρονο μέσα στο ναό του προστάτου, εκεί που θυσιάστηκαν οι πατέρες μας, επειδή δεν μνημόνευαν μια εποχή, τους κρέμασαν μέσα στο ναό του προστάτου, και τους έκοψαν τα κεφάλια με τα τσεκούρια, δεν ντράπηκαν και δεν φοβήθηκαν τον θεό, να βάλλουν έναν αντίχριστο μέσα στο ναό του θεού, να κάνει τι;;

Ν. Βάνης: Κακά τα ψέματα γέροντα μου είναι έμπορος.

Γ. Μεθόδιος: Και ύστερα κατηγορούν εμάς ότι είμαστε φανατικοί, τι είναι ο φανατισμός;; Εδώ όταν έρχονται  στο μοναστήρι άνθρωποι αλλόθρησκοι, θα τους βάλουμε να φάνε, θα κοιμηθούν, μόνο που δεν μπορούμε  να τους βάλουμε στην εκκλησία, δεν μπορεί να τρώμε μαζί τους, γιατί είναι αλλόθρησκοι, αιρετικοί. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ίσιωμα στο όνομα της παγκοσμιοποίησης, στο όνομα του κάθε Πατριάρχη, και  τα θελήματα του καθενός.

Εμείς ένα θέλημα ξέρουμε κύριε Νίκο μου, αυτό που θέλει ο θεός και η Παναγία. Δεν υπακούομε σε τέτοιους ψεύτικους νόμους οι οποίοι δεν στηρίζονται πάνω στην αλήθεια. Όποιος κι αν τους βάλλει αυτούς τους νόμους, δεν θα υπακούσομε, θα υπακούσομε πρώτα στην συνείδηση μας και σ΄ αυτά που λένε οι Άγιοι Πατέρες. Τώρα τι θα που αυτοί λίγο μας ενδιαφέρει.

Ν. Βάνης: Εμείς γέροντα μου πάντοτε θα είμαστε στο πλευρό σας, διότι κάνετε θεάρεστο έργο.

Γ. Μεθόδιος: Πάντως έχουν βάλλει στο στόχαστρο να αφανίσουν την Ελλάδα κύριε Νίκο μου, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Ακούω τους πολιτικούς, μιλάνε – μιλάνε, κανείς όμως δεν μιλάει για τον θεό, μόνο ο κύριος Πάνος Καμμένος μιλάει για τον θεό. Δηλαδή δεν είμαστε Έλληνες Ορθόδοξοι;; Έρχεται ο κάθε άθεος και λέει θα κυβερνήσω την Ελλάδα που το 98% είναι Ορθόδοξοι, και εσύ που δεν πιστεύεις σε τίποτα έχεις την απαίτηση να κυβερνήσεις την Ελλάδα;;

Ν. Βάνης: Τελικά μόνον ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στη Ορθοδοξία κανένας άλλος.

Γ. Μεθόδιος: Κανένας άλλος δεν λέει τίποτα. Εμείς μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτήν την πολιτική αυτών των ανθρώπων, μπορούμε εμείς να ξεπουλήσουμε τα πάντα;; Όχι κύριοι δεν θα σας κάνουμε το χατίρι σε καμιά περίπτωση. Εάν θέλετε να μας αποκλείσετε, αποκλείστε μας, εάν θέλετε να μας φυλακίσετε, φυλακίστε μας, εάν θέλετε να μας σκοτώσετε, σκοτώστε μας. Όμως θα είμαστε Έλληνες μέχρι που θα βγει η τελευταία σταγόνα από το αίμα μας.

Ν. Βάνης: Η μονή Εσφιγμένου έχει κάνει αγώνες για το έθνος μας

Γ. Μεθόδιος: Έχει κάνει πολλούς αγώνες, αλλά κανένας δεν αναγνωρίζει τίποτα. Να γίνει ένα δικαστήριο και να πει “έλα εδώ να το ερευνήσουμε εις βάθος. Κάναμε αναφορά και την έβαλλαν στο συρτάρι, γιατί θα βγουν πολλά στη φόρα.

Ν. Βάνης: Είχατε κάνει αναφορά στον Άρειο Πάγο.

Γ. Μεθόδιος: Είχαμε κάνει αναφορά στον Άρειο Πάγο, και την οποίαν έστειλαν για να αρχίσουν οι ανακρίσεις. Αλλά δυστυχώς ο κύριος Τασσιόπουλος τον οποίον έπιασαν με λαθραία τσιγάρα στον Πολύγυρο, ήταν διευθυντής ασφαλείας, την έβαλε στην συρτάρι, ο άνθρωπος δεν ήθελε να χαλάσει καρδιές. Όταν είσαι σε τέτοιες θέσεις, πρέπει αν βλέπεις πρώτα ποιο είναι το δίκαιο, ποιο είναι το σωστό, να είναι σύμφωνα μ΄ αυτά που θέλει ο θεός, σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας, και σύμφωνα με τους νόμους της Ορθοδοξίας μας, αλλιώς δεν μπορείς να βρίσκεσαι σε τέτοιες θέσεις. Εδώ η Ελλάδα πτωχεύει και αυτοί τσακώνονται ποιος θα γίνει πρωθυπουργός. Αφού είμαστε φτωχοί, εσύ γιατί τσακώνεστε. Εάν βάλλουν έναν φτωχό, ένα τσοπάνη καλύτερα θα κυβερνήσει.

Ν. Βάνης: Γέροντα πότε έχετε το επόμενο δικαστήριο;;

Γ. Μεθόδιος: Συνέχεια, όταν θα έχουμε θα σε ειδοποιήσω να έλθεις.

Ν. Βάνης: Θέλω να με ειδοποιήσετε γέροντα μου για να έλθω και να κάνω ρεπορτάζ.

Γ. Μεθόδιος: Βεβαίως για να δείτε τι αδικία υπάρχει. Λοιπόν αυτά είχαμε να πούμε χαιρετισμούς σε όλους τους αδελφούς που μας ακούν.

Ν. Βάνης: Γέροντα μου θέλω να σ΄ ευχαριστήσω.

Γ. Μεθόδιος: Και θέλω να πω ένα, εμποδίζουν τους ανθρώπους να έλθουν στο μοναστήρι. Όποιοι μας ακούν, τους διαβεβαιώνω ότι το μοναστήρι είναι ανοιχτό για όλους.

Ν. Βάνης: Αυτήν την στιγμή μας ακούν πολλοί από εντός και εκτός Ελλάδος.

Γ. Μεθόδιος: Το μοναστήρι θα είναι ανοιχτό για όλους τους ανθρώπους. Την άλλη Πέμπτη έχουμε πανήγυρη, προσκαλούμε όλους όσοι θέλουν να έλθουν. Εμείς θα στείλουμε γράμμα στην ιερά κοινότητα και θα ζητήσουμε άδεια, το  οποίο θα σας δώσω για να δημοσιεύσετε.

Ν. Βάνης: Το περιμένω γέροντα μου για να το δημοσιεύσω.

Γ. Μεθόδιος: Το γράμμα θα λέει τα εξής : Σεβαστοί πατέρες, Χριστός Ανέστη, δια του παρόντος ενεσφραγίστου Μοναστηριακού μας γράμματος, να ορίσει την ημετέραν πανασιολογικότητι, να γίνει πανήγυρης επί ονόματος της αναλήψεως του κυρίου. Για το λεπτεπίλεπτο και σοβαρόν αυτό ζήτημα δώστε την πλέον Χριστιανική λύση, προς αποφυγήν δυσαρέστων εξελίξεων εκ μέρους των πανηγυριστικών αίτινες να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις εις βάρος του Αγίου Όρους και φυσικά εν προκειμένω την ευθύνη που θα φέρει η ημετέρα πανασολογειότης, ευελπιστούντες συν θεώ υπέρ της λήψεως αποφάσεως αίτινες θα είναι υπέρ του Αγίου Όρους, προς δόξαν θεού της εν χώρω υπέρ Αγίας αυτού του τόπου και αεί παρθένου Μαρίας. Εκφράζομεν εκ των προτέρων την ημετέραν πανοσιολογιότητα τα θερμοτέρας των ευχαριστιών μας.Ταύτα προς ενημέρωση της ημετέρας πανοσολογιότητος και διατελούμε με την εν Χριστό φιλαδελφίας και αγάπης.

Και κάνουμε κοινοποίηση προς το Υπουργείο Εξωτερικών, ιερά κοινότητα του Αγίου Όρους, πολιτική διοίκηση, στις 19 Μονές, αστυνομικό τμήμα Αγίου Όρους, διοίκηση χωροφυλακής, Λιμεναρχείο Ιερισσού, γραφείο προσκυνητών και Μ.Μ.Ε, για να μην λένε ότι εμείς δεν τους ειδοποιήσαμε.

Ζητούμε νομίμως άδεια, δεν ζητάμε να πάμε κρυφά, ούτε μπαίνουμε κρυφά. Σας ευχαριστώ κύριε Νίκο μου, εύχομαι σε όλους τους αδελφούς να τους φυλάττει και να τους φωτίζει η Παναγία να μείνουμε Έλληνες, σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές. Να μην ξεπουλήσουμε την πατρίδα μας και το Άγιον Όρος για πενταροδεκάρες, γιατί αυτά παρέρχονται. Εμείς δανειστήκαμε και θα αποδώσουμε το δάνειο, συν τον τόκο, τα μνημόνια όμως δεν μας χρειάζονται.

Χριστός Ανέστη σε όλους τους αδελφούς που μας ακούν.

Ν. Βάνης: Γέροντα μου νάσαι καλά.

 

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...