Ο τύπος της Βρετανίας επιδοκιμάζει την πρωτοβουλία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να δημοσιεύει τις αποφάσεις του στο διαδίκτυο.
Δι’αυτής της οδού θα διευκολύνεται καθοριστικά η πρόσβαση των πολιτών στη νομολογία, η οποία δημιουργεί δίκαιο για το αγγλοσαξωνικό σύστημα.Σημαντικό είναι το ζήτημα της διατύπωσης των αποφάσεων, καθώς οι δικαστές χρησιμοποιούν δυσνόητη γλώσσα για το ευρύ κοινό.
Για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η δημοσίευση περιλήψεων των αποφάσεων σε απλουστευμένη γλώσσα, ιδίως για υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος.
Το παράδειγμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου πρόκει- ται να ακολουθήσουν σύντομα και τα Εφετεία της Βρετανίας.
Επίσης, την οικονομικά συμφερότερη λύση του διαδικτύου φαίνεται να προτιμούν πολλοί βρετανοί πολίτες προκειμένου να εκπροσωπήσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους ενώπιον των δικαστηρίων χωρίς τη συνδρομή δικηγόρων, σε περιπτώσεις όπως τα τροχαία ατυχήματα και η κατα- βολή διατροφής τέκνων.
Ωστόσο, η ανα- ζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ μη ειδικών σε φόρουμ δεν είναι πανάκεια. Μάλιστα, η εφημερίδα Guardian εκφράζει την ανησυχία της για την εξάπλωση του φαινομένου και για τις συνέπειες του στην ίδια τη λειτουργία της δικαιοσύνης./ Πηγή: Lawnet