Τον Ιούλιο αρχίζουν στην Προύσα οι συστηματικές ανασκαφές για την αποκάλυψη μιας βασιλικής 1500 ετών, εκπληκτικά ψηφιδωτά της οποίας έχουν έρθει ήδη στο φως.
Η αρχαία Προύσα ιδρύθηκε στη νότια πλαγιά του βουνού Όλυμπος, από τον βασιλιά της Βιθυνίας, Προυσία Α΄ (236 – 180 π.Χ.). Τελευταίος βασιλιάς της Προύσας ήταν ο απόγονος του Προυσία, Νικομήδης ο Γ’, ο Φιλοπάτωρ και ήταν καθαρά ελληνική πόλη, διότι οι Έλληνες, που είχαν έρθει από τα παράλια, εξελλήνισαν τελείως τις βαρβαρικές φυλές, οι οποίες κατοικούσαν στη Βιθυνία από την εποχή του Ξενοφώντα.
Σπουδαία ήταν τα λουτρά της, που την κατέστησαν λαμπρή λουτρόπολη και τόπο αναψυχής για τους Ρωμαίους κατακτητές.
Η βασιλική που αποκαλύφτηκε με τα ψηφιδωτά, είχε χρησιμοποηθεί κατά τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, προτού δηλαδή ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ευνοήσει τη νέα θρησκεία, οπότε πολλά κτίρια σε οικισμούς της περιοχής μετατράπηκαν σε χώρους λατρείας.
Αργότερα εξάλλου, όταν η περιοχή καταλήφθηκε από τους μουσουλμάνους η βασιλική έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στον δρόμο για το προσκύνημα στη Μέκκα.
Σήμερα ο Σαχαμπετίν Χαρπούτ, κυβερνήτης της πόλης, που πλέον ονομάζεται Μπούρσα, λέει ότι θα ανεγερθεί μουσείο που θα φιλοξενήσει τα ευρήματα των ανασκαφών.
«Εχουμε βρει πολλά κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή αυτή γύρω από την πόλη Ιζνίκ, ιστορικά γνωστή ως Νίκαια, η οποία ήταν κέντρο της χριστιανικής λατρείας, λέει ο ίδιος.
πληρ:Βημα, users.sch.