Σε αλλαγή του καταστατικού της, ώστε να επιτρέπει την είσοδο στην αγορά «κόκκινων» δανείων, προχώρησε η Αφοί Σαρακάκη, από τις ισχυρότερες στον κλάδο του αυτοκινήτου παρά τα υπέρογκα δάνεια που την βαραίνουν.
Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 3 Μαΐου 2023 αποφάσισε την τροποποίηση του άρθρου 3 του καταστατικού περί των σκοπών της εταιρείας, προσθέτοντας αυτόν της “απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις”.
Γιατί έγινε αυτό ;
Ο Όμιλος έχει… προηγούμενα με τις τράπεζες, δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ορκωτού,«η εταιρεία και θυγατρικές της, λόγω μη τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων ομολογιακών δανείων, τόσο σε προηγούμενες χρήσεις όσο και στην τρέχουσα, δεν βρίσκονται σε συμμόρφωση με τους όρους των δανείων αυτών, με αποτέλεσμα το σύνολο των δανείων να καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό».
Βεβαίως για την εξασφάλιση των δανείων αυτών, που στις 31/12/2021 ανέρχονταν σε 179.842.808 ευρώ, έχουν εγγραφεί υποθήκες και προσημειώσεις ύψους 222,12 εκατ. ευρώ επί ακινήτων του Ομίλου, ο οποίος ως γνωστόν, διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία με 37 ιδιοκτησίες σε όλη την Ελλάδα.
Από το «στρατηγείο», άνω των 50 στρεμμάτων, της λεωφόρου Αθηνών, μέχρι σπίτια στο Ψυχικό και άλλες περιοχές, εκτάσεις στη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο, την Πάτρα και την Κέρκυρα.
Προ ετών η Eurobank μεταβίβασε το δικό της «κομμάτι» των ομολογιακών, ονομαστικής αξίας 70 εκατ. στον Νορβηγικό όμιλο B2Holding που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ως διαχειριστής «κόκκινων» δανείων μέσω της B2Kapital.
Στην υπόθεση Σαρακάκη τα δάνεια του fund έχουν περάσει στην κυπριακή θυγατρική του, Sohanalo Limited.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις (για τη χρήση 2021) «ομολογιούχοι δανειστές την 31.12.2021 είναι οι επενδυτικές εταιρίες Sohanalo Ltd, Galaxy IV Funding Designated Activity Company και η Piraeus S.N.F Designated Company», καθώς και ότι«ο Όμιλος είναι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης των όρων των ομολογιακών δανείων στα πλαίσια αναδιάρθρωσης του δανεισμού των εταιρειών του».
Είναι προφανές ότι ο όμιλος Σαρακάκη θα προσπαθήσει να αγοράσει σε μισοτιμή τα δάνεια που τον βαραίνουν αντί να τα πληρώσει στο σύνολο τους, προκειμένου να γλιτώσουν την τεράστια ακίνητη περιουσία που έχουν αλλά και την ναυτιλιακή εταιρεία που διαθέτουν.
Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι το ενδιαφέρον (κυρίως του fund) «μαγνητίζει» η μεγάλη ακίνητη περιουσία του ομίλου Σαρακάκη που περιλαμβάνει 37 ιδιοκτησίες σε όλη την Ελλάδα. Από το «στρατηγείο», άνω των 50 στρεμμάτων, της λεωφόρου Αθηνών, μέχρι σπίτια στο Ψυχικό και άλλες περιοχές, εκτάσεις στη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο, την Πάτρα και την Κέρκυρα. Επί των οποίων έχουν εγγραφεί υποθήκες και προσημειώσεις ύψους 222,12 εκατ. προς εξασφάλιση των ομολογιακών δανείων.
Στη λεωφόρο Ποσειδώνος στη Γλυφάδα χτυπάει, όμως, η «καρδιά» του δεύτερου «στρατηγείου» της οικογένειας. Που, πέρα από τις στεριανές business διαθέτει και ισχυρή παρουσία στην εμπορική ναυτιλία με την Ionic Shipping. Η ναυτιλιακή, με γενικό διευθυντή τον Σπύρο Βλασσόπουλο, που αποτελεί ξεχωριστό επιχειρηματικό βραχίονα από τον όμιλο Σαρακάκη, διαθέτει σήμερα έναν στόλο 23 ποντοπόρων πλοίων, εκ των οποίων τα πιο «φρέσκα», όπως το “Ionic Kallirhoe” και το “Ionic Ariande” είναι ναυπήγησης μόλις του 2020.
Το fleet της Ionic Shipping περιλαμβάνει 7 σύγχρονα τάνκερς (aframax) καθώς και 16 ξηρού φορτίου (kamsarmax, ultramax, supramax handysize). Σύμφωνα με τους γνώστες της ναυτιλιακής αγοράς η εταιρεία, αν και «χαμηλών τόνων», αυτή την περίοδο ευνοείται από τη γενικότερη κατάσταση και την πορεία των ναύλων.
Η Ionic Shipping, προ διετίας συμμετείχε στην πολυεθνική «συμμαχία» της Singapore Marine. Στους βασικούς μετόχους εκείνου του εγχειρήματος περιλαμβάνονται βαριά ονόματα, όπως ο μεγιστάνας της ναυτιλίας John Fredriksen με την Golden Ocean, ο Ολλανδός εφοπλιστής Peter Weernink, ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης (Golden Union), η οικογένεια Μαρτίνου (Thenamaris) κ.ά.