Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚαλλιτεχνικάΑφιερωμένο στη μνήμη...

Αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου Μπατζανού το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ για το Ούτι

Άχισε στις (25 Οκτωβρίου 2010) στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ για το Ούτι με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Τουρκία, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου Μπατζανού που υπήρξε από τα μεγάλα ονόματα του οργάνου στην Τουρκία και φέτος είναι η 110η επέτειος της γέννησής του.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούντε  στο παλάτι Σεπετσιλέρ στην Κωνσταντινούπολη και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Θα πάρουν μέρος συνολικά 32 καλλιτέχνες.

Μεταξύ τους υπάρχουν και καλλιτέχνες από την Ελλάδα όπως οι Περικλής Τσουκαλάς, Γιώργος Μαρινάκης, Κυριάκος Καλαϊτζίδης και ο αρμενικής καταγωγής Χάικ Γιαζιτζιάν.

 

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Μπατζανό (Yorgo Bacanos)

Γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1900 στη Σηλυβρία, της Ανατολικής Θράκης και πέθανε στις 24 Φεβρουαρίου του 1977. Σύμφωνα με στοιχεία της Βικιπαίδεια, ήταν αδελφός του Αλέκου Μπατζανού και υιός του επίσης διάσημο οργανοπαίχτη του κεμετζέ (πολίτικη λύρα), Χαράλαμπου Μπατζανού.

 

Ο πατέρας του, του αγόρασε ένα μικρό ούτι όταν ήταν ακόμη πέντε χρόνων και με τον ίδιο ως δάσκαλο έκανε τα πρώτα μουσικά του βήματα. Στη συνεχεία μαθήτευσε δίπλα στους Αρμένιους ουτίστες, Kirkor και Kainik Garmiryan.

 

Σε ηλικία 12 χρόνων πρωτοβγήκε με το ούτι του σε μουσικό σχήμα στο κέντρο Επτάλοφος της Πόλης. Λόγο της ιδιαίτερης του επιδεξιότητας, απέκτησε πόλη γρήγορα μεγάλη φήμη και έμεινε στην ιστορία για το γρήγορο παίξιμο του. Η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της Πόλης και απλώθηκε σε όλη την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο. Συνεργάσθηκε με όλους τους επιφανείς μουσικούς της εποχής του.

 

Από το 1927 έως το 1977 έπαιζε μουσική για το Ραδιόφωνο της Κωνσταντινούπολης, από το οποίο έχουν διασωθεί και πολλές ηχογραφήσεις του, ενώ από το 1953 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’60 ήταν μέλος του Turkish Musical Ensemble of Instabul Conservatory.

 

Άριστος δεξιοτέχνης και μουσικός έχαιρε του καθολικού θαυμασμού των ομότεχνων τόσο στην Τουρκία, αλλά και στην Ελλάδα και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ιδιαίτερα ακριβής, τόσο στο ρυθμικό όσο και στο μελωδικό μέρος της μουσικής, ο Γιώργος Μπατζανός έχει κληροδοτήσει τη μουσική με αριστουργήματα ένα από τα οποία είναι το περίφημο Ussak taksim.

 

Συνέθεσε και ηχογράφησε σε δίσκους γραμμοφώνου, με τη φωνή της ξακουστής Χαφιέ Αϊλά, πολλά τραγούδια και ταξίμια./ΑΠΕ

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...

Το Πάσχα Πασκαλιά Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη Πλατανιάς & Βογατσικού…

Το Πάσχα Πασκαλιά και η Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο εκ των κατοίκων της περιοχής συρρέουν στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο για να Ανάψουν την λαμπάδα στο Άγιο Νικόλαο και να κάνουν το τάμα στην πανάγια και στον Ιησού Χριστού να λέμε...

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΤΕΣΙΝΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

Της Μαρίας Νεγραπόντη-Δεληβάνη Χθες, 12-2 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία, για τα απλήρωτα, επί 83 χρόνια χρέη των Γερμανών, προς την Ελλάδα, από τη βάρβαρη κατοχή (έχω ήδη τοποθετηθεί στο ΦΒ). Ήταν πρωτοβουλία του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, πρέσβη ε.τ. Και, αρχικά, είχα πολλούς...