Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΑυστραλία: Στο σκαμνί...

Αυστραλία: Στο σκαμνί οι πολυεθνικές από την Εφορία ,θα πληρώσουν τα δέοντα

aystraliadolar-taxΗ Αυστραλιανή Εφορία προειδοποιεί τις πολυεθνικές ότι ήλθε η ώρα να πληρώσουν τα “δέοντα” για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Αυστραλία.

“Το μήνυμά μας στις πολυεθνικές είναι ότι θα λάβουμε σκληρά και αποφασιστικά μέτρα κατά των εταιριών οι οποίες προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους στην Αυστραλία” δήλωσε ο Επίτροπος, Chris Jordan, στην εφημερίδα “The Australian”.

“Οπωσδήποτε, μας ενδιαφέρουν οι ξένες επενδύσεις, δεν επιτρέπουμε όμως να μην πληρώνουν φόρο οι πολυεθνικές για τα κέρδη που πραγματοποιούν στη χώρα μας”.

Η Αυστραλιανή Εφορία, για πρώτη φορά, μετά από μια συμφωνία που πραγματοποίησε με το κόμμα των Πρασίνων και την κυβέρνηση Turnbull, αποκαλύπτει το φόρο που πλήρωσαν πάνω από 1.500 μεγάλες εταιρίες , εξαιρώντας μόνο μερικές ιδιωτικές ομάδες.

Η βοηθός θησαυροφύλακα, Kelly O’Dwyer

“Πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο τοπικό και διεθνές πρόγραμμα το οποίο αποβλέπει στη βελτίωση της επιχειρηματικής διαφάνειας”

Η αποκάλυψη γίνεται σε μια χρονική στιγμή όπου υπάρχει ζωηρή διαμάχη αναφορικά με το φόρο που πληρώνουν οι πολυεθνικοί γίγαντες, ιδιαίτερα τεχνολογικές εταιρίες, όπως η Google, για παράδειγμα, η οποία μεταφέρει τις προσόδους που πραγματοποιεί στην Αυστραλία σε χώρες με χαμηλούς φόρους.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, έξι εταιρίες οι οποίες ανήκουν στο συγκρότημα Ελβετικών προϊόντων Glencore, που ιδρύθηκε από τον φοροφυγά των ΗΠΑ, Marc Rich, έχουν συνολικές προσόδους ύψους $22,4 δις, δεν έδειξαν κέρδη και δεν πλήρωσαν φόρους το οικονομικό έτος 2013 – 14.

Η βοηθός θησαυροφύλακα, Kelly O’Dwyer, δήλωσε αναφορικά, ότι οι μισές από τις εταιρίες οι οποίες αποκαλύφθηκαν προχθές, εξετάζονται ήδη από την Αυστραλιανή Εφορία για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες τα τελευταία τρία έτη.

Περίπου 38% εξ αυτών δεν πλήρωσαν φόρους για το οικονομικό έτος 2013-2014. Πολλές απ’ αυτές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ονομάτων, όπως η Qantas και Transfield Holdings δεν πλήρωσαν φόρους ή γιατί δεν έδειξαν κέρδος αυτό το συγκεκριμένο διάστημα ή είχαν απώλειες το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Μεταξύ των πολυεθνικών που έδειξαν μηδέν φορολογήσιμα έσοδα είναι οι:General Motors Australia (έσοδα $4,14 δις), Lloyds International ($3,95 δις). Μitsubishi Development (έσοδα $4,62 δις).

Ο κ. Jordan δήλωσε αναφορικά, ότι είναι βέβαιος ότι οι περισσότερες αυστραλιανές εταιρίες εκπληρούν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία. Υπάρχουν, εντούτοις, πρόσθεσε, μερικές οι οποίες πραγματοποιούν μεγάλα πρόσοδα, πληρώνουν δε ελάχιστο φόρο.

Ενδεικτικά, να πούμε, ότι η εταιρία Unicharm Australia η οποία κατασκευάζει τις πάνες Baby – love, πλήρωσε μόνο … $3 φόρο, δηλώνοντας ότι είχε προσόδους ύψους $131 εκ. από αυτά όμως μόνο τα $10 ήταν φορολογήσιμα κέρδη. Επίσης, η Activision Blizzard η οποία κατασκευάζει παιχνίδια ηλεκτρονικού υπολογιστή, έδειξε έσοδα $126 εκ., κέρδη όμως μόνο $366.000 στα οποία πλήρωσε φόρο μόνο $77.500.

Ο γίγαντας Google, μεταφέρει τα έσοδα που πραγματοποιεί στην Αυστραλία, στην Σιγκαπούρη -παράδεισο φοροδιαφυγής- πλήρωσε φόρο $9,2 εκ. φόρο σε προσόδους $357,7 εκ.

Οι 10 κορυφαίες Αυστραλιανές εταιρίες οι οποίες δεν πλήρωσαν φόρους το 2013 -14 είναι: Qantas Airways (έσοδα $14,9 δις), Lend Lease ($7,68 δις), Downer Edi ($6,57 δις), Arrium ($5,61 δις), Bluescope Steel ($4,68 δις ), Hope Downs Marketing ($4,44 δις), Virgin Australia (εισόδημα $4,31 δις) , ΑPI ($3,3 δις), ΒΗP Billiton Aluminium ($2,89 δις), Τransfield services ($2,82 δις).

theaustralian.com.au

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...

Το Πάσχα Πασκαλιά Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη Πλατανιάς & Βογατσικού…

Το Πάσχα Πασκαλιά και η Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο εκ των κατοίκων της περιοχής συρρέουν στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο για να Ανάψουν την λαμπάδα στο Άγιο Νικόλαο και να κάνουν το τάμα στην πανάγια και στον Ιησού Χριστού να λέμε...