Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΑρχίζει η περιοδεία...

Αρχίζει η περιοδεία Ομπάμα στην Ευρώπη

The entrance to the convention center hosting the Afghanistan Conference in The Hague, 30 Mar 2009Tαξίδι οκτώ ημερών με σταθμούς τις Συνόδους Κορυφής της G20 και του NATO, την Πράγα και την Τουρκία. και τις πρώτες του απ’ ευθείας επαφές με άλλους ηγέτες χωρών. αναχωρεί σήμερα o πρόεδρος Ομπάμα ,πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Ευρώπη .
Σε συνέντευξη του στους FinancialTimes ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι η Ομάδα των 20 θα πρέπει να στείλει ηχηρό μήνυμα ενότητας για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Πάντως πολλές χώρες επιρρίπτουν ευθύνες στις ΗΠΑ και το ελεύθερο τραπεζικό τους σύστημα.

Επίσης κατά την επίσκεψη του στην Ευρώπη ο κ. Ομπάμα θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο που θα επικεντρωθεί στο θέμα του Αφγανιστάν, όπου στα πλαίσια της νέας στρατηγικής του ο πρόεδρος Ομπάμα θα στείλει άλλους 21 χιλιάδες στρατιώτες.

Πριν την σύνοδο κορυφής τη Πέμπτη, ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Ρώσο ομόλογο του, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Ζιντάο. Πάντως οι περισσότεροι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένοι να διευρύνουν την στρατιωτική συνεισφορά τους στο Αφγανιστάν.

O Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες σημειώνουν πρόοδο στην αντιμετώπιση της οικονομική κρίσης. Ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στο Λονδίνο. Ο κ. Μπράουν επεσήμανε ότι κάθε ισχυρή οικονομία έχει πάρει μέτρα για να ενισχύσει την ανάπτυξη, όπως περικοπές στο κύριο δανειοδοτικό επιτόκιο, φοροαπαλλαγές και αύξηση των δαπανών.

Ηγέτες της Ομάδας των 20 έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στο Λονδίνο ενόψει της μονοήμερης οικονομικής συνόδου η οποία αρχίζει αργότερα σήμερα. Προσχέδιο ανακοίνωσης αναφέρει ότι η Ομάδα των 20 σκοπεύει να αυξήσει τα ποσά που δίνονται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να διοχετευτούν σε χώρες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Η ανακοίνωση επίσης αναφέρει ότι η Ομάδα των 20 δεν θα υποστηρίξει πολιτική προστατευτισμού, ή υποτίμηση νομισμάτων που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά άλλες χώρες.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για επιπρόσθετες κυβερνητικές δαπάνες για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας. Αντιπρόσωποι 80 και πλέον χωρών και οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στην Ολλανδία για να συμμετάσχουν σε συνέδριο αργότερα σήμερα για την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Στο συνέδριο συμμετέχει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καθώς και αξιωματούχοι από τις γειτονικές με το Αφγανιστάν χώρες, συγκεκριμένα από το Ιράν, το Πακιστάν και την Κίνα. O Yπουργός Ανάπτυξης και Συνεργασίας της Ολλανδίας, Μπερτ Κέντερς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι κατά τη συνάντηση στη Χάγη δεν θα εξεταστούν θέματα που αφορούν “στρατιώτες και δολάρια”, όπως είπε, αλλά στόχος είναι η επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Αφγανιστάν.

Βέβαια ο Ολλανδός αξιωματούχος επεσήμανε ότι τα πορίσματα του συνεδρίου θα επηρεάσουν τον αριθμό των στρατευμάτων και τα κονδύλια που θα διατεθούν στην περιοχή. Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα χορηγήσει 40 εκατομμύρια δολάρια για τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν. Η κ. Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν ούτε αντιτίθενται σε κανέναν υποψήφιο, αλλά θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι εκλογές του Αυγούστου θα διεξαχθούν νόμιμα και αξιόπιστα.

Πάντως η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί με μέλη της Ιρανικής αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχουν στην σημερινή διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν, αλλά όπως είπε, δεν μπορεί να «προβλέψει το μέλλον». Το γεγονός και μόνο ότι η Τεχεράνη αποδέχτηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στη διάσκεψη, σημείωσε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, δείχνει ότι πιστεύει πως το Ιράν έχει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο και οι ΗΠΑ «προσβλέπουν στο να ακούσουν περισσότερα για το ρόλο αυτό».

Σιγή ιχθύος του ΥΠΕΞ για Ομπάμα

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγει να σχολιάσει τις πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν προτίθεται να συναντηθεί κατ΄ ιδίαν- και πολύ περισσότερο να επισκεφθεί το Φανάρι- με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το ΥΠΕΞ αποφεύγει να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν προτίθεται να συναντηθεί κατ΄ ιδίαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε: «Δεν προτίθεμαι να μπω σε μια συζήτηση ενός προγράμματος το οποίο ούτε έχει επισήμως ανακοινωθεί, ούτε έχει επιβεβαιωθεί, αλλά υπάρχουν μόνο σχετικά δημοσιεύματα».

Ο κ. Κουμουτσάκος, στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, σημείωσε ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο θρησκευτικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Ο θεσμικός ρόλος του, το διεθνές του κύρος και η απήχησή του είναι μεγάλης εμβέλειας και γνωστά σε όλους.

Το ίδιο ισχύει και για το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο σεβασμός, η αναγνώριση και η χωρίς εμπόδια άσκηση της λειτουργίας και της αποστολής του είναι θέματα μείζονος σημασίας». Σχολιάζοντας τη στάση του υπουργείου Εξωτερικών, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική, Ανδρέας Λοβέρδος, σημείωσε πως «η κυβέρνηση εξαντλεί τη δραστηριότητά της στα εσωκομματικά θέματα και δεν ασχολείται καθόλου με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Όταν δε ομιλεί περί εξωτερικής πολιτικής ή ευρωπαϊκής πολιτικής περιορίζει τον εαυτό της σε ρόλο παρατηρητή».

πηγή;voanews,naftemporiki

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...