Το χρηματιστηριακό κραχ των ΗΠΑ που έγινε γνωστό σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου του 1929, και ως η Μαύρη Τρίτη είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια Παγκόσμια οικονομική ύφεση που διήρκησε πάνω από δέκα χρόνια σε αρκετές χώρες του κόσμου. Η πρωτοφανής οικονομική ύφεση, ταυτίστηκε με το έναυσμα της πολεμικής οικονομίας του 2ου παγκοσμίου πολέμου.
80 χρόνια μετά, το κραχ επαναλαμβάνετε ,όμως με τεχνητά μέσα, καλά οργανωμένο από τους παγκόσμιους οικονομικούς αυτοκράτορες τους «παγκοσμιοπηοιτές, οικονομικούς εκτελεστές» των εταιροκρατών και πάσης φύσεως τρομοκρατών (υγείας, (2) τροφίμων, περιβάλλοντος), οι όποιοι κήρυξαν έναν αόρατο πόλεμο εναντίον της ανθρωπότητας.
Για αυτούς “ο κόσμος είναι εμπόριο, όπλο μαζικής δημιουργίας”
Απόδειξη, πως σήμερα υπάρχουν περισσότεροι (σύγχρονοι) σκλάβοι από ποτέ.
Η σημερινή παγκόσμια κρίση και ο μετασχηματισμός της δείχνει καθαρά πως οι κοινωνίες των εθνών (μεταξύ αυτών και εμείς οι Έλληνες ) ξέφυγαν από την συμβουλή και την πρακτική των Αρχαίων ελλήνων που δίδασκαν για όλα τα πράγματα της ζωής το “παν μέτρον άριστον” .
Έτσι λοιπόν “..Ο άνθρωπος έχει μείνει στάσιμος, είναι ακόμα άγριος, βίαιος, επιθετικός, άπληστος, ανταγωνιστικός. Δημιούργησε μια κοινωνία μέσα σε αυτά τα όρια…”(J Krishnamurti)
Όπως φαίνεται το Κραχ του 1929 δεν μας δίδαξε απόλυτως τίποτα. Ίσως γιατί δεν είχαμε ποτέ κρίση και συνείδηση. Χάθηκε το μέτρο, μαζί και η αυτογνωσία.
Τα γεγονότα εκείνης της εποχής ταυτίζονται απολύτα με το σήμερα, ενδεχομένως και με το αύριο άν δεν προσγειωθούμε εμείς οι άνθρωποι ως σκεπτόμενα “ΟΝΤΑ”.