Η Τουρκία επιζητεί ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στη Δυτική Θράκη, όπου εσχάτως συρρέουν όλο και περισσότεροι τούρκοι εθνικιστές
Η Αγκυρα ποντάρει στο μειονοτικό χαρτί
Οι πράκτορες της ΜΙΤ, οι αντιπρόσωποι των «Γκρίζων Λύκων» και η χρηματοδότηση των μουσουλμάνων
ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ – Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Αθόρυβα, συστηματικά και με άφθονο χρήμα, η Αγκυρα κλιμακώνει τις προσπάθειές της ώστε να αποκτήσει λόγο και ρόλο στη Δυτική Θράκη. Παρά τα σοβαρά μέτωπα που έχουν ανοίξει, με κορυφαίο εξ αυτών τη διαμάχη κεμαλιστών – ισλαμιστών, καθώς και το Κουρδικό, οι Τούρκοι φαίνεται ότι παίζουν το χαρτί της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη προκειμένου να ασκούν πίεση στην Αθήνα.
Στην περιοχή παρατηρείται συρροή πρακτόρων τόσο της ΕΥΠ όσο και της τουρκικής ΜΙΤ, με τους μεν να παρακολουθούν τους δε και αντιστρόφως. Πριν από λίγες ημέρες, μέλη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το οποίο θεωρείται η «πολιτική βιτρίνα» της παρακρατικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, εμφανίστηκαν ξαφνικά στον Νομό Ροδόπης. Κάλεσαν σε συζητήσεις τοπικούς άρχοντες της μειονότητας, τους ενεθάρρυναν να είναι αφενός καλοί πολίτες στη χώρα όπου διαμένουν και αφετέρου να προσφεύγουν μαζικά σε διεθνή δικαστήρια για την αναγνώριση της «τουρκικής» ταυτότητάς τους, όπως έγινε πρόσφατα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με την οποία «απελευθερώνεται» η ίδρυση «τουρκικών» μειονοτικών συλλόγων.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάντως εφεσιβάλει την απόφαση στην ολομέλεια του ΕΔΑΔ, αν και έμπειροι διπλωμάτες εκφράζουν αμφιβολίες, κατά πόσον η χώρα μας θα δικαιωθεί. Αφού έκαναν ένα πέρασμα-προσκύνημα (όπως το χαρακτήρισαν) στο σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψαν στη Ροδόπη και ζήτησαν να δουν, ωσάν να ευρίσκονταν σε επίσημη επίσκεψη, και τις τοπικές αρχές – τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Δ. Σταμάτη και τον νομάρχη κ Α. Γιαννακίδη – συνοδευόμενοι από τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή κ. Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τούρκοι εθνικιστές επισκέπτονται τη Θράκη συνοδευόμενοι πάντοτε από «κλιμάκιο» των Γκρίζων Λύκων – τους οποίους περιλαμβάνουν στην επίσημη κομματική τους αποστολή. Και κάθε φορά ολοκληρώνουν την επίσκεψή τους, όπως βεβαιώνουν οι τοπικές αρχές, με υποσχέσεις: για χρηματοδότηση σωματείων και για αγορά ακινήτων κυρίως αγροτικών εκτάσεων, υποτροφίες σε μουσουλμάνους, τραπεζικά και αγροτικά δάνεια και βεβαίως συνάντηση με τον ψευδομουφτή κ. Αχμέτ Μετέ.
Ο τελευταίος έχει ισχυρή επιρροή στο τουρκικό προξενείο και αυτοχαρακτηρίζεται εθνικός και θρησκευτικός ηγέτης της μειονότητας. Νωρίτερα εφέτος επισκέφθηκε την Τουρκία όπου συνάντησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τα μέλη του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Η Αγκυρα αλλά και μεμονωμένα τουρκικά κόμματα χρηματοδοτούν γενναίως τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, σε τέτοια έκταση που πολλές ελληνικές περιουσίες έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία των μουσουλμάνων, κάτι που προβληματίζει τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠαΣοΚ αφού οι αναφορές των στελεχών τους από την περιοχή είναι ανησυχητικές. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μαζική αγορά ελληνικής γης από μουσουλμάνους, με αναλογία που κυμαίνεται από 5/1 ως 10/1 (μουσουλμάνοι σε σχέση με χριστιανούς).
Η ευκολία με την οποία τα μέλη τουρκικών εθνικιστικών κομμάτων κινούνται στην περιοχή είναι τέτοια που συχνά διοργανώνουν γεύματα σε ταβέρνες στους Νομούς Ροδόπης και Κομοτηνής, όπου μάλιστα ακούγονται από CD με τα τελευταία τουρκικά hits.
Ο αριθμός των επισκέψεων έχει αυξηθεί δραματικά από τότε – το 2002 – που το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ανήλθε στην εξουσία. Και, βέβαια, επισκέψεις πραγματοποιεί και ο εκάστοτε πρεσβευτής της Τουρκίας. Πρόσφατα βρέθηκε στην περιοχή και ο νέος πρεσβευτής Ογκούζ Τσελίκολ ο οποίος επισκέφθηκε και χωριά Πομάκων στο βόρειο τμήμα του Νομού Εβρου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
«Η Αγκυρα θεωρεί τους μουσουλμάνους “στρατηγική μειονότητα”» αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές. Και για τον λόγο αυτόν δαπανά πολλά χρήματα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του τουρκικού προξενείου (το οποίο πλέον αριθμεί πέντε άτομα έναντι τριών πριν από μερικά χρόνια, μεταξύ των οποίων μονίμως και δύο πράκτορες της ΜΙΤ) ανέρχεται ετησίως σε 15.000.000 ευρώ.
Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για πολλούς σκοπούς. Κατ’ αρχήν, για την πληρωμή των δασκάλων στα περίπου 150 κορανικά σχολεία, καθώς και των περίπου 100 ιμάμηδων, με ποσά που κυμαίνονται γύρω στα 800 ευρώ μηνιαίως. Από τον ίδιο κορβανά χρηματοδοτείται και το μόνιμο προσωπικό οργανώσεων όπως η γνωστή Τουρκική Ενωση Ξάνθης, το Πολιτιστικό Κέντρο, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης και ο Σύλλογος Επιστημόνων.
Παράλληλα περίπου 40 εξέχοντα μειονοτικά στελέχη δημιούργησαν πρόσφατα πολιτιστικό φορέα για ίδρυση νηπιαγωγείων, σχολείων, ακόμη και πανεπιστημίου. Λειτουργούν επίσης και επιδοτούμενα φροντιστήρια τουρκικής γλώσσας όπου φοιτούν περίπου 1.500 μουσουλμανοπαίδες, καθώς και 10 παιδικοί σταθμοί.
Σημειωτέον επίσης, ότι την τελευταία πενταετία έχουν ανεγερθεί 10 νέα τζαμιά, κόστους 600.000 ευρώ έκαστον, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί απευθείας από την Τουρκία. Τα τζαμιά θα ήταν πολύ περισσότερα αν εισακούγονταν οι εκκλήσεις της Τουρκίας προς ισλαμικές χώρες με άφθονα πετροδολάρια να συνεισφέρουν στην ανέγερση μοντέρνων μουσουλμανικών τεμενών στη Θράκη (και στην κατεχόμενη Κύπρο).Οι ελληνικές αρχές διαπιστώνουν οικονομική διείσδυση της Αγκυρας και προς τους Πομάκους, στους οποίους αποστέλλονται σχολικά βιβλία καθώς και χρήματα για ανέγερση πολιτιστικών και άλλων κέντρων.
Τα μειονοτικά σωματεία ξεφυτρώνουν παράλληλα ως μανιτάρια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο αριθμός τους αγγίζει τα 180, πολλά εκ των οποίων είναι αθλητικά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ποδοσφαιρικού σωματείου Εχίνος Σπορ, το οποίο χάρη και στη γενναία χρηματοδότηση του τουρκικού προξενείου ανέβηκε εφέτος στην Δ’ Κατηγορία.
Η Αγκυρα προσπαθεί επίσης με κάθε τρόπο να προβάλλει το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στο εξωτερικό. Η πιο πρόσφατη κίνησή της ήταν το πέρασμα του ψηφίσματος 3/35-ΜΜ κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που έλαβε χώρα τον Ιούνιο στην Ουγκάντα. Με το ψήφισμα αυτό, το οποίο προώθησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν, καλείται η Ελλάδα να αναγνωρίσει τους «εκλεγμένους» μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής και να επιτρέψει την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των βακουφίων, χαρακτηρίζει «διάκριση» την απαγόρευση της χρήσης του όρου «τουρκικός» σε μειονοτικά ιδρύματα και, φυσικά, να εφαρμόσει τις πρόσφατες αποφάσεις του ΕΔΑΔ για το ψήφισμα αυτό. Και δεν είναι μόνον αυτό.
Οργανώσεις «Δυτικοθρακιωτών» υπάρχουν δεκάδες στην Τουρκία, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και στην Προύσα. Υπάρχει, φυσικά, και η περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, η οποία εδρεύει στη Γερμανία, αλλά επεκτείνεται συνεχώς σε νέες χώρες (π.χ. Βρετανία, Ολλανδία), ενώ έχει αποκτήσει και το status του παρατηρητή στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Με όχημα την επικρατούσα διεθνώς πολιτική υπέρ των μειονοτήτων και της πλήρους ελευθερίας αυτοπροσδιορισμού τους, η ομοσπονδία αυτή εγκαλεί συνεχώς την Ελλάδα για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων.
ΑΜΗΧΑΝΗ Η ΑΘΗΝΑ
«Οι καρδιές και το μυαλό» της νέας γενιάς της μειονότητας
Η Αθήνα παρακολουθεί τον καταιγισμό εξελίξεων στη Δυτικη Θράκη μάλλον με αμηχανία. Εμπειροι διπλωμάτες αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα με τη δράση της Τουρκίας στη Θράκη. Ωστόσο ο φόβος, ότι μπορεί να συμβεί κάτι που θα προκαλούσε την Αγκυρα και θα έθετε σε κίνδυνο την “εύθραυστη ηρεμία” που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανάληψη όποιων πρωτοβουλιών».
Αλλοι διπλωμάτες επισημαίνουν δύο κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο αφορά την ανάγκη η Ελλάδα να κερδίσει «τις καρδιές και το μυαλό» της νέας γενιάς της μειονότητας. Για να γίνει αυτό χρειάζονται επενδύσεις στην εκπαίδευση, με την κατασκευή παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων. «Αυτό είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα» εκτιμούν, υπογραμμίζοντας ότι στόχος πρέπει να είναι οι τσιγγάνοι, οι οποίοι αποτελούν το πλέον αναπτυσσόμενο δημογραφικά κομμάτι της μειονότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Ξάνθη υπάρχουν 1.500 παιδιά από οικογένειες τσιγγάνων. «Τα νέα σχολεία δεν πρέπει όμως να χτισθούν μέσα στους οικισμούς» διότι αυτό δεν θα ευνοήσει την κοινωνικοποίησή τους.
Οι τσιγγάνοι αρχίζουν άλλωστε σταδιακά να αναπτύσσουν την ταυτότητά τους και πολλοί, κυρίως γυναίκες, ιδρύουν σωματεία, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο εξωτερικό. Αυτό δεν αρέσει στο τουρκικό προξενείο, το οποίο πολλές φορές παρακινεί σε προγραφές μελών αυτών των σωματείων.
Τελευταίο κρούσμα, ο άγριος ξυλοδαρμός της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, προέδρου του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού, από μέλη του μουσουλμανικού συλλόγου Εβρου, την 1η Ιουνίου.
πηγή; Το ΒΗΜΑ, 13/07/2008