Ρεπορτάζ του Νίκου Βάνη
Απαράδεκτη η επιμονή του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην αφαίρεση του ονόματος Τσικουδιά και Τσίπουρο από το παραδοσιακό προϊόν, για να εξυπηρετήσει τους μεγάλου βιομήχανους τσίπουρο και τσικουδιά.
Πανελλαδικές διαστάσεις έχουν πάρει πλέον οι διαμαρτυρίες των αμβυκούχων και αμπελοκαλλιεργητών της χώρας, με αφορμή το επίμαχο σχεδίο νόμου, σύμφωνα με το οποίο αντικαθίσταται το όνομα της τσικουδιάς και του τσίπουρου, με τον όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων».
Ή παραγωγοί και καζανάρηδες συσπειρώνονται σε Κρήτη, Αθήνα και Θεσσαλία, με στόχο την προστασία της παραδοσιακής ονομασίας «Τσικουδιά – Τσίπουρο».
Ήδη με μια σκληρή ανακοίνωση η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αμβυκούχων απαντά σε όλα όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής, αναφορικά με τις μεθοδεύσεις που αφορούν στην ονομασία της τσικουδιάς, ζητώντας αποδεικτικά στοιχεία από όλους όσοι δήλωσαν ότι η Ομοσπονδία «τα βρήκε» με τους Συστηματικούς αποσταγματοποιούς
Μάλιστα, η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της, αποδομεί την σε βάρος της μομφή, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα «αν το 2017 το υπουργείο Οικονομικών είχε γνώση του τεχνικού φακέλου, και αν ναι, γιατί δεν προχώρησε άμεσα στην απόρριψή του για να μην δημιουργηθούν όλα αυτά τα θέματα και να κατοχυρωθεί το Τσίπουρο-Τσικουδιά στους διήμερους και όχι μόνο στους Συστηματικούς παραγωγούς και να παρουσιάζονται τώρα ως σωτήρες;».
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Αμβυκουχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος, «στην τηλεδιάσκεψη της 13 Δεκεμβρίου 2021 που πραγματοποιήθηκε με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο (συμμετείχαν όλοι οι σύλλογοι της Ομοσπονδίας), συμφωνήθηκε ένα σύνολο θεμάτων που λύνουν τα χρόνια προβλήματα του κλάδου».
Αναφορικά με το θέμα της ονομασίας, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι, «εφόσον μας ανακοινώθηκε ότι δεν μπορούμε πλέον να χρησιμοποιούμε την ονομασία «Τσίπουρο – Τσικουδιά», μετά την κατάθεση του τεχνικού φακέλου από το 2017, προτάθηκε από τους Συλλόγους κατά πλειοψηφία το προϊόν μας να ονομάζεται «Παραδοσιακό απόσταγμα Διημέρων» έναντι του «Προϊόν μικρών Παραγωγών» που μας προτάθηκε και τελικά στο σχέδιο νόμου περιλήφθηκε η δική μας πρόταση».
Σημειώνεται ότι πρόκειται για περίπου 400.000 οικογένειες μικρών παραγωγών που πλήττονται από το επερχόμενο θεσμικό καθεστώς για την παραγωγή και διακίνηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς, καθώς όπως φαίνεται, χάνουν το δικαίωμα της εμπορικής χρήσης του όρου «τσικουδιά-τσίπουρο».
Τόσο η παραδοσιακή τσικουδιά Κρήτης όσο και το παραδοσιακό τσίπουρο Τυρνάβου και Θεσσαλίας, παράγονται από στέμφυλα, διατίθενται χύμα και φορολογούνται με ειδικό ευνοϊκό καθεστώς με προστασία του ονόματός τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης
«Ομοσπονδία Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος
Μετά από την τεράστια δημοσιότητα που έχει λάβει η εναρμόνιση στην Εθνική Νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Αλκοόλη, αισθανόμαστε πως πρέπει να απαντήσουμε τόσο για τις θέσεις της Ομοσπονδίας αλλά και για αήθης επιθέσεις και λασπολογία που έχουμε δεχθεί.
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας εκφράζει και υλοποιεί τις αποφάσεις των Συλλόγων – Μελών του.
Στην τηλεδιάσκεψη της 13 Δεκ. 2021 που πραγματοποιήθηκε με τον Υφυπουργό Οικονομικών Κο Βεσυρόπουλο Απόστολο ( συμμετείχαν όλοι οι σύλλογοι της Ομοσπονδίας), συμφωνήθηκε ένα σύνολο θεμάτων που λύνουν τα χρόνια προβλήματα του κλάδου μας. Για το θέμα της ονομασίας εφόσον μας ανακοινώθηκε ότι δεν μπορούμε πλέον να χρησιμοποιούμε την ονομασία «Τσίπουρο -τσικουδιά» μετά την κατάθεση του τεχνικού φακέλου από το 2017 , προτάθηκε από τους Συλλόγους κατά πλειοψηφία το προϊόν μας να ονομάζεται «Παραδοσιακό απόσταγμα Διημέρων» έναντι του «Προϊόν μικρών Παραγωγών» που μας προτάθηκε και τελικά στο σχέδιο νόμου περιλήφθηκε η δική μας πρόταση.
Όσο για αυτούς που μας κατηγορούν ότι τα «βρήκαμε με τους Συστηματικούς Αποσταγματοποιούς» , καλό θα ήταν να παραθέσουν στοιχεία – Αποδείξεις, αλλιώς θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια.
Ας μας απαντήσουν όμως πρώτα αν το 2017 το Υπουργείο Οικονομικών είχε γνώση του τεχνικού φακέλου και αν ναι γιατί δεν προχώρησε άμεσα στην απόρριψή του για να μην δημιουργηθούν όλα αυτά τα θέματα και να κατοχυρωθεί το Τσίπουρο-Τσικουδιά στους διήμερους και όχι μόνο στους Συστηματικούς και να παρουσιάζονται τώρα ως σωτήρες.
Λοιπόν Σωτήρες εκ των υστέρων δεν θέλουμε.
Ας το έλυναν όταν είχαν το μαχαίρι και το καρπούζι.
Ας μας απαντήσει όμως τελικά κάποιος με τι φόρο και με τι πρώτη ύλη θα αποστάξουν οι παραγωγοί τον προσεχή Οκτώβριο αν δεν δοθεί μια συνολική λύση για το σύνολο των προβλημάτων μας και όχι μόνο θεωρίες από αυτούς που κόπτονται για το καλό μας.
Η Ομοσπονδία προσπαθεί να μπορούν όλοι οι αμπελοκαλλιεργητές να μπορούν να παράγουν και να έχουν αυτό το έξτρα εισόδημα , ώστε να μπορούν να παραμείνουν στα αμπέλια τους και να μην υπάρξει εγκατάλειψη του Ελληνικού Αμπελώνα.
Για το Δ.Σ. Παπαγρηγορίου Βασίλειος, Πρόεδρος».