Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚαταγγελίεςΑπαγορευτικό για τις...

Απαγορευτικό για τις «κυλιόμενες μπάλες» στα λούνα παρκ από το 2011

bales nerouΈκθεση αμερικανικής επιτροπής από τον Μάρτιο του 2011

Εδώ και τρία χρόνια είχε σημάνει διεθνής συναγερμός για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κυρίως τα παιδιά που εισέρχονται στις κυλιόμενες μπάλες ή κυλίνδρους νερού (walking water balls, water rollers) χωρίς ωστόσο στην Ελλάδα να έχει λάβει κανείς οποιοδήποτε μέτρο και οι γονείς να μη γνωρίζουν οτιδήποτε.

Έτσι, ανυποψίαστοι, φτάσαμε στο τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στο λούνα παρκ του Ελληνικού με τον θάνατο ενός 13χρονου και τον σοβαρό τραυματισμό της 9χρονης, όταν τα δύο παιδιά εισήλθαν στον κυλιόμενο κύλινδρο στην πισίνα του λούνα παρκ, παρασύρθηκαν από τον αέρα και χτύπησαν στη διάρκεια της πτώσης τους.

Τον Μάρτιο του 2011 η αμερικανική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών (Consumer Product Safety Commission – CPSC) είχε επισημάνει τους κινδύνους που περικλείει αυτό το «παιχνίδι». Τότε μάλιστα είχαν επισημανθεί δύο κίνδυνοι.

Πρώτον, αυτό που συνέβη με τα δύο παιδάκια στο Ελληνικό. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην έκθεση της αμερικανικής επιτροπής που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, «κύριος κίνδυνος είναι οι χρήστες αυτών των κυλιόμενων μπαλών είναι να πέσουν έξω από την πισίνα πάνω σε μπετόν ή άλλες σκληρές επιφάνειες, όπως είναι ο πάγος ή το κεραμίδι».

Επίσης προσδιορίζεται ως σημαντικός κίνδυνος «η περίπτωση ασφυξίας και πνιγμού. Επειδή η μπάλα είναι αεροστεγής, η ανεπαρκής παροχή αέρα μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση του οξυγόνου και το διοξείδιο του άνθρακα συσσωρεύεται μέσα σε λίγη ώρα στο εσωτερικό της. Ένα τέτοιο επικίνδυνο σενάριο μπορεί να συμβεί σε λίγα λεπτά».

Μάλιστα στη έκθεση της αμερικανικής Επιτροπής επισυνάπτονται μερικά σχετικά περιστατικά που είχαν σημειωθεί, όπως ένα σε λούνα παρκ στη Βοστώνη με τον παρ’ ολίγον πνιγμό ενός κοριτσιού αλλά και τον τραυματισμός ενός αγοριού λόγω πτώσης από μεγάλο ύψος.

Μάλιστα η αρμόδια Επιτροπή είχε ζητήσει από όλες τις κρατικές αρχές να μη δίνουν άδειες γι’ αυτό το παιγνίδι σε λούνα παρκ, εμπορικά κέντρα κτλ.

Σημειώνεται ότι οι μπάλες νερού είχαν εμφανισθεί για πρώτη φορά στην ταινία του Τζέιμς Μποντ «Τα διαμάντια είναι παντοτινά» (1971) και σε βιντεοκλίπ των Beach Boys τo 1985.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο άνθρωπος που επιχείρησε την εμπορική χρήση τους στις ΗΠΑ το 1998 παρ’ ολίγον να πνιγεί όταν επιχείρησε να κάνει επίδειξή της και σε μια λίμνη στη Βρετανία.

Βημα

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...